Læsetid: 4 min.

Paradigmeskift på vej i dansk asylpolitik

Dansk Folkeparti er tilbage med kravet om noget nær en revolution i dansk asylpolitik. Projektet mislykkedes sidste vinter, men statsminister Lars Løkke Rasmussen ser ud til at være parat til at indgå en aftale her i efteråret
Et stort politisk slag de kommende måneder bliver, om DF-formand Kristian Thulesen Dahl får statsminister Lars Løkke Rasmussen med på et paradigmeskift i asylpolitikken, der kan bringe Danmark på kant med konventionerne.

Et stort politisk slag de kommende måneder bliver, om DF-formand Kristian Thulesen Dahl får statsminister Lars Løkke Rasmussen med på et paradigmeskift i asylpolitikken, der kan bringe Danmark på kant med konventionerne.

Jens Dresling

13. oktober 2018

Begrebet kan virke svulstigt, når det kobles direkte på dansk politik: paradigmeskift. Det er trods alt sjældent, at der ligefrem opstår revolutionære brud, som tilmed bæres frem af et flertal i Folketinget.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har ikke desto mindre gjort netop dette berømte begreb til selve omdrejningspunktet på Christiansborg i de kommende uger og formentlig måneder.

Dansk asylpolitik kan stå over for en idémæssig paladsrevolution, et politisk paradigmeskift. Fra hidtil at have kæmpet for at stramme indrejsereglerne for asylansøgere vil Dansk Folkeparti nu til at lempe reglerne for hjemsendelse af folk på midlertidigt ophold. Det skal blive lettere for Danmark at sende flygtninge ud af landet.

Det er næste fase i den stramme udlændingepolitik, som også har støtte fra Socialdemokratiet:

»Danmark har brug for et paradigmeskifte i udlændingepolitikken! Det er ikke nok, at vi har bremset tilstrømningen til Danmark,« skrev Kristian Thulesen Dahl for lidt under et år siden i sit nyhedsbrev, hvor kravet første gang blev fremsat.

Midlertidigt ophold

I december sidste år kæmpede Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om at tvinge VLAK-regeringen til henholdsvis at gennemføre et asylparadigmeskift og topskattelettelser, samtidigt. Begge dele floppede. Og Liberal Alliance har sidenhen besindet sig og droppet skattekravene. Men så meget desto stærkere er kravet fra Dansk Folkeparti blot blevet om at få ændret den hidtidige normaltilstand i den danske flygtningeforvaltning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er presset til at forhandle. Igen. Og uden Liberal Alliance som spielverderber kan regeringstoppens opmærksomhed rettes fuldt ud mod paradigmeskiftet i de kommende uger.

Konkret handler opbruddet om vilkårene for de over 4.000 personer, primært syrere, der siden 2015 har fået asyl efter udlændingelovens paragraf 7 stk. 3. Det er mennesker på flugt fra tortur og umenneskelig behandling, som har fået en »opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold«.

Kodeordet er »midlertidigt«. Dansk Folkeparti kræver, at de flygtninge – der netop kun har fået midlertidigt opholdsgrundlag – skal sendes hurtigere hjem.

Kristian Thulesen Dahl går dog endnu videre: Han kræver også, at ethvert forsøg på at integrere disse mennesker i samfundslivet og på arbejdsmarkedet skal stoppes fuldstændigt, fordi tilknytningen til Danmark ellers ender med at blive så stor, rent juridisk, at det er formelt umuligt at gennemføre hjemsendelser.

Kravene kan i sig selv lyde hardcore, men det bebudede paradigmeskifte rækker faktisk videre. Langt videre. Juridisk set er det nemlig – umiddelbart – umuligt at gennemtvinge hjemsendelserne. Men Dansk Folkeparti har en omvæltende joker i baghånden: Regeringen skal ignorere konventionerne.

Nyt juridisk puslespil

Kristian Thulesen Dahl vil ryste bordet og tvinge embedsmændene til at lægge deres juridiske puslespilsbrikker på en helt ny måde. Hidtil har Justitsministeriets embedsmænd afvist en generel hjemsendelse af disse ’paragraf 7 stk. 3.’-flygtninge, da det vil stride imod både Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Flygtningekonventionen.

Men så må konventionerne falde. Kristian Thulesen Dahl krævede senest under Folketingets åbningsdebat i sidste uge, at Danmark nu skal lave en form for ’Brexit’ på konventionsområdet. Til gengæld er Dansk Folkeparti så parat til at lade flygtninge forsørge sig selv.

Statsministeren kvitterede med en tvetydig formulering om, at »konventionerne skal respekteres, men man skal heller ikke stå ret for det første fuldmægtigskriv på forståelsen af dem«.

Budskabet er ikke til at tage fejl af: Regeringen er parat til at gå langt videre end hidtil og løbe mere end en stor ’procesrisiko’, som det hedder på juristsprog, når eksperterne godt selv ved, at de er på kant med loven.

Allerede i det hemmelige udkast til en aftale, som regeringstoppen præsenterede for Dansk Folkeparti i december – under protest fra Justitsministeriets kronjurister – står, at »denne aftale lægger op til et egentligt paradigmeskifte i forhold til, hvordan samfundet møder de flygtninge, der har brug for beskyttelse som følge af en særlig alvorlig situation i hjemlandet«.

