Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tidligere skattechef: Det var forkert at lukke fejlbehæftet it-system og splitte SKAT op

Det var en fejl at nedlægge det skandaleramte gældsinddrivelsessystem EFI og opløse SKAT i syv uafhængige styrelser. Sådan lyder det fra den tidligere mangeårige departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft. Skatteministeren afviser
Indland
6. september 2018
»Det var en fejl at sætte systemet i drift, før det var klar,« lyder det fra Peter Loft, der var en af ophavsmændene til it-systemet EFI.

»Det var en fejl at sætte systemet i drift, før det var klar,« lyder det fra Peter Loft, der var en af ophavsmændene til it-systemet EFI.

Sara Gangsted

Den verserende krise i SKAT skyldes ikke mindst, at det var en fejl at sætte gældsinddrivelsessystemet EFI i drift, før det var færdigudviklet. Ligeledes var det en fejl at skrotte systemet efter kun to år. Også selv om det ikke kørte, som det skulle.

Det siger en af ophavsmændene til it-systemet, den tidligere mangeårige departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, der blev fritstillet fra tjeneste i 2012.

»Det var en fejl at sætte systemet i drift, før det var klar. Og da man besluttede at lukke det, havde man ingenting at sætte i stedet, da systemet, som EFI erstattede, var lukket i mellemtiden. Det er en væsentlig medvirkende årsag til, at skattegælden i dag vokser og vokser, uden at vi er i stand til at inddrive den,« siger Peter Loft, der i dag er kommunaldirektør på Bornholm.

Den forhenværende departementschefs kritik kommer, efter at Rigsrevisionen i forrige uge meddelte, at danskernes skattegæld er vokset til historiske 108,6 milliarder kroner, hvoraf de 75 milliarder kroner ifølge SKAT bliver umulige at inddrive. Ydermere har Rigsrevisionen efterfølgende advaret danskerne om, at de kan se frem til yderligere milliardtab, da det nye inddrivelsessystem, der skal erstatte EFI, tidligst står klar i 2021

Peter Loft erkender, at EFI var fejlbehæftet og derfor ikke fungerede optimalt, men det ændrer ikke på, at »væsentlige dele af systemet fungerede«. Og hellere et fejlbehæftet indkrævningssystem, der ikke fungerer optimalt, end slet intet system, forklarer han til Information.

Forkert at opløse SKAT

Som en løsning på Skats langvarige krise besluttede skatteminister Karsten Lauritzen (V) formelt at nedlægge SKAT pr. 1. juli i år og i stedet oprette syv nye styrelser med hver deres kerneområde og egen direktør. En løsning som Peter Loft ikke selv ville have anbefalet.

»Før man kastede sig ud i den her rekonstruktion, skulle man have sat sig ned og spurgt sig selv, hvor problemet ligger. Helt ærligt: Hvis min båd tog vand ind, så ville jeg aldrig begynde at lave om på kommandobroen, så ville jeg beordre alle mand til pumperne.«

– Hvad burde man have gjort i stedet?

»Man burde få ro på ved at genoprette regelmæssigheden og lave mindst muligt om. Man burde gå ned i maskinrummet og prøve at få maskinen til at køre nogenlunde igen, så Rigsrevisionen igen kan godkende regnskaberne. Det er selvfølgelig en fladpandet betragtning, men hvis man ændrer fundamentalt på strukturen, så ligger det ledelsesmæssige fokus også her,« siger Peter Loft.

Karsten Lauritzen forsvarer i en mail til Information beslutningerne. Han mener ikke, at der politisk har været andre muligheder end at opløse SKAT og lukke EFI.

»Der kan ikke herske tvivl om, at EFI-projektet aldrig skulle have været sat i drift, fordi det inddrev på et ulovligt grundlag. Derfor var det også nødvendigt at trække stikket på systemet, selv om der ikke var noget at sætte i stedet for,« skriver han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Digitaliseringsliderligheden længe leve; som flere IT-eksperter allerede før implementeringen af EFI gjorde opmærksom på, manglede systemet de korrekte kravspecifikationer - og introducerede nye arbejdsgange, som de mange forskellige myndigheder og brugere slet ikke var forberedte på/kompetente til, foruden at det skulle erstatte kommunernes pantefogeder; en opgave som systemet slet ikke er designet til (som som næppe kan løses digitalt overhovedet).

EFI blev presset igang af vore politikere, mod adskillige faglige protester - og det er bestemt tankevækkende at dette kan lade sig gøre, selvom det på ingen måde er nogen nyhed.

Der findes ingen gode løsninger på dén situation, SKAT blev anbragt i, for man var allerede ude på et gevaldigt skråplan, hvilket kun vil fortsætte, så længe at SKAT drives efter privatkapitalistiske principper. Der er brug for at der tages et forvaltningsmæssigt ansvar, herunder at pantefogedsystemet genindføres.

Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Werner Gass, Jan August, Ib Christensen, Berith Skovbo og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg fatter ikke, at der ikke er nogen, der ændrer loven med henvisning til denne gang juks og ideologisk nedbrydning og kræver, at forældelsesfristen for skattegæld forlænges. Det er jo på grund af den, at de 75 mia afskrives.
Det er en karakterbrist hos ikke mindst Venstre-ministre ikke at erkende fejl. Og der kan være kræfter i partiet, der bifalder den manglende ligning og inddrivelse (minimalstat). Men hvor er de andre partier. Og ikke mindst Dansk Folkeparti, som er blandt de få partier, der ikke har haft et regeringsansvar i den lange periode, siden Fogh og co begyndte deres centralistiske ødelæggelser.
Der ville komme mange flere penge til syge og ældre, hvis DF satte en forlængelse af forældelsesfristen som et krav til finansloven. Er det sandhedens time for DF?

Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Berith Skovbo, Anne-Marie Krogsbøll, Werner Gass og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar

I stedet for at ligne 4,9 mio borgere, burde man holde sig til at ligne 300.000 virksomheder.

Peter Loft er vist også den helt rigtige til at give gode råd om Skat og dets organisering.

Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar