Læsetid: 4 min.

Vigtigt dokument om Inger Støjbergs tvangsadskillelse af unge asylpar forbliver hemmeligt

Offentlighedsloven giver ikke mulighed for indsigt i den juridiske vurdering, som Justitsministeriet i februar 2016 lavede af Inger Støjbergs ulovlige praksis med at adskille unge asylpar. Det har ombudsmanden nu afgjort. Sagen får også betydning for den kommende revision af offentlighedsloven, forudser offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen
Det er ikke muligt at få indsigt i den juridiske vurdering, som Justitsministeriet i februar 2016 lavede af Inger Støjbergs ulovlige praksis med at adskille unge asylpar. Det har ombudsmanden nu besluttet.

Det er ikke muligt at få indsigt i den juridiske vurdering, som Justitsministeriet i februar 2016 lavede af Inger Støjbergs ulovlige praksis med at adskille unge asylpar. Det har ombudsmanden nu besluttet.

Miriam Dalsgaard

5. september 2018

Den 19. februar 2016 kontaktede embedsmænd i Inger Støjbergs (V) Udlændinge- og Integrationsministerium kollegerne i Justitsministeriet.

Baggrunden var den senere så omstridte pressemeddelelse, som Støjberg havde udsendt seks dage forinden, hvor hun havde beordret en tvangsadskillelse af en række unge par, der var indlogeret på asylcentre. En journalist på Jyllands-Posten ville nu skrive en artikel om ministerens ordre, og i den forbindelse bad Støjbergs ministerium så om en vurdering fra folkeretseksperterne i Justitsministeriet.

Som mange sikkert kan huske, kritiserede ombudsmanden senere meget skarpt Støjbergs pressemeddelelse om tvangsadskillelsen, fordi den lagde op til en ulovlig praksis. Efter at sagerne var blevet genoptaget i april 2016, da ombudsmanden var gået ind i sagen, fik de fleste unge asylpar lov til at flytte sammen igen nogle måneder senere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Breuer
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Christian Mondrup
 • Torben K L Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • David Zennaro
 • Dorte Sørensen
 • Bjarne Andersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Hans Larsen
David Breuer, Anne-Marie Krogsbøll, Christian Mondrup, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror at det var DR der engang opfandt ordet: 'offipyk' - offentlig volapyk. Mon ikke ovenstående kommer i den kategori?
Demokratiet er under stort pres.
Med venlig hilsen, håndtryk og julemandsskæg

David Breuer, Arne Albatros Olsen, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Anne Mette Jørgensen, Connie Brask, Steffen Gliese, Berith Skovbo, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Og således laver man kluddermor - skulle nogle børnehavebørn være i tvivl.. :-/

David Breuer, Anne Mette Jørgensen, Connie Brask, Alvin Jensen, Jens J. Pedersen, Dorte Sørensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er vist det man kalder korruption og skjult demokrati. Putin kan ikke gøre det meget bedre.
Desintegrationsministeren.
Nu kan vi ikke længere stole på ombudsmanden.

David Breuer, Arne Albatros Olsen, lone hansen, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Anne Mette Jørgensen, John Damm Sørensen, Bjarne Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Det, der efterhånden bekymrer mig mest, er, at sandshedsvidnerne i denne sag, Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen, begge sad som medlemmer af Offentlighedskommissionen og dermed aktivt deltog i at legitimere denne retstilstand.

Offentlighedskommissionen praktiserede lige netop den beskreven lukkethedskultur, som den åbenlyst var instrueret af Justitsministeriet til at følge.

I over 10 år har jeg forsøgt at få indsigt i Offentlighedskommissionens arbejde, og her har Folketingets Ombudsmand ikke være til nogen hjælp. Nærmest tværtimod. Men han skal jo også genvælges efter næste valg.

Det er på høje tid, at der kommer ny luft i institutionen med en person ude fra, der ikke på nogen måde er bundet af eller afhængig af Justitsministeriet.

David Breuer, Arne Albatros Olsen, lone hansen, Henrik Klausen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Aagaard, Bjarne Andersen og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Min tillid til ombudsmanden faldt, da jeg i en sag vedr. inhabilitet i Københavns kommune under jobcentrets behandling ikke fik ret.
Det vurderende og indstillende, rehabiliterings nævn sad ene og samme person også som pensionsteamets øverste leder. Kun den person havde fået lov til, at gennemgå min sag, trods 6 andre i teamet. Det har jeg sort på hvidt fra de 6 øvrige medlemmer.
Arbejdsmarkedsstyrelsen , som nu som ekstra forvirring har fået nyt navn, skrev til mig at der med den procedure kunne opstå tvivl om habilitet, og at det kunne undgås.
Ombudsmanden skrev efter flere mdr. at der i 1986 var faldet en dom i landsretten, og udfra denne dom havde Københavns kommune retten på deres side.
At der henvises til en dom som dels er gammel og længe før opståen af den lov som jeg henviste til er uforståeligt.
Men sådan er det jo.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Hvis man fremskriver Støjen og Martin, så skal alle ved grænsen stille sig på en koran, spise et stykke bacon, drikke en øl og afsynge "sejle op ad åen" på fejlfrit dansk i badetøj bare for at søge asyl, så kan de lære det.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Søren Bro - er det ikke unødvendigt blødsødent at lade dem være iført badetøj?

Søren Bro, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen og Randi Overgård anbefalede denne kommentar