Baggrund
Læsetid: 2 min.

Forstå forskellen på aktier, obligationer og derivater

Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Vi er nået til nummer 18: Værdipapirer
Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Vi er nået til nummer 18: Værdipapirer
Indland
13. oktober 2018

Værdipapir er en fællesbetegnelse for aktier, obligationer, derivater og andre typer af såkaldte finansielle instrumenter.

En aktie er et værdipapir, der viser, at du ejer en andel af en virksomhed. Det kan give mulighed for at stemme på virksomhedens generalforsamlinger til f.eks. bestyrelsesvalg og andele i selskabets udbytte. Er der tale om en børsnoteret virksomhed, vil prisen på aktierne være bestemt af aktiekursen, som vil være udgjort af en blanding af virksomhedens værdi, forventningen til hvordan virksomheden klarer sig i fremtiden og den økonomiske situation mere generelt.

En obligation er et lån, som oftest gives til enten stater, kreditinstitutter eller virksomheder. Hvis du som privatperson f.eks. køber en statsobligation, yder du staten et lån til gengæld for en rente og en aftale om, hvornår der skal betales afdrag. Obligationer er oftest mere sikre og langvarige investeringer end aktier med statsobligationer som det mest sikre og virksomhedsobligationer, som det mindst sikre, da der er markant større risiko for konkurs.

Aktier og obligationer både handles og udformes ofte i langt mere komplicerede former end i ovenstående forklaringer, men det er stadig lettere at forstå end derivater og deres underliggende forskellige finansielle instrumenter.

Et derivat er et værdipapir, hvor værdien af papiret er afledt af et andet aktiv, det følger. Det kan være en aktie, en valuta, en rente eller et råstof. Der er et væld af forskellige derivater, og de kan både bruges til rendyrket og meget risikabel spekulation, men de kan også bruges til mere stabiliserende formål. Her bruger virksomhederne dem som en måde at forsikre sig mod for store prisudsving i f.eks. valutaer eller råvarepriser.

Uigennemskuelige derivater var blandt udløserne af finanskrisen i 2008, hvor mange banker tog alt for store risici igennem produkterne, og reelt ikke havde kapital nok til at dække de potentielle tab ved store udsving. Siden er der blevet strammet en del op på reguleringen, men der er stadig skepsis over for mange af de finansielle instrumenter på grund af spekulationen og deres komplekse konstruktioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Derivater er ofte gambling og pyramidespil.
Der er ingen egentlig effektiv kontrol med disse spekulative økonomiske instrumenter.

Torben K L Jensen

Derivater er altid gambling - det samme er forsikring mod økonomisk tab (et derivat) og her kommer det vigtigste instrument ind - rating af papirernes troværdighed og her fejlede de store rating-bureauer ved at give AAA-rating til reelle junk-papirer.

Lise Lotte Rahbek

Derivater er ret komplicerede, synes jeg.
Gambling er det, jeg har forstået, det er.
Men hvem er det, som som sidder som bookmakere?

Tage Christiansen

De fejlede ikke, de gjorde det hel bevidst, for at kunne rage til sig i grådighedens bevistløse uendelighed. Der er dog tegn på at casinoet snart lukke ned, når Kina så småt tager over.
Et tænkt eksempel, at arbejderklassen tager sagen i egen hånd, hvis vi kan nå til enighed her om.

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nu var det sådan at pensionskasser,den amerikanske realkredit og banker baserede på almindelige udlån til kunders realøkonomi ikke måtte investere i værdipapirer uden en AAA-rating og her kommer så rating-bureauernes svigt også fordi rating før var varetaget af uafhængige universiteters økonomiske afdelinger de blev så at sige privatiserede og noteret på børsen som aktieselskaber - de blev grådige og kunne købes til falske ratinger. "Greed is good" - i firserne.

Hvad er det forventede langsigtede afkast på derivater på lang sigt? Ifølge denne artikel: https://smartmoney.dk/aktier-for-begyndere/ er afkastet på aktier markant større end afkastet på obligationer og andre investeringstyper på den lange bane. Men hvad kan man forvente med derivater?