Baggrund
Læsetid: 8 min.

Nye Borgerlige: »Vi er ikke politikere. Vi er almindelige danskere«

En ultrastram udlændingepolitik er vejen frem. Det var Nye Borgerliges medlemmer enige om på lørdagens årsmøde i Vejle. Partiet står til at klare spærregrænsen, så Information tog på besøg for at finde ud af, hvem de er, og hvad de vil
Pernille Vermund ved godt, hvad forsamlingen vil høre. De længste bifald på partiets årsmøde kommer, hver gang hun kredser om muslimsk indvandring.

Pernille Vermund ved godt, hvad forsamlingen vil høre. De længste bifald på partiets årsmøde kommer, hver gang hun kredser om muslimsk indvandring.

Tor Birk Trads

Indland
29. oktober 2018

Det er en kold oktobermorgen på Vejle Banegård. To mænd i halvtredserne med Trump-kasket stiger på bus 6 med rute mod DGI-huset godt en kilometer herfra.

»Hvis nu Mette Frederiksen (S-formand, red.) vil imødekomme vores tre krav, så skal vi da pege på hende,« siger den ene.

»Ja, selvfølgelig,« kvitterer den anden.

Netop den tanke skal partiformand Pernille Vermund mane i jorden senere på dagen. Men lad os begynde et andet sted:

»I forrige uge blev en 14-årig pige voldtaget af en mellemøstlig mand på en parkeringsplads i Haslev.«

Med disse ord åbner 42-årige Pernille Vermund Nye Borgerliges årsmøde i Vejle, hvor udlændinge fylder langt størstedelen af hendes tre kvarter lange tale.

Kort forinden strømmede Shu-bi-duas folkehymne ’Danmark’ ud af højttalerne og akkompagnerede to Dannebrogs-faner op på scenen.

»De vaaarme lande er noget lort,« gjaldede de knap 500 årsmødedeltagere.

Under talen slår Vermund endnu engang fast:

»Vi viger ikke en tomme fra vores tre krav. De kan hoppe og danse,« siger hun, iklædt en knaldrød kjole, til buldrende klapsalver og jubelråb.

Pernille Vermund ved godt, hvad forsamlingen vil høre. De længste bifald kommer, hver gang hun kredser om muslimsk indvandring.

Direkte henvendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gentager hun, at det er alvor, det her:

»Vi viger ikke en tomme.«

Nye Borgerliges tre »ufravigelige« krav til en borgerlig statsminister har mildest talt udfordret den parlamentariske logik og cementeret partiets position som dem, der er villige til at gå længst på udlændingeområdet. Kravene er: fuldt asylstop, selvforsørgelsespligt for udlændinge og udvisning af udlændinge ved første dom.

Krav, som ikke kan realiseres af en regeringsleder, der vil overholde lovgivning og internationale forpligtelser.

Står til fem mandater

Det var en septemberdag i 2016, at Vermund på et pressemøde i det indre København kunne erklære, at partiet havde indsamlet 20.109 vælgererklæringer og dermed var opstillingsberettigede til Folketinget.

I dag, godt to år senere, har partiet sprængt de retoriske rammer i dansk politik og med en evig parole om, at islam og velfærdsstaten fylder alt for meget i Danmark, er Vermund partiets ansigt og stemme.

Og vælgerne har tilsyneladende kastet deres kærlighed på hende og partiet. Langt de fleste målinger mere end insinuerer, at Nye Borgerlige klarer spærregrænsen. I Altingets seneste vægtede måling står partiet til 3,2 procent af stemmerne, hvilket svarer til fem mandater.

Medvinden i målingerne kan mærkes her på årsmødet i Vejle, der samtidig markerer partiets treårsfødselsdag. Blandt deltagerne snakker man om, at Nye Borgerlige nu har stort set lige så mange partimedlemmer som Liberal Alliance.

Medlemmerne stråler af selvtillid.

Blandt de fremmødte på landsmødet er 23-årige Mikkel Bjørn Sørensen (i midten). Han er formand for Nye Borgerliges ungdomsparti og fortæller, at »udlændingepolitikken er det, vi er sat i verden for«.

Blandt de fremmødte på landsmødet er 23-årige Mikkel Bjørn Sørensen (i midten). Han er formand for Nye Borgerliges ungdomsparti og fortæller, at »udlændingepolitikken er det, vi er sat i verden for«.

