Baggrund
Læsetid: 7 min.

Nordeaformand var ansvarlig for hvidvaskbank

Nordeas bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, var bestyrelsesformand for ejer af estisk hvidvaskbank, inden den blev solgt til Danske Bank i 2007. Danske Banks undersøgelse af hvidvasksagen sætter ham i et overordentligt uheldigt lys, vurderer eksperter. Nordea har på det seneste også været indblandet i andre sager om hvidvask
Undersøgelsen fra Danske Bank sætter også Nordeas bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, i et uheldigt lys, mener ekspert. Wahlroos var bestyrelsesformand for ejer af estisk hvidvaskbank, inden den blev solgt til Danske Bank i 2007.

Undersøgelsen fra Danske Bank sætter også Nordeas bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, i et uheldigt lys, mener ekspert. Wahlroos var bestyrelsesformand for ejer af estisk hvidvaskbank, inden den blev solgt til Danske Bank i 2007.

Claudio Bresciani

Indland
16. oktober 2018

De værste dønninger har lagt sig, efter at Danske Banks i september offentliggjorde sin undersøgelse af hvidvaskskandalen i sin estiske filial.

Banken selv og Finanstilsynet står forslåede tilbage, men det har ikke fået nogen særlig opmærksomhed, at undersøgelsen også trækker tråde til Nordeas bestyrelsesformand, Björn Arne Christer Wahlroos.

Den finske pengemand var bestyrelsesformand for finske Sampo Bank indtil februar 2007, da banken og dermed også dens estiske filial blev erhvervet af Danske Bank. Og han var samtidig CEO for forsikrings- og finanskoncernen Sampo, der ejede banken indtil salget.

Det fremgår af Danske Bank-undersøgelsen, at den russiske centralbank i juni 2007 over for det danske finanstilsyn udtrykte bekymring i forhold til udenlandske kunder i Sampo Pank, som banken altså havde købt, og som et år efter blev omdannet til en filial af Danske Bank. 

Centralbanken refererede til finansielle transaktioner af tvivlsom oprindelse, der løb op i milliarder af rubler om måneden. Russerne pegede både på skatteunddragelse og forbindelser til åbenlyse kriminelle aktiviteter, herunder hvidvask.

Undersøgelsen stiller Björn Arne Christer Wahlroos i et uheldigt lys, vurderer ekspert i hvidvask og adm. direktør i RevisorJURA Jakob Dedenroth Bernhoft, der har fulgt hvidvasksagen indgående.

»Det er min opfattelse, at den daværende ledelse i Sampo Bank burde vide eller kende til problemerne på overdragelsestidspunktet,« siger han og tilføjer:

»På baggrund af de foreliggende oplysninger har den daværende ledelse overtrådt en lang række bestemmelser i hvidvasklovgivningen, og de havde en pligt til at gribe ind og rydde op. Ligesom de burde have advaret Danske Bank om problemerne.«

Han suppleres af professor i selskabsledelse ved CBS Steen Thomsen.

»Jeg har selv haft samme tanke. Pilen peger klart på Björn Wahlroos,« siger Steen Thomsen.

Han vil ikke lægge sig fast på, om der vil kunne gøres et juridisk ansvar gældende.

»Men da Danske Bank overtog Sampo Pank, var problemerne der jo allerede. Det er ikke noget, der opstår overnight. Og dermed er der også et ledelsesmæssigt ansvar,« fastslår professoren og peger på, at det kan få betydning for Nordeas omdømme, at dens nuværende bestyrelsesformand på den måde har været indblandet i hvidvasksagen i Estland.

Også privat aktionær

Danske Bank overtog den estiske filial ved navn Sampo Pank i januar 2007, og med i købet fulgte mellem 3- og 4.000 såkaldte nonresident-kunder. Netop nonresident-kunder i denne filial er helt centrale i Danske Banks hvidvasksag. Det er dem, der står bag de mistænkelige pengestrømme, som formodes i høj grad at være blevet hvidvasket.

Ved overtagelsen var det totale indlån fra den typer kunder på 27 procent, men det steg frem mod 2014 til 44 procent, hvorefter der blev trappet ned. Men det ændrer ikke ved, at en stor del af den stærkt mistænkelige kundegruppe må være blevet enten opbygget eller fastholdt under Sampo-ejerskabet, mens Björn Wahlross var bestyrelsesformand i Sampo Bank.

Ifølge Danske Banks undersøgelse havde Sampo Pank sit udspring i to estiske banker, der blev etableret i 1992, umiddelbart efter Sovjetunionens fald.

Rapporten beskriver, hvordan særligt den ene af de to banker, der senere dannede grundlaget for Sampo Pank – Eesti Forekspank og Eesti Investeerimispank – »udviklede en betydelig kundebase med detail- og virksomhedskunder fra Rusland med fokus på internationale betalinger og valutatransaktioner (herunder valutaveksling). De russiske kunder var især fra Moskva-området, hvor banken åbnede et kontor i 1997, samt fra Sankt Petersborg-området.«

Bankerne blev fusioneret under navnet Optiva Bank, som blev den tredjestørste i Estland. Det var den, Sampo Bank erhvervede i 2000 og omdøbte til Sampo Pank to år efter.

Wahlroos var administrerende direktør for hele Sampokoncernen fra 2001 til 2009, hvor han også var den største private aktionær.

Blå Bog: Björn Arne Christer Wahlroos

  • Født i Helsinki i 1952
  • Ph.d. i økonomi ved Hanken School of Economics i 1979
  • Underdirektør og medlem af bestyrelsen Union Bank of Finland 1985-1992
  • Medstifter af Mandatum & Co.
  • Diverse stillinger i Sampo-koncernen som bl.a. bestyrelsesformand og adm. direktør i 00’erne
  • Fra 2008 bestyrelsesmedlem og siden og næstformand og endeligt bestyrelsesformand for Nordea

Kriminelle aktiviteter

Nordea, som Björn Wahlroos altså er bestyrelsesformand for, har også været viklet ind i andre nylige sager om hvidvask. Tirsdag kunne Børsen fortælle, at Nordea i 2016 smed et selskab med tråde til tidligere sovjetrepublikker ud som kunde på grund af mistanke om hvidvask, men at banken allerede fire år forinden var blevet advaret af FBI om problemer med personer på selskabets adresse.

I 2015 gav det svenske finanstilsyn da også Nordea en bøde på 50 millioner svenske kroner for store mangler i dens arbejde for at modvirke hvidvask.

Finanstilsynet skrev i en pressemeddelelse på baggrund af dets afgørelse, at »Nordea har haft store mangler i sit arbejde for at modvirke hvidvask«.

»Det indebærer, at den, som har ønsket at hvidvaske penge eller finansiere terrorisme, med stor sandsynlighed har kunnet gøre det, uden at Nordea har haft mulighed for at opdage det. Banken advares derfor og skal betale den højst mulige strafafgift på 50 mio. (svenske, red.) kroner,« fortsatte finanstilsynet.

Herhjemme citerede SØIK – bedre kendt som bagmandspolitiet – den 15. august 2017 i en pressemeddelelse politiinspektør Thomas Anderskov Riis for følgende udtalelse:

»Det er kendt, at vi efterforsker en sag mod Nordea, med henblik på at vurdere, om der kan rejses straffesag for at overtræde hvidvaskloven. Det er som led i denne efterforskning, at vi gennemførte en målrettet ransagning af banken. Det forløb stille og roligt og uden dramatik.«

Ifølge SØIK efterforskes sagen stadig. Her forventer man inden for et par måneder endeligt at melde ud, hvorvidt der kan rejses en straffesag.

Nordea påkaldte sig også international opmærksomhed i forbindelse med offentliggørelsen af de såkaldte Panama Papers i 2016, hvor det blev det afsløret, at Nordea havde været en af de helt store spillere og i samarbejde med det berygtede advokatfirma Mossack Fonseca havde hjulpet i hundredevis af velbeslåede kunder med at få deres penge i skattely.

I den anledning sagde Wahlroos blandt andet:

»Det er værd at bemærke, at i henhold til lovgivningen, reguleringer af bankvirksomhed og vore interne retningslinjer er langt det meste foregået, som det skulle.«

Information har via Nordeas presseafdeling efterspurgt en kommentar fra Björn Wahlroos vedrørende hans forbindelse til sagen og dens betydning for Nordeas omdømme.

Nordea henviser til Sampo-koncernen, som i en mail lader forstå, at Wahlroos venligt afviser at kommentere forholdet. Der står videre i mailen, »at Sampo i løbet af sit ejerskab af Sampo Bank og dens estiske operationer ikke bemærkede nogen kriminelle aktiviteter, ligesom Sampo heller ikke er under efterforskning.«

Portræt: Bankmanden, der vil tage penge fra de mange idioter og give dem til de få kloge

Nordeas bestyrelsesformand var som ung på den yderste venstrefløj. I dag er han en kontroversiel herre med skarpe liberalistiske holdninger. Inden han blev en af Nordens dygtigste forretningsmænd, havde han en akademisk karriere

Den finske bestyrelsesformand for Nordea, Björn ’Nalle’ Wahlroos, lader ingen i tvivl om, at han mener, banker spiller en afgørende rolle i samfundet.

