Læsetid: 12 min.

Det er svært at bede politikere vente, mens de med indsigt i SKAT løser problemet. Så godt spiller klaveret ikke i politik

En række skandaler har kostet milliarder for den danske stat, men det var alligevel en fejl at lukke det skandaleramte gældsinddrivelsessystem Efi og opløse Skat i syv uafhængige styrelser. Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra den tidligere mangeårige departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, der mener, at handlingerne er et udtryk for panik frem for fornuft. Kritikken kommer efter, at Rigsrevisionen har nægtet at godkende SKATs regnskab
Det er ikke de rette løsninger, der er blevet valgt til problemerne i SKAT, mener tidligere skattechef Peter Loft. »Det er klart, at det er svært at bede politikere om at sætte sig på hænderne og vente et halvt eller et helt år, mens de, der har indsigt i Skat, finder problemets rod. Så godt spiller klaveret ikke i politik,« siger han.

Det er ikke de rette løsninger, der er blevet valgt til problemerne i SKAT, mener tidligere skattechef Peter Loft. »Det er klart, at det er svært at bede politikere om at sætte sig på hænderne og vente et halvt eller et helt år, mens de, der har indsigt i Skat, finder problemets rod. Så godt spiller klaveret ikke i politik,« siger han.

Sara Gangsted

6. september 2018

Det er efterhånden svært at holde styr på de mange skandaler, der har overgået SKAT de seneste år.

Først var den offentlige ejendomsvurdering ligeså vilkårlig som vindens retning, hvorfor den har været suspenderet siden 2013. Så var der det kuldsejlede gældsinddrivelsessystem, EFI, der blev skrottet få år og 15 milliarder kroner efter, it-systemet var sat i drift. Og i 2015 måtte SKAT erkende, at udenlandske ’forretningsmænd’ havde lænset statskassen for minimum 12,7 milliarder kroner i udbytteskat. Listen fortsætter, og udviklingen de seneste uger har vist, at den med al sandsynlighed vil blive længere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Digitaliseringsliderligheden længe leve; som flere IT-eksperter allerede før implementeringen af EFI gjorde opmærksom på, manglede systemet de korrekte kravspecifikationer - og introducerede nye arbejdsgange, som de mange forskellige myndigheder og brugere slet ikke var forberedte på/kompetente til, foruden at det skulle erstatte kommunernes pantefogeder; en opgave som systemet slet ikke er designet til (og som næppe kan løses digitalt overhovedet).

EFI blev presset igang af vore politikere, mod adskillige faglige protester - og det er bestemt tankevækkende at dette kan lade sig gøre, selvom det på ingen måde er nogen nyhed.

Der findes ingen gode løsninger på dén situation, SKAT blev anbragt i, for man var allerede ude på et gevaldigt skråplan, hvilket kun vil fortsætte, så længe at SKAT drives efter privatkapitalistiske principper. Der er brug for at der tages et forvaltningsmæssigt ansvar, herunder at pantefogedsystemet genindføres.

Eva Schwanenflügel, Grethe Østergaard Nielsen, Bjarne Andersen, Werner Gass, Rolf Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Den mand er totalt skruppelløs og uden moral. Hvad han selv har ledet efter af principper, været med til at indføre, ja, saboteret sit område med, tørrer han nu af på andre uden at se sig tilbage.
Værst af afsnittet om resultatløn som årsagen til miseren, for hele den i bund og grund amoralske måde at styre beslutninger på fra ministerierne, som kom ind med Fogh, er om noget det, Lofts generation af chefer kynisk har brugt i kampen mod de grundlæggende principper i velfærdssamfundet. Herunder de løbende besparelser og omstruktureringer, som han nu pludselig lægger afstand til.
Jeg ved ikke, om det var en god idé med den nye struktur, men den har i det mindste det for sig, at der bliver tale om overskuelige og dermed langt mere gennemsigtige afdelinger.
Personligt synes jeg jo, at skattesystemet skal forenkles til det helt simple: en afgift på at drive virksomhed over en størrelse i Danmark. Det er rimeligt, at de, der tjener på vores samfundsorden, betaler for den.

