Læsetid: 2 min.

Partier kritiserer usikker regnemetode bag regeringens klimaplan

Næsten halvdelen af CO2-besparelserne i regeringens klimaplan kommer fra forventede forbedringer i landbrug og skovbrug, som er forbundet med stor usikkerhed. Det er for uambitiøst, mener dele af oppositionen
CO2-optaget falder, hvis vejret er varmt og tørt, ligesom det har været i år, og derfor kan den væsentligste faktor i regeringens klimaplan vise sig at batte langt mindre end forventet og beregnet. »Det er meget, meget uambitiøst,« siger klimaordfører Ida Auken (R). 

CO2-optaget falder, hvis vejret er varmt og tørt, ligesom det har været i år, og derfor kan den væsentligste faktor i regeringens klimaplan vise sig at batte langt mindre end forventet og beregnet. »Det er meget, meget uambitiøst,« siger klimaordfører Ida Auken (R). 

Ritzau Scanpix

15. oktober 2018

Den del af regeringens klimaplan, der handler om landbruget, indeholder for mange regnskabstekniske manøvrer og for få reelle initiativer. Det mener flere ordførere fra oppositionen. De er især kritiske over for, at knap halvdelen af reduktionen af CO2-udslippet på 26 mio. ton skal findes gennem de såkaldte LULUCF-kreditter.

Kort fortalt har Danmark på EU-niveau fået lov at indregne en reduktion på op til 14,6 mio. ton CO2 frem til 2030 på grund af forventede ændringer i landbrug og skovdrift. Det kaldes LULUCF-kreditter (Land Use, Land Use Change and Forestry, red.).

Regeringen regner i sin klimaplan med at finde en reduktion på 12,9 mio. ton CO2 på den måde. Altså næsten hele kvoten på 14,6 mio. ton.

Eksperter understregede i lørdagens Information, at regnemetoden er forbundet med stor usikkerhed, fordi CO2-optaget falder, hvis vejret er varmt og tørt, ligesom det har været i år.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet sagde, at den positive effekt »forsvinder som dug for solen«, når sommeren er, som den har været i år, fordi CO2-optaget i landbruget bliver lavere.

Dermed kan den væsentligste faktor i regeringens klimaplan vise sig at batte langt mindre end forventet.

»Det er meget, meget uambitiøst,« siger klimaordfører Ida Auken (R) om regeringens plan.

»Det er helt uacceptabelt, at regeringen går den vej i stedet for at gøre noget reelt ved landbruget.«

Enhedslistens klimaordfører, Søren Egge Rasmussen, kalder det »dybt betænkeligt«, at regeringen satser så meget på LULUCF-kreditterne i sin plan frem for at finde nogle »mere reelle« måder at lagre CO2 på.

Også Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, er kritisk over for den måde at bruge kreditterne på.

»Man tager slet ikke fat på landbruget i den her klimaplan overhovedet,« siger han.

Ida Auken og Jens Joel (S) mener ikke, at der er noget i vejen med at regne LULUCF-kreditterne med i planen. Men alle fire ordførere mener, at regeringen bruger kreditterne som en undskyldning for ikke at sætte gang i nogen reel handling på landbrugsområdet. Det risikerer ifølge dem at koste dyrt på længere sigt, både på klimakontoen og i kroner og ører hvis landbruget først sent kommer i gang med en omfattende omstilling til mere bæredygtig produktion.

Regeringen finder en anden stor reduktion i klimaplanen, 8 mio. ton, ved at medregne annullerede CO2-kvoter.

»Det meste af regeringens klimaplan er skrivebordsarbejde. Der er meget få reelle ændringer i den virkelige verden,« siger klimaordfører Jens Joel.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) erkender, at de relevante opgørelser i dag er forbundet med en vis usikkerhed. Derfor vil regeringen sætte gang i analyser, som skal gøre det muligt at målrette optaget af CO2 mere præcist. Men ministeren mener ikke, at der er noget i vejen med at medregne LULUCF-kreditterne i klimaplanen.

»Det her er ikke nogle tilfældige tal. Det er bedste mands bedste bud,« siger han.