Revolutionært brud

Aftaleudkastet blev ikke til noget dengang. Men nu er forslagene tilbage på forhandlingsbordet, herunder kravet om ikke at tillægge danskkundskab vægt, når tilknytningen til Danmark vurderes, og ikke at tillægge flygtningebørns tilknytning til Danmark vægt i de første fem år, de opholder sig i Danmark.

Imødekommelsen af Dansk Folkepartis krav er ren overlevelse for Lars Løkke. Han forsøger at strikke endnu en blå finanslov sammen ved at gå på kompromis med Danmarks hidtidige grundsætning om at forpligte sig på fælles, internationale konventioner.

Både Justitsministeriet og Udlændingeministeriet er blevet pålagt at finde en kreativ løsning, så det på en og samme tid bliver muligt at hjemsende flere flygtninge og at lade dem arbejde, mens de opholder sig her. Død og pine skal konventionernes koder knækkes.

Selv om den amerikanske videnskabshistoriker Thomas Kuhn – som lancerede begrebet paradigmeskift i sit hovedværk Videnskabelige revolutioners struktur fra 1962 – nok gerne ville have betakket sig for at blive blandet ind i den danske udlændingedebat, er det ikke helt forkert at tale om en revolution.

Hvis Lars Løkke bøjer sig for Kristian Thulesen Dahl, vil normaltilstanden i dansk politik reelt gå i opløsning og blive erstattet af et nyt paradigme: Danmark vil bryde med doktrinen om, at vi som både en småstat og retsstat skal følge de internationale, humanitære spilleregler.

Lars Trier Mogensen udgiver nyhedsbrevet /dkpol og skriver fast politiske analyser i Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • Hanne Christensen
  • Viggo Okholm
  • Olaf Tehrani
  • Hans Aagaard
  • Poul Erik Riis
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Kim Folke Knudsen, Hanne Christensen, Viggo Okholm, Olaf Tehrani, Hans Aagaard, Poul Erik Riis, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Det er jo frygteligt Lars - Hvis altså du tror Tulle kan bruge den sidste finanslov til at presse regeringen til noget som helst - så det bedste der kan ske er at Løkke udskriver et valg med den begrundelse at han ikke vil lade sig presse til at opgive grundlæggende liberale principper for SÅ meget vil han ikke være statsminister for enhver pris. Han er også begyndt på en valgkamp der er så godt i gang at kan kan trykke på knappen når som helst for at presse en presset Thulesen Dahl der kan se frem til en rival i folketinget - De nye borgerlige.

Kim Folke Knudsen, Marianne Stockmarr, Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torben, du har fat i det helt centrale i DFs politik, nemlig at gå fuldstændig til yderligheder og over, for at imødegå udfordringen fra Nye Borgerlige.
Og NB presser selvfølgelig også Venstre, idet de har meldt ud at de ikke vil støtte en regering der sidder deres uhyggelige krav overhørig.
Så selvfølgelig er statsminister-Løkke en yderst presset mand.
Måske laver han et privat-Lars eskapisme nummer og forsvinder fra dansk politik?
You never know med Løkke, Hansi ;-)

Kim Folke Knudsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Som det efterhånden må være gået op for den mest godtroende vælger, så har Venstre en understående dagsorden, som går ud på at afvikle den danske velfærdsstat og den danske model. Dette mål har absolut første prioritet for Venstre. Alle andre politiske beslutninger har kun ét formål. At Venstre kan bevare magten og dermed blive siddende på statsministerposten indtil Danmark som du kender det er afviklet.

Når det uigenkaldeligt er sket kan man jo altid begynde at rette op på de "skader" der har fulgt med for at nå den absolutte prioritering. Og det går virkelig godt for Venstres geniale plan - Vælgerne opdager det først når skaden er uoprettelig og de selv bliver ramt af dem.

Torben Ernst, Frede Jørgensen, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Aske Bjerre-Larsen

Gud-ske-lov at denne samling medietrænede ex-nazister, neo-fascistiske demagoger og almindelige fremmedhadende røvhuller ikke har politisk indflydelse af betydning i vores moderne, oplyste og anstændige land...
Nåh nej, de fleste danskere har for længst omfavnet den indre svinehund og accepteret løgnen om indvandrere som primær kilde til uro, splittelse og uoverkommelige økonomiske udgifter, mens de virkelige forbrydere der systematisk undergraver staten og tilliden mellem borgerne, har kronede dage og griner hele vejen til banken.
Demokratiets akilleshæl udstillet med nådesløs klarhed.

Hans Larsen, Thomas Christensen, Anders Reinholdt, Lars Løfgren, Frede Jørgensen, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Gert Romme, Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Jamen så lad os da endelig få et paradigmeskifte! Væk med den Schengen-stridige grænsekontrol og velkommen til både kvoteflygtninge og andre! Og ud i mørket med Dansk Folkeparti. Det kan ikke gå hurtigt nok, kom så Løkke!

Hans Larsen, Jens J. Pedersen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

I Tysk TV er nyheden her til aften, at IS er trængt ind i en flygtningelejr i Syrien. De har bortført 100 flygtninge i lejren heri blandt adskillige kvinder. Frygten er nu, at kvinderne ender i slaveri og rufferi.
En kvinde som spærres inde i en IS-leders harem må hver dag frygte for hendes liv. Hun er dømt til underkastelse vold og voldtægt et forfærdeligt og grusomt liv.

Det er så det trygge nærområde, hvor flygtninge med beskyttelsesbehov skal forblive, fordi vi vil ikke hjælpe dem punktum.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar