Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ny kapitalfond giver millioner til socialt udsatte for at »genopfinde kapitalismen«

Kapitalfond vil satse knap 300 millioner kroner på virksomheder med socialt sigte. »Vi bliver nødt til at genopfinde kapitalismen,« siger investor
Tidligere topchef i Novo Nordisk Mads Øvlisen er en af dem, der har investeret i den nye fond med millioner målrettet socialt udsatte. »Når man ser de ting, der sker i indtjeningens navn – om det er klimaforandringer eller anden manglende bæredygtighed – så er der noget, vores system ikke tager tilstrækkeligt hånd om.«

Tidligere topchef i Novo Nordisk Mads Øvlisen er en af dem, der har investeret i den nye fond med millioner målrettet socialt udsatte. »Når man ser de ting, der sker i indtjeningens navn – om det er klimaforandringer eller anden manglende bæredygtighed – så er der noget, vores system ikke tager tilstrækkeligt hånd om.«

Linda Kastrup

Indland
1. november 2018

Den seneste tids skandaler har skabt et billede af en ukontrolleret finanssektor, der ikke skyr nogen midler for at fremme egen vinding på bekostning af samfundets fælleskasse.

Alligevel kunne man i lørdagens Information læse, at over halvdelen af partierne i Folketinget ikke har formuleret konkret politik på området.

Imens politikerne ønsker at sætte ind med mere kontrol, efterspurgte historiker og CBS-professor Per H. Hansen nogle kulturændringer »i finanssektorens rationale«. Det kan måske så småt allerede være på vej. I hvert fald vil en ny kapitalfond investere millioner i at hjælpe socialt udsatte, der har svært ved at få en fod ind på arbejdsmarkedet.

Fonden – Den Sociale Kapitalfond Invest – skal investere i virksomheder, der arbejder med at ansætte socialt udsatte eller løfter udsatte områder i landets fattigste kommuner.

»Der er et overset potentiale blandt mange små- og mellemstore virksomheder, der tager et stort socialt ansvar. Vi er sat i verden for at investere i dem og udvikle dem,« siger idemand og direktør i Den Sociale Kapitalfond Invest, Lars Jannick Johansen.

En række danske investorer og fonde har tilsammen stablet 289 millioner kroner til projektet, der skal komme 15 til 20 socialt bevidste virksomheder til gavn. Bag står blandt andre Tryghedsgruppen, Vækstfonden, Sparekassen Sjælland-Fyn og Novo Nordisk Fonden.

»Vi skal sikre, at vores investorer både får et finansielt afkast og en målbar social effekt, der skaber job til folk, der grundet fysiske eller psykiske udfordringer har det svært,« siger Lars Jannick Johansen.

Kapitalismen gonopfindes

Tidligere topchef i Novo Nordisk og formand for Rådet for Samfundsansvar, Mads Øvlisen, er en af dem, der har investeret i den nye fond. Den 78-årige erhvervsmand er tilknyttet fonden som Senior Advisor.

»Vi bliver nødt til at genopfinde kapitalismen,« siger han og uddyber: 

»Når man ser de ting, der sker i indtjeningens navn – om det er klimaforandringer eller anden manglende bæredygtighed – så er der noget, vores system ikke tager tilstrækkeligt hånd om. Og der kan socialøkonomiske virksomheder blive eksempler på, hvordan vi kan skabe væsentlige forandringer i det her samfund,« siger Mads Øvlisen.

»Man skal ikke være blind for, at der er folk, som gerne vil investere og også tage sig af samfundsudfordringerne, hvis de kan blive overbevist om, at det er en god forretning.«

Ifølge ham selv handler det om at give mennesker mulighed for at tage del i et fællesskab frem for at være nogen, som fællesskabet tager sig af.

»Vi kan give mange mennesker en ny tilværelse. Mennesker, der i dag har en tilværelse, de ikke er stolte af,« siger Mads Øvlisen, der samtidig mener, at fonden kan bidrage til at puste ny luft ind i en udskældt finanssektor.

Tre målsætninger

Fonden arbejder ud fra tre målsætninger, som en virksomhed skal leve op til for at komme i betragtning til midlerne.

En virksomhed skal enten have mindst ti procent socialt udsatte ansat, bidrage til at løfte et udsat lokalområde i én af landets fattigste kommuner eller udbyde produkter eller services, der hjælper udsatte mennesker – f.eks. psykisk sårbare.

»Det er konsekvent i alle vores investeringer. Vi opstiller mål med ejerne for, hvordan den sociale dimension udvikler sig i de kommende år. Vi kan ikke bare komme og sige ’vi har skabt ét flexjob mere’ – det holder ikke,« siger Lars Jannick Johansen.

Den Sociale Kapitalfond Invest udspringer af Den Sociale Kapitalfond, som Lars Jannick Johansen sammen med Trygfonden stiftede i 2011. Den nye fond er 100 procent kommerciel og den første af sin art i Danmark, der arbejder med to forskellige bundlinjer.

»Man taler om, at os investeringsfolk selv skal have hånden på kogepladen. Hos os har vi både hånden på den sociale og kommercielle kogeplade,« siger han.

– Hvad er det en kapitalfond kan i forhold til indsatsen for de socialt udsatte, som det offentlige ikke kan?

»Det offentlige har et stort ansvar for at hjælpe udsatte mennesker ind på arbejdsmarkedet. Hvis det skal lykkes, kræver det, at der er nogle aftagere – virksomheder – til at tage imod dem. Det vil vi med fonden gerne styrke.«

Lars Jannick Johansen forklarer, at fondens mål er at få minimum 200 udsatte i arbejde og hjælpe yderligere 300 med genoptræning og opkvalificering. Antallet kan dog blive større.

»Det er et jysk, konservativt estimat,« siger direktøren.

Uforløst potentiale

En af dem, der har lagt penge i kapitalfonden, er Tryghedsgruppen, som er hovedejer af forsikringsselskabet Tryg. De var også med til at stifte den oprindelige fond tilbage i 2011. Investeringschef Robert Neumann ser i øjeblikket et potentiale for sociale investeringer.

»Jeg tror, at de skandaler, der har været i finanssektoren, gør, at virksomheder og borgere interesserer sig for, hvad man investerer i, og hvem man samarbejder med. Du kan tage det helt konkret med hvidvaskskandalen – den har formentlig fået mange til at spørge, hvem deres kommune kan bruge som bankforbindelse,« siger han.

Ifølge Robert Neumann har vi ikke set potentialet folde sig helt ud endnu.

»Det er jo for eksempel oplagt, at den bevidsthed, der er på fødevareområdet, spreder sig til andre områder. Hvorfor interesserer man sig ikke for, hvem der har bygget det hus, man bor i?« siger han.

Han ser, at fonde og pensionskasser vil have en ny profil, og her er der et godt alternativ for dem.

– Det kræver også, at det er en sikker økonomisk investering. Hvilke indikationer har du på, at det er muligt både at levere et socialt resultat og et godt økonomisk afkast?

»Det bedste eksempel er nok Specialisterne, hvor autister er ansat i en virksomhed, og så har man bygget en forretningscase op om det. Der er også Gamle Mursten, som er en virksomhed, hvor man genbruger ting og har en social profil. Så man kan godt komme med nogle helt konkrete eksempler på det,« siger han.

Signalværdi

Robert Spliid, der er forfatter til en bog om kapitalfonde, ekstern lektor på CBS og chef for afdelingen Financial Institutions i Nykredit forklarer, at der ikke findes mange kapitalfonde, der har det som mål, at man kun investerer i den type virksomheder.

Til gengæld minder det meget om sociale investeringsfonde, der kun investerer i det, man kalder ESG-aktier – der på dansk står for miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.

»De her sender jo så et signal til markedet om, at der er alternative investorer, som ikke bare sætter afkastmæssige krav, men også sociale eller miljømæssige,« siger han.

Ifølge ham er det for tidligt at sige noget om, hvor stort et potentiale der er i den type kapitalfonde.

»For 30 år siden var der ikke nogle virksomheder, der havde en CSR-afdeling, og det er der jo i dag. Mange flere virksomheder er i dag opmærksomme på, at man har en social politik,« siger han og afslutter:

»Det kan da godt være, at det her kan være med til at fremme det forhold.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Whhheee, den overskrift skaber da optimisme, ikkesandt. :)

Men læser man ned i artiklen, er der intet nyt under solen eller i kapitalismen.
Det handler om at foretage sikre investeringer i virksomheder og at et godt liv er et liv på arbejdsmarkedet, hvor mennesker skal tjene penge til virksomheder, investorer og også lidt til sig selv.
Ikk sur, men skuffet.

Berith Skovbo, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Carsten Munk, Jens Fup, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Poul Anker Sørensen, Torben Skov og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar

Kapitalismen skal absolut ikke genopfindes, men afvikles!

Eva Schwanenflügel, Steen Obel, Mogens Holme, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

@Liselotte Rahbek

Det er i min optik udtryk for en særegen logik, at anfægte, at det gode liv er et liv på arbejdsmarkedet, hvor mennesker tjener penge til virksomheder, investorer og sig selv.

Det er jo hele forudsætningen, for at der kan blive til at forsørge mennesker uden for arbejdsmarkedet, og at de også kan have et godt liv, selvom de ikke er i stand til at forsørge sig selv.

Her har vi nogle kapitalister, som rent faktisk forholder sig kritisk til syg kapitalisme, og som ønsker at vise, at bæredygtige investeringer godt kan gå hånd i hånd med en intention, om at vise samfundssind, og socialt ansvar.

Det synes jeg fortjener en anden modtagelse, end de negative reaktioner, som nærmest pr automatik kommer fra nogle af de faste debattører i forum på Information.dk

Vær nu lidt positiv for en gangs skyld, i stedet for bare at skyde alt ned som kommer af initiativ, fra mennesker med ressourcerne, og viljen til at gøre en positiv forskel, udover alene hensynet til egen bundlinje.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Michael Boe, Søren Knudsen, Thomas Andersen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Det er da et udmærket initiativ. At mobilisere et trecifret millionbeløb i privat risikovillig kapital for at hjælpe 500+ mennesker ind på et arbejdsmarked som de selv ønsker at være en del af - eller til uddannelse/opkvalifisering efter eget valg - kan da kun være positivt.

Dette bliver enten et win-win projekt for alle parter, eller det bliver et win-lose-projekt, hvor de private penge-indskydere ikke får andet afkast end glæden ved at hjælpe nogle medmennesker. Noget de ganske sikkert vil have det helt udmærket ved.

Carsten Nørgaard

Man genopfinder ikke en -isme ved at kaste penge i en fond. Der er såmænd heller ikke noget nyt i konceptet. Det er bare én manifestation blandt andre, der spiller på Michael Porters koncept »Creating shared value« – som igen er gammel vin på gamle flasker:

»The central premise behind creating shared value is that the competitiveness of a company and the health of the communities around it are mutually dependent. Recognizing and capitalizing on these connections between societal and economic progress has the power to unleash the next wave of global growth and to redefine capitalism.«

»Critics, on the other hand, argue that "Porter and Kramer basically tell the old story of economic rationality as the one and only tool of smart management, with faith in innovation and growth, and they celebrate a capitalism that now needs to adjust a little bit." They regard the author’s arguments as a “one-trick pony approach” with little chance that an increasingly critical civil society will buy into such a story.«

(Uddrag fra https://en.wikipedia.org/wiki/Creating_shared_value)

Her er jeg enig med kritikerne, når de siger at det ikke bliver til andet end at kapitalismen bare skal justere sig en lille smule. Nogen genopfindelse kan der ikke være tale om.

Eva Schwanenflügel, Steen Obel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det lyder umiddelbart som et godt initiativ. At nogle finansfolk målretter deres investeringer i et "rummeligt arbejdsmarked" er al ære værd.

Spørgsmålet er så om det er et udstyrsstykke, en lappeløsning eller om det reelt vil gøre en forskel. Optimistisk set vil det vise de klassiske investorer, at der skam også er penge i at skabe socio-økonomiske virksomheder, men er der penge nok? Vil hovedparten af finansverdenen ikke blot fortsætte med at investere der, hvor de plejer at investere, altså der, hvor afkastet er størst?

Danny Hedegaard, din kritik af kritikken er fuldt ud berettiget, for så vidt Øvlisen og co. blot kunne investere i mere givtige forretninger, men i stedet har valgt at risikere at sætte penge til i den fælles velfærds navn.

Dog må du vel indrømme, at dette smukke initiativ kun er en dråbe i det store finanshav, og at onde tunger som mig nemt kunne få den tanke, at disse investeringer ikke så meget er investeringer i de socialt udsatte, men derimod investeringer som skal rette op på finansverdenens ramponerede image. Især hvis hovedparten af de samlede investeringer fortsat går til virksomheder, som presser deres arbejdskraft og udpiner naturressourcerne?

I øvrigt har jeg aldrig set Øvlisen som repræsentant for finansverdenene, kommer han ikke fra produktionssektoren? Og kunne det derfor ikke tænkes, at han som fhv. chef for en stor produktionsvirksomhed har en lille smule mere føling med de samfundsmæssige forhold end en børsspekulant, der tjener sine penge på mikrotransaktioner og derfor aldrig har set en kloakarbejder på tæt hold? Er det ikke lidt påfaldende, at den uproduktive finanssektor må hente sin ambassadør i det produktive erhvervsliv?

Eva Schwanenflügel, Henrik Rasmussen, Thomas Jensen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

@ Niels Duus Nielsen

Nu er Finansiel virksomhed ikke kun, og bare destruktiv spekulation, men også gavnlige risikovillige investeringer i den rigtige økonomi, ude i produktionsvirksomhederne.

Herfra kommer Mads Øvlisen ganske rigtigt, som en af den rigtige økonomis fornemste repræsentanter.

Jeg synes ikke at man skal forklejne gode initiativer alene af den grund, at de ikke grundlæggende ændrer på en kritisabel tilstand.

Man bør også anerkende at forandring begynder med det gode eksempel, og her synes jeg at et trecifret million beløb i risikovillig kapital, til gavn for et hundredtal af socialt udsatte borgere, har andet og mere end blot en symbolsk karakter.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Eva Schwanenflügel

Det med at "genopfinde kapitalismen" er bare for langt ude..
Vi skal snarere genopfinde samfundsøkonomien således at den bliver bæredygtig.
Kapitalismen har intet at byde på i en fremtidig verden, hvor arterne udryddes, klimaet kollapser og uligheden stiger i vanvittig grad. Den har forlængst spillet fallit i forhold til at sætte grænser for sig selv.

Sociale investeringsfonde er en idé der - as usual - stammer fra USA, hvor velfærden som bekendt er ikke-eksisterende, og hvor privat velgørenhed er big business hvor de rige konkurrerer indbyrdes i at donere flest penge til deres foretrukne kæpheste og leger mæcener for kunstnere.
Deres filantropiske virksomhed handler iøvrigt ofte om hvidvask og gedulgte, spekulative investeringer.
De beløb der eventuelt når frem til de fattige, er som oftest bittesmå og forslår som en skrædder i helvede.

Når det er sagt, tror jeg ikke Mads Øvlisen og Co. er af samme kaliber. De mener det nok godt i udgangspunktet, og måske vil en sådan kapitalfond kunne gøre en positiv forskel. Et sted skal man jo starte..
Det man blot kan frygte, er at politikerne vil benytte sådanne fonde som undskyldning for endnu flere nedskæringer på velfærdsområdet. Det har vi set før, for at sige det mildt..

Mads Øvlisens CV er ret imponerende, her er et uddrag der belyser hans sociale engagement :

"1980 -1985 medlem af Bestyrelsen Bang & Olufsen, 1990-2008 medlem af bestyrelsen i Lego A/S, fra1996 formand.Han var formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse 2000-2007 og fra 2007-2011 formand for Kunstrådet. Formand for Rådet for Samfundsansvar 2009-2012. Medlem af Berlingske Fonds bestyrelse 2009 - . Han er desuden adjungeret professor i virksomheders sociale ansvar (Corporate Social Responsibility) ved CBS. 2006 -2018 The United Nations Global Compact Board, New York, UNOPS Strategic and Advisory Committee 2012-2018, formand for Mæglings- og klageinstitutionen fro Ansvarlig Virksomhedsadfærd 2012 - Øvlisen har været formand for The Copenhagen Center for Social Responsibility og medstifter af European Academy for Society in Business. Crown Prince Frederik Fund 2013- ".
(Fra Wikipedia)

Fun fact: I 2011 købte Mads Øvlisen en kæmpe villa fra 1919 til tonerne af 22 millioner kroner på Dronninggårds Allé i Holte.
Den havde ageret Mads Andersen Skjerns bolig i den berømte TV-serie "Matador".. ;-)