»Vi har regnet på, hvad der kan lade sig gøre, og hvis det viser sig, at det ikke kan lade sig gøre, så må vi finde den CO2-reduktion et andet sted.«

Danmark opfylder ikke sine forpligtelser i Parisaftalen, hvis Folketinget vedtager klimaudspillet fra regeringen. 80 pct. af udspillets effekt opnås ved regnskabsøvelser, der ikke fordrer nogen ny klimaindsats
Læs også
Jørgen Steen Nielsen er i studiet, hvor vi vender den gruopvækkende klimarapport og regeringens version af en løsning på klimakrisen. Og så taler vi både om kunst og TV 2-serien ’Kriger’. Lyt med!
Hør mere i podcasten
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Det er glædeligt at konstater regeringen nu, pludselig forstår, at deres vælgere som de er flest, ikke godtager regeringens faktaresistente og videnskabs hadende klimapolitik, at regeringen faktisk er tvunget til at handle, helt imod deres politiske tradition og har måtte lade deres forkærlighed for vækst, for en hver pris i sædvanlig Danske Bank stil, vige for den brede befolkningens krav om handling på de menneskeskabte klimaforandringer.

Det er naturligvis fortsat et politisk holdkæftbolsje i håbet om befolkningen i mellemtiden til det kommende valg, vil glemme alvoren lidt eller helst meget og på sigt igen købe den politisk løgn og gemene manipulation, hvor der politisk søges at skabe tvivl om den faktiske nødvendige omstilling, derfor er det en naturligvis kun symbolpolitik.

Hadet til videnskab og den politiske faktaresistens, er naturligvis politisk helt intakt i størsteparten af folketinget, da det er hele fundamentet for fortsat økonomisk vækst i traditionelle vækstøkonomers optik.

“Vi spiser så meget kød, at dette er blandt hovedårsagerne til den globale opvarmning.
Et nyt studie understreger, at vi bliver nødt til at spise 90 procent mindre kød for at give kloden og kommende generationer en chance.”
Link: https://www.berlingske.dk/samfund/forskere-spis-hoejst-koed-tre-dage-om-...

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Intet nyt under den stadigt varmere sol.
Kreative manipulationer på regneark skal som sædvanligt gøre det ud for reelle effekter i den virkelige verden.
Forhåbentlig kan de fleste vælgere efterhånden gennemskue den regering, der har sort som sin yndlingsfarve.

Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Man kan måske sige at grænsen mellem prognose og ønsketænkning er "hårfin" !

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

vi har en regering som vil gøre alt for at fremstå seriøs og "vise at de gør deres bedste" også for klima og miljø, desværre har de absolut ingen ambition om at være seriøse og gøre noget reelt, det handler udelukkende om facade, råddenskaben bag facaden er helt den samme som før.

Bjarne Bisgaard Jensen

Det handler om at gøre det så tilpas indviklet og uforståeligt at de fleste borgere står af, og opgiver at følge med. Det ved de toneangivende partier ganske udmærket, så det er såmænd strategien. Det skulle jo nødig komme dertil at borgerne begyndte at stille klare og velbegrundede spørgsmål, som man så ikke kunne svare på.
Pressen burde i stedet for i mange sammenhænge at bidrage til forvirringen kunne nå frem til nogle enkle og klare spørgsmål

Philip B. Johnsen

Bjarne Bisgaard Jensen
Du glemmer at pressen er købt og betalt, der findes ingen fri presse.

99,9% af klimaforskerne er enige om at klimaforandringerne er menneskeskabte og der er brug for en akut omstilling, det er alle de seriøse ikke betalte for deres holdning, men når jounalister skal lave et interview om akut omstilling så investeres der en der mener det skal være nu og en betalt ikke uvildig, der ikke mener at det haster.

I et demokrati med fri presse, ville der være 99 personer der talte om akut omstilling og en der ikke mener at det haster og alle ethundrede med samme taletid.

Sagen er vi ikke har demokrati eller en fri presse, kun manipulerende ikke faglig politisk indoktrinering.

Jørgen Clausen

For at mindste klimabelastningen skal danskerne reducere deres kødforbrug med 90% kan man læse på Berlinske Tidende i dag https://www.berlingske.dk/samfund/forskere-spis-hoejst-koed-tre-dage-om-... .

I samme artikel kan man læse, at 80% af køb produktionen eksporteres og indbringer 30-40 milliarder eksport kr. årligt - Altså et mindre beløb sammenlignet med Danmarks samlede BNP. Til denne produktion bruges og tilsvines største del af den danske jord og belaster hele økosystemet i Danmark lige fra grundvandet til livet i åer, søer, det nære havmiljø osv..

Så hvad ville være mere effektivt og lettere for at skære dramatisk ned på miljøbelastningen end at lukke ned for den danske eksport af animalske produkter og samtidig tilplante de store landbrugsarealer, som bliver til overs, med skov og biologisk og klimaneutrale energiafgrøder?

Her ligger en kæmpe miljø gevindst lige til at føle på og uden de helt store samfundsmæssige konsekvenser. Det ved dansk landbrug ganske udemærket. Både Landbrug & Fødevare, samt det såkaldte Bæredygtige Landbrug.

Hvad venter vi på?

Philip B. Johnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar