Læsetid: 1 min.

Økonomiske modeller er både meget politiske og ekstremt tekniske

Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Vi er nået til den næstsidste: Økonomiske modeller
Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Vi er nået til den næstsidste: Økonomiske modeller
16. oktober 2018

En økonomisk model beskriver en række økonomiske sammenhænge og kan både være teoretisk eller empirisk baseret. En økonomisk model består oftest af en række matematiske ligninger eller geometriske modeller og kan f.eks. beskrive en relativt simpel sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel eller mellem ledighed og inflation.

Mest kendt er de mere omfattende makroøkonometriske modeller, der forsøger at forudsige den økonomiske udvikling og beregne de forventede effekter af en given ændring i den økonomiske politik.

De økonomiske modeller er særligt væsentlige i forbindelse med finansloven og store reformer, hvor Finansministeriets forudsætninger og beregningsmetoder kan have konsekvenser for, hvor positive effekter man forudser af en planlagt reform, og hvordan finansieringen ser ud.

Det er også ofte igennem modellernes resultater, at noget bliver fremlagt som »nødvendigt« eller entydigt fornuftigt at gøre, og derfor er de på den ene side både meget politiske og ekstremt tekniske.

Af større danske makroøkonometriske modeller er der ADAM, der bruges af blandt andet Finansministeriet til at vurdere konjunkturer og beregne de økonomiske effekter af efterspørgselsstød, som f.eks. hvilken betydning en skattelettelse eller en øgning af det offentlige forbrug kan have for væksten og de offentlige finanser.

ADAM er en stor model over den danske økonomi og baserer sig primært på empiriske data fra nationalregnskabet. Den blev oprindeligt udviklet som en kortsigtet keynesiansk inspireret konjunkturmodel, der fortrinsvis kunne beregne på kort sigt.

Inden for de seneste år er ADAM blevet udvidet, så den nu også kan beregne på mere langsigtede udviklinger og beskrives i dag som en syntese mellem en keynesiansk (kort sigt) og en neoklassisk tilgang (lang sigt).

Det Økonomiske Råd har deres egen model – SMEC – baseret på omkring 800 ligninger og 1.500 variabler, som også bruges til prognoser for dansk økonomi og til at vurdere effekterne af økonomiske indgreb.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu