Læsetid: 8 min.

Ny rapport: Skov bliver ryddet for at skaffe foder til danske svin

Den globale sojaproduktion breder sig og forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale i Sydamerika. Men trods politiske løfter om det modsatte afslører ny rapport en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja
Hvert år importerer Danmark soja for milliarder af kroner fra bl.a. Argentina, hvor sojaproduktionen forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale, viser ny rapport.

Hvert år importerer Danmark soja for milliarder af kroner fra bl.a. Argentina, hvor sojaproduktionen forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale, viser ny rapport.

Juan Mabromata

2. oktober 2018

Mange grise kræver meget foder. Så når danske landmænd skal mætte de omkring 32 millioner danske svin, så de en dag kan blive til flæskesteg og frikadeller, bruger de proteinrig soja.

Men en ny rapport fra Verdens Skove og den globale miljøorganisation Mighty Earth, som udkommer i dag, viser, at en væsentlig del af den soja, de danske svin spiser, kommer fra områder, hvor store skovområder er ryddet, og hvor lokalbefolkningen udsættes for sundhedsskadelige giftstoffer og fordrives fra deres jord.

»Vi kommer ikke uden om, at dansk landbrug indirekte eller direkte bidrager til den katastrofale udvikling, fordi vi har en enorm svine- og dyreproduktion,« siger Gry Bossen, politisk konsulent i Verdens Skove, som er medforfattere til rapporten. 

Rapporten handler om de ødelæggende konsekvenser ved sojadyrkning, og viser at et skovområde i Sydamerika på mere end 23 gange Danmarks areal er blevet ryddet og inddraget til sojamarker.

Danske regeringer gennem tiden har ellers dannet politisk front i EU, når det kommer til at mindske den rydning og ødelæggelse af skovområder, som bl.a. sojaproduktion er årsag til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Maria Francisca Torrezão
 • Palle Yndal-Olsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Troels Ken Pedersen
 • Anne Eriksen
 • David Zennaro
 • Britta Hansen
 • Dina Hald
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ejvind Larsen
 • Eva Schwanenflügel
Trond Meiring, Maria Francisca Torrezão, Palle Yndal-Olsen, Niels-Simon Larsen, Troels Ken Pedersen, Anne Eriksen, David Zennaro, Britta Hansen, Dina Hald, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvem er det nyt for?. Det har jeg vidst længe....

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Mari-Anne Christoffersen, Per Torbensen, John Andersen, Kim Houmøller, Helle Christiansen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Har 23 gange Danmarks areal med soja og 32 millioner! grise - omkring 5 millioner mennesker - nogen gang på jorden?
Udover dette dyreplageri og ødelæggelse af miljø og skov - så er omhandler dette svin på 2 ben...

Estermarie Mandelquist, Jesper Sano Højdal, Palle Yndal-Olsen, Hanne Ribens, Carsten Munk, Peter Hansen, Britta Hansen, John Andersen, Dina Hald, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Hanne Pedersen, Helle Christiansen, Carsten Wienholtz, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Nå skoven fjernes tager ørkenen over.
Giv danske svin dansk foder. Det gælder også mennesker.

Trond Meiring, Palle Bendsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Carsten Munk, Peter Hansen, Mogens Holme, Dina Hald og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Der er for mange svin. Af både den ene og den anden slags.

Trond Meiring, Palle Bendsen, Estermarie Mandelquist, Jørgen Dahlgaard, Hanne Ribens, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Anders J, Peter Hansen, Britta Hansen, Mogens Holme, John Andersen, Dina Hald, Lise Lotte Rahbek, Eigil Hansen, Ejvind Larsen, Hanne Pedersen, Kim Houmøller og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Orangutanger er blevet en truet art med dyrkning af palmeolie og avokadoer

Trond Meiring, Palle Bendsen, Estermarie Mandelquist, Torben K L Jensen, Niels-Simon Larsen, Hanne Ribens, Anne Eriksen, David Zennaro, Per Torbensen, Carsten Munk, Peter Hansen, Peter Andreas Ebbesen, John Andersen, Dina Hald, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Hanne Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Helle Christiansen

Stop udvinding af kul, olie og naturgas, så stopper verdens industrilandbrug, og klimakrisen bliver afhjulpet. Udvinding af resurser og produktion af lækre møbler, tøj og cykler, bliver kraftigt brgrænset. Vi bliver fattigere og må lære at bruge årstidens lokale produkter. Tidskrævende og besværligt, men vore oldebørn får en chance.

