Alle politikerne taler om konkurrenceevnen. Men de har svært ved at forbedre den

Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Vi er nået til nummer 8: Konkurrence
Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Vi er nået til nummer 8: Konkurrence
Indland
26. september 2018

Konkurrence er inden for økonomi ifølge Gyldendals Leksikon »et udtryk for, at flere agenter, f.eks. virksomheder, individer, grupper eller organisationer, kappes om andel i samme aktivitet«. Ifølge idealet kan mangelfuld konkurrence føre til, at virksomhederne misbruger deres position, sætter priserne for højt eller ikke presses til at udvikle deres produkter optimalt – til skade for forbrugerne og for en effektiv udnyttelse af samfundets ressourcer.

For virksomheder kan der omvendt være en økonomisk fordel ved at begrænse konkurrencen på deres felt ved f.eks. at patentere produkter eller på anden måde arbejde for, at antallet af aktører på feltet bliver mindre. Disse modsatrettede interesser reguleres af konkurrencelovgivningen.

Når det kommer til konkurrence mellem lande, taler man om konkurrenceevne. Der dækker over, hvor godt et lands virksomheder klarer sig i forhold til andre landes virksomheder ift. at få afsat varer. Her spiller særligt lønomkostninger, produktivitet og valutakurs ind.

Politisk tales der meget om konkurrenceevnen – særlig i forhold til størrelsen på skatter og afgifter – på grund af betydningen for blandt andet eksporten. Men som Det Økonomiske Råd har påpeget, er det ofte svært for lande som Danmark på kort sigt at forbedre konkurrenceevnen ved hjælp af den økonomiske politik. Det skyldes blandt andet, at løndannelsen bestemmes af forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter og ikke bestemmes politisk.

Hvis man i en periode har høj konkurrenceevne, vil det føre til, at danske virksomheder klarer sig godt og vokser. Det vil så føre til, at fagforeningerne øger presset for højere løn, og det kan så sænke konkurrenceevnen igen.

Det modsatte gør sig gældende ved lav konkurrence – virksomhederne vil klare sig dårligt og lønningerne vil vokse mindre og konkurrenceevnen dermed potentielt forbedres igen.

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Den vigtigste konkurrence er mellem samfundsmodeller - Her er den nordiske model den suverænt bedste og slår alle andre på alle målbare parametre - noget man kan være stolt af.

Jan Fritsbøger

når nu den nordiske model er bedst, hvorfor arbejder vores regering / alle borgerlige politikere, så på at skifte til den nordamerikanske model, for det er jo det der er ideen med privatisering.

Randi Christiansen, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Trond Meiring og John S. Hansen anbefalede denne kommentar

Teoretisk set kan man konkurrere på pris, kvalitet og salgsindsats. Men prisen er unægtelig den stærkeste parameter.

Men så er der altså også det tekniske niveau, der konkurreres på. Her kan man tale om gammelkendt teknik - ny teknik - produkter der er gamle for konsumenterne - produkter der er nye for konsumenterne samt kombinationer af alle 4 parametre.

Men Danmark er faktisk et af de lande i EU, der tager færrest patenter i disse år. Så måske er det på tide, at frigøre forskningen fra politisk indblanding.

Såvidt jeg kan se, er begrebet "konkurrenceevne" stort set ækvivalent med "profitrate". Men det lyder selvfølgelig bedre at arbejde for en bedre konkurrenceevne.

Kan man ikke sige, at Trumps USA bruger 'militær styrke' til at tiltvinge sig en konkurrenceevne, det ellers ikke har? Men det hører måske under salgsindsats?

Konkurrenceevne https://www.leksikon.org/art.php?n=4835

Profitrate https://www.leksikon.org/art.php?n=3279

Nis Jørgensen, Randi Christiansen, John S. Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jan Weber Fritsbøger, den "bedste" samfundsmodel er bedst for nogen, og ikke så god for andre. Den danske model er bedst for det store flertal, mens den amerikanske model er bedst for et lille mindretal. Dygtigt spin har fået halvdelen af befolkningen til at stemme på de borgerlige politikere, som reelt kun repræsenterer dette lille mindretal.

Det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske i Storbritannien, Labour har lige vedtaget, at de vil nationalisere en række privatiserede brancher, og i det hele taget indføre en form for økonomisk demokrati, når de får magten.

SD havde en prøveballon med noget, MF kaldte "fondssocialisme" - en ide, man burde undersøge nærmere, for så vidt den giver mulighed for at demokratisere økonomien mere end den er nu. Så ikke alle borgerlige politikere kæmper for privatisering.

Randi Christiansen, John S. Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar