Baggrund
Læsetid: 3 min.

Herman Daly: Hellere kæmpe for det politisk umulige end det fysisk umulige

Den økologiske økonomis ’grand old man’ vil flytte fokus i økonomien fra størst mulig gennemstrømning til fastholdelse af naturkapitalen
Indland
26. oktober 2018
Den økologiske økonomis ’grand old man’ vil flytte fokus i økonomien fra størst mulig gennemstrømning til fastholdelse af naturkapitalen

Sofie Holm Larsen

Som the grand old man of ecological economy er Herman Daly marginaliseret af den økonomiske mainstreamvidenskab. Selv føler han sig i pagt med klassiske økonomiske tænkere som Adam Smith og John Stuart Mill, der begge betonede, at økonomien på sigt vil bevæge sig mod ’en stationær fase’, dvs. ikke vokse endeløst.

Dalys mere direkte inspirationskilder og læremestre er Kenneth Boulding og Nicholas Georgescu-Roegen, der i 1960-70’erne begge satte fokus på de grænser for vækst, der dikteres af naturen og naturlovene.

Herman Daly, født 1938, blev økonom fra Vanderbilt University i Tennessee og efterfølgende ansat på Yale University og Louisiana State University. Første gang han trådte i karakter som kritiker af den konventionelle væksttænkning i økonom-kredse, var som redaktør i 1973 af bogen Toward a Steady-State Economy (Mod en ligevægtsøkonomi), hvor både Boulding og Georgescu-Roegen bidrog foruden andre tunge navne inden for den spirende grønne økonomi: E.F. Schumacher, Paul Ehrlich, John Holdren og Donella Meadows.

Siden har Daly i en stribe bøger og mange artikler videreudviklet såvel teorien bag en ny, bæredygtig ligevægtsøkonomi som kritikken af den eksisterende økonomi.

Økonomien som undersystem

Afsættet er den simple erkendelse, at økonomien er et undersystem under økologien, ikke omvendt. En erkendelse Daly selv gjorde, da han i 1967 underviste i traditionel økonomi i Brasilien og registrerede, hvordan den lokale økonomi var på kollisionskurs med sit naturgrundlag.

»Når først man har sat sig og lavet den lille tegning af økonomien som et undersystem i det større økosystem, er man halvvejs hjemme for så vidt angår økologisk økonomi,« har han påpeget.

»For det betyder, at man også må sige: Altså, der er grænser, det vil ikke være muligt for os at vokse for evigt. Og det betyder, at økonomien må have en eller anden optimal størrelse i forhold til det større system. Det indebærer, at man ikke kan vokse hinsides det optimum. Hvordan holder vi op med at vokse? Hvad skal vi gøre? Det er meget truende spørgsmål.«

For spørgsmålene truer ifølge Daly de håb og ambitioner, som økonomerne har understøttet med deres løfter om grænseløs vækst, løfter, der dermed har sikret økonomerne deres status og indflydelse i samfundet. Derfor undviges spørgsmålene.

Blå bog: Herman Daly

  • 1938-
  • Har introduceret ’steady-state economy’, ligevægtsøkonomien

Daly har kaldt dagens vækstmodel for ’uøkonomisk vækst’, fordi den undergraver sit eget naturgrundlag. Og han betoner, at en ligevægtsøkonomi ikke er det samme som økonomisk stagnation. Hvor det første er resultatet af en bevidst, politisk besluttet omstillingsproces, er det sidste udtryk for en uventet og uønsket fejl i vækstøkonomien.

I de modeller for en grøn økonomi, som de økologiske økonomer har udviklet, er afsættet et fokus på naturkapitalens opretholdelse frem for på stofstrømmene gennem økonomien, som er det, dagens BNP afspejler.

Enhver økonom ved jo, at man ikke skal opbruge sin kapital, siger Daly. Alligevel sker det konsekvent i den eksisterende økonomi: skovene, fiskebestandene, råstofferne, det rene drikkevand, atmosfærens kapacitet til at absorbere CO2 – det hele forbruges.

I ligevægtsøkonomien må fornyelige ressourcer ikke forbruges hastigere, end de gendannes, ikke-fornyelige ressourcer må ikke forbruges hurtigere, end de kan substitueres af fornyelige ressourcer, og udledninger af forureninger, affald m.m. må ikke ske hurtigere, end naturen kan absorbere det eller via genanvendelse neutralisere det.

Aktivist i Verdensbanken

For at sikre en sådan ny økonomi opererer Herman Daly bl.a. med øget skat på ressourceforbrug og forurening og mindre skat på arbejde samt kvoter for forbrug af ressourcer, der er pressede.

I erkendelse af, at det politisk ubekvemme spørgsmål om ulighed og omfordeling er en afgørende drivkraft bag den ikkebæredygtige vækststrategi, opererer de økologiske økonomer også med minimum- og maksimumindkomster som redskab mod ulighed og vækstpres.

Herman Daly søgte i 1988 at tage sin tænkning med ind i Verdensbanken via et job som seniorøkonom i bankens miljøafdeling. Men efter seks år måtte han erkende, at denne supertanker ikke så let lader sig vende. Han sagde op og blev i stedet professor på Maryland University, som han stadig er tilknyttet, og hvorfra han stadig taler og skriver den økonomiske mainstream midt imod.

»Jeg vil hellere kæmpe for, hvad der synes politisk umuligt, end hvad der er fysisk umuligt,« har han sagt.

I dag er økologisk økonomi en veletableret, om end af mainstream overset, økonomisk disciplin, hvis aktører bl.a. samarbejder via International Society for Ecological Economics, grundlagt i 1989 af bl.a. Daly.

Selv har han modtaget en række priser og anerkendelser for sit arbejde, herunder Honorary Right Livelihood Award, den ’alternative Nobelpris’.

Anbefaling til videre læsning: Herman E. Daly: ’Nødvendighedens økonomi’. Hovedland 2009

Serie

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvor er det prisværdigt, at Information, med Jørgen Steen Nielsen i spidsen, med denne gennemgang af økonomiens tænkere får demonstreret i lettilgængelig form, at "økonomisk teori" ikke er en videnskab, men en slagmark for filosofisk tænkning. Det er helt åbenlyst ikke et spørgsmål om kunne gennemskue indviklede matematiske formler, men snarere et spørgsmål om at kunne gennemskue bagvedliggende ideologiske forestillinger om menneskets natur, samfundets indretning og vores afhængighed af de naturgivne betingelser.

Jeg håber serien kommer i bogform, eller i det mindste som en samlet PDF, så jeg selv slipper for at klippe og klistre det sammen.

Tak til Information for præsentationen af en række centrale økonomiske tænkere. Herman Daly er ikke blot den økologiske økonomis førstemand, han er den centrale fornyerer af den moderne økonomi, som har bibragt sine læsere forståelsen for de makroøkonomiske-økologiske sammenhænge. Hans forfatterskab kan sagtens ses som et sporskifte og et opgør med den marxistisk orienterede økonomi, der har sat dagsordener i de sidste 50 år. Og som har forvirret begreberne! Hans hovedværker: steady-State economics, 1977, Efter væksten, 1997 (da udgave) og Nødvendighedens økonomi, som er omtalt i Informations præsentation.

Tak til Information for præsentationen af en række centrale økonomiske tænkere. Herman Daly er ikke blot den økologiske økonomis førstemand, han er den centrale fornyerer af den moderne økonomi, som har bibragt sine læsere forståelsen for de makroøkonomiske-økologiske sammenhænge. Hans forfatterskab kan sagtens ses som et sporskifte og et opgør med den marxistisk orienterede økonomi, der har sat dagsordener i de sidste 50 år. Og som har forvirret begreberne! Hans hovedværker: steady-State economics, 1977, Efter væksten, 1997 (da udgave) og Nødvendighedens økonomi, som er omtalt i Informations præsentation.