Læsetid: 2 min.

SF vil forebygge angst blandt unge og voksne københavnere

Antallet af københavnere, der kæmper med psykiske problemer som angst, er stigende. Derfor vil SF i Københavns Kommune sætte godt 15 mio. kr. af over fire år til forebyggende angstkurser på især ungdomsuddannelserne
3. september 2018

Under de igangværende forhandlinger om næste års budget for Københavns Kommune står SF klar med et forslag om at afsætte godt 15 mio. kr. mere til at hjælpe angstramte unge og voksne københavnere.

Ifølge Sundhedsstyrelsen lider 6-15 procent af danskerne af angst. Det svarer til godt 50.000 københavnere, men antallet angstramte er især højt blandt de 16-24-årige. Derfor mener sundhedsborgmester Sisse Marie Welling (SF), at det er nødvendigt at sætte mere massivt ind for at hjælpe de 5.000-7.000 unge, som kommunen vurderer kæmper med angst på ungdomsuddannelserne.

»Der er ikke særligt meget hjælp at få for især de unge med angstsymptomer, og vi oplever, at der er mange flere unge, som kæmper med angst. Hvis de havde brækket et ben, så har vi som kommune pligt til at give dem genoptræning, men når det gælder psykiske problemer, så udviser vi slet ikke samme handlekraft,« siger Sisse Marie Welling.

Knap halvdelen af pengene skal gå til de voksne, som kæmper med angst. Helt konkret foreslår SF, at unge og voksne med begyndende angst skal kunne tage forebyggende kurser på kommunens fem stressklinikker, hvor der i dag er lange ventelister. På sigt vil borgmesteren udvide indsatsen, så både angst og depression får sine egne klinikker.

»Det er et forsøg på at nå de unge og voksne, der risikerer at falde fra på deres uddannelse og miste deres arbejde. I dag skal du være meget syg for at få tilbudt behandling i psykiatrien, men mange lettere angstramte kan sagtens have det så dårligt, at de ikke kan passe deres uddannelse og arbejde, og det koster os dyrt i sygedagpenge, kontanthjælp m.m.,« siger Sisse Marie Velling.

Ventetid på psykolog

Ifølge Københavns Kommunes årlige sundhedstjek blandt knap 1.000 unge på hovedstadens ungdomsuddannelser, så henvender 15 procent af de unge sig om problemer med angst.

Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning vurderer, at ca. 480 unge og 192 voksne kan få hjælp årligt, hvis forslaget bliver vedtaget.

Formand for Danske Gymnasieskoler, Birgitte Vedersøe, der er rektor på et af Københavns største gymnasier, Gefion, mener, at forslaget giver god mening, fordi der ofte er stor ventetid på psykologhjælp til de angstramte elever.

»Vi kan se, at det er et problem i vækst, så jo flere tiltag, som retter sig mod de mange unge, der er psykisk sårbare, jo bedre. Elever med psykiske problemer prioriteres højt på skolerne, men der er nogen, der må vente for længe,« siger Birgitte Vedersøe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Winther Ronnenberg

Psykiske problemer har altid været underprioriteret og forslaget er langt fra stort nok, det kunne være interessant med et spørge alle der aldersmæssigt tilhører målgruppen.

Jeg tror de vil blive grimt overrasket over resultatet, så om et år kan vi læse om alen lange ventelister og borgere der er utilfreds med systemet.