Nyhed
Læsetid: 6 min.

Klimaministeren: Vi skal hive al olie og gas op fra Nordsøen for at sikre den grønne omstilling

Olie- og gasindustriens sjette topmøde i DR’s koncertsal onsdag blev brugt til at forsikre erhvervets spidser og os andre om, at det er af hensyn til miljøet og den grønne omstilling, at al tilgængelig olie og gas i den danske del af Nordsøen skal pumpes op
Budskabet fra klimaministeren til de fremmødte repræsentanter fra olie- og gasindustrien var entydigt: Verden vil i lang tid fremover have brug for olie og gas.

Budskabet fra klimaministeren til de fremmødte repræsentanter fra olie- og gasindustrien var entydigt: Verden vil i lang tid fremover have brug for olie og gas.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
25. oktober 2018

»Det er sjovere at være her end inde på Christiansborg …«

Stor og selvsikker står energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) på talerstolen i DR-husets koncertsal. I salen sidder 126 mænd og 38 kvinder fra firmaer som Chevron, Ineos Oil & Gas, Maersk Drilling, Oil and Gas UK, Shell, Total og andre fra olie-/gasbranchen og tilhørende myndigheder. Og midt blandt dem en gymnasieklasse fra Hellerup.

Forsamlingen ved godt, hvad den vil høre, og det ved ministeren og hans embedsmænd også:

»Jeg har set frem til at deltage igen,« indleder ministeren veloplagt sin tale, hvor han stiller sig selv spørgsmålet, hvorfor »vi« ikke bare lukker ned for gas og olie, når vi er på vej mod en grøn omstilling.

»Verden vil i lang tid fremover have brug for olie og gas,« forsikrer Lilleholt og minder om, at siden 1973 har staten haft 423 milliarder kroner i indtægt fra beskatningen af nordsøolien og -gassen. Og eftersom der stadig er ca. tre milliarder tønder olie derude i den danske del af Nordsøen, er det bare med at få alle mand til pumperne.

»Derfor kommer jeg heller ikke denne gang med den sidste olie til jer,« fortsætter ministeren, mens forsamlingen energisk klapper.

Anders Rye Skjoldjensen
Efter talen spørger dagens moderator, den tidligere Deadline-vært Nynne Bjerre Christensen, ministeren, om ikke der er en modsætning mellem regeringens ambition om at gøre Danmark grønnere og så ønsket om at suge al olien og gassen op.

»Der er ingen modsætning,« siger Lilleholt.

»Vi er virkelig verdensmestre i Danmark,« fortsætter ministeren med henvisning til en undersøgelse foretaget af forskere fra Stanford University, der viser, at ud af 50 olieproducerende lande ligger Danmark nederst, når det drejer sig om udledninger af drivhusgasser fra »upstream produktion af råolie«.

»Vi har en branche, som i den grad er i front, og det skal vi glæde os over. Der er grund til at klappe hinanden på skuldrene,« tilføjer Lilleholt og forudser, at nu bliver det sværere for de partier i Folketinget, der måtte mene, at olien og gassen hellere skulle blive i undergrunden.

»Det er ikke gratis at lave en grøn omstilling, for vi kan ikke bare udstede checks, uden der er penge på bankbogen. Og det har olie- og gasindustrien i den grad bidraget med,« siger ministeren, inden han til bragende bifald slutter af med bemærkningen om, at det er sjovere at være sammen med olieindustrien end med kollegerne i Folketinget.

Den franske olieboss

Den danske olie- og gasindustri er voldsomt forandret i løbet af ganske kort tid. For godt et år siden solgte A.P. Møller-Mærsk således sin olie- og gasdivision til det franske olieselskab Total for 47 milliarder kroner. Få måneder inden havde Dansk Olie og Naturgas (DONG) solgt sin olie- og gasforretning til Ineos for syv milliarder kroner. Senest har Total og Ineos opkøbt henholdsvis Chevrons og Shells andele af DUC, Dansk Undergrund Consortium, så de to olieselskaber sidder nu tungt – virkeligt tungt – på den danske olie- og gasproduktion.

