Læsetid: 6 min.

»Hvis regelregimet løsnede lidt op, ville det give plads til faglighed og nye ideer«

Som hospitalssygeplejerske er Marie Møllenborg førstehåndsvidne til, hvordan konkurrencestaten, som professor Ove K. Pedersen er aktuel med en ny bog om, ændrer den offentlige sektor. Men målstyringen og sparekravene viser manglende forståelse for hendes faglighed, mener hun
Sygeplejerske Marie Møllenborg arbejder på Bispebjerg Hospital, og hun mener, at konkurrencestatens New Public Management-regime usynliggør den omsorg, nærvær og kommunikation, som er en grundlæggende del af hendes faglighed.

Sygeplejerske Marie Møllenborg arbejder på Bispebjerg Hospital, og hun mener, at konkurrencestatens New Public Management-regime usynliggør den omsorg, nærvær og kommunikation, som er en grundlæggende del af hendes faglighed.

Sigrid Nygaard

12. september 2018

»Træk vejret og forestil dig et øjeblik, at du pludselig er lænket til en kørestol i en krop, hvor arm og ben i den ene side ikke kan bevæges. Forestil dig nu, at der er fire plejepersonaler til 22 patienter, der alle skal have pleje, mad, målt puls, blodtryk og temperatur, skiftet ble, mobiliseres og alt dette skal dokumenteres i vores nye Sundhedsplatform.«

Scenariet stammer fra den 39-årige sygeplejerske Marie Møllenborgs arbejdsliv. Det er beskrevet i et brev til Region Sjælland, som hun var initiativtager til, mens hun arbejdede på Holbæk Sygehus. En stilling, hun opsagde i begyndelsen af året på grund af et arbejdspres, der gik for hårdt ud hendes faglighed.

»Vi kan ikke løbe hurtigere, og vi kan ikke prioritere mere ind til benet, end vi gør,« som hun fortalte TV2 Øst i januar.

Nu arbejder Marie Møllenborg på Bispebjerg Hospitals akutte neurologiske afdeling, som modtager hjernepatienter med blandt andet blodpropper, blødninger, tumorer og hovedtraumer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Beck-Lauritzen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Torben K L Jensen
 • Anne Eriksen
 • Anne Schøtt
 • Lise Lotte Rahbek
 • Frede Jørgensen
Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Problemet er, at man gør, hvad man kan, selvom det er hamrende unødvendigt. Blot fordi man har mulighed for at måle noget, betyder det ikke, at man skal. Men at måle det bedre i dag, som man tidligere ikke kunne få tilstrækkeligt gode og hurtige svar på, det er en fordel og en effektivisering.

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Schøtt, Børge Neiiendam og Thomas Corydon anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Det er en umådelig trist og uværdig udvikling der beskrives.

Så fri mig for Neoliberalisme og konkurrencestat !

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, John Andersen, David Zennaro, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Michael Waterstradt, Anne Schøtt, Egon Stich, Steffen Gliese, Tommy Clausen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Problemet med konkurrencestaten er, at den modarbejder det ordentlige, lige, regelmæssige og dermed sunde samfund, vi havde: i stedet for at fremskridt skyldes teknologi eller flere ansatte, søges den skabt ved at presse mere ud af de ansatte. Det er helt forkert! Tværtimod skal man selvfølgelig arbejde på, at dagen i morgen bliver bedre end i dag, for enhver i vores samfund.

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Michael Waterstradt, Bettina Jensen, Anne Schøtt, Børge Neiiendam, Minna Rasmussen og Thomas Corydon anbefalede denne kommentar

Hvis konkurrencen gjaldt at tjene helheden ( - Danmarks ve og vel) på bedste måde kunne det være god, men som al konkurrence drejer det sig - for det meste - om egoet, hvor der kun er een (eller meget) få vindere og en masse tabere. Hvordan får man det bedste - kvalitetsmæssigt - ud af "folk" ? - med kærlighed - ikke bare fra "baglandet" men også fra hjertet !

Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Michael Waterstradt, Lise Lotte Rahbek og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

"Problemet med konkurrencestaten er, at den modarbejder det ordentlige, lige, regelmæssige og dermed sunde samfund, vi havde:"

Vi har jo hele tiden været på kollissionskurs med naturens balancer, særligt når det kommer til fremmedgørelse og forbrugerisme; utilitarismen - men enig i at vi for omkring 30-40 år siden faktisk havde en ganske fornuftig ramme og retning på samfundsudviklingen. Den brede befolkning havde konsensus om at mangfoldighed, solidaritet og strukturel lighed var væsentlige og relevante samfundsmål at stræbe efter; økonomien skulle indrettes derefter. Mao. socialstatsudviklingen, som kunne have været et spring frem mod genuin socialistisk samfundsudvikling (som altså er en evig proces, hvilket måske er én af årsagerne til at dette fokus tabte energi i takt med at resultatorientering, modellering og styring/kontrol blev mere manifeste samfundskulturelle pejlemærker, hvorpå sameksistensidealet drejede bort fra kvalitativ fællesskabsorientering til positivistisk individualisering.

Peter Beck-Lauritzen, Jens Kofoed, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Anne Eriksen og Thomas Corydon anbefalede denne kommentar

For blot 20 år siden grinede vi os fordærvede af 'amerikanernes værdier' med nyt og stort i uendelige mængder, som om de var små id-styrede børn.
Danmark var landet, hvor energikriser medførte en landsdækkende kamp for at nedsætte indendørstemperaturen, isolere mest muligt etc. Hvor alt blev sat ind på at begrænse reklamer i offentligheden etc. etc.

Peter Beck-Lauritzen, Thomas Corydon, Karsten Lundsby, Bettina Jensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Danmark var også landet, hvor folk i høj grad gik, cyklede og brugte offentlige transportmidler - først i 00erne blev alt for mange grebet af en bil-mani, som er højst uforståelig.

I Marie Møllenborgs klare beskrivelse af sit sygepleje-arbejde er der intet om rivalisering eller konkurrence mellem sygeplejerne. Tværtimod. Betegnelse af perverteringen af velfærdssamfundets humane værdier, som er globalt enestående, er vildledende. Ordet ”konkurrence” henleder opmærksomheden på sport og underholdning.
Perversionens er ”overvågningsstat” som er et fascistoid idesæt fælles med kapitalismen.
Når offentlige ansatte presses bilder man sig ind at produktiviteten vokser så der kan afskediges personale. Afskedigelser har vi set i lange baner, tænk på ødelæggelsen af Skatteministeriet og Miljøministeriet Det forventes så at det vil øge BNP og, ikke at glemme, mellem-og overklassens arbejdsfrie indkomster, og samtidig nedsætte skatterne.
En udenlandsk bankejer har, til fædrelandets frelse, finansieret et politisk parti for dette noble mål.
Ret beset er det lige ud af landevejen.

Thomas Corydon, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Bettina Jensen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Martin Rønnow Klarlund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det officielle forsvar for konkurrencestaten er, at den giver incitamenter til at forbedre kvaliteten af de velfærdsydelser, vi grundlæggende er enige om at dele ligeværdigt og retfærdigt.

Men det er Newspeak.

Den kapitalistiske konkurrence handler ikke om at blive bedre til noget og højne kvaliteten af velfærdssamfundet. Dens epicenter har som udgangspunkt at maximere profit og udmanøvrere konkurrenterne, og det gøres blandt andet ved at spare på lønningerne, der anses for at være årsagen til træghed og fordyrelser, samt indføre automatisering og robotisering af det menneskelige samspil. Derfor hele tiden færre varme hænder.

Når man konkurrenceudsætter velfærdsydelser, så som sygepleje, lægebehandling, omsorg for børn og ældre, vælger man at kvantitet er vigtigere end kvalitet, og at enhver besparelse skal føre til øget profit fremfor forbedringer indenfor det specifikke område. Og at progressive forringelser ved salami- eller grønthøstermetoden aldrig bringes til standsning, men fortsætter indtil hele området er udhulet nok til at privatisere helt og holdent.

Der er intet humant eller varmt ved denne teknokratisering af et samfund.
Derfor bliver det tiltagende uudholdeligt at arbejde og leve i et sådant regime, hvorfor tvang og kontrol skal skabe frygt for fyring, og økonomisk marginalisering af lønarbejderne, de arbejdsløse og de syge bliver det foretrukne redskab til at dreje samfundshjulet rundt.

Peter Beck-Lauritzen, Thomas Corydon, Anne Mette Jørgensen, Bettina Jensen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

"US Steel is not in the business of making steel; it's in the business og making the highest possible profit for its shareholders", kan Michael Parenti i dette friske foredrag fra 2004 citere den afgående president og US Steel for at have sagt: https://www.youtube.com/watch?v=FZqwlNpXelg

Parenti beskriver også hvordan akkumulering, akkumulering og akkumulering er den patologiske drivkraft i jagten på velstand, og det er pænt underholdende (nok nødvendigt på den kedelige baggrund).

Bent Gregersen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Bach Jensen

Et andet eksempel på uproduktiv kontrolarbejde. Styrelsen for patientsikkerheds tilsyn med bla praktiserende læger er et af de kontrolinitiativer, som desværre synes at medføre forringelse af patientbehandlingen fremfor det modsatte. Der er ingen dokumentation for at deres tilsyn fører til bedre kvalitet eller øget sikkerhed. Til gengæld har tilsynene den effekt at de øger dokumentationskravene: af negative fund (alt det patienten ikke fejlede), tilsagn og anden notering af forhold som ikke forbedrer behandlingen, men er for ikke at få påtale af tilsynet. For hvert minut lægen bruger på denne dokumentation er et minut som går fra at lægen kan snakke med patienten, undersøge patienten og rådgive patienten. Dvs hvert minut der bruges på denne dokumentation giver dårligere behandling. Tilsynsenhederne vokser og vokser, selvom de intet værdiskabende laver - ingen patienter bliver helbredt af deres virke - samtidig med at der er stor mangel på klinisk arbejdende læger. Nye lægemidler skal dokumentere at de har positive effekter for behandlingen før de indføres - nye tilsynsregler kan føre til store skadelige ændringer uden at det fører til at politikerne griber ind. Det er en ganske uforståelig udvikling og især trist for patienterne, som bliver taberne når lægen sidder og kigger ind i skærmen og skriver fremfor at lytte til hvad patienten har på hjerte.