Eva Schwanenflügel, Grethe Østergaard Nielsen, Jakob Trägårdh, Helle Walther, Minna Rasmussen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det startede under Fogh i 2001, hvor man, Kristian Jensen sparede folk i Skat væk i mængder, siden er det gået galt der. Og den nuværende, meget sympatiske skatteminister, må sidde med aben. Det er jo skandale på skandale, der har været i det ministerium. Når Løkke fremhæver i sin selvros for nylig sin strukturreform, politireform, It reform ( Tinglysningskandalen) og skattereform, som alle har været ødelæggende for det danske samfunds sammenhængskraft, så må man sige, hans vurderingsevne er ringe, eller hans hukommelse er. For her har det da vrimlet med problemer også. Centraliseringen har ødelagt meget. og nu for at genvinde magten, botaniseres uhæmmet i den socialdemokratiske have, og alle deres udspil kopieres med et twist af V, nøjagtig som Fogh i 2005 og 2007, hvor han nok vandt magten på en ekspansiv finanspolitik, men skred, da krisen kom, og det hele ramlede. Så var det Thorning, som måtte redde økonomien, og efterlod den i topform. Det fik hun mange hug for. Det er Løkke nu er ved at ødsle væk igen på gaver til højre og venstre. Financieringen ???? Som vanlig de gale steder,og det er det eneste liberale ved den finanslov.. Vi skal have en ny regering, og den skal ikke ledes af V eller være borgerlig.

Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers, Grethe Østergaard Nielsen, P.G. Olsen, Werner Gass, Jakob Trägårdh, Leif Andersen, Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Sonja El anbefalede denne kommentar

Danmark får med 100 % sikkerhed en borgerlig regering efter næste valg; socialdemokraterne agerer neoliberalt og har ingen som helst planer om at afskaffe NPM-paradigmet og konkurrencestatsfilosofien. Vi har at gøre med håbløsheders sniksnak, når det kommer til den fordummende snak om at vi skal have en ikke-borgerlig regering - noget sådant er helt ude af den gældende, politiske realitet.

Lars Løfgren, Anders Reinholdt, Berith Skovbo, Flemming Berger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Han har en rygrad som en overkogt spagetti - en røvslikkende blå medløber der villigt lod sig udnytte til feks. indblanding i Thorning+mands skattesager og dermed brød med embedsværkets langvarige tradition for neutralitet. Er han et troværdigt sandhedsvidne ? Selvfølgelig - på Trumpsk niveau.

Anders Reinholdt, Hans Larsen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Werner Gass og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kunne måske med større akkuratesse beskrive Loft som mainstream-manipulator og egennyttig forretningsmand, stedse signifikant for chef- og ledelseskulturen i det offentlige Danmark. Vi har mange andre eksempler, herunder Johan Reimann. Og kig på DONG, hvilke rotter som løb ud af denne, af offentligt ansatte forretningsmænd, søndersejlede skude.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg fatter ikke, at der ikke er nogen, der ændrer loven med henvisning til denne gang juks og ideologisk nedbrydning og kræver, at forældelsesfristen for skattegæld forlænges. Det er jo på grund af den, at de 75 mia afskrives. Dette er jo en slags force majeure - skabt af mennesker.
Det er en karakterbrist hos ikke mindst Venstre-ministre ikke at erkende fejl. Og der kan være kræfter i partiet, der bifalder den manglende ligning og inddrivelse (minimalstat). Men hvor er de andre partier. Og ikke mindst Dansk Folkeparti, som er blandt de få partier, der ikke har haft et regeringsansvar i den lange periode, siden Fogh og co begyndte deres centralistiske ødelæggelser.
Der ville komme mange flere penge til syge og ældre, hvis DF satte en forlængelse af forældelsesfristen som et krav til finansloven. Er det sandhedens time for DF?

Anders Reinholdt, Berith Skovbo, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, P.G. Olsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Det tror og håber jeg ikke Danmark gør BJ, for så går det grumme galt. Det er slemt nok det, der er ødelagt siden 2001 til 11 og igen fra 2015 til, det er alt rigeligt. Fogh og Løkke og deres magtbegær, især sidstnævnte, æder kamel på kamel på kamel for at bevare magten. Den han ville ha for enhver pris, nå nej, som Trump, man kan glemme et lille ikke, når det flasker sig, og man kommer i fedtefadet for sin retorik.

Helle Walther, du befinder dig i branchen for håb/tro - fuldstændigt som hovedparten af de socialdemokratiske vælgere gør - og jeg bliver simpelthen nødt til at informere dig om at Helle Thorning, Corydon, Frederiksen m.fl. fra Socialdemokratiet føjede spot til skade med deres løfterige, neoliberale kamikazeridt fra 11 til 15. Du trænger altså til at få pudset de mentale briller.

Lars Løfgren, Anders Reinholdt, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man må sige at hr. Loft, der jo gjorde sig en lille bitte smule uheldigt bemærket ved Troels Lund Poulsens raid mod Helle Thorning Schmidt og hendes ægtemage, har en ubegribelig selvestimering og tro på, at folks hukommelse er at ligne ved et sammensmeltet atomkraftværk.
Applaus.

Flemming Berger, Helle Walther, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar