Læsetid: 4 min.

James Tobin stod bag Tobin-skatten – men blev bekymret, da de globaliseringskritiske tog den til sig

Da Nixon i 1971 gjorde dollarkursen flydende og inviterede til valutaspekulation, foreslog James Tobin en dæmpende afgift som modtræk. Den kom højt på dagsordenen omkring 2000, men har stadig ikke materialiseret sig
Tobin-skatten: James Tobin foreslog en dæmpende afgift som modtræk, da Nixon gjorde dollarkursen flydende og inviterede til valutaspekulation

Sofie Holm Larsen

12. oktober 2018

Kort før sin død i 2002 oplevede den amerikanske økonom og nobelpristager James Tobin at blive verdensberømt, i kraft af hvad han selv anså for en misforståelse.

Den globaliseringskritiske bevægelse Attac, der omkring årtusindskiftet voksede sig stærk i Europa, præsenterede den såkaldte Tobin-skat som et helt centralt krav og redskab til styring af den spekulative finanskapital og dermed til en mere fair økonomisk globalisering. Tobin-skatten blev beskrevet som en lille afgift på alle finansielle transaktioner – potentielt resulterende i et stort provenu, der skulle reserveres til de fattige landes udvikling. En slags international Robin Hood-skat.

Men det var ikke helt sådan og slet ikke i den kontekst, at James Tobin tilbage i 1971 foreslog afgiften, der kom til at bære hans navn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
  • Torben K L Jensen
Hans Ditlev Nissen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Blandt andet som resultat af Trumps skattelettelser til erhvervslivet, er underskuddet på statsfinanserne vokset ufatteligt.
Måske derfor har USAs nationalbank nu besluttet at renterne skal stige.
Som resultat er aktiekurserne begyndt at falde.

Trump, der hidtil har glorificeret sig selv for aktiekursernes raketagtige stigning, har kaldt Nationalbanken for "skør".

Sådan er der så mange fortolkninger ;-)

Steen K Petersen, Rolf Andersen, Torben Skov og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Man behøver jo heller ikke kalde det en Tobin-skat. Selvom der i høj grad er brug for en sådan.
Man kunne bare kalde det en Trump-skat :-)

Steen K Petersen, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Interessant at den verden Tobin skyldte sin eksistens betød mindre for ham, en den fiktive økonomiske verden, han befandt sig i. Det vigtigste for Tobin var ikke at mennesket havde det godt i fællesskab med alle de organismer, vores livsmulighed afhænger af.
Det gjaldt om at sikre, at spillet "National Økonomi" kunne fortsætte til fælles glæde for spillerne.
Lider vores økonomiske ledere mon af ludomani?

Torben K L Jensen

Det eneste land der har prøvet Tobin-skat er Sverige - og her er det værd at huske at den skat direkte var rettet mod valutaspekulation (Hvem husker ikke Georg Soros´angreb på det britiske pund) altså angreb på et lands valuta for at gennemtvinge en devaluering - noget der skete i både Sverige og Storbritannien. Så Tobin-skat har meget lidt med den moderne udgave at gøre. Transaktionsskat der gælder alle slags handler med værdipapirer - især High-speed trading eller algoritme-handel.
Preben Wilhjelm har foreslået er differentieret transaktionsskat der hovedsagligt skal regulere algoritme-handel der foregår i nano-sekund området hvor konkurrencen går på hvem der har den hurtigste internetforbindelse.

Steen K Petersen, Torben Skov og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Skovbjerg

For at forhindre uhensigtsmæssig spekulation ( herunder også cash caws) kunne man pasende indføre en tobinskat som blev tilbagebetalt hvis investerieng var over 1 år .
Jo kortere spekulations tid jo højere Tobinskat.

Hvorfor ikke gå endnu længere tilbage og supplere dette med en George-skat. Den har i disse for verden så uhyggelige klimatider fået ny, uundgåelig betydning. Så får vi fat i nosserne på grådighedens mange udøvere i en mere retfærdig verden.
Håber I forstår, hvad jeg mener.

Henrik Plaschke

Torben K L Jensen

Nej, Sverige er faktisk ikke det eneste land, der har prøvet Tobinskatten. I perioden frem til 1914 benyttede England, Frankrig og Tyskland en form for beskatning, der minder ganske meget om Tobinskatten, om end denne betegnelse (af gode grunde) ikke anvendtes. Jeg er ikke bekendt med megen litteratur om effekterne af og den præcise udformning af denne skat, men den sameksisterede i alle tilfælde med en meget høj grad af international kapitalmobilitet.