Interview
Læsetid: 6 min.

Kendt Putin-kritiker: Nordea har ageret nyttig idiot i hvidvasksag

Alle alarmklokker ringede, mener Bill Browder, kendt som ’hvidvaskjæger’ og ’Putins fjende nummer ét’, der i denne uge trak Nordens største bank ind i omfattende hvidvasksag
Bill Browder er uddannet økonom fra universitetet i Chicago og MBA fra Stanford University.

Bill Browder er uddannet økonom fra universitetet i Chicago og MBA fra Stanford University.

Ritzau Scanpix

Indland
20. oktober 2018

Danske ansatte og kontoholdere i Nordea har bevidst ladet sig misbruge ved at modtage store summer fra udenlandske skuffeselskaber, der blev brugt til at hvidvaske penge for russiske oligarker.

Sådan lyder anklagen fra den engelsk-amerikanske finansmand Bill Browder, der af britisk presse er døbt ‘Putins fjende nummer ét’.

»Enhver med rettidig omhu ville have fanget det her,« siger Bill Browder over telefonen til Information.

Den omsiggribende hvidvaskskandale fik forleden en ny dimension, da investeringsfonden Hermitage Capital, hvor Browder er direktør, anmeldte Nordea for hvidvask af mere end en milliard kroner. Anmeldelserne, som Information er i besiddelse af, blev sendt til myndighederne i Danmark, Sverige og Norge – mens en til de finske myndigheder er undervejs.

Over godt 20 udførlige sider anklages Nordens største bank for »svindel, falskneri, uærlig adfærd, hvidvask og relaterede lovovertrædelser«.

Konkret mener Bill Browder at have identificeret 365 konti i Nordeas nordiske afdelinger, der er brugt til »mistænkelige pengestrømme«. Han hævder, at omkring 100 mio. kroner stammer fra Danske Banks lyssky filial i Estland, der også var epicenter for verdens så vidt vides største hvidvaskskandale, hvor op mod 1.500 mia. kroner strømmede igennem banken mellem 2007 og 2015.

Resten af pengene kommer fra den nu lukkede litauiske Ukio Bank, hvorfra de fleste er overført til Nordea-konti i Danmark, mens en mindre del er sendt til svenske, norske og finske kunder. 

Ifølge Browder arbejder organiserede russiske kriminelle med en lag på lag-metode, hvor pengene kanaliseres gennem et utal af lande, firmaer og banker. Fra Rusland over Baltikum og videre til Norden.

»De baltiske lande var blot ét skridt på vejen. Og for at det skulle lykkes har de hele tiden brug for bankfolk, der er villige til at kigge den anden vej,« siger Bill Browder.

Den formodede hvidvask er ifølge finansmanden foregået forholdsvist åbenlyst.

»Alle alarmklokker ringede.«

»De virksomheder, der har foretaget overførslerne, kom fra højrisikoområder og beskæftigede sig ikke inden for det forretningsområde, de påstod, de gjorde. De afgav mærkelige forklaringer og foretog gentagne overførsler. Imens havde Nordea alle muligheder for at sætte spørgsmålstegn,« uddyber Browder.

Bill Browder

  • Økonom fra universitetet i Chicago og MBA fra Stanford University.
  • Browder tjente i 1990’erne milliarder på russiske investeringer.
  • Han blev kendt for at kritisere og udstille den tiltagende korruption i landet.
  • I 2005 blev Browder udvist af Rusland og in absentia idømt fængsel for skatteunddragelse.
  • I 2007 blev Hermitage Capital ifølge Browder frarøvet 1,5 mia. kroner i et russisk svindelnummer.
  • Sagen er kendt som Magnitsky-sagen og efterforskes i 15 lande.
  • Den er opkaldt efter Browders advokat Sergej Magnitsky, der afslørede korruption og økonomisk kriminalitet blandt russiske oligarker.
  • I 2009 døde Magnitsky i et russisk fængel under mystiske forhold. »Han blev han arresteret, tortureret og dræbt som hævn« har Browder udtalt.
  • Rusland har udstedt arrestordrer på Browder gennem Interpol. Det har man dog nægtet, da arrestordrerne er politisk motiverede.
  • USA blev i 2012 det første land til at indføre en Magnitsky-lov.

Kilde: The New Yorker, Danmarks Radio

 

Pengene kan ifølge anklagen spores til det panamanske selskab Dino Capital, der trækker tråde til den russiske cellist og forretningsmand Sergej Roldugin. Roldugin beskrives af flere som Putins bedste ven og er sågar gudfar til præsidentens datter.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet, bekræftede torsdag på Twitter modtagelsen af anmeldelsen.

»Vi vil selvfølgelig kigge grundigt på tilsendte materiale, og vi vil koordinere med relevante udenlandske myndigheder,« skrev SØIK.

Nordea har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en kommentar til Information, at banken samarbejder tæt med SØIK i Danmark og de tilsvarende myndigheder i de andre nordiske lande.

Til anklagen fra Bill Browder om manglende tilsyn og kontrol internt i Nordea skriver banken: 

»I de senere år har Nordea investeret massivt i at styrke vores ressourcer til bekæmpelse af hvidvask og andre former for økonomisk kriminalitet i samtlige af de lande, hvor vi driver virksomhed. Nordea har styrket overvågningen af transaktioner betydeligt gennem investeringer i teknologi, tilførsel af medarbejdere og mere avancerede vurderingsmetoder.«

Risikochef i Nordea, Julie Galbo, sagde ellers i et interview med Bloomberg tidligere på måneden, at hun ikke kunne afvise, at Nordea er blevet brugt til hvidvask. 

»Vi har aldrig sagt, at alt er i orden nu. Vi har sagt, at vi har foretaget store forbedringer over de seneste par år. Vi fik en stor bøde fra det svenske finanstilsyn og har ryddet op lige siden,« lød det fra Julie Galbo.

Det mystiske dødsfald

54-årige Bill Browder er en mand med en tydelig mission, og han har flere gange stået bag anklager om hvidvask mod store banker.

’Hvidvaskjægeren’, som nogle medier har døbt ham, har gennem et årti sporet »beskidte« pengestrømme ud af Rusland. I 00’erne var hans fond ellers den største udenlandske investor i Rusland. Men i 2008 begyndte han – sammen med sin advokat Sergej Magnitsky – at kritisere og udstille den tiltagende korruption i Putins Rusland.

Staten reagerede ved at overtage tre af fondens selskaber til en værdi af 1,5 mia. kroner under dække af anklager om skattesvindel. Da Magnitsky råbte op, blev han arresteret og døde under mystiske forhold i fængslet, 37 år gammel.

Selv om Putin har omtalt dødsfaldet som »en tragedie«, har Browder et anderledes syn på sagen:

»Siden de russiske myndigheder stjal pengene og dækkede over drabet på Magnitsky, har vi efterforsket, hvem der har nydt godt af forbrydelsen, og hvem der hjalp med at hvidvaske pengene. Det fører os nu til Nordea,« siger Bill Browder. Det er altså penge forsvundet fra Browders egen fond, Hermitage Capital, som han nu jagter rundt i verden. 

Sagen har i flere lande affødt den såkaldte Magnitsky-lov, der muliggør sanktioner mod enkeltpersoner i Rusland med tilknytning til svindlen og dødsfaldet.

Også i Danmark drøfter man muligheden for en Magnitsky-lov. I sommer afholdt Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, en høring i Folketinget, hvor blandt andre Bill Browder var inviteret.

»Det (Magnitsky-loven, red.) er ligesom kræftbehandling. I stedet for at dræbe patienten, dræber man cancercellerne,« sagde Browder under høringen.

Han forklarede efterfølgende til Information, at han mener, Danmark bærer et særligt ansvar for Ruslands kleptokrati.

»Regeringen fungerer som en institution, der beriger en lille gruppe mennesker, som – med hjælp fra banker som Danske Bank – kanaliserer enorme midler ud af landet til London, New York og København, hvor de lever på første klasse med et ekstravagant forbrug,« sagde han med henvisning til Danske Bank-sagen, der involverede russiske rigmænd, herunder Vladimir Putins fætter.

Nordea før anklaget for hvidvask

Det er langtfra første gang, at Nordea kommer på kant med hvidvasklovgivningen.

Allerede i 2013 advarede Bill Browder om mulig hvidvask i både Nordea og Danske Bank, men Bagmandspolitiet afviste dengang sagen.

»De danske myndigheder har haft den her information i fem år uden at gøre noget,« siger Bill Browder.

I sidste uge afslørede Børsen, at Nordea i 2016 droppede en kunde med tråde til tidligere sovjetrepublikker grundet mistanke om hvidvask. Det skete dog først fire år efter, banken var blevet advaret af FBI om problemer med selskabets danske adresse.

Det svenske finanstilsyn har også undersøgt Nordea og gav i 2015 banken en bøde på 50 mio. svenske kroner for at have »haft store mangler i sit arbejde for at modvirke hvidvask«.

»Det indebærer, at den, som har ønsket at hvidvaske penge eller finansiere terrorisme, med stor sandsynlighed har kunnet gøre det, uden at Nordea har haft mulighed for at opdage det,« skrev det svenske finanstilsyn i en pressemeddelelse.

Samme år gav Finanstilsynet herhjemme Nordea otte påbud efter at have gransket bankens indsats mod hvidvask.

Bagmandspolitiet i Danmark efterforsker allerede Nordea i en sag om 322 mio. kroner fra kriminelle aktiviteter, der angiveligt er kørt igennem den nu lukkede afdeling for internationale kunder i København.

Oven i det kunne man i onsdagens Information læse, at Nordeas bestyrelsesformand, Bjørn Wahlroos, var bestyrelsesformand for ejeren af estisk hvidvaskbank, inden den blev solgt til Danske Bank i 2007. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Velschow-Rasmussen

Inden man lytter for meget til Hr. Browder er det en god ide at se dette:

.... HMMM ....
Filmen - jeg ville linke til - er åbenbart ikke længere helt så enkelt tilgængelig på nettet.
Jeg anbefaler stadig folk at opsøge den og se den, her nøjes jeg med lidt links ...

https://www.newcoldwar.org/film-andrei-nekrasov-magnitsky-act-behind-sce...
http://www.magnitskyact.com/

Bemærk at filmens instruktør A. Nekrasov oprindeligt gik til opgaven som kritiker af systemet, men undervejs i forløbet mer' eller mindre totalt ændrer holdning, som følge af de informationer han og hans team finder ud af.

Niels-Holger Nielsen, Hans Aagaard, Dagmar Christiandottir og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Filmen, der er blevet forbudt i vesten af en eller anden grund, kan findes på BitChute.
https://www.bitchute.com/search/?q=Nekrasov&sort=date_created+desc

Niels Duus Nielsen

Filmen kan ses på denne adresse, hvis man slipper fem dollars. At den ikke er frit tilgængeligt skyldes, at den blev fjernet af de censorerende netmedier fordi den var "defamatory".

"The fact that the American, Canadian, British and other governments have put their stamp of approval on Browder's version of events involving Magnitsky is used to discredit The Magnitsky Act - Behind the Scenes. That is a highly spurious argument, as the evidence of political institutions and governments having been deceived or co-opted by Browder is contained in the film itself." (http://www.magnitskyact.com/)

https://www.reelhouse.org/pirayafilm/the-magnitsky-act-behind-the-scenes...

PS: Det er sidst på måneden, så jeg har ikke lige 5 dollars, men tak for linket, Mikael, jeg glæder mig til at se filmen, når jeg får råd.

Niels Duus Nielsen

Nu har jeg set filmen, og den kan virkelig anbefales. Den siger ikke rigtigt noget om hvidvask-skandalen, men vi lærer noget om Bill Browder lemfældige omgang med sandheden.

Der er ingen tvivl i mit sind om, at Danske Banks bestyrelse er en flok forbrydere. At en anden forbryder sagsøger dem ser jeg intet problem i. Bill Browder har et rygte at reparere, og hvis han kan bringe mafiaen i Danske Bank til fald, er det helt fint med mig.

Thomas Bindesbøll

Til alle:

Inden nogen kommer for "godt i gang, med omskrive hele denne mudrede historie om penge og magt (og hvidvask) , så vil jeg dog blot lige minde om den kendsgerning, at den fængslede syge Magnitskyij, under alle omstændigheder blev nægtet rette nødvendige lægehjælp i sit russiske fængsel. Og døde! (Hvis nogen herinde ellers nogensinde har overlevende personer / flygtninge, der har siddet i et russisk fængsel, skulle jeg lige hilse og sige!)
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-drops-inquiry-int...

Den gode filminstruktør, Andrei Nekrasovs kritiske film om Putin-Mafiaens forbrydelser, inklusive den svinske folkemorderiske krig mod den tjetjenske civilbefolkning, samt hans fremragende film "Rebellion" (0m giftmordet på Litvinenko, se LINK nedenfor), har jeg været med til at vise ved en hjemlig filmefestival.
Desuden mødt ham personligt til Copenhagen DOX . Han plejer at være hæderligheden og det bedste af kritisk film-journalistik in persona.

I denne film om Bill Browder (som, hvis nogen historieinteresserede herinde ellers skulle være interesserede, i øvrigt er i familie med tidligere USA-leder af det Amerikanske Kommunistparti, Earl Browder, og som blev "eks-kommunikeret af stalinisterne i Kreml allerede i 50ërne) ..), synes samme Nekrasov her at være rådet ud i en stor konflikt ved produktionen af denne film. Han har tilsyneladende opdaget en masse omkring Bill Browder, som han ikke bryder sig om.
På den anden side har Nekrasov pludselig brudt egen hidtidige distancer ift til Putin-regimet, og optrådt på rene propagandakalner som både"Sputnik" og "RT".
Tilsyneladende mest i frustration over at hans dokumentarfilm er blevet boykottet af vestlige politikere.

Her en artikel, der forsøger at gå lidt bagom historien, også for Nekrasov himself.
Det er selvsagt kun een yderligere kilde til belysning af denne mudrede sag. Jeg har ingen grund til at antaste Nekrasov, tværtimod, og især pga tidligere arbejde,,,, men hans optræden senest er lidt af en gåde. Indtil han måske selv fortæller sandheden, i en ny film. Vi får se.
LINK:
How an Anti-Putin Filmmaker Became a Kremlin Stooge
Andrei Nekrasov made a movie accusing Putin of bombing Moscow, then a "documentary" accusing Sergei Magnitsky of being the real criminal. What happened?

Her links Til Nekrasovs seneste fine film, før Browder-sagen. Så de få af jer (få) der følger med her på trådem burde måske også lige se dem. Tak !

Andrei Nekrasov:
(Two Versions):

1)
https://www.youtube.com/watch?v=aVtOI3GbTqw&list=PLD950CEC960635C80

2) "Rebellion":
https://www.youtube.com/watch?v=p_Zsl_6zVZI&t=162s

Desværre ligger hans film "Disbelief" ikke længere ude På nettet, (og
naturligvis totalt forbudt I Putins Rusland)

/ Thomas

PS: "I øvrigt mener jeg Khartago"... Nej i øvrigt håber jeg at ALLE både Hvidvask- og krigs-forbrydere, fra øst til vest, bliver stillet til ansvar ved rette domstole.

Thomas Bindesbøll

Hov, der manglede da vist et link ovenfor, undskyld!
Så hermed lige over:

Andrei Nekrasov made a movie accusing Putin of bombing Moscow, then a "documentary" accusing Sergei Magnitsky of being the real criminal. What happened?
https://www.thedailybeast.com/dissident-director-helped-trumps-russia-co...

Thomas Bindesbøll

Jeg prøvede i øvrigt lige at søge lidt videre på hvilke amerikanske journalister, der har pludselig har kastet sig over Bill Browder. Een af dem er Lee Stranahan
https://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Stranahan

der som det fremgår, er gået helt "ukompliceret" fra at arbejde for højreorienterede "Breitbart News", for så nu at arbejde for lige så højreoreinterede Putin-stats-kontrollerede "Sputnik News" (!)

Citat:
..."In April 2017, Stranahan announced that he was the co-host of a new radio show for the Russian Sputnik Radio called "Fault Lines with Nixon and Stranahan".[12]
He said he "doesn't have any qualms" with being "on the Russian payroll" and that the content of his show was not restricted in any way.[1]

Det kunne man måske godt lige tænke lidt over... ? Det ligner da en tanke ??

Mens propagandakrigen raser.

Så der er nok grund til at holde lidt øje med ALLE kilder, der forsøger at melde sig i denne sag.

Nekrasov selv er måske også blevet udnyttet her, af langt mere "smarte" og hurtige agitprop typer end han selv nogensinde selv har været, som type. Det er både lidt trist, men også farligt, og værd at tænke over.

Hvis der er noget jeg ikke kan fordrage, så er det amerikansk-hurtigt-talende og totalt 117 shitstorms-medier, der smider samme 117 versioner ud i luften på een og samme tid -- og alt sammen for at forvirre og sprede halve sandheder og halve løgne. Dét er en farlig ting. Som også fænomenet Trump viser.
Altimens "smarte" og af Rusland betalte "medier" betaler en masse penge på at sprede samme forvirring - og dermed få os væk fra fokus.

Thomas Bindesbøll

Men sådan her kan det åbenbart hurtigt gå for sig i Trumps America.

Gentager: rimeligt skræmmende - og rimeligt usymptatisk.
I hvert fald hvis vi anvender ordene "troværdighed og objektivitet" ?

From Breitbart to Sputnik
A former Breitbart reporter will host a radio show for the Russian government outlet.
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2017/04/from-breitbart-to-s...

Niels Duus Nielsen

Thomas Bindesbøll, jeg håber, at vi kan blive enige om, at det er argumenterne, der tæller, og ikke budbringeren. Hvis man tvivler på budbringerens moralske habitus, må man jo bare være endnu mere kritisk, når man læser dem.

Jeg læser selv gerne RT og Sputnik, når jeg vil vide, hvad den russiske stat vil have os til at tro. Hvis de skriver noget kontroversielt, søger jeg altid mindst endnu en kilde, før jeg godtager informationerne. Det er min erfaring, at både RT og Sputnik generelt er troværdige, deres fakta holder for det meste for et nærmere eftersyn.

At jeg betragter begge mediers materiale som propaganda skyldes vinklingen af stoffet, som ofte fremhæver visse fakta frem for andre. Men på den måde adskiller de sig jo ikke fra så mange andre medier. Folkemordet i Yemen har jeg således kunnet læse om i flere måneder på RT, mens det af en eller anden grund (!!!) ikke bliver omtalt i de vestlige medier, hvis propaganda har et andet sigte end RTs.

PS: Jeg har svært ved at se, at Nekrasov er blevet Putin-apologet. Han har modstræbende afsløret en amerikansk svindler, og demonstrerer åbenlyst sin bekymring over således at ødelægge en god historie, som ellers kunne være anvendt til kritik af Putin. Men han er en hædersmand, som du skriver, og ønsker altså ikke at gå på kompromis med sandheden.

At du mener, at han er blevet manipuleret af "hurtige og smarte agitproptyper" er faktisk en fornærmelse mod manden. Hvordan kan du med gå samvittighed tro, at an er så dum, når han siger noget, der går din agenda imod, når du samtidig priser ham til skyerne, hver gang han er enig med dig. Det kunne jo være dig, der tager fejl, og Nekrasov, der har ret?

Anyway, det berører ikke pudlens kerne: Danske Bank er blevet sagsøgt, og tak for det, Bill Browder. Det er altid fedt, når ens fjender slås indbyrdes.

Niels Duus Nielsen

PS: Interessant artikel i Daily Beast, som dog kun indeholder insinuationer, ingen beviser, og som forsøger at karaktermyrde Nekrasov, uden at slippe særlig godt fra det. Artiklen er endvidere skrevet efter at Russiagate for alvor har bidt fast i de amerikanske medier, og kan derfor nemt afvises som endnu et smear job rettet mod en person, der siger politisk ukorrekte ting.

McCarthy levede ikke forgæves.

Thomas Bindesbøll

Niels Duus,

Du har misforstået min sammenhæng i indlæggene ovenfor.
Det er netop ikke et angreb på Nekrasov, der - som jeg har skrevet ovenfor - nyder min store respekt, alene i kraft af de fine film han tidligere har lavet om de beskidte (fsb-relaterede) 1999-bomber mod egen befolkning, i filmen "Disbelief". Desuden den linkede film om giftmordet på Litvinenko. "Rebellion". = Glimrende film !!

Min skepsis går langt mere på de amerikanske "forderejningsmetoder", halve sandheder og halve løgne-stil, typer - med afsæt i "Breitbart News", der nu pludselig er kommet på den russiske "Sputnik" lønningsliste, og i American talk-Radio-stil. Næppe tilfældigt. Deres motiver for at så intern splid i USA ligger næppe i større sympatier for Nekrasvos filmiske hæderlighed, men ligger snarere i at klippe en hæl og en tå, også fra Nekrasovs film, just på en måde, så den ene og alene kommer til at tjene kun deres deres eget "politiske formål", dvs. pro-Putin, pro-Trump og stort set anti-alt-andet der udfordrer "Sputnik"'s yderst enøjede og manipulerede tilgang til verden.
Dén slags medier er ikke sat i verden for at skabe objektiv journalistik. De er søsat for skabe så meget "disruption" som muligt. En "Disruption", som netop Trump og Putin lever af, i hver hele deres hetzende tilgang til verden. Suk !