Ifølge finans.dk holdt han den 6. maj 2015 et foredrag i pensionsselskabet PFA. Her sagde han blandt andet

»Nu støder jeg nok nogen. Men cirka 80 pct. af folk er idioter. I det mindste når det kommer til penge. Finanssektoren handler om at flytte penge fra de 80 pct. uden ideer til de 20 pct. af folk, der rent faktisk har ideer. Finanssektoren er en tunnel, der tager penge fra idioter til folk, der er bedre med penge, så alle får det bedre, både idioterne og de andre.«

På både svensk og finsk betyder ’nalle’ bamse. Og Wahlroos har kokkereret med, at det nok ikke er alle, der umiddelbart kommer til at tænke på en vennesæl bamse, når talen falder på den verbalt hårdtslående finne.

Han er også en statelig herre med stærke blå øjne bag de elegante briller. Han bærer et for bankfolk usædvanligt overskæg, der mest af alt mindede om en velfriseret staldkost, inden han for nogle år siden begyndte at trimme det. Hermed er det lykkedes ham at yde både sin stalinistiske fortid og sin majorgrad af reserven retfærdighed.

Ifølge en biografi af den finske graverjournalist Tuomo Pietiläinen var han som ung stærkt revolutionær i en femårig periode, inden han kastede sig over en akademisk karriere, hvor han blandt andet underviste i økonomi på Hanken School of Economics i Helsinki.

To år før den amerikanske film ’Wall Street’ fik premiere i 1987, gik han ind i det private erhvervsliv.

Han begyndte med en bestyrelsespost i Union Bank of Finland. Til Financial Times har han sagt:

»Det var samtidig med, at alle finansielle markeder blev dereguleret. Konsekvensen var selvfølgelig, at jeg havde en vidunderlig tid.«

Den mægtigste bankmand

Herefter arbejdede han sig frem til at blive medejer af en række finansforetagender. Han blev hurtigt en meget velhavende mand og regnes i dag for en af Finlands absolut rigeste – alene hans aktiepost i forsikringskoncernen Sampo er over to milliarder danske kroner værd, selv om han har overført en pæn luns til sine børn.

Wahlroos nøjes ikke med at blande sig i debatten. Han har forfattet bogen: ’De 10 sämsta ekonomiska teorierna. Från Keynes till Piketty’, hvor han blandt andet argumenterer for, at stabil økonomisk udvikling er vanskelig at vedligeholde i et socialdemokratisk samfundssystem. Her går han også i kødet på de økonomer, der har formastet sig til at stå i opposition til liberalismen. Det største horn har han i siden på Keynes.

Wahlroos er da også medlem af det finske svar på Cepos, tænketanken Libera, der har indgået partnerskaber med Adam Smith Institute, Atlas Networks, Cato Institute og en række ligesindede institutioner.

Han er arg modstander af alt, hvad der bare lugter af statslig stimulering af økonomien i krisetider. Og han bryder sig heller ikke meget om skatter – som jo også kan anskues som en tunnel, der fører penge retur til en masse idioter.

Selv er han emigreret til Sverige, som i nordisk sammenhæng har langt de lempeligste skatteregler – i særdeleshed for de bedst beslåede medlemmer af det såkaldte folkehjem.

Wahlroos er gift og har to voksne børn. Den ene, Thomas Wahlroos, er en succesfuld pokerspiller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Kim Bach

Spændende at få oplyst om Sampo & Björn Wahlroos.

Han hygger sig utvivlsomt gevaldigt over alle de problemer, som han fik solgt til Danske Bank !!.

Sampo brugte i øvrigt salgssummen til at købe de godt 20% af Nordea, som Sampo ejer.

Jeg savner dog fortsat en omtale af Peter Straarups & A.P. Møller/Mærsk’s roller.

Peter Straarup var administrerende direktør i Danske Bank fra 1998 til 2012 -
altså i perioden med dels de katastrofale opkøb af irske banker og dels opkøbet af finske Sampo Bank med den estiske filial, der har vist sig at være en gigantisk hvidvaskningscentral.

Mon der bliver draget nogle konsekvenser af hvidvaskningsskandalen ??

Den af Danske Bank bestilte og betalte advokatundersøgelse frikender hvem som helst i Danske Banks ledelse til alle tider - nogle få menige medarbejdere i Estland bærer hele skylden !!!.

Peter Straarup er p.t. næstformand i A.P. Møller Fonden, som er Danske Banks hovedaktionær med lidt over 22% af aktiekapitalen, så vi skal i hvert fald heller ikke regne med en indsats fra hovedaktionæren.

Det stinker til High Heaven, så forhåbentlig går de amerikanske myndigheder ind i sagen sammen med EU.

.... og det danske Finanstilsyn - her lades alt håb ude.

Torben Ethelfeld, Hans Larsen, Mads Berg, Holger Madsen, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, P.G. Olsen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Dagmar Christiandottir og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Også håndvasken er i flittig brug.

