Læsetid: 4 min.

Regeringens milliard til erhvervsskolerne er en redningspakke – ikke en investering

Regeringen vil sætte to mia. kroner af til at få flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Men selv om der er gode tanker i udspillet, kan det ende som med tidligere reformer: At de unge holder sig væk. Især når det meste af milliardinvesteringen ender tilbage i regeringens egen lomme
Copenhagen Skills i Bella Centeret. Regeringen vil afsætte to mia. kr. for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Copenhagen Skills i Bella Centeret. Regeringen vil afsætte to mia. kr. for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Rune Evensen

14. september 2018

Det rungede voldsomt for hvert ord, der blev sagt under præsentationen af regeringens nye erhvervsskoleudspil Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden. Men Morsø Landboskoles lade var det perfekte scenarie for statsminister Lars Løkke Rasmussen og undervisningsminister Merete Riisager at præsentere det glade budskab i: Regeringen vil investere, løfte og gøre håndværksfagene mere attraktive.

Også den rungende lyd var på sin vis velvalgt. I hvert fald har vi hørt det før: Erhvervsuddannelserne svinder ind, selv om vi har brug for mere faglært arbejdskraft, og nu vil politikerne gøre noget ved problemet. Sådan har det været i årevis, trods diverse reformer, udspil og redningspakker.

Men ret skal være ret. Regeringen har lyttet til erhvervsskolerne – både hvad angår de usle økonomiske vilkår, manglende fokus på de praktiske fag i folkeskolen og de alt for korte grundforløb, før eleverne skal starte i praktik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Luftsteg og vindfrikadeller, men det lyder jo godt og der skal jo nok være nogen, der hopper på den. Det ser dog ikke ud til, at dem man åh så gerne vil hjælpe oplever det.

Den samme sang for middelklassevælgeren, som man har hørt på hele livet.
Og middelklassevælgeren hopper på den gang på gang. For hvad rager faguddannelser dem, når deres egne poder skal blive noget "Fint".
"Ansætte stjernekokke", siges det---- Udtryk for det højeste de kan svinge sig op til---
Man bør jo vide, at problemet ,lige siden krigens afslutning, er det såkaldte "erhvervs - liv IKKE ansætter lærlinge.
Her ligger hunden begravet. Før man konsekvent boykotter foretagender, der ikke tager lærlinge, sker der ikke noget som helst.
"Erhvervs -livet" bruger hellere penge til at bestikke partierne, end på lærlingelønninger.
Lur mig, om ikke "debat" om emnet kommer til at blive præget af nævnte middelklassesynspunkter.
Det er jo ikke, tror de, deres poder det drejer sig om.
Og smede, mekanikere, tømrere osv opstår jo nok ud af den blå luft. Som jo er gratis.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og P.G. Olsen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Man fjerner 10 mia og år senere tilfører man 2 mia og reklamerer for, at man har øget indsatsen. Tom kold luft!

At få mange flere unge til at vælge erhvervsuddannelser er helt nødvendigt for samfundet - og også for de unge, der har talenterne der. Men selv om der er gode tiltag, er det endnu en gang gåen rundt om den varme grød. Og derfor ret pinligt.
Udover at der reelt skal flere penge på bordet, er der er især to ændringer, der vil batte:
1. Flere praktikpladser - og det nytter ikke længere at satse alene på god vilje. Der skal både piske og gulerødder til.
2. Garanti for, at personer ,der bruger deres krop meget i arbejdet, kan gå tidligere på pension. De vil også gerne have gode år og ikke færre - med smerter.

Og måske skal der være et godt tilbud, der gør de unge i stand til at afprøve flere fag ,før de kaster sig ud i selve læretiden - ala EFG.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Mon Venstre denne gang får HELD med at nedlægge 10 Klasse - det har de forsøgt i snart i mange år.
Men hvorfor vil Venstre ikke give eleverne, der ikke opnåede en god nok afgangseksamen i 9 Klasse endnu en chance eller hvorfor vil de ikke give de usikker unge et år til at blive mere modne i inden de gå i gang med en uddannelse. Hvorfor vil Venstre, der eller altid taler om frie valg fra tage eleverne dette frie valg?

Det er virkelig ærgerligt, at det her ser ud som endnu en gang luftsteg og vindfrikadeller, som Bjarne Bisgaard Jensen siger. Det er utrolig vigtigt at få opvurderet håndværkeruddannelserne, både hos de unge og deres forældre bl.a. Det er jo ikke nok bare at fostre dygtige og fantasifulde arkitekter som Bjarne Ingels mfl., der skal også være dygtige og kreative håndværkere til at udføre byggerierne. Det er beskæmmende, at så meget håndværkerarbejde i dag bliver udført af ufaglærte udenlandske arbejdere på en slags daglejervilkår. Vi kan ikke klare os uden 'rigtige' håndværkere.

Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen
14. september, 2018 - 13:02 :
"Mon Venstre denne gang får HELD med at nedlægge 10 Klasse - det har de forsøgt i snart i mange år."

Dorte, regeringen vil flytte 10 klasse over på erhvervsskolerne. Så er den de facto afskaffet.

Iøvrigt kan det irritere mig noget så gevaldigt, at når politikerne forringer det ene, så mener de at det forbedrer det andet, for så bliver det åbenbart 'mere attraktivt' at arbejde eller uddanne sig.
Hvilken tosselogik !!