Læsetid: 3 min.

Efter ny kritik af dansk sojaimport: Alt og S kræver redegørelse fra ministeren

Trods politiske løfter om det modsatte afslører en ny rapport, som Information skrev om i tirsdags, en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja. Det får nu Alternativet og Socialdemokratiet til at kræve handling
5. oktober 2018

En væsentlig del af den soja, de danske svin spiser, kommer fra områder, hvor store skovområder stadig ryddes, og hvor lokalbefolkningen udsættes for sundhedsskadelige giftstoffer og fordrives fra deres jord.

Det var budskabet i en ny rapport af miljøorganisationerne Verdens Skove og Mighty Earth, som Information skrev om i tirsdags.

Danske regeringer gennem tiden har ellers dannet politisk front i EU, når det kommer til at mindske den rydning og ødelæggelse af skovområder, som bl.a. sojaproduktion er årsag til.

I 2015 var Danmark foregangsland for, at EU fra 2020 skulle undgå al skovrydning fra landbrugets forsyningskæde i den såkaldte Amsterdam Erklæring. Og senest i marts appellerede Danmark atter til, at EU-Kommissionen fremlægger »en ambitiøs strategi til at bekæmpe importeret skovrydning«.

De nye oplysninger medfører nu hård kritik fra både Alternativet og Socialdemokratiet, der begge kræver en redegørelse fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på området.

»Vores fødevare- og landbrugsindustri bliver nødt til at leve op til et ansvar for sin import hele vejen igennem værdikæden – ikke kun ét skridt frem og ét skridt tilbage,« siger Rasmus Nordqvist, klimaordfører for Alternativet.

Derfor mener han også, at man fra politisk side bør stramme reglerne yderligere, når det kommer til import af bl.a. soja fra Sydamerika.

»Vi bliver nødt til at regulere, så man som leverandør skal gå længere tilbage i sin sporbarhed i forhold til, hvor ens varer er produceret, så man tænker på grundlæggende rettigheder i de lande, vi importerer fra til Europa.«

Socialdemokratiets fødevare- og landbrugsordfører, Simon Kollerup, kalder det »dybt bekymrende«, at den danske sojaimport bidrager til skovrydning.

»Vi mener, vi skal gøre, hvad vi kan for at mindske sojaimporten. Derfor skal der fokus på nye måder at producere protein til dyrefoder på. Vi har eksempelvis presset på for, at Danmark satser mere på udvinding af protein fra græs, og det er vigtigt, vi er ambitiøse og tænker i andre løsninger end soja,« skriver han i en mail.

Simon Kollerup skriver yderligere:

»Derfor vil jeg bede ministeren redegøre for, hvordan importen af soja har udviklet sig de seneste år, og om det virkelig kan være rigtigt, at importen bidrager til skovrydning. Derudover vil jeg bede ministeren redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at mindske importen af soja og for at sikre, at den soja, der importeres, produceres bæredygtigt.«

Alternativets Rasmus Nordqvist peger derimod på en større udfordring med, hvordan hele fødevaresektoren på globalt plan er indrettet.

»Vi bliver nødt til at skære ned på den animalske produktion og omstille vores landbrug til at være mere vegetabilsk. Der skal vi alligevel gøre noget i forhold til klimaforandringerne,« siger han.

Emnet var også op til diskussion under Folketingets åbningsdebat i går, da Rasmus Nordqvist i et spørgsmål til LA's politiske ordfører, Christina Egelund, henviste til Informations artikel.

»Mener LA, at vi skal sætte tydeligere regler, så virksomheder får stillet krav om, at de skal leve op til et større kædeansvar, når de f.eks. importerer soja fra Sydamerika,« spurgte Nordqvist.

»Det, tror jeg, juridisk ville være vanskeligt at indføre. Jeg mener, man har et moralsk ansvar. Men at stille en virksomhed til ansvar for, hvad en anden virksomhed foretager sig i et andet land, det er jeg ikke umiddelbart varm på,« lød svaret fra Egelund, der ikke mente, at dansk landbrug »havde noget at skamme sig over«.

Hverken miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen eller De Konservative har ønsket at udtale sig i sagen.

Hvert år importerer Danmark soja for milliarder af kroner fra bl.a. Argentina, hvor sojaproduktionen forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale, viser ny rapport.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hørte i P1-morgen, at alger måske kan erstatte sojaimporten.

I Folketingets åbningsdebat blev emnet også berørt - her lød det fra Venstre, at Danmark har den reneste produktion osv.... Brit Bager ville ikke høre på, at sojaimport osv også satte et "fodaftryk" på den danske klimapåvirkning.

Karsten Lundsby, John Poulsen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Svindel og løgn om de menneskeskabte klimaforandringer og andet miljøsvineri der oplyser om ikke bæredygtig økonomisk vækst mørklægges systematisk af Folketinget, på trods af Folketingets mørklægning er en trussel imod den national sikkerhed.
11. NOV. 2013
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.
Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU.
En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.
Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport."
Link: http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/eu-politiker-vil-have-eu-ind-i-sag...

Man kan i dag læse andet sted at “fra 2009 til 2017 er det gennerelle antal af bakterieinfektioner i boldbanen steget med 30 procent.”

Infektioner med multiresistente bakterier er steget markant, MRSA udgør en national sikkerhedsrisiko, hvorfor der bør opstilles advarsel smitte risiko skilte på i områder med svinefabrikker mf.

Mørklægning af den livsfarlige Svine-MRSA 398 i Danmark.

DR2 jounalister oplyser på DR2 dagen 16. November 2016 fejlagtigt, at MRSA kun smitter fra svin til mennesker, men virkeligheden er Svine-MRSA 398 smitter også mellem mennesker.

Læs mere hos Statens Serum Institut.
Link: https://www.ssi.dk/Smitteberedskab/Viden%20og%20raad%20om%20MRSA.aspx

Torben Skov, Karsten Lundsby og John Poulsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Alger som erstatning.. så nu begynder det at give mening. Især hvis man kan fodre svin med de alger, som fjorde og vandløb er fulde af som resultat af udvaskning af kvælstof ved gødning af marker med GYLLE. Se, så kommer der krølle på halen. ;-)

Helene Kristensen

Lise Lotte Rahbek

Bortset fra, at det virker absurd at Danmark og danskerne skal lægge miljø, drikkevand og helbred til at producere 40 mio. svin årligt. Heraf eksporteres 90% uden den store betydning for Danmarks økonomi.

Desværre er Socialdemokraterne så forblændet af alle de jobs, de tror der er i landbruget. De har ikke opdaget, at de store forarbejdsningsindustrier (ejet af landbruget) er flyttet til udlandet, ofte med EU-tilskud bundet i halen, arbejderne ude på landbrugene er østeuropæiske vikarer på sulteløn (derfor tager de madpakke med fra lillemor når de har været hjemme - denne madpakke truer "Svinebaronerne" hvorfor der skal opsættes et fuldstændig virkningsløst svinehegn til 80 mio. kr, - selvfølgelig på skatteydernes regning). Så et par svar der blæser i vinden vil stille socialdemokraterne tilfreds. De er så inderlig og fløjtende ligeglade med mennesker og miljø.

Som borger og skatteyder bør vi stoppe det absurde og sindsygt dyre beskæftigelses- og berigelsesprojekt for de ganske få - og skåne mennesker og miljø både i Danmark og i udlandet.

Torben Skov, Karsten Lundsby, Trond Meiring, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og John Poulsen anbefalede denne kommentar