Læsetid: 3 min.

Løkkes klimaplan forbigår bygninger og boliger

I mange tilfælde er energibesparelser og -effektivisering den letteste og billigste måde at sikre CO2-reduktioner på. Men de indgår ikke i regeringens klimaplan, som blev præsenteret tirsdag
Statsminister Lars Løkke Rasmussen, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, miljø-, og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, skatteminister Karsten Lauritzen og børne- og socialminister Mai Mercado præsenterer regeringens klimaudspil på et pressemøde ved BLOX i København.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, miljø-, og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, skatteminister Karsten Lauritzen og børne- og socialminister Mai Mercado præsenterer regeringens klimaudspil på et pressemøde ved BLOX i København.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

10. oktober 2018

»Vi skal kunne give jorden videre til vores børn og børnebørn. Derfor skal vi fastholde de høje ambitioner og sætte ind på alle felter.«

Sådan åbnede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han flankeret af fem ministre tirsdag fremlagde regeringens klimaudspil, der indeholder 38 initiativer til, hvordan Danmark kan reducere sine CO2-udledninger frem mod 2030.

Alligevel glimrer regeringens plan ifølge fagfolk ved at forbigå et område med nogle af de mest lavthængende frugter.

»Regeringen forpasser en oplagt chance for at lave samfundsøkonomisk rentable energibesparelser i vores bygninger. Der er massive gevinster at hente for samfundet i at reducere energiforbruget i boliger,« siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

I klimaplanen på godt 40 sider er eneste svage antydning af en ny indsats for energibesparelser en foreslået skrotningspræmie ved udskiftning af gamle brændeovne, der foruden partikelforurening har dårlig brændeøkonomi.

En rapport fra Klimarådet viser, at energirenovering af bygninger er en af de samfundsøkonomisk billigste måder at reducere udledningen af drivhusgasser på.

»Der er et uudnyttet potentiale i at energirenovere privatboliger. Derfor mangler regeringens plan noget om, hvordan man vil fremme energirenovering i både private boliger og erhvervsbygninger,« siger professor Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet.

Hans holdning deles af Michael H. Nielsen, direktør i brancheorganisationen Dansk Byggeri:

»Stort set alle initiativerne i regeringens klimaudspil er rettet mod transportsektoren og landbruget. Det er meget vigtige områder, som også står for en stor del af udledningen af drivhusgasser. Men bygningerne glimrer desværre ved at være stort set fraværende i udspillet, og det er både ærgerligt og uhensigtsmæssigt.«

Han siger, at der kan gennemføres mange energibesparelser og dermed drivhusgasreduktioner uden store omkostninger og dermed billigere end ved indgreb i transportsektoren og landbruget.

»Puljen for energibesparelser i bygninger bør gøres større, når der skal indgås en ny klimaaftale. Vores ønske er, at Folketinget derudover fastsætter et mål om at reducere varmeforbruget i de danske bygninger med mindst 30-40 procent i 2050,« siger Michael H. Nielsen.

Netværket Synergi, der udgøres af virksomhederne Danfoss, Velux, Rockwool og Grundfos, mener, ambitionsniveauet bør være endnu højere.

»Vi mener, man skal sætte et nationalt mål for energieffektivitet. Det har vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland, og det betyder, at de investerer mere i politikker på energieffektiviserings-området og på forskning og udvikling. Vi foreslår helt konkret 30 procent energieffektivisering i 2030,« siger Anna Louise Højbjerg, public affairs-chef i Synergi.

DI: Vi savner energibesparelser

Dansk Industri (DI) forholder sig overordnet positivt til regeringens klimaudspil. Men på energispareområdet savner man handling og har samme målsætning som Synergi

»Der er ikke forslag i udspillet, som kan gøre vores bygninger mere energieffektive og klimavenlige,« sige Tine Roed, direktør i DI.

»Der er mulighed for at høste store klimagevinster ved at isolere og forbedre de eksisterende bygninger. Vi havde meget gerne set, at det var en del af udspillet, og vi vil klart opfordre til, at regeringen og resten af Folketinget i de videre forhandlinger også kommer med konkrete tiltag, som løfter energieffektiviteten i bygningerne,« siger Tine Roed.

Klimaudspillet skal nu forhandles med Folketingets partier. Da man forhandlede energiaftalen i foråret forsøgte oppositionen at nå længere med energibesparelser, men i det endelige kompromis, som samtlige partier tilsluttede sig, blev indsatsen skåret ned.

Minister: Vi når i mål

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) garanterer overfor Ritzau, at regeringen vil nå i mål med at mindske CO2-udslippet med klimaudspillet:

»Der vil altid være usikkerhed i forhold til beregningerne. Men jeg kan bare sige, at vi når målet,« siger Lilleholt og pointerer samtidigt, at der også i energiaftalen fra juni blev taget skridt i den rigtige retning.

Det minder regeringen også om i klimaudspillet, hvor den under afsnittet om boliger nævner, at energiaftalen blandt andet rummer en tilskudspulje, der skal fremme energibesparelser i industri og bygninger, og at nedsat elvarmeafgift skal gøre varmepumper mere attraktive.

Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, siger, at man nu vil genfremsætte sine krav fra foråret, der blev sløjfet i den endelig energiaftale.

»Det er problematisk, at regeringen sylter energibesparelser. Det vil føre til højere CO2-udledning og koste klimaet, samtidig med at det samlet set gør omstillingen dyrere,« mener han.

Jens Joel påpeger, at danske virksomheder som Danfoss og Velux lever af at eksportere energibesparende produkter.

»De skal ud i verden og sælge, og så er det ikke godt at måtte sige, at Danmark gør så lidt som mulig på dette område. Vi skal turde vise vejen.«

Vi har lavet det formelle forarbejde, så du på få minutter kan formulere og indgå din egen, personlige klimaaftale. Nu er det tid til at være ærlig: Hvor meget er du villig til at gå på kompromis med for at begrænse klimaforandringerne?
Læs også
Efter 2030 skal det var være slut med at købe nye benzin- og dieselbiler, foreslår regeringen blandt andet i nyt klimaudspil. Vi bringer et overblik over tiltagene
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Dorte Sørensen
Christian Skoubye og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Har der ikke været stillet forslag i Folketinget om brændeovne og har Venstre ikke stemt i mod hver gang?

PS: er det ikke mere et "paradenr." end et reelt forsøg på at få Danmark til at overholde "vore" Klima forpligtelser.

Regeringens forestilling med el-bus uden for køreplan til et stoppested ved Slotsholm viser for mig, at det mere var en teaterforestilling end reel politik.
Teaterforestillingen så også ved fremlæggelse om en bolig -Ø , Havnetunnel osv i fremtidens København, der skulle præsenteres i Statsministeriet og ikke på Københavns Rådhus.