Det er da også en vis benovelse at spore i salen, da vicepræsidenten for Total (årsomsætning i 2017: 171 milliarder dollar) Michael Borrell adræt kommer på podiet for at blive interviewet af moderatoren. Hans firma beskrives som en »super major«, og hans budskab er enkelt: I dag står olie og gas for 80 procent af Totals omsætning, og det forventer han også vil være tilfældet 15-20 år ude i fremtiden.

»Vi er gode i Nordsøen, og vi ønskede at blive endnu større,« er hans forklaring på, hvorfor Total købte Mærsk-selskabet.

»Olie vil fortsætte på nuværende niveau, gas vil stige, men efterspørgslen efter energi vil stige endnu mere, og derfor vil vi fortsat være i olieindustrien,« lyder hans korte bud på fremtiden.

Anders Rye Skjoldjensen

Men Total ønsker også at være en »ansvarlig storspiller« på energimarkedet, og derfor investerer selskabet årligt omkring to milliarder dollar i lowcarbon-activities eller solceller. Men i øvrigt vil Total i Danmark koncentrere sig om sine kerneaktiviteter, og det er olie og gas.

Har Total ønsker til den danske regering, spørger Nynne Bjerre Christensen.

»Vi har ikke en ønskeseddel, men vi har et ønske om stabilitet og et ønske om, at den danske regering følges med industrien, så vi kan arbejde sammen, når der kommer vanskeligheder, og vi trygt kan investere vores penge i Danmark. Til gavn for os, men også til gavn for Danmark.«

Forsamlingen klapper hørligt og høfligt, da manden med den enorme tegnebog forlader podiet.

Næste teknofiks snart klart

I flere af dagens indlæg har begrebet CCS - altså Carbon Capture Storeage – svirret i luften. Det blev i øvrigt også nævnt, da Lilleholt for et par uger siden kom med regeringens klimaudspil.

Hvis Danmark og EU skal leve op til de grønne ambitioner og indfri Paris-målene, så skal der ske en gevaldig udvikling af CCS, får forsamlingen at vide. Uden CCS kan det ligefrem blive svært at realisere den grønne omstilling, så hvad er det?

Det står for Carbon Capture Storeage og er en teknologi, der forhåbentlig kan gøre det muligt at opsuge CO2 og gemme det væk, f.eks. i underjordiske reservoirer. Hvis nu det bliver muligt at opsuge CO2 fra luften eller fra industriproduktionen og gemme det væk i al evighed, så behøver vi ikke længere at blive fossilfri, så kan vi nøjes med at være »nettonul«, som det hedder, kort sagt at udledninger af drivhusgas afbalanceres af en tilsvarende opsugning og lagring af kuldioxid. Det er oplagt, at udvikling af CCS vil være gufguf især for olie-og gasindustrien. I øvrigt er målsætningen i regeringens energiaftale netop, at Danmark skal være nettonul i år 2050.

Et af de steder, hvor man er kommet længst med CCS, er pionerprojektet Northern Light i Norge, som Shell, Total og norske Equinor (tidligere Statoil) står bag. Frode Nebell fra Northern Light er en af dagens sidste talere, og han forklarer, at projektet i den ene ende består af en cementfabrik, hvis CO2 opsamles og under tryk i afkølet tilstand pr. skib sendes til Bergen, hvor det i flydende form kommer på tanke, hvorfra det gennem rørledninger sendes til en brønd langt ude på bunden af havet i den anden ende, hvor det så pumpes ned.

Nordlys eller blålys?

Nordlys-projektet er enestående derved, at det omfatter hele kæden, altså fra udledningen af CO2 til lagringen på bunden af havet, hvor det skal være i al evighed. Teknikken er kort fortalt på plads, men endnu mangler projektet at blive økonomisk lønsomt. Projektet er igangsat af den norske stat, men ifølge Frode Nebell er ambitionen, at det med tiden skal gøres til en selvstændig forretning, hvor kunder mod betaling kan få oplagret deres CO2. I heldigste fald kan det ske allerede sent på året i 2020.

»Vi ved ikke i dag, om kunderne vil komme,« forklarer Frode Nebell og henviser til, at også en række danske CO2-udledende fabrikker med Aalborg Portland i spidsen ville kunne få gavn at permanent oplagring af kuldioxid.

Anders Rye Skjoldjensen

En forudsætning for, at projektet kan udvikle sig til en selvstændig forretning, er, at der sættes en pris på CO2-udledning. Det bør koste noget at udlede kuldioxid – og derigennem vil Northern Light så blive et tiltrækkende økonomisk alternativ.

Dagen igennem har elever fra en 2. g-klasse fra Gammel Hellerup Gymnasium lyttet med. I modsætning til forsamlingens aldersgennemsnit er eleverne unge, så det bliver i deres levetid, at virkningerne af klimaopvarmningen for alvor slår igennem. Så hvad synes tre af dem om olieindustriens topmøde?

»Superinteressant,« siger Lukas, som mener, at det vil være en god investering at bruge nordsøgassen til at finansiere den grønne omstilling.

Også Laura synes, der er en pointe i at bruge olie og gas til at omstille til 100 procent vedvarende energi. Hun indrømmer dog, at det ikke er noget, hun tænker meget over i hverdagen.

Klassekammeraten Marcus bryder ind:

»Man er nødt til at blive ved med at lave kampagner f.eks. om, at man ikke skal spise så meget kød. Hvis vi skal leve ordentlig på jorden, så er vi nødt til at gøre noget. Tag nu Tesla-bilerne. Da afgiften på elbiler blev sat ned, så mistede producenterne af dieselbiler penge, og derefter blev afgiften sat op igen.«

– Hvad viser det?

»Der er en slags krig, hvor det er økonomien, der vinder over miljøet hver gang. Det skader vores jord, at økonomien er blevet en alt for stor ting i folks hverdag,« siger Marcus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Drill baby drill...

Flemming Berger, Ejvind Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Martin Sørensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Anne Eriksen og Palle Bendsen anbefalede denne kommentar

Ja, lad os svine sp meget vi overhovedet kan, og så overlade problemerne til vores børn og børnebørn.

Hvem pokker har stemt på de tåber, der for tiden danner regering ?

Arne Rytz, Søren Fosberg, Christian Skoubye, Flemming Berger, Bjarne Jensen, Lillian Larsen, Lars Jørgensen, Hanne Ribens, Hilbert Larsen, John Andersen, Ervin Lazar, Steen Uffe Hansen, Torben Bruhn Andersen, jon jacobsen, Vibeke Hansen, Torben K L Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen, Allan Stampe Kristiansen, Allan Filtenborg, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Berith Skovbo, Søren Kuhn og Palle Bendsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Han er vist ikke helt rigtig oppe i hovedet.

Søren Fosberg, Christian Skoubye, Bjarne Jensen, Lars Jørgensen, Hilbert Larsen, Michael Ryberg, Torben Skov, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Vibeke Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Helle Christiansen, Anne Eriksen og Palle Bendsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Der må snart indføres en klimaforbryderdomstol.

Arne Rytz, Palle Bendsen, Alisdair Richter, Søren Fosberg, Lillian Larsen, Lars Jørgensen, Hanne Ribens, Hilbert Larsen, Michael Ryberg, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Torben Skov, Britta Hansen, Olaf Tehrani, Steffen Gliese, Jens Østergaard Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen, Allan Stampe Kristiansen, Helle Christiansen og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

Aldrig har jeg set så mange med hænderne i lommerne - naturligvis skal man udnytte alt det man kan for at få profit, inden det måske bliver nedstemt.
Vi er på højde med Trump og hans "America first" - fremtiden udnyttes bedst på fortidens synder.
Rigtig i hovedet? - næh, lige det rette emne for at blive minister i denne regering!

Palle Bendsen, Søren Fosberg, Torben Skov, Britta Hansen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen, Allan Stampe Kristiansen, Arne Lund, Helle Christiansen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

423 mia. kr i indtægt og så glemmer vi behændigt udgiften til oprydning og tiltag for at afbøde konsekvenserne på klimaet som netop er beskrevet på Romklubbens jubilæumskonference. Vi kan kun håbe at lande på det bedste af to virkeligt dårlige scenarier og ikke reversere udviklingen, siger de.

