Nyhed
Læsetid: 2 min.

S: Flere penge til velfærd, uddannelse og miljø i finanslovsforslag

Socialdemokratiets finanslovsudspil lægger op til at droppe de årlige besparelser på uddannelse, satse mere på miljø og den nære velfærd. Socialdemokraterne vil dermed bruge markant flere penge på velfærd end regeringen, vurderer økonom. For vælgerne er det dog svært at se forskel på rød og blå blok, påpeger valgforsker
Indland
7. september 2018

Socialdemokratiets finanslovsforslag, Gør gode tider bedre – for alle, har lånt sit slogan fra en socialdemokratisk valgplakat fra 1960. Budskaberne er da også klassisk socialdemokratiske. Rød bloks største parti vil droppe regeringens årlige besparelser på uddannelse, det vil satse mere på miljøet, opkvalificere de ufaglærte og oprette nærhospitaler og -politistationer. Til gengæld vil socialdemokraterne tilbagerulle skattelettelser til virksomhedsarvinger og skære ned på statsstøtten til privatskolerne.

Dermed lægger Socialdemokratiet op til at bruge langt flere penge på velfærd end regeringen, vurderer cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted. Regeringen vil bruge to mia. kr. på at sikre velfærden i 2019, mens socialdemokraterne lægger op til at lade det offentlige forbrug følge befolkningstilvæksten. Det svarer ifølge Erik Bjørsted til 3,5 mia. kr. mere til velfærd. Altså 1,5 mia. kr. mere til velfærd i 2019, end regeringen lægger op til.

»Hvis udviklingen af vores velfærd skal følge med, når vi i de kommende år får flere ældre og flere børn, så skal det offentlige forbrug op på det niveau,« siger Erik Bjørsted.

Svært at se forskel

At stoppe nedskæringerne på uddannelse og satse på opkvalificering af ufaglærte, som Socialdemokratiet vil, er ifølge cheføkonomen også en vigtig knap at trykke på.

»Der er risiko for, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft, derfor er uddannelse og efteruddannelse til voksne et vigtigt sted at sætte ind økonomisk. Især når vi ved, at vi står med alt for mange ufaglærte,« siger Erik Bjørsted.

Socialdemokratiets finanslovsudspil satser altså helt klassisk på mere velfærd end den borgerlige regering. Problemet er dog, at VLAK-regeringen også lover flere penge til velfærd, og dermed bliver det svært for vælgerne at se forskel på rød og blå bloks økonomiske politik, forklarer Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab.

»Ingen af de her finanslovsforslag er vildt blå eller vildt røde, fordi der er relativt stor konsensus om økonomi og den offentlige sektor. Derfor kan værdipolitiske temaer som indvandring, men også miljø få en større rolle for vælgerne under en kommende valgkamp,« siger Kasper Møller Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Der findes ikke noget rød og blå blok.

Lyder godt, uddannelserne og klima og miljø er meget vigtige områder, velfærden ligeså med børn ældre, unge og sundheden. Og blokpolitikken døde under Thorning. Og skattestoppet under Løkke.