Tor Birk Trads

Dagens store tema på årsmødet er det kommende folketingsvalg. Og ligesom de to herrer i bussen spekulerer flere medlemmer i, om Mette Frederiksen mon kunne finde på at danne parløb med liste D.

»Lad nu vær’ med at tro, vi pludselig springer ud som socialdemokrater. Vi er borgerlige helt inde i hjertet,« understreger Vermund over for forsamlingen.

For formanden handler det om helt at afskaffe nogle skatter og afgifter, mindske den offentlige sektor og øge den private sektor – der skal være økonomisk vækst, og den skal være høj, siger hun. Der er noget Ayn Rand over oprørsiveren, foragten for staten og forsvaret for værdier som selvhjulpenhed, kapitalisme og individets frihed.

»Jeg vil gerne tilbage til det klassiske danske med, at vi er et stærkt folk. At vi kan, selv om vi er små,« siger Vermund.

’Vi er ikke politikere’

Bemærkelsesværdigt er det, at partiformanden flere gange taler om skellet mellem »politikerne« og Nye Borgerlige.

»Det er tid til at sætte politikerne stolen for døren,« siger hun igen og igen. Kandidaterne fra Nye Borgerlige er »almindelige danskere« og ikke politikere, lader hun forstå.

Det på trods af, at Vermund før sad i Helsingør byråd og løjtnanten Mette Thiesen nu sidder i Hillerød byråd. Begge var i øvrigt opstillet ved sidste folketingsvalg for De Konservative.

At de folkevalgte, det etablerede system, ikke har modet og viljen til at kritisere det bestående og handle, »når antallet af uintegrerbare indvandrere vokser hver eneste dag«, er også devisen hos partispidsen Lars Boje Mathiesen fra Østjylland.

»Alle her har givet Venstre, DF eller Konservative en chance. Men de har svigtet os på EU-politik, migrationspolitik, skattepolitik og socialpolitik,« siger han.

»Problemet er, at de har tænkt sig at fortsætte den nuværende kurs. Det er derfor, folketingsvalget er så ufatteligt vigtigt.«

For meget om udlændinge

Midt i DGI-husets foyer er der en bod med kopper, kasketter og stakkevis af Vermunds nye bog Værdikrigeren.

23-årige Mikkel Bjørn Sørensen, formand for ungdomspartiet, er velfriseret, og skjorten er stoppet nydeligt ned i bukserne.

Der er masser af andet politik end udlændingepolitik på programmet hos Nye Borgerlige, forsikrer han, men betoner samtidig, at »udlændingepolitikken er det, vi er sat i verden for«.

»Det handler også om at fordre en levende dansk kultur, og at vores arv og gamle traditioner føres videre til fremtidige generationer. Det er næsten endnu vigtigere end udlændingepolitikken,« siger Mikkel Bjørn Sørensen.

– Er det ikke det samme som udlændingepolitik?

»Udlændingepolitik er et middel til at nå derhen. Men vi skal holde fokus på, hvad det er, vi ønsker at forsvare.«

Mikkel Bjørn Sørensen, formand for Nye Borgerliges ungdomsparti mener ikke, at man fra politisk side kan sikre den grønne omstilling.

Tor Birk Trads
– Der bliver ikke snakket så meget om den grønne dagsorden her på årsmødet. Hvorfor ikke?

»Vi skal selvfølgelig give en levende dansk natur videre. Men omstillingen er noget, markedet helt naturligt kan klare.«

– Forskere advarer om, at vi skal ændre drastisk i alle dele af samfundet for at imødegå klimaforandringer. Hvordan gør vi det?

»Det er jeg ikke enig i,« siger Mikkel Bjørn Sørensen.

»Vi kan ikke fra politisk side sikre den grønne omstilling. Det er et spørgsmål om at investere i forskning og innovation og finde nye måder at gøre de samme ting på – f.eks. kunstigt kød, som Bjørn Lomborg siger.«

Udenfor slår solens stråler sprækker i skydækket, og årsmødedeltagerne stimler sammen på terrassen foran DGI-huset.

Arthur Kortsen har tændt en cigaret. Han er københavner bosat på Lolland, iført sixpence, ørkenstøvler og mørkegrøn uldvest. Han arbejder »lidt med landbrug« og »lidt med marketing« og har været med siden partiets fødsel.

»Jo, vi snakker nok for meget om udlændinge,« bekender han og klør sig i fuldskægget.

For ham er det særligt skattepolitikken, der er vigtig. Vi skal have mindre stat, og borgerne skal have lov at beholde flere af deres egne penge.

»Den del kan vi gøre meget bedre,« siger Arthur Kortsen, der plejede at stemme Venstre.

»Men jeg er anarkist. Og en smule konservativ. Så jeg hører godt hjemme her.«

For Arthur Kortsen, som har fulgt partiet fra begyndelsen, er det særligt skattepolitikken, der er vigtig. ’Vi skal have mindre stat, og borgerne skal have lov at beholde flere af deres egne penge,’ siger han.

Tor Birk Trads
Et mandligt parti

Lader man blikket glide hen over forsamlingen, kan man ikke undgå at bemærke kønsfordelingen blandt årsmødedeltagerne. Rundt omkring bordene er der en påfaldende overvægt af mænd – særligt med gråt hår og jakkesæt.

Og noget tyder på, at tendensen ikke blot begrænser sig til årsmødet. Ifølge Altinget er hele 82,6 procent af Nye Borgerliges vælgere mænd, hvilket gør det til Danmarks største mandeparti. Knap hver fjerde er i alderen 40-49 år, mens 30,7 procent er 70+.

Men hvordan kan det være, at det udlændingekritiske og ultraliberale parti i så høj grad tiltrækker det mandlige køn?

Det er ikke nemt at finde en kvinde i de indlagte pauser, der ønsker at tale med en journalist. Men omsider lykkes det.

»Kvinder følger ikke så meget med i politik og i avisen, og derfor har kvinder nok generelt sværere ved at involvere sig i noget, som mange forbinder med at være lidt kedeligt,« siger Mette Pedersen fra Vejle, der meldte sig ind i partiet for godt halvanden måned siden.

»Jeg prøver så at sige til mine kvindelige venner og kolleger, at de skal være opmærksomme på, hvad der sker i øjeblikket – i stedet for bare at lukke øjnene.«

Da programmet er nået til en gæstetaler, der taler om kaffekopper med Muhammed-motiver, finder Informations udsendte dagens hovedperson omme bagerst i salen. Vi følges ud og sætter os i cafeteriet.

»Kvinder er nok lidt mere forsigtige ved at skifte parti. Der er nok – nu taler vi meget generelt – forskel på, hvor risikovillig man er, når man er mand, og når man er kvinde. Kvinderne skal lige se os an først,« siger Pernille Vermund.

– Hvis du nu ikke må sige »tre ufravigelige krav«, hvad i din politik vil du så fremhæve?

»Det er definitivt den økonomiske politik. Borgerligheden skal tilbage, vi skal gøre op med tanken om, at alt bliver bedre, hvis bare den offentlige sektor bliver større og skattetrykket højere. Det skaber en kultur af ufrie mennesker, der deponerer deres sociale ansvar i en skattebillet.«

– Vi hører ofte om højere normeringer, færre ressourcer og stressede ansatte. Hvor er det, den offentlige sektor er blevet for stor?

»Bureaukratiet. Især i sundhedsvæsenet er man belastet af at bruge meget tid på at servicere politikere med afrapporteringer. Lad os decentralisere og give magten tilbage til fagpersonerne.«

– Du nævner ikke den grønne omstilling i din tale. Hvordan vil I sikre, at Danmark lever op til sine klimaforpligtelser?

»Det afgørende er, at vi investerer i forskning og uddannelse og vælger energikilder ud fra økonomiske, menneskelige og miljømæssige prioriteringer. Og altid lader vores beslutninger basere på viden og erfaring.«

– Hvilke energikilder?

»I fremtiden vil jeg gerne se, at vi i højere grad bruger kernekraft. Det har været udskældt, fordi det har været forbundet med at lave atomvåben, men f.eks. thorium er enormt energiholdigt.«

»I Danmark har vi et mantra om, at vi skal gå forrest altid. Det er lidt fjollet. Jeg så hellere, vi lagde os i slipstrømmen på større lande og lod dem gøre de dyre erfaringer.«

– Men er Nye Borgerlige ikke bekymret, når eksempelvis FN’s klimapanel i en rapport understreger nødvendigheden af at handle nu?

»Jeg er mere bekymret over, hvor let man kan få befolkningen med på den. Noget af det er selvfølgelig rigtigt, men debatten bliver ofte, at man enten er klimabenægter eller klimafanatiker. Og jeg synes, FN’s klimapanel er fanatikere. Det er vigtigt, at vi trækker vejret og ser på, hvad der er viden og fakta,« afslutter Pernille Vermund.

Inde i salen nærmer årsmødet sig også en afslutning. Musikken tændes for fuldt drøn og deltagerne takker af til tonerne af Kim Larsens hit fra ’86: »Vi er dem de andre ikke må lege med.«

På vejen ud af DGI-huset bliver Informations udsendte oppasset af to partimedlemmer fra Region Hovedstaden.

»Kan du ikke skrive i avisen, at vi bare er helt almindelige danskere, der ikke får lov at blive hørt,« spørger de.

Mikael de Fries Jensen har fået et D i nakken i anledning af Nye Borgerliges landsmøde i Vejle.

Mikael de Fries Jensen har fået et D i nakken i anledning af Nye Borgerliges landsmøde i Vejle.

Tor Birk Trads

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Igår så jeg et interview med Pernille Vermund under landsmødet af TV2news, det handlede kun om udlændinge og de 3 ufravigelige krav og politisk proces i forhold til det. Hvis De nye Borgerlige på den måde kan holde agendaen og ingen journalister vil spørge ind til deres holdninger på alle mulige områder (som vist er en rodebutik) så får de mange stemmer, og journalister bliver ren mikrofonholder for de nye borgerlige.

John Andersen, Anne Eriksen, David Breuer, Per Klüver, Carsten Wienholtz, Ole Frank, Janne Bang, Arne Lund, Kirsten Lindemark, Joen Elmbak, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Ole Rødvig, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Jens J. Pedersen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Helt almindelige er de vist ikke - og heldigvis for det!

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, David Breuer, Carsten Wienholtz, Benny Larsen, Thomas Frisendal, Janne Bang, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Kim Houmøller, Benjamin Bjerre og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Desværre er det meget svært at forklare folk, at virksomhederne betaler skat igennem deres løn, og at deres løn falder med skatten. Som det er i dag, får folk indkomst to steder fra. dels deres løn til forbrug, dels en række universelle velfærdsrettigheder, som ville koste dem betydeligt mere, hvis de selv skulle betale.
For almindelige mennesker er systemet derfor en god investering, der giver dem mere, end de selv ville kunne betale. Som det er nu, har de fleste oven i købet en høj levefod i forhold til lande, hvor skatten er lav.

Søren Kristensen, Carsten Wienholtz, Benny Larsen, Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Finn Egelund, Henrik Leffers, Mads Berg, David Zennaro, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Jesper Sano Højdal, Vivi Rindom, Michael Waterstradt, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Nye Borgerlige er et populistisk sammenrend som Dansk Folkeparti. Det er udelukkende bygget op over et tema - udlændinge. Problemet er, at disse udlændinge skulle tjene til eget livsophold, hvilket de fleste gerne vil, og Danmark har brug for den arbejdskraft, hvilket nu Nye Borgerlige sammen med Dansk Folkeparti hindrer.
Det betyder, at NB og DF er nogle utrolig dyre bekendtskaber for Danmark.
Ikke nok med at de forhindrer folk i at arbejde de øger også kriminaliteten ved deres evindelige harcelering mod udlændinge. Vi kan ikke tilgive hverken DF eller NB, da de gør det bevidst.
De skulle dømmes til at betale de øgede omkostninger, de er direkte skyld i!

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, David Breuer, Per Klüver, Hanne Ribens, John Andersen, Carsten Wienholtz, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Mads Berg, Lise Lotte Rahbek, Kirsten Lindemark, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Ole Rødvig, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De tre ufravigelige (endelig ikke at forveksle med ultimative !!) krav de Nye Borgerlige stiller til en eventuel kommende (borgerlig) statsminister, er alle umulige at opfylde, sålænge Danmark vil bibevare pladsen i det gode selskab.

