Læsetid: 2 min.

Det klimavenlige valg ved køledisken behøver ikke være så svært

Regeringens mål om klimamærkningsordning for mad er spændende – og uhyre kompliceret at udføre i praksis. Men hvis vi vil hurtigt i gang med spise klimavenligt, skal vi bare huske på dét, vi lærte i skolen
Spiser man efter madpyramiden, reducerer man sin klimabelastning med ca. 30 pct. i forhold til en gennemsnitskost.

Spiser man efter madpyramiden, reducerer man sin klimabelastning med ca. 30 pct. i forhold til en gennemsnitskost.

Miriam Dalsgaard

10. oktober 2018

De afsvedne, gule græsplæner efter den varmeste sommer i mands minde, har fået de fleste danskere til at føle sig utrygge over klimaforandringerne. Og måske også regeringen.

I ugen, hvor FN udgiver endnu en foruroligende klimarapport, har regeringen lanceret en række klimainitiativer, herunder et forslag om at udvikle en frivillig klimamærkningsordning, som kan hjælpe forbrugerne til at træffe mere klimavenlige valg ved køledisken.

Det er absolut positivt at kickstarte den nødvendige omstilling af vores landbrug og fødevarevaner i en klimavenlig retning. For fødevareproduktionen udleder lige så meget CO2 som energiforsyningen i verden, og i sig selv står kødproduktionen på verdensplan for omkring 14-15 pct. af de samlede drivhusgasudledninger – lidt mere end den globale transportsektor. Danskerne er et af de mest kødspisende folkefærd i verden og en gennemsnitsdanskers kost påvirker klimaet mere end den samlede belastning fra personens energiforbrug.

Mange hensyn i en klimaordning

Men det er uhyggeligt svært at skrue en meningsfuld klimamærkningsordning sammen, og faldgruberne er mange.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
Morten Lind anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

COOP. En forening jeg har været medlem af siden jeg fik min første løn.
Som jeg altid før har set op til.
Men som jeg efter DR-serien "Hvor er min mentor" nu har mistet al respekt for.

En forening der udnytter kommunernes mentorordninger for ledige i virksomhedspraktik til at score kassen, ved at undlade at :
A) Undlade at oplyse den ledige om at de har ret til mentortimer
B) Undlade at oplyse kommunerne om at de ledige ikke får deres mentortimer.
Et plus i regnskabet for COOP, skjult virksomhedsstøtte, og et nederlag for de ledige, der ikke kommer i betragtning til en stilling, fordi COOP bliver betalt for at tage den næste ledige i virksomhedspraktik.

Et pragteksempel på hvordan Jobcentercirkusset fortsætter med 'samfundsansvarlige' virksomheder som COOP i front for udbytning af arbejdsløse.

Hvordan kan nogen tænke det er andet end bundlinjen der danner forbillede for COOP længere?

Såfremt COOP skal være forbillede for en ny klimapolitisk handlemåde, bør foreningen genopdage sin egen etiske fordring og stoppe udbytningen af ledige.

Steffen Gliese, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Thomas Olsen og David Joelsen anbefalede denne kommentar

Kommentar til billedet:

A pro pos det klimavenlige valg, så medfører hovedsalat en uøkologiske og dyr transport af vand - hørte jeg engang. Der næsten ingen næring i den.

Varer fra Danmark - helst fra den lokale landmand og uden plastik - om jeg må bede.