Læsetid: 6 min.

Tidligere FOA-formand: Konkurrencestaten har en udløbsdato

Fagbevægelsen har ikke gjort nok for at bekæmpe konkurrencestaten, siger FOA’s tidligere formand Dennis Kristensen. Men han ser konturerne af et velfærdsoprør tegne sig, og i det finder han håb for konkurrencestatens endeligt
Ifølge Dennis Kristensen er konkurrencestaten reelt en ’afvikling af det danske velfærdssamfund, som vi kendte det’.

Ifølge Dennis Kristensen er konkurrencestaten reelt en ’afvikling af det danske velfærdssamfund, som vi kendte det’.

Peter Nygaard Christensen

7. september 2018

Der gik ikke længe fra offentliggørelsen af Informations interview med FTF’s formand Bente Sorgenfrey om konkurrencestaten i anledning af professor Ove K. Pedersens nye bog, før Dennis Kristensen røg til tasterne.

FOA’s formand gennem 16 år, som gik på pension kort efter de omstridte overenskomstforhandling i foråret 2018, delte artiklen på Twitter med følgende kommentar:

»Jeg er helt uenig med Bente Sorgenfrey. Konkurrencestaten blev elitens bud på samfundsforandringer tilpasset de bedst stilledes ønske om mere ulighed og mindre fælles ansvarlighed. Flere Tesla’er og større huller i sikkerhedsnettet.«

Det er især Sorgenfreys pointe om, at fagbevægelsen har pustet til populismen ved at have »skammet DJØF’ere ud og styrket modsætningen mellem de varme og de kolde hænder«, som Dennis Kristensen anfægter.

»Hvis man ikke mener, at den stadig mere magtfulde elite, hvad end de er djøf’ere eller ej, fører samfundet videre på en måde, som giver plads til solidaritet, omsorg og fælles ansvar, så skal man sige det højt og tydeligt,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Torben K L Jensen
Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Dennis siger ovenfor:
».. hvis vi dropper ideen om vores fælles ansvarlighed i fællesskabet, så ryger samfundsstrukturen, som vi kender den. Det ser vi allerede konturerne af nu. Vi er på vej mod et samfund, hvor de allerbedst stillede tonser derud med 180 km/t i en Tesla, væk fra resten af befolkningen,«.

Jeg er enig. Konkurrencestaten udvikler og støtter ikke Sammenhold og Velfærdssamfund, men hytter tydeligvis den enkelte Borgers eget skind. Vælgertilslutningen beviser det, da mere end halvdelen af Vælgerne stemmer Blåt og måske ikke mindst at ægte Rød vælgertilslutning har været massivt dalende i årtier.

Igen citeres Dennis for, at 'ifølge ham findes alternativet til konkurrencestaten i et opgør med det økonomiske menneske'.
»Det kræver, at vi får skabt opbakning til, at det ikke giver mening at indgå i et fællesskab, hvis vi alle er konkurrencesoldater og kæmper lige så meget mod sidemanden som mod kineserne.«

Thorning-periodens akademikere klappede i hænderne over Neoliberalismen og var ikke opmærksom på at den individuelle udvikling i Samfundet, fjernede opmærksomheden fra de svageste i Samfundet og ikke mindst Samfundets forpligtelse overfor dem der burde hjælpes. Pisken blev svunget rigeligt, mens guleroden var fraværende.

Interessant synes jeg det er at Dennis tager Mette F. under armen og siger hun gør et godt arbejde i S. Mette har været involveret i at markedsføre mange af konkurrencestatens parametre. Hun er måske blevet klogere og er tilsyneladende i færd med at vende den holdning hos sig selv og i sit parti. Mit spørgsmål er om hun vil grave dybt og radikalt nok for at genindføre 'det gamle Velfærdssystem' og om hun gør det hurtigt nok til at Vælgerne kan se den nye kurs.

Rolf Andersen, Henrik Peter Bentzen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det beskriver ikke virkeligheden!
Det ofrene kender som ‘nødvendighedens politik’ er vold med døden til følge og tyveri af vores børns fremtid.

»Den er en glidende udvikling, der både er anført af de sidste årtiers regeringer samt globaliseringen, som har skabt en generation af unge, højtuddannede politikere med internationalt udsyn, for hvem samfundets udvikling skaber fantastiske muligheder.

Men de taber fuldstændig blikket for, at det er eliten og deres børn, det gavner, mens mange andre efterlades på perronen.«
Citat Dennis Kristensen

Dennis Kristensen, “efterlades på perronen” det beskriver overhoved ikke virkeligheden med vold overgreb.

Det handler ikke om “efterladt på perronen”, det er rigtige mennesker og helt almindelige mennesker, der tager deres eget liv, de kan ikke leve op til kravene, de er syge og nedslidte og når smerterne og håbløsheden overstiger viljen til livet vælges det, at gå i døden.

“En generation af unge, højtuddannede politikere med internationalt udsyn, for hvem samfundets udvikling skaber fantastiske muligheder.”

Dennis Kristensen “udsyn”, der er politisk snæversyn for penge rendyrket slaveri, vold og overgreb, der politisk gives hjælp til og politikere kalder det for “fantastiske muligheder” for erhvervslivet og godt for forbrugerne.
Ingen vil betale bare en tilnærmelsesvis retfærdig pris for deres tøj, i vores del af verden, så produktionen flyttes til lande med børnearbejde slaveløn nogle få kroner om dagen, for fjortentimers arbejde om dagen og syv dage om ugen 365 dage om året, under sundhedsfarlige arbejdsvilkår, uden udluftning og ofte pga. tunge maskiner i sikkerheds uforsvarlige bygninger, hvis økonomisk liberalisme afløses af beskyttende regler mod børnearbejde i et land, så flytter produktionen igen.
Kun de helt unge i familien kan arbejde, sidst i teenager årene, er deres øjne ikke gode nog og de kan ikke arbejde hurtigt nok.

Hele familier er økonomisk afhængige af de helt unge med gode øjne resten af familien arbejder for håndøre, de umuligt kan overleve af.

På blot 10 år er Danmarks import af varer fra Bangladesh øget med 377%.
Stort set hele væksten skyldes tekstil og beklædning, da denne varegruppe udgør 97% af den samlede import fra Bangladesh i 2016.”
Link: https://estatistik.dk/nyheder/bangladesh-klaeder-danmark-paa/

Politikere er generelt i dansk politik, sluppet afsted med, økonomisk klasse hetz og løgn, ALT for længe.

Energi fra olie, gas og kul afbrænding og de menneskeskabte klimaforandringer skabt i kølvandet på den økonomiske vildfarelse, af de nuværende politikere, der helt ‘fejlagtigt’ påstår, at skabende mindre fattigdom i verden generelt og værende til glæde og fremgang for befolkningerne, men skaber i virkeligheden, hvilket den samlede bedste forhåndenværende videnskablige evidens er enige om ‘fattigdom og sult’.

‘Fattigdom og sult’.

Verdens forskere skriver samstemmende andre steder:
Forskerne konkluderer, at det globale samfunds ageren i ‘det kommende årti eller to’ får afgørende indflydelse på kloden de næste 10.000 til 100.000 år.”
Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/dominoeffekt-kan-fa-klimaet-til-ga-amok

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den andel falder.
Link: http://www.drivkraftdanmark.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,«
Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

“Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport”
Link:http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...

Per Torbensen, Henrik Peter Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg noterer mig, at det ikke er den nuværende FOA-leder, som bliver interviewet.

Bent Gregersen, Henrik Peter Bentzen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar

Konkurrencestaten - ?
Som konkurrencens udløb mellem stater : Glem det ! Her er vi underlagt højere magter.
Som mellem producenter/handlende : Glem det ! Fri konkurrence tak.
Som mellem mennesker/institutioner : Glem det ! Menneskets natur kan ikke afskaffes.

Det er modsat DK - Det er statsmagtens topstyring, der skal reduceres, og sund konkurrence om at være den bedste skole, børnehave, cafe, butik, socialkontor, ...kommune.
Et frit samfund, hvor arbejdsgiverne konkurrerer om at tiltrække arbejdskraften.

Og hvor borgere kan vælge basisindkomst frem for utålelige arbejdsforhold på sine gamle dage - og frit vælge sin tid til omsorg for de helt små. Men det VIL politikerne ikke.

Helt anderledes med pengenes tyranni og klodens ødelæggelse.
Her kræves en stærk indsats fra statens side. Men det TØR politikerne ikke.

Henrik Peter Bentzen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

"Velfærdsstaten" bliver udkonkurreret af "Konkurrencestaten" og velfærden/ hjælpen består i fremtiden i, at du adlyder og opfører dig, som statsmagten og dens tilhængere byder.

Henrik Peter Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er sjovt. Jeg er - udover at være civilingeniør (DTU) - også civiløkonom (CBS) fra engang i 1980'erne. Og på det, der dengang hed Handelshøjskolen i København, blev vi naturligvis også undervist i modellen: "Homo Economicus" eller det økonomiske menneske. Men vi blev advaret mod at anvende den i vores virke i erhverslivet, fordi modellen er forsimplet ...

Men måske er statens økonomer uddannet et andet sted, uden så meget praktiske erfaring ;)

PS: Og så hedder min fagforening DJØF ...

Bent Gregersen, Henrik Peter Bentzen, Eva Schwanenflügel og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Thomas Nielsen proklamerede; "- arbejderbevægelsen har sejret ad helvede til", netop da arbejderen fik parcelhus og bil og troede, at han derved var blevet rig og defor stemte til højre i salen. Dermed faldt socialstaten, solidariten og vores fælles skabte velfærd. Det banede vejen for "udsalget" af samfundets fællesskabte værdier; energi, telefon, vand etc., som gav nuværende "konkurrancestats-ideologer" kortvarig varme i "bukserne", men også den nuværende "kulde".
Føj for en asocial adfærd, Coridon m.fl.
Social staten gav jer mulighederne, uden at I var født med en "guldske" i munden.

Bent Gregersen, Henrik Olsen, Henrik Peter Bentzen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Sympatisk mand - Dennis Kristensen - fast i mælet lidt som Jeremy Corbyn og Bernie Sanders.

Per Torbensen, Henrik Peter Bentzen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fagforeningerne har svigtet deres syge og nedslidte medlemmer ved overhovedet ikke at råbe op om den lede behandling disse mennesker udsættes for i det såkaldte "konkurrencesamfund".

Da Mette F. som beskæftigelsesminister indførte førtids- og fleksjob reformen, og Helle Thorning- regeringen indførte 'nyttejobs' hvor var fagforeningerne?
Da Poul Nyrup Rasmussen indførte tvungen aktivering og gratis virksomhedspraktik, hvor var fagforeningerne?
Da VKO-regeringen forringede dagoengeperioden, og SSFR-regeringen videreførte forringelsen, hvor var fagforeningerne?
Da Venstre-regeringen indførte kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, samt integrationsydelsen, hvor var fagforeningerne?
Da Nyrup Rasmussen fjernede efterlønnen, hvor var fagforeningerne?
Da et flertal i Folketinget gik ind for at forhøje pensionsalderen, hvor var fagforeningerne?

Alle disse tiltag kom for at øge det hellige 'arbejdsudbud', og de fungerer de facto løntrykkende.
Så hvor er fagforeningerne?

Intet under at medlemmerne bliver færre og færre.
Skam jer, fagforeninger !!

Ebbe Overbye, Rolf Andersen, Randi Overgård, Henrik Olsen, Tue Romanow, Børge Neiiendam, Hans Houmøller, Henrik Peter Bentzen, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel -
jeg havde gerne givet dig 100 anbefalinger for din kommentar, for det kan ikke siges og skrives ofte nok, at fagforeningerne i den grad har svigtet. Sjovt nok kan man se gamle fagforeningsaktive i dag tordne mod de fremmede og først og fremmest se dem som løntrykkere, mens man vælger at tie om, at fagforeningerne accepterer, at ledige bruges som løntrykkere - og de kan ikke engang sige nej til "tilbudene".

Ebbe Overbye, Rolf Andersen, Tue Romanow, Børge Neiiendam, Hans Houmøller, Henrik Peter Bentzen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Flemming Berger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen
07. september, 2018 - 19:09:

"Eva - har du nogensinde været medlem af en fagforening"?

Ja, det har jeg.
Og jeg er også medlem af et politisk parti.

Så hvad vil du vide?

Peter Beck-Lauritzen, Børge Neiiendam og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Hans Houmøller
08. september, 2018 - 00:40 :
"Hvorfor spørger du til Eva Schwanenflügels medlemsskab af en fagforening?"

Ja, det kunne jeg også godt tænke mig at vide?

Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen
07. september, 2018 - 19:09

Torben, vi har altid diskuteret ligeværdigt.
Hvad får dig til at komme med nedværdigende kommentarer?

Arne Albatros Olsen

Fagbevægelen har stort set snorksovet, siden Thomas Nielsen i sin tid udtalte de så berømte ord:
" Vi har sejret ad helvedet til ".

Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eva - du skal ikke opfatte mit spørgsmål som nedværdigende - mere om du kender den organisering der har gjort fagbevægelsen tandløs - som indre kommunikation mellem ledelse og medlemmer.
Forresten deler jeg meningen om at fagbevægelsen har fejlet fælt - måske bortset fra FOA og Dennis Kristensen.

Lise Lotte Rahbek

Jeg vil tro, jeg ikke er den eneste, som har forsøgt at trække gang i en reaktion fra fagforeningen - da jeg havde råd til et medlemsskab - , da urimelighederne overfor syge og arbejdsløse tog fart. Det lykkedes ikke, som det fremgår.
FOA med Dennis K i front har sådan set været den eneste fagforening med liv i. Jeg er bange for, at den nu fremover også er under forstening.