Palle Bendsen, Søren Fosberg, Christina Hansen, Hilbert Larsen, Dina Hald, Torben Skov, Anne Eriksen, Ervin Lazar, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Her kan man med rette tale om grådighedens hybris.
Og kognitive udfordringer.

Palle Bendsen, Søren Fosberg, Christina Hansen, Hilbert Larsen, Dina Hald, Torben Skov, Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Arne Lund og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Først 38 punkter på svindler regeringens klimaoplæg for at tækkes vælgerne og hvor hovedpartens CO2 nedskæringer bygger på forventede antagelser uden hold i virkeligheden. Og nu skal ALT olie hentes op af nordsøen.

Hold kæft, hvor er de da bare godt vi har en klimaminister til 1.5 millioner kr. i gage plus alt det løse og ministerpension.

- Holder du af dine børn og synes du de skal have en varm fremtid, ja så stem trygt på Venstre ved det forestående valg. Det giver en billet ud over afgrunden på første klasse.

Arne Rytz, Palle Bendsen, Søren Fosberg, Flemming Berger, Lillian Larsen, Hilbert Larsen, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Torben Skov, Anne Eriksen, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen og Helle Christiansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Men ok. En ting må man medgive klimaministeren. Vi har ikke en chance. Det erkender han officielt hermed. Så flyv du bare, æd du bare oksesteg og stribet flæsk, kør du bare bil eller to og gør som du plejer. Og nyd livet så længe det varer.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Hans Larsen, Bettina Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

At brænde fossile brændstoffer af for en grøn omstilling er den samme logik som at bombe sig til fred. Logikken er kendetegnende for post-AFR Danmark

Arne Rytz, Troels Holm, Holger Madsen, Palle Bendsen, Jesper Sano Højdal, Søren Fosberg, Esben Lykke, jørgen djørup, Trond Meiring, John Hansen, Flemming Berger, Christina Hansen, Bjarne Jensen, Lillian Larsen, Hanne Ribens, Hilbert Larsen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Dina Hald, Anne Eriksen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Britta Hansen, Olaf Tehrani, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Erik Karlsen, Torben K L Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bettina Jensen, Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Som peak oil debattør, er jeg forundret. ALT olien op af nordsøen....... eller er det den udvinding bare olie op af nordsøen. mens der stadig vil være godt 70% af olien tilbage. faktum er enkel. danmark HAR peaket. peaket var i 2005, og vores olie produktion er nu på ca 40% af hvad den var i 2005 danmark er nu olieimportør. og ikke olieeksportør. og det er meget enkelt vi kan måske godt øge. indvindingsgraden med et par procent, men faktum enden er at der snart ikke er ret meget olie og hente op længere. at udgifterne for at holde boreplatformene vil overstige indtægterne ved at pumpe olien op og sælge den. på et tidspunkt. ude i fremtiden. som IKKE ligger 20 år ude i fremtiden.

Ergo, så er ernesto. dalgas gamle citat nok mere nyttigt. hvad udad tabes skal indad vindes ( også selv hvis det ikke var ernesto dalgas som sagte disse ord).

Lad os i et HURTIGERE tempo end olien forsvinder fra vores danske felter få. vindmøller og solceller op. udskiftet vores naturgas drevne kraftvarmeværker til at være brint buffer stationer. som der holder vores energi forsynings sikkerhed. sikret og udnytter varmen til fjernvarme.

Lad os få. elbiler og eldrevne lastbiler med lastbiler som der kan køre med køreledninger på vores motorveje og større hovedveje.. en som skabt af siemens med deres E truck løsning. denne infrastrukturelle løsning er ren guf for vores pensionskasser, som et OPP samarbejde.

https://www.siemens.com/global/en/home/products/mobility/road-solutions/...

350 KW ladestationer til elbiler. gør det ligemeget om vi vælger elbiler med store eller små batterier, derfor vil der være et marked for begge dele.
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/syd/europas-foerste-superlader-staar...

Elbilerne kan nu lade, 200 km på fem minutter eller 400 km på 10 minutter. hvilket gør de mindre elbiler precist lige så anvendelige som de store, fordelen ved en lille elbil er at den kan laves for langt færre ressourcer. og vil derfor, blive MEGET billigere. ja de små elbiler med omkring 250 km på batteriet vil om få år blive billigere end almindelige benzin biler.

At satse på olien nu, er at satse på sort på en roulette hvor der snart kun er rød tilbage.ja der bliver mere og mere rød og mindre og mindre sort. hvilket må kaldes en taberstrategi. .

Søren Fosberg, Peter Poulsen, Torben Bruhn Andersen, jon jacobsen, Klaus Cort Jensen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

En rigtig fætter-kusine-fest - det er lige før det bliver incestuøst.

Anne Eriksen, Søren Fosberg, Flemming Berger, Hanne Ribens, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Larsen, Bettina Jensen, Ejvind Larsen og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Vi har ikke en ønskeseddel, men vi har et ønske om stabilitet og et ønske om, at den danske regering følges med industrien, så vi kan arbejde sammen, når der kommer vanskeligheder, og vi trygt kan investere vores penge i Danmark. Til gavn for os, men også til gavn for Danmark."

Den danske regering følges ikke blot med industrien, den er i lommen på industrien.

Gennem flere årtier har der lydt velbegrundede advarsler om klimaforandringer og en forureningsudvikling, vi ikke kan styre, men i første omgang udskammede og latterliggjorde vore traditionelt magtbærende partier advarslerne - og siden, da det blev åbenlyst at advarslerne var meget relevante - forretningsgjorde man sagen. Begge dele i forståelse af markedets krav, altså først og fremmest den private, fossilafhængige storindustri - og naturligvis konsekvent med henvisning til nødvendigheder og realiteter som løbende opfindes til lejligheden.

Søren Fosberg, Trond Meiring, Hanne Ribens, Hilbert Larsen, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Torben Skov, Anne Eriksen, Ejvind Larsen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Jens Østergaard Petersen

Hepper på Marcus!

Hanne Boye Petersen, Christina Hansen, Lillian Larsen, Anders Graae, Dina Hald og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Lilleholts mangel på forståelse af klimaproblematikken er ubegribelig, på grænsen til ulovlig. En fornuftig indsats mod uoverskuelige miljøproblemer er uforenelig med at pumpe mere fossil brændsel op. Manden burde kaldes fossilminister, så forældede er hans synspunkter.

Arne Rytz, Søren Fosberg, Trond Meiring, Hanne Ribens, Hilbert Larsen, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Anne Eriksen, Torben Skov, Britta Hansen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Klaus Cort Jensen

Den bedste CCS-løsning: Plant træer på parkeringspladserne.
Brug træ i byggeri i stedet for energikrævende stål, glas, mursten og beton.
((al den plastik der flyder rundt i verdenshavene er også en slags CCS !))

Søren Fosberg, Anne Eriksen, Hanne Boye Petersen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Et meget pragmatisk og også det mest realistiske bud på processen i vores igangværende og fremtidige energiomstilling.

Opbrug først de fossile brændstoffer parallelt med udviklingen af nye energiformer! Så er finansieringen delvis klaret og vi får alligevel først alle med på omstillingen den dag olie, kul og gas er væk, - overalt på kloden.

Steffen Gliese

Hvis kapitalismen virkede, havde olieindustrien fra begyndelsen investeret hele sit overskud i omstillingen til vedvarende energi og dermed stabile indtægter.

Søren Fosberg, Arne Rytz, Hilbert Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Steffen Gliese: Så høje tanker om kapitalismen må have givet dig en del skuffelser i tidens løb.

Steffen Gliese

Jeg tror ikke på konceptet, kan man sige. - Men det er jo netop, hvad ideen om den sans for den gode forretning, der kendetegner foretagendet, bygger på: at man altid er i stand til at regne den ud og handle fornuftigt i god tid på fremtidens forretning.

Nikolai Beier og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne kommentar

Hvis ikke Lilleholt havde de synspunkter han har, var han næppe blevet Løkkes Energi-, forsynings- og klimaminister.
Prolemet er da ikke begrænset til Lilleholt. Problemet er Venstre og borgerlig tankegang. Problemet er alle de som stemmer på Venstre. Problemet er også de borgerlige tænketanke, deres rige bagmænd og alle deres påvirkningsagenter som er lykkedes med at gøre fremmedfjendskheden så stor, at de kan få magt og ro til at ombygge samfundet til deres egoistiske formål.

Hvorfor skælder man altid ud på den enkelte minister. De har da ikke frie tøjler, men er ansat til at føre en bestemt tankegangs politik igennem. Og så er det sikkert smart, hvis ministeren selv brænder for den. Så det giver fint mening at skælde ud på Lilleholt eller Støjberg, men det var bedre at få de virkelige røvhuller frem i lyset.

Anne Eriksen, Søren Fosberg, jørgen djørup, Hilbert Larsen, Eva Schwanenflügel og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Utroligt at læse denne artikel og i forlængelse heraf om Rom-klubbens overvejelser. Fra en surrealistisk olieverden til virkelighedsbaserede og realistiske tanker og diskussioner om vores fælles fremtid. Men lur mig. Med lommerne fyldt med olie$$, vil olie- og gasfolkene givetvis søge ophold i afskærmede refugier i den reale verden.

Bettina Jensen, Anne Eriksen, Søren Fosberg, Trond Meiring, Hanne Ribens, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels østergård

Er denne olie- og gasminister ikke medlem af den regering, der for nylig prøvede at bilde befolkningen ind at de havde ambitiøse 2030-planer?

Arne Rytz, Anne Eriksen, Søren Fosberg, Trond Meiring, Flemming Berger, Torben Skov, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Hilbert Larsen

@Martin Sørensen
Må jeg tillade mig at korrigere dine udtalelser om elbiler?
Elbiler med små batterier vil sandsynligvis ikke have megen glæde af 350 kW ladestationer i nærmeste fremtid.
INGEN elbiler kan i dag lade med bare noget der ligner 200/400 km på 5/10 minutter.
Det fremgår faktisk også af det link du henviser til: ” - I dag er der ingen elbiler, der kan tage imod 350kW. I starten af 2019 kommer der elbiler, der kan oplade 150kW, siger han”.
Selv Porche som hidtil kun har vist, hvad de kan med ORD og en enkelt testbil, kan tidligst udnytte 350 kW ladeeffekt (400 km på 15 min.) i 2020, og det er med et stort batteri på ca. 100 kWh.

Så ja Ionity har planlagt opstilling af ladestandere på 350 kWh – men de næste par år vil meget få (om nogen) elbiler kunne udnytte den effekt.

Men der arbejdes på sagen (også hos Tesla, som i dag er førende), så vi skal nok (inden for den nærmeste fremtid) se meget kortere ladetider end i dag (ca. 200 km på 20 min.).

Klimaministerens logik er så langt ude – at jeg end ikke vil kommentere på den.

Torben Skov, Anne Eriksen, Søren Fosberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Man taler altid om hvad den grønne omstilling vil koste men aldrig om hvad det koster at lade være.

Lilleholt er Løkkes ansvar. Han kan næppe selv overskue situationen men taler i indlærte floskler fra de interessegrupper han er ansat til at servicere. Et totalt fjog, lige hvad Løkke har brug for. Han skammer sig ikke engang for han fatter næppe en dyt af hvad han siger.

Torben Skov, Bettina Jensen, Anne Eriksen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Netop - du finder ikke en minister, der vil stille sig på bagbenene for sagens skyld. Ingen kan være i tvivl om dette, alt er forarbejdet til mindste detalje. Kvajer du dig, kan du alligevel komme tilbage senere og fortælle om "dine beslutninger" i medierne.

Torben Skov, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Venstre ved du hvor du har
- sammen med solnedgangsindustrien

Søren Fosberg, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

... men, men, men ... for otte år siden mødtes jeg med Socialdemokraternes energiordfører, som abonnerede på den samme ide: at presse den sidste olie op tiul at betale for den grønne omstilling ... gad vide hvor de er henne i dag?

Søren Fosberg, Torben Skov, Bettina Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Hvad er vi nede med, eller oppe imod?
https://www.youtube.com/watch?v=ySnk-f2ThpE