Fuldt asylstop strider mod FNs Flygtningekonvention
Udvisning af udlændinge ved første dom går stik imod Menneskerettighedskonventionen
Selvforsørgelsespligt for udlændinge er imod Grundloven.

Det vil derfor være umuligt at opfylde kravene.
Men måske er det netop planen?
Når Liberal Alliance kunne møve sig ind i regeringen ved til gengæld at opgive deres ultimatum om topskattelettelser, kan Nye Borgerlige vel gentage succesen, ikke?

Vi ved jo til bevidstløshed, at Løkke pinedød vil være statsminister for enhver pris..

Tommy Christensen, Anne Eriksen, David Breuer, Hanne Ribens, Espen Bøgh, John Andersen, Carsten Wienholtz, Benny Larsen, Jan Fritsbøger, Holger Madsen, Torben Bruhn Andersen, Finn Egelund, Mads Berg, Ivan Mortensen, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Kirsten Lindemark, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Peter Knap, Per Langholz, Jens J. Pedersen, Kim Houmøller, Michael Waterstradt, Torben Skov, Tue Romanow og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

"Vi er ikke politikere" .....

Bollocks!

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, John Andersen, Carsten Wienholtz, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Janne Bang, Kirsten Lindemark, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Ufravilige krav fungerer ikke i et demokrati. Så demokrat er Pernille ikke, nok nærmere én fantast som Samuelsen. Hvad er det for en samling populister der søger magten?

Tommy Christensen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, John Andersen, Jan Fritsbøger, Carsten Hansen, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Nye borgerlige består ikke af almindelige mennesker, men af politikere ekskluderet fra bl.a. dansk folkeparti og andre partier, som ikke vil have med dem at gøre, samt opsamlet fra den ekstreme højrefløj med rabiate uacceptable holdninger som ellers ikke ville have haft en jordisk chance for at betræde et anstændigt Christiansborg.

- Ny nazisme i høje hæle.

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, John Andersen, Carsten Wienholtz, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Mads Berg, Jesper Sano Højdal, David Zennaro, Hans Larsen, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Hvis vi vælger NB og DF til at skulle styre landet, så vil det være som at sejle uden kompas. Det vil være helt tilfældigt, hvor vi lander. Bortset fra, at demokratiet vil forsvinde og blive erstattet af topstyring og kaldet autokrati eller diktatur.

Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vermund har ret i, at de ikke er politikere. Der går en højreekstremistisk strøm gennem verden. Men vi kan bekæmpe den. Den er skabt at stupide økonomiske teorier, der har øget uligheden blandt rige og fattige voldsomt. Det giver utryghed med grobud for radikale meningsdannere, religiøse, som politiske endog "videnskabelige".
Løsning er en mere lige fordeling af goderne gennem er skat og/eller fælleseje.

Carsten Mortensen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Jan Fritsbøger, Ole Frank, David Zennaro, Kirsten Lindemark og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Benny Andersen siger det hele præcist i "I H.C. Andersens land":

Før holdt de sig skjult
skrev anonyme breve
kom med anonyme tilråb
anonyme opringninger
foretog anonyme overfald
nu tør de kaste maskerne
nu har de navne og ansigter
gode danske navne
knyttede danske ansigter
nu har de opdaget hinanden
gennem læserbreve
gennem meningsmålinger
gennem radio og fjernsyn
de kan mærke de blir flere og flere
hævder allerede at være de fleste
endnu er de ikke organiseret
endnu marcherer de ikke i takt
men partiet står parat
med åbne arme og lukkede grænser

Og ham der med D'et i (båt)nakken - D står ikke for Nye Tarvelige med for dumhed.

Lisbeth Larsen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Per Klüver, Marie Jensen, Berith Skovbo, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Holger Madsen, Ole Frank, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Skidegodt, Benny Andersen !! :-)

Christian de Thurah

At kalde partiet Nye Borgerlige er falsk varebetegnelse. Man bliver ikke borgerlig blot ved at tage et slips på, og partiets ideer er ikke nye, men sørgeligt velkendte. Det er dog ikke gjort med som Benny Andersen at konstatere, at de bliver flere og flere. Man er nødt til at spørge hvorfor.

Anne Eriksen, Berith Skovbo, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Christian De Thurah
Det må være nok, at digteren har skrevet en rammende karakteristik af båtnakkerne. Analyserne må journalister, forskere mv. tage sig af.

René Arestrup

Det er klassisk populisme, at postulere, at man taler på vegne af 'folket'.

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Marie Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Danskere" ja, "almindelige" nej.

Danskere er generelt lukkede over for fremmede, det være sig andre danskere eller udlændinge, men efterhånden som vi lærer de fremmede at kende, accepterer vi dem, hvis de ellers er ordentlige mennesker. Jeg har boet på landet, hvor denne integrationsproces kan tage mange år, og jeg bor p.t. i København, hvor vi heller ikke gør et stort nummer ud af at være gæstfri over for folk vi ikke kender.

"Almindelige danskere" er skeptiske over for fremmede, men slet ikke at ville have noget at gøre med folk, man ikke kender, er ualmindeligt. Ergo: Nye Borgerlige er ualmindelige danskere. QED.

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er meget godt alt sammen - her på tråden, men vælgerne støtter det og har gjort det længe, se bare hvem der regeret de seneste 18 år i dansk politik, - fragået de 4 år med HTS, en politisk socialdemokratisk "nul bon"!

Hvem kæmper vi imod(?), politikere der ikke vil overholde lovene herunder kommisionsdomstole eller rigsretssager mod ministre der ikke overholder lovene, som f.eks. Inger Støjberg om udlændinge, - 5 - 8 samråd inden hun indrømmer loven er overtrådt, eller Claus Hjort Rasmussen, der også overtrådte loven i forvaltningen af ledige, som Jesper Tynnel og en anden afslørede, og endelig Kristian Jensen hvis mildest talte mangelfulde forvaltning af Skat igennem næsten ti år.

Alle de nævnte holdt DF hånden over og afviste krav om henholdsvis kommissionsdomstol og eller rigsretssag imod disse for ikke at have fulgt loven og passet deres job ordentligt.

Igennem ti misforvaltede Kristian Jensen Skat i en helt uhørt grad, der førte til manglende skatte opkrævninger for omkring 60 mia., hvilket i dag er vokset til over 110 mia., og javist har der været skatteministre fra HTS regeringsperiode, - men der var den helt store skade allerede sket.

Siden valget sidst er der stadig sket en vækst i manglende skatteinddrivelser, så beløbet er steget fra omkring 75 mia. til de nuværende 110 mia. med en liberal regering ved roret.

Der er ikkemeget af ovennævnte vi kan skyde "nye borgerlige" i skoene i den anledning, og når det er sagt, er spørgsmålet om ikke vi skulle tage en tur forbi spejlet derhjemme i de små hjem, og samtidig finde et par sko der ikke klemmer så meget de forkerte steder og tage på.

Det er politisk både en dobbelt moral og samtidig arrogance vi kritiserer Nye Borgerlige med, når vi alligevel ikke stemmer imod - men med den liberale fløjs overtrædelser og deres støtter, så de fortsat kan regere - og oven i købet kalde sig demokratiske, - så er det vælgerne der må være middelmådige og evnesvage.

Esben Bøhg - "så er det vælgerne der må være middelmådige og evnesvage" . Nu nærmer du dig det, det handler om. Vi har de politikere vi vælger, og hvis vi bliver ved med at genvælge vore plageånder, er det så fordi vi vælger nogle, der ligner os, eller er det fordi vi ikke gider stille større krav til dem?

Niels Duus Nielsen

Propaganda virker. Folk stemmer som de gør, fordi de ikke kan se nogle alternativer - for hver gang der bliver bragt et forslag i spil, som kan gøre en forskel, står der en hær af meningsmagere parat til at skyde det i sænk.

Tag fx Alternativets forslag om en 30-timers arbejdsuge, som Enhedslisten gennemregnede og konstaterede, at det faktisk godt kan lade sig gøre, hvis det indføres over en ti-årig periode.

Jeg vil vædde ti stegte på, at et sådant forslag vil kunne finde bred opbakning i befolkningen. Men en lang række politikere, spindoktorer og bladsmørere har allerede tudet os ørerne fulde med at forslaget er "økonomisk uansvarligt" og "urealistisk" og at vi derfor skal fortsætte med at stresse befolkningen og miljøet, indtil vi alle er en flok nervevrag og naturen er helt død.

Forslaget diskuteres ikke engang mere - de reaktionære bloggere har talt, og alle vi andre lader os distrahere af Trumps tweets.

Vælgerne er ikke middelmådige og evnesvage - okay nogle af os er, men langt fra alle - vi er derimod forvirrede, fordi pressen åbner sine spalter for reaktionen, og undlader behændigt at lade de progressive komme til orde. Så hver gang jeg tænker en progressiv tanke, får jeg straks at vide, at jeg er helt forkert på den, mens der aldrig er nogen, der tager min ide alvorligt og forsvarer den. Altså må jeg konkludere, at det er mig, der er noget galt med, og at alle andre er enige med regeringen og Nye Borgerlige.

Men sandheden er, at denne tilsyneladende konsensus er en fabrikation. Medierne bestemmer, sammen med politikerne, hvad vi skal diskutere, og en udvalgt skare af meningsmagere får så
tildelt rigeligt med spalteplads og sendetid, så de kan forklare os, hvad vi skal mene.

Mennesker er sociale dyr, som er naturligt konsensussøgende. Det udnytter de reaktionære kræfter så til at få os til at blive enige om det, og kun det, som de ønsker, at vi skal blive enige om. Propagandaen virker.

Espen Bøgh, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Steen K Petersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Arne Lund, 29. oktober, 2018 - 17:51

Jeg tror vi har fået et helt andet landskab politisk i dag, hvor der spilles meget på frygten og angsten, sådan som vi ser DF spreder deres budskab, hver gang i medierne, og her tænker jeg på disse indlæg om kriminalitet, der følges op med hårdere straffe, som en sikkerhed for borgerne.

Den anden del som DF udbreder sig med er en uddifferentieret holdning omkring fremmede, af så rå og beskidt som det overhovedet er muligt, uden selv politisk at skulle stå til ansvar herfor direkte.

God moral, redelighed, moral og etik parret med ligegyldighed overfor demokratiet grundpiller, som bærende for vor selvforståelse, og for selve demokratiets virke, er i dag ikke til stede i manges bevidsthed som en vigtig bestanddel, for vi fortsat kan kalde os et demokratisk land.

Vi ser også nedbrydningen af tredelingen af magten ikke længere syntes at have betydning for mange vælgere, - de politiske domme er blevet hverdag, og vælgerne syntes at elske det, uden tanke for det kan ramme dem selv.

- Ja, vi er blevet åndeligt fattigere og svagere i Danmark, og polariseringen er blevet større end nogensinde tidligere.

Alt sammen godt båret af spinddoktorer, og partiernes egne pressetjenester, og iscenesættelserne af politikerne, - "der ikke svarer på de spørgsmål der stilles, men svarer i Øst eller Vest", og som medierne gladelig bringer - og nogle gange helt kritikløst.

Vi har fået en politisk hær af indstuderede politikere, og indstuderede indslag med politikere som deres spinddoktorer indkalder medierne til, - det tager sis så godt i medierne.

Det har medført en mur / barriere - - en Pan optisk mur imellem politikerne og vælgerne, så der ingen gennemsigt længere er mellem politikernes reelle budskabers indhold, og deres vælgeres oplysthed.

Carsten Svendsen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Espen Bøgh - Du har desværre ret, aktualiseret af medieforliget om DR, der slagter noget af det bedste i DR, fx Radiodrama, P8 Jazz, "graver-journalistik" osv.
Spørges lytterne så vil de fastholde meget af det, som Frikadellepartiets og dets medløbere slagter.
Men når der skydes på flertallet bag medieforliget, så skal Danske Medier også halshugges fordi de støbte de kugler som DF fyrede af.
Medieforliget er en skamstøtte over feje politikere, der ikke tør give sig i kast med den virkelige udfordring: tech-giganterne, samt en vælgerbefolkning, der accepterer svineriet..

Carsten Svendsen, Niels Duus Nielsen, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis bare Nye Borgerlige bare ville holde sig til udlændingepolitik, hvor der har nogle meget markante holdninger, som man kan være enig eller uenig i. Men med deres skattepolitiske overbygning hægter de mindst halvdelen af vælgerbefolkningen af, uanset hvad vi ellers mener om indvandring.. Så når nogen siger det er et velhaverparti, er der desværre nok alt for meget om snakken. Den rene vare får du, så vidt jeg ved, hos Rasmus Paludan.