Læsetid: 6 min.

Danmarks fond for bæredygtigt landbrug i udviklingslandene investerer massivt i kinesiske svinefarme

Den bistandsfinansierede landbrugsinvesteringsfond har til formål at investere i bæredygtig fødevareproduktion i udviklingslandene. Men langt størstedelen af investeringerne er gået til store konventionelle svinebrug i Kina, Sydafrika og Chile, som ifølge kritikere er alt andet end bæredygtige
Svineproduktion i Kina: Danmark støtter gennem landbrugsinvesteringsfonden Danish Agribusiness Funds (DAF) store konventionelle svinefarme. Pengene skulle egentlig gå til at fremdyrke bæredygtige fødevarer, men kritikere mener, at farmene ikke lige netop lever op til det kriterie.

Svineproduktion i Kina: Danmark støtter gennem landbrugsinvesteringsfonden Danish Agribusiness Funds (DAF) store konventionelle svinefarme. Pengene skulle egentlig gå til at fremdyrke bæredygtige fødevarer, men kritikere mener, at farmene ikke lige netop lever op til det kriterie.

Qilai Shen

20. oktober 2018

Formålet var at »bidrage med risikovillig kapital til projekter, der kan sikre flere og bedre bæredygtige fødevarer« i udviklingslandene. Men i praksis er langt størstedelen af landbrugsinvesteringsfonden Danish Agribusiness Funds (DAF) investeringer gået til store, konventionelle svinefarme i Kina, Chile og Sydafrika.

Det viser en ny rapport fra organisationen Afrika Kontakt.

»Klimamæssig bæredygtighed og udviklingen af den lokale økonomi er tydeligvis ikke blevet tænkt ordentligt eller konsekvent ind,« siger researcher Eigil Johannisson, der har udarbejdet rapporten.

Han henviser blandt andet til, at man i svinefoder bruger store mængder soja, der typisk produceres i Sydamerika. Det lægger beslag på enorme arealer, som ellers kunne være anvendt til at dyrke fødevarer til mennesker, og fører til rydning af naturarealer, faldende biodiversitet, forurening og udledning af drivhusgasser.

Ud over de »store miljø- og klimamæssige belastninger« forbundet med industrielle svinebrug er problemet, at investeringerne ikke bidrager til udviklingen af lokale landbrug, forklarer han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Benno Hansen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
Anne Eriksen, Benno Hansen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man mener vel Danmarks fond for "Bæredygtigt Landbrug" i udviklingslandene.

Anne Eriksen, Benno Hansen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venstre nøjes ikke med at benytte Danmark som gylletank.
Nej, deres ubæredygtige, sorte idéer skal skam spredes ud i resten af verden !!

Troels Schmidt, Hans Larsen, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, Berith Skovbo, Anne Eriksen, Hanne Pedersen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

Endnu et billede på de koncentrations lignende tilstande i dansk svineavl.
Lad svinekødet ligge i forretningerne og køb kød uden død.

Estermarie Mandelquist, heidi møller jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Svin spiser soja og mennesker spiser svin...
Jeg skammer mig over at bo i et land, der behandler dyr sådan - og over den grådighed, der ligger bag "den falske bæredygtighed"!

Troels Schmidt, Estermarie Mandelquist, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, heidi møller jensen og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar

Kød uden død. Flyvning uden klimaforandringer. Velstand uden arbejde. Masseimmigration uden integrationsudfordringer. Paradoksernes liste er lang.

Hvis vi kan være med til at frembringe en mere bæredygtig flæskestegsproduktion i det store udland, er det godt, og hvis vi samtidig skaber os selv en større konkurrence i landbruget, kunne vi blive nødt til at finde alternativer i anvendelsen af det store åbne danske land. En win win ?

Hjælp med venlig hilsen fra Svineriget Danmark.

Christel Gruner-Olesen, Anne Eriksen, Torben Arendal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

BÆREDYGTIG!
Hvad vil det sige?
Gives der en definition?

Er bæredygtig ikke blot et plusord i tidens newspeak?

Bæredygtig bruges af mange, er det mit indtryk, der gerne vil lyde miljøbevidst og politisk korrekt, men ikke har meget viden om substansen i et givent genstandsfelt og ofte heller ikke ved om der er - eller kender til - objektive kriterier for bæredygtighed vedrørende et givent emne.

Klaus Brusgaard

#Ole
Fra Den Danske Ordbog;
"som sikrer eller indebærer holdbare positive resultater (i en bestemt henseende) uden at ødelægge det foreliggende grundlag"

Troels Schmidt, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Tak, for den generelle definition fra DDO. Den er jo naturligvis ikke emnespecifik.Men forholder "folk" sig mon til blot den definition i den omsiggribende anvendelse af ordet?

I forhold til landbrug er der jo to gængse opfattelser. Den ene har med miljø og økologi at gøre og bruges af økologer og alle os tåber der tror vi skal kæmpe for at redde kloden, den anden med økonomi, stærkt repræsenteret af "Bæredygtigt Landbrug", som slås for det økologisk/miljømæssigt problematiske traditionelle landbrug.

Ole Kresten Finnemann Juhl

Tak, Anders Lund, det eksemplificerer på bedste vis min pointe:
økonomisk bæredygtighed eller miljømæssig-/økologisk bæredygtighed. Begge faktorer er af betydning, men med væsensforskelligt udkomme.

Herefter kan vi så pinde ud, om det er naturens, dyrenes eller menneskenes økonomi, økologi og miljø vi taler om, og om der er helt eller delvist sammenfald.

Troels Schmidt

#Anders: Selvfølgelig bør vi bidrage til at redde kloden, det er en del af demokratiet og sund fornuft. Det er vel ikke sønderlig smart ikke at ville bidrage til at redde kloden. Det hele er temmelig banalt.