Palle Bendsen, Estermarie Mandelquist, Søs Dalgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, Ole Bach, Peter Andreas Ebbesen, Trond Meiring, Eigil Hansen og Hanne Pedersen anbefalede denne kommentar

Helle Christensen:
Du har sikkert helt ret, men nu er 1000 kr`s spørgsmålet vil vi det for vore efterkommeres skyld?
Jeg tvivler og hvordan skudes vendes med mindre ændringer er igen 1000 kr`s spørgsmålet I min naive optik kunne der være andre veje: Stop våbenproduktion og stop længslen efter planeter og stjerner og omstil hele vores forskning og ressourcer til at dele magten og indflydelse for alles bedste.

Søs Dalgaard Jensen, Carsten Munk og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Der bliver også importeret mere og mere træflis til afløsning af kul og i den grønne omstillings navn, men nok mest fordi det er afgiftsfri.

Denne massive, stigende og konstante import af træflis kommer et sted fra, og jeg kan godt være bange for, at der ryddes en del skov på den bekostning, især fra "svagere" lande, som ikke går så højt op i miljø og natur, og her tænke jeg særligt på østeuropa, ingen nævnt ingen glemt.

Personligt mener jeg ikke, at sådan en import er hverken bæredygtig eller rigtig, Danmark bør være selvforsynende hvis vi skal fyrre med biomasse, ikke importere det på bekostning af andre landes natur og miljø.

Palle Bendsen, Jørgen Dahlgaard, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Torben Skov:

Jeg! Ikke med de her beskrevne konkrete detaljer!

Jens P Pedersen

Hvor hville du presse det landbrugsareal på størrelse med Sjælland og Falster ind i et af verdens mest landbrugsintensive land?

Eva S.

Argumentet om soja ril tofu holder ikke en meter! Andelen ville være forsvindende lille. Desuden er det tvivlsomt, at stærkt pestcidbelastede produkter som disse ville bruges til tofu! Den tofu jeg køber kommer fra Europa.

Lars Kristensen

Vi mennesker er blevet alt for fremmedgjorte over for os selv og livet omkring os.

Vi er blevet vennet til at se livet i et gennem-mekaniseret samfund, som i den grad betegnes som en livs-nødvendighed.

Samtidig er vi også vokset op med pengesystemet, som vi mennesker er blevet livs-afhængige af, fordi vi kun kan få føden ved at vi har penge. Uden penge - ingen føde.

Vi mennesker er gennem århundreder/-tusinder blevet vennet til at være uvidende slaver af vor egen Gud, om så guden er religiøs, spirituel eller materiel.

Vi mennesker er blevet fremmede over for det levende liv og i stedet for gjort det døde liv levende, ligesom døde billeder på en filmstrimmel gøres levende ved at bevæge filmstrimmelen.

Vi kan se at vort døde liv er levende, der er blot ikke noget liv i det, for det er dødt og vi vil gerne opleve noget levende, derfor bevæger vi det døde så det bliver levende og vi bliver glade - i vores uvidenhed.

Nis Jørgensen, Helene Kristensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Helle Christiansen

Viggo Okholm. Hvorfor tror du at problemet handler om vores velvilje? Det er ikke et 1000 kroners problem. Det er et simpelt overlevelsesproblem, der allerede nu er højaktuelt for mange millioner mennesker, og for hvert år kommer konsekvenserne nærmere vores hverdag.

Helle Christensen
Som sagt mener jeg at du har ret, men hvordan kan det du skriver og mener gennemføres? Altså medmindre flertallet vågner op og anerkender den vej. Det er her jeg tvivler for skal vi vente på udviklingen og tage hele lidelsen når den kommer eller skal omstruktureringen tvinges igennem og af hvem og gennem hvilke metoder? Vold?

Helle Christiansen

Kære Viggo. Jeg forstår dine bekymringer. Så lad os passivt sætte os ned og vente på konsekvensen af vore handlinger. Vi kan jo spille Sorteper med vores børnebørn imens.