Tue Romanow, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar

Hele hvidvaskningssagen passer meget fint med hypotesen om snyd fra EU, der går på, at i de Sydeuropæiske lande snyder de mange gange. I de Nordeuropæiske lande snyder vi for mange penge....

Bettina Jensen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Torben Skov, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

"Står forslåede tilbage" - hø hø, jo ...men gør det noget at have fået par 'punch' når man kan stikke mange millioner i lommen og siden finde et nyt sted og rage noget til sig?
Det værste er næsten at være medlem af en tænketank og harcelere mod samfundet samtidigt!
Så er det man opdager de må være syge i roen.
Jeg har egentlig mere respekt for en gemen svindler - han/hun véd da de er skurke.
De her bliver ikke engang straffet - så måske har de ret: Der ER noget riv-rav-ruskende galt.

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Torben Skov, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er pinligt ,at det tog så lang tid at rette fokus på ham.

Kulturen i den højere finansielle verden er bundrådden og skal ændres. Men hvordan gøres det når alt fokus også i dag er størst muligt udbytte til de griske aktionærer - også i de fleste virksomheder.

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John Drage Thomsen

Sampo - var det ikke også dem, der forsøgte at overtage/opkøbe Topdanmark for nogle år siden?

Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det lyder sgu som noget fra romaner Jan Guillou eller Stieg Larsson kunne have skrevet..
Damn, hvor er Lisbeth Salander..?!?

Jan Jensen, Torben K L Jensen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen
Henrik L Nielsen

Så længe Danmark ikke har et strafferetsligt direktøransvar så kommer man ikke det her til livs.
Man kan se på den brittiske Anti Bribery Act 2010 for inspiration.
Hvis direktionen vidste eller burde have vidst at noget var galt så kan de straffes personligt. Og hvis de ikke har taget proportionelle forholdsregler kan virksomheden straffes med bøder der normalt ligger på 3 gange det kriminelle brutto beløb.

Men i Danmark er det gyldent håndtryk og videre til den næste direktion.

Morten Wieth, Niels Duus Nielsen, Niels Jacobs, Lars Jørgensen, Henrik Leffers, Sune Keller, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Ib Gram-Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

alle disse sager passer også perfekt med min tese om den faktiske forskel på rig og fattig, og det er som jeg ser verden helt oplagt at den officielle tese er helt i hampen,
den officielle tese går jo ud på at de rige, er rige fordi de er klogere, dygtigere, og arbejder hårdere end vi andre,
jeg er ikke i tvivl, de rige er rige, fordi de er mere grådige, mere ambitiøse, mere uærlige, og mere skruppelløse end vi andre, og når så samfundet hylder grådighed og høje ambitioner kan det jo kun gå helt galt.
Det er jo også derfor at borgerlige politikere er så uærlige og lyver så ofte, de er jo den politiske fløj af grådighedens mafia.

Niels Duus Nielsen, Peter Knap, Bjarne Andersen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Henrik L Nielsen

"Så længe Danmark ikke har et strafferetsligt direktøransvar, så kommer man ikke det her til livs."

Det er bare så præcist formuleret.

Henrik L Nielsen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og John Andersen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig! De satans svenskere. Danske Bank er uskyldig :p

Torben K L Jensen

Som em udbrændt bokser med blomkålsører der tager de sidste tæsk før han forlader ringen med millioner som tak for indsatsen. Hov- Hvad med boksepromotoren ?
Tjah - Han er der stadigvæk - sådan er det jo.

Niels Duus Nielsen, Bettina Jensen og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar

Så er der selvfølgelig også denne artige sag som Operation X afslørede. Nordea var hovedleverandør af de 500 Euro-sedler, der er så populære blandt hvidvaskere og kriminelle. Og det på trods af gentagne advarsler samt henvendelser fra Bagmandspolitiet:

http://nyheder.tv2.dk/krimi/2018-05-17-operation-x-afsloerer-hvidvask-no...

"Nu støder jeg nok nogen. Men cirka 80 pct. af folk er idioter. I det mindste når det kommer til penge. Finanssektoren handler om at flytte penge fra de 80 pct. uden ideer til de 20 pct. af folk, der rent faktisk har ideer. Finanssektoren er en tunnel, der tager penge fra idioter til folk, der er bedre med penge, så alle får det bedre, både idioterne og de andre," sagde Niels Wahlroos ifølge Finans.dk.

Bettina Jensen

"Kulturen i den højere finansielle verden er bundrådden og skal ændres."

Forkert; finansverdenen som sådan er en svindlerbranche uden realøkonomisk sans. Kulturen bliver naturligvis derefter, det er komplet barnagtigt at tro at en 'finansverden' kan have en ordentlig etik og moral, noget sådant har aldrig været muligt.

Eva Schwanenflügel, Jan Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar