Interview
Læsetid: 6 min.

Tidligere FOA-formand: Konkurrencestaten har en udløbsdato

Fagbevægelsen har ikke gjort nok for at bekæmpe konkurrencestaten, siger FOA’s tidligere formand Dennis Kristensen. Men han ser konturerne af et velfærdsoprør tegne sig, og i det finder han håb for konkurrencestatens endeligt
Ifølge Dennis Kristensen er konkurrencestaten reelt en ’afvikling af det danske velfærdssamfund, som vi kendte det’.

Ifølge Dennis Kristensen er konkurrencestaten reelt en ’afvikling af det danske velfærdssamfund, som vi kendte det’.

Peter Nygaard Christensen

Indland
7. september 2018

Der gik ikke længe fra offentliggørelsen af Informations interview med FTF’s formand Bente Sorgenfrey om konkurrencestaten i anledning af professor Ove K. Pedersens nye bog, før Dennis Kristensen røg til tasterne.

FOA’s formand gennem 16 år, som gik på pension kort efter de omstridte overenskomstforhandling i foråret 2018, delte artiklen på Twitter med følgende kommentar:

»Jeg er helt uenig med Bente Sorgenfrey. Konkurrencestaten blev elitens bud på samfundsforandringer tilpasset de bedst stilledes ønske om mere ulighed og mindre fælles ansvarlighed. Flere Tesla’er og større huller i sikkerhedsnettet.«

Det er især Sorgenfreys pointe om, at fagbevægelsen har pustet til populismen ved at have »skammet DJØF’ere ud og styrket modsætningen mellem de varme og de kolde hænder«, som Dennis Kristensen anfægter.

»Hvis man ikke mener, at den stadig mere magtfulde elite, hvad end de er djøf’ere eller ej, fører samfundet videre på en måde, som giver plads til solidaritet, omsorg og fælles ansvar, så skal man sige det højt og tydeligt,« siger han.

Dermed erklærer han sig uenig i en af pointerne i Ove K. Pedersens nye bog Reaktionernes tid – konkurrencestaten mellem reform og reaktion. I bogen indrømmer professoren, at konkurrencestaten ikke har været fejlfri, men påpeger, at den konstante kritik af den truer velfærdsprojektet og fodrer populismen.

Information har mødt Dennis Kristensen til en snak om fagbevægelsens rolle i udviklingen af konkurrencestaten, og hvorfor han står fast på sin skarpe kritik af den til trods for professorens advarsler.

FOA’s tidligere formand har selv foreslået Den Gamle Kaffebar i Vanløse, hvor tiden har stået stille, siden han kom her, da han kørte vasketøj i et folkevognsrugbrød. Her er enarmede tyveknægte, højtbelagt smørrebrød udstillet i glasmontre og Gammel Dansk på hylden.

»Men det er altså ikke, fordi jeg mener, at alt var bedre i gamle dage,« som han understreger.

Et andet menneskesyn

Det er fint, at Ove K. Pedersen med sit konkurrencestatsbegreb forsøger at kortlægge det moderne velfærdssamfunds udvikling og tilstand, siger Dennis Kristensen. Men professorens konklusion om, at konkurrencestaten er en videreudvikling, ikke en modsætning til velfærdsstaten, er han dybt uenig i.

»Konkurrencestaten er ikke en udvikling eller en nødvendig modernisering af velfærdssamfundet. Tværtimod. Den er en reel afvikling af det danske velfærdssamfund, som vi kendte det. I hvert fald starten herpå,« siger Dennis Kristensen.

Ifølge ham repræsenterer konkurrencestaten et anderledes menneskesyn end velfærdsstaten.

»Ideen om lige muligheder, adgang, et sikkerhedsnet og fælles ansvarlighed i velfærdssamfundet erstattes af en idé om, at mennesket kun handler efter økonomiske incitamenter. Altså hele mantraet om det økonomiske menneske, som kræver pisk og adfærdsregulering,« siger Dennis Kristensen.

Men ifølge Ove K. Pedersen er velfærdssamfundets »dydige« menneskesyn »reelt for længst forladt«, som han formulerede det i et nyligt interview med Information.

Velfærdssamfundet har ændret sig, medgiver Dennis Kristensen. »Det er ikke støbt i beton.«

»Men hvis vi dropper ideen om vores fælles ansvarlighed i fællesskabet, så ryger samfundsstrukturen, som vi kender den. Det ser vi allerede konturerne af nu. Vi er på vej mod et samfund, hvor de allerbedst stillede tonser derud med 180 km/t i en Tesla, væk fra resten af befolkningen,« siger han.

Ifølge ham findes alternativet til konkurrencestaten i et opgør med det økonomiske menneske.

»Det kræver, at vi får skabt opbakning til, at det ikke giver mening at indgå i et fællesskab, hvis vi alle er konkurrencesoldater og kæmper lige så meget mod sidemanden som mod kineserne.«

Thorning-Corydon-eksperimentet

I sin nye bog argumenterer Ove K. Pedersen for, at konkurrencestaten har skabt samme vækst som velfærdsstaten og formået at skabe endnu bedre velfærd.

Også her er Dennis Kristensen uenig. Det er konkurrencestatens skyld, at Danmark blev fanget dybere og længere i finanskrisen end lande, vi normalt sammenligner os med. Under krisen var Danmarks recession dybere end EU-gennemsnittet, og vi lå helt i bund, hvad angår efterfølgende opsving, viser opgørelser.

»Helt i konkurrencestatens ånd forsøgte Danmark – forenklet set – at spare sig ud af krisen, mens andre lande investerede i mennesker og job for at komme ud på den anden side. Det var Thorning-Corydon-eksperimentets såkaldte nødvendighedens politik, som slog fejl,« siger han.

Det kalder Dennis Kristensen konsekvent den Thorning-ledede regering. Det var ifølge ham et »eksperiment, som gik rablende galt«.

Han vil dog ikke ensidigt placere ansvaret for konkurrencestaten hos tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon – selv om sidstnævnte er en af de få politikere, der for alvor har stået på mål for samfundsmodellen.

»Den er en glidende udvikling, der både er anført af de sidste årtiers regeringer samt globaliseringen, som har skabt en generation af unge, højtuddannede politikere med internationalt udsyn, for hvem samfundets udvikling skaber fantastiske muligheder. Men de taber fuldstændig blikket for, at det er eliten og deres børn, det gavner, mens mange andre efterlades på perronen.«

Så er vi tilbage ved den: eliten. Og gabet mellem den og den brede befolkning. Det gab, som Bente Sorgenfrey fra FTF erkender, at fagbevægelsen har italesat på en måde, som fodrer populismen. Et synspunkt, Dennis Kristensen som førnævnt er meget uenig i.

Ifølge Ove K. Pedersen er populismen en af vor tids største udfordringer, fordi den »udfordrer de strukturelle forudsætninger for vores samfundsmodel. Eksempelvis den åbne økonomi og de internationale institutioner«, som han beskrev i det nylige interview med Information.

Men det er misforstået, at populismen er blevet gjort til et skældsord, siger Dennis Kristensen.

»Populisme betyder folkelighed. Hvordan skal demokratiet opfattes, hvis det at være i overensstemmelse med befolkningen er et skældsord? I den betydning er jeg også populist, jeg kommer jo fra fagbevægelsen, hvor et af vores mantraer er medlemsstyring. Det er helt det samme.«

Det bliver ifølge Dennis Kristensen afgørende for venstrefløjens succes, at den kan generobre det folkelige oprør, som højrefløjen ellers har sat sig på. Han er optimistisk på Socialdemokratiets vegne, så længe Mette Frederiksen er i spidsen.

»Mette Frederiksen vil aldrig anerkende, at hun er i oprør, men hun er på vej til at vende skuden fra Thorning- og Corydon-perioden bid for bid,« siger han.

Et ulmende velfærdsoprør

Dennis Kristensen er ikke bleg for at indrømme, at fagbevægelsen kunne have gjort mere for at modvirke, at konkurrencestatens logikker vandt indpas i den moderne velfærdsstat med New Public Management, omprioriteringsbidrag og aktivering af ledige.

»Fagbevægelsen har haft succes, men succesen har ikke været stor nok. Dermed må man nødvendigvis sige, at vi ikke har gjort nok for at påvirke udviklingen,« siger han.

Men den tidligere fagforeningsformand ser også konturerne tegne sig til et velfærdsoprør. Et muligt oprør, som politikerne ifølge ham allerede reagerer på. 

Som i det seneste finanslovsudspil, hvor finansminister Kristian Jensen (V) ifølge Dennis Kristensen »ikke prædikede minus- eller nulvækst, men erkendte, at der er brug for flere penge på sundheds- og ældreområdet«. Og i Sophie Løhdes (V) længe ventede sammenhængsreform, der ikke bliver præsenteret som en spareøvelse, men handler om, at de ansatte kan levere en højere kvalitet, hvis de får friheden til det.

»Vi bliver først senere klogere på, om forandringerne bliver tilstrækkelige, men jeg vil mene, at fagbevægelsen har et medansvar for at velfærd er kommet på dagsordenen igen,« siger han om eksemplerne.

Også de omstridte offentlige overenskomstforhandlinger i foråret 2018 – bedst kendt som OK18 – »stod på skuldrene af et begyndende velfærdspolitisk oprør blandt ansatte, brugere og borgere«, siger Dennis Kristensen. Dengang blev han som FOA-formand kritiseret for i sidste time at bryde musketereden og sikre en gunstig aftale for sine medlemmer.

Han ser de langvarige, hårdknuderamte forhandlinger som et udtryk for, at de offentligt ansatte havde fået nok af kravene om at løbe stadigt stærkere; af regimet om, »at alt, der kan måles, vejes og tælles, rent faktisk måles, vejes og tælles, uanset om det giver mening« ­– og ikke mindst af Moderniseringsstyrelsen.

»Selv om det formentligt aldrig vil blive anerkendt, har OK18 en betydelig rolle at spille for, at det i dag ikke er muligt at gå til valg uden en velfærdspolitisk profil,« siger Dennis Krisensen.

I dag – på den anden side af finanskrise og spareiver – ser han således potentialet for konkurrencestatens udløbsdato.

»Lidt optimistisk er jeg i forhold til, at konkurrencestaten som begreb i en velfærdspolitisk sammenhæng vil have begrænset levetid. Jeg håber, at vi ikke om alt for lang tid kan se uddateringen.«

Serie

Er der håb for konkurrencestaten?

Konkurrencestaten har fejl, der skal rettes op på, indrømmer professor emeritus Ove Kaj Pedersen i ny bog.

Men der er håb for fremtiden, hvis den politiske midte i dansk politik tager sig sammen og formulerer den ideologi for konkurrencestaten, som altid har manglet, lyder det. I stedet har den årelange kritik af den succesrige konkurrencestat været med til at true velfærdsprojektet og næret populismen, mener han.

I denne serie taler vi med kritikere og politikere om, hvorvidt der endnu er håb for konkurrencestaten, som Ove Kaj Pedersen påstår.

Seneste artikler

 • Det engelske ord for konkurrencestat er: Denmark

  15. september 2018
  Hvorfor er det, at vi er stolte over den danske model i verden, men skammer os over ordet for det politiske projekt: Konkurrencestaten
 • Der findes ikke en nødvendig politik

  13. september 2018
  Ja, velfærdsstaten er presset af en global konkurrence, og der er nødvendige økonomiske mål, der må forfølges. Men det er ikke det samme som, at der eksisterer ét nødvendigt politisk svar på de udfordringer
 • »Hvis regelregimet løsnede lidt op, ville det give plads til faglighed og nye ideer«

  12. september 2018
  Som hospitalssygeplejerske er Marie Møllenborg førstehåndsvidne til, hvordan konkurrencestaten, som professor Ove K. Pedersen er aktuel med en ny bog om, ændrer den offentlige sektor. Men målstyringen og sparekravene viser manglende forståelse for hendes faglighed, mener hun
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Dennis siger ovenfor:
».. hvis vi dropper ideen om vores fælles ansvarlighed i fællesskabet, så ryger samfundsstrukturen, som vi kender den. Det ser vi allerede konturerne af nu. Vi er på vej mod et samfund, hvor de allerbedst stillede tonser derud med 180 km/t i en Tesla, væk fra resten af befolkningen,«.

Jeg er enig. Konkurrencestaten udvikler og støtter ikke Sammenhold og Velfærdssamfund, men hytter tydeligvis den enkelte Borgers eget skind. Vælgertilslutningen beviser det, da mere end halvdelen af Vælgerne stemmer Blåt og måske ikke mindst at ægte Rød vælgertilslutning har været massivt dalende i årtier.

Igen citeres Dennis for, at 'ifølge ham findes alternativet til konkurrencestaten i et opgør med det økonomiske menneske'.
»Det kræver, at vi får skabt opbakning til, at det ikke giver mening at indgå i et fællesskab, hvis vi alle er konkurrencesoldater og kæmper lige så meget mod sidemanden som mod kineserne.«

Thorning-periodens akademikere klappede i hænderne over Neoliberalismen og var ikke opmærksom på at den individuelle udvikling i Samfundet, fjernede opmærksomheden fra de svageste i Samfundet og ikke mindst Samfundets forpligtelse overfor dem der burde hjælpes. Pisken blev svunget rigeligt, mens guleroden var fraværende.

Interessant synes jeg det er at Dennis tager Mette F. under armen og siger hun gør et godt arbejde i S. Mette har været involveret i at markedsføre mange af konkurrencestatens parametre. Hun er måske blevet klogere og er tilsyneladende i færd med at vende den holdning hos sig selv og i sit parti. Mit spørgsmål er om hun vil grave dybt og radikalt nok for at genindføre 'det gamle Velfærdssystem' og om hun gør det hurtigt nok til at Vælgerne kan se den nye kurs.

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det beskriver ikke virkeligheden!
Det ofrene kender som ‘nødvendighedens politik’ er vold med døden til følge og tyveri af vores børns fremtid.

»Den er en glidende udvikling, der både er anført af de sidste årtiers regeringer samt globaliseringen, som har skabt en generation af unge, højtuddannede politikere med internationalt udsyn, for hvem samfundets udvikling skaber fantastiske muligheder.

Men de taber fuldstændig blikket for, at det er eliten og deres børn, det gavner, mens mange andre efterlades på perronen.«
Citat Dennis Kristensen

Dennis Kristensen, “efterlades på perronen” det beskriver overhoved ikke virkeligheden med vold overgreb.

Det handler ikke om “efterladt på perronen”, det er rigtige mennesker og helt almindelige mennesker, der tager deres eget liv, de kan ikke leve op til kravene, de er syge og nedslidte og når smerterne og håbløsheden overstiger viljen til livet vælges det, at gå i døden.

“En generation af unge, højtuddannede politikere med internationalt udsyn, for hvem samfundets udvikling skaber fantastiske muligheder.”

Dennis Kristensen “udsyn”, der er politisk snæversyn for penge rendyrket slaveri, vold og overgreb, der politisk gives hjælp til og politikere kalder det for “fantastiske muligheder” for erhvervslivet og godt for forbrugerne.
Ingen vil betale bare en tilnærmelsesvis retfærdig pris for deres tøj, i vores del af verden, så produktionen flyttes til lande med børnearbejde slaveløn nogle få kroner om dagen, for fjortentimers arbejde om dagen og syv dage om ugen 365 dage om året, under sundhedsfarlige arbejdsvilkår, uden udluftning og ofte pga. tunge maskiner i sikkerheds uforsvarlige bygninger, hvis økonomisk liberalisme afløses af beskyttende regler mod børnearbejde i et land, så flytter produktionen igen.
Kun de helt unge i familien kan arbejde, sidst i teenager årene, er deres øjne ikke gode nog og de kan ikke arbejde hurtigt nok.

Hele familier er økonomisk afhængige af de helt unge med gode øjne resten af familien arbejder for håndøre, de umuligt kan overleve af.

På blot 10 år er Danmarks import af varer fra Bangladesh øget med 377%.
Stort set hele væksten skyldes tekstil og beklædning, da denne varegruppe udgør 97% af den samlede import fra Bangladesh i 2016.”
Link: https://estatistik.dk/nyheder/bangladesh-klaeder-danmark-paa/

Politikere er generelt i dansk politik, sluppet afsted med, økonomisk klasse hetz og løgn, ALT for længe.

Energi fra olie, gas og kul afbrænding og de menneskeskabte klimaforandringer skabt i kølvandet på den økonomiske vildfarelse, af de nuværende politikere, der helt ‘fejlagtigt’ påstår, at skabende mindre fattigdom i verden generelt og værende til glæde og fremgang for befolkningerne, men skaber i virkeligheden, hvilket den samlede bedste forhåndenværende videnskablige evidens er enige om ‘fattigdom og sult’.

‘Fattigdom og sult’.

Verdens forskere skriver samstemmende andre steder:
Forskerne konkluderer, at det globale samfunds ageren i ‘det kommende årti eller to’ får afgørende indflydelse på kloden de næste 10.000 til 100.000 år.”
Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/dominoeffekt-kan-fa-klimaet-til-ga-amok

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den andel falder.
Link: http://www.drivkraftdanmark.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,«
Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

“Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport”
Link:http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...

Lise Lotte Rahbek

Jeg noterer mig, at det ikke er den nuværende FOA-leder, som bliver interviewet.

Bent Gregersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar

"Velfærdsstaten" bliver udkonkurreret af "Konkurrencestaten" og velfærden/ hjælpen består i fremtiden i, at du adlyder og opfører dig, som statsmagten og dens tilhængere byder.

Det er sjovt. Jeg er - udover at være civilingeniør (DTU) - også civiløkonom (CBS) fra engang i 1980'erne. Og på det, der dengang hed Handelshøjskolen i København, blev vi naturligvis også undervist i modellen: "Homo Economicus" eller det økonomiske menneske. Men vi blev advaret mod at anvende den i vores virke i erhverslivet, fordi modellen er forsimplet ...

Men måske er statens økonomer uddannet et andet sted, uden så meget praktiske erfaring ;)

PS: Og så hedder min fagforening DJØF ...

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Thomas Nielsen proklamerede; "- arbejderbevægelsen har sejret ad helvede til", netop da arbejderen fik parcelhus og bil og troede, at han derved var blevet rig og defor stemte til højre i salen. Dermed faldt socialstaten, solidariten og vores fælles skabte velfærd. Det banede vejen for "udsalget" af samfundets fællesskabte værdier; energi, telefon, vand etc., som gav nuværende "konkurrancestats-ideologer" kortvarig varme i "bukserne", men også den nuværende "kulde".
Føj for en asocial adfærd, Coridon m.fl.
Social staten gav jer mulighederne, uden at I var født med en "guldske" i munden.

Bent Gregersen, Henrik Olsen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Sympatisk mand - Dennis Kristensen - fast i mælet lidt som Jeremy Corbyn og Bernie Sanders.

Eva Schwanenflügel

Fagforeningerne har svigtet deres syge og nedslidte medlemmer ved overhovedet ikke at råbe op om den lede behandling disse mennesker udsættes for i det såkaldte "konkurrencesamfund".

Da Mette F. som beskæftigelsesminister indførte førtids- og fleksjob reformen, og Helle Thorning- regeringen indførte 'nyttejobs' hvor var fagforeningerne?
Da Poul Nyrup Rasmussen indførte tvungen aktivering og gratis virksomhedspraktik, hvor var fagforeningerne?
Da VKO-regeringen forringede dagoengeperioden, og SSFR-regeringen videreførte forringelsen, hvor var fagforeningerne?
Da Venstre-regeringen indførte kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, samt integrationsydelsen, hvor var fagforeningerne?
Da Nyrup Rasmussen fjernede efterlønnen, hvor var fagforeningerne?
Da et flertal i Folketinget gik ind for at forhøje pensionsalderen, hvor var fagforeningerne?

Alle disse tiltag kom for at øge det hellige 'arbejdsudbud', og de fungerer de facto løntrykkende.
Så hvor er fagforeningerne?

Intet under at medlemmerne bliver færre og færre.
Skam jer, fagforeninger !!

Ebbe Overbye, Rolf Andersen, Randi Overgård, Henrik Olsen, Tue Romanow, Børge Neiiendam, Hans Houmøller, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eva - har du nogensinde været medlem af en fagforening ?

Eva Schwanenflügel -
jeg havde gerne givet dig 100 anbefalinger for din kommentar, for det kan ikke siges og skrives ofte nok, at fagforeningerne i den grad har svigtet. Sjovt nok kan man se gamle fagforeningsaktive i dag tordne mod de fremmede og først og fremmest se dem som løntrykkere, mens man vælger at tie om, at fagforeningerne accepterer, at ledige bruges som løntrykkere - og de kan ikke engang sige nej til "tilbudene".

Ebbe Overbye, Rolf Andersen, Tue Romanow, Børge Neiiendam, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Flemming Berger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen
07. september, 2018 - 19:09:

"Eva - har du nogensinde været medlem af en fagforening"?

Ja, det har jeg.
Og jeg er også medlem af et politisk parti.

Så hvad vil du vide?

Peter Beck-Lauritzen, Børge Neiiendam og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

@ Torben K L Jensen
Hvorfor spørger du til Eva Schwanenflügels medlemsskab af en fagforening?

Eva Schwanenflügel

@ Hans Houmøller
08. september, 2018 - 00:40 :
"Hvorfor spørger du til Eva Schwanenflügels medlemsskab af en fagforening?"

Ja, det kunne jeg også godt tænke mig at vide?

Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen
07. september, 2018 - 19:09

Torben, vi har altid diskuteret ligeværdigt.
Hvad får dig til at komme med nedværdigende kommentarer?

Arne Albatros Olsen

Fagbevægelen har stort set snorksovet, siden Thomas Nielsen i sin tid udtalte de så berømte ord:
" Vi har sejret ad helvedet til ".

Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eva - du skal ikke opfatte mit spørgsmål som nedværdigende - mere om du kender den organisering der har gjort fagbevægelsen tandløs - som indre kommunikation mellem ledelse og medlemmer.
Forresten deler jeg meningen om at fagbevægelsen har fejlet fælt - måske bortset fra FOA og Dennis Kristensen.

Torben K L Jensen

Kan godt se at det kunne formuleres bedre - så undskyld min klodsethed.

Lise Lotte Rahbek

Jeg vil tro, jeg ikke er den eneste, som har forsøgt at trække gang i en reaktion fra fagforeningen - da jeg havde råd til et medlemsskab - , da urimelighederne overfor syge og arbejdsløse tog fart. Det lykkedes ikke, som det fremgår.
FOA med Dennis K i front har sådan set været den eneste fagforening med liv i. Jeg er bange for, at den nu fremover også er under forstening.

Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen
08. september, 2018 - 08:56

Det er i orden, Torben.
Vi er på det rene igen :-)