Nyhed
Læsetid: 4 min.

Regionspolitikere er positive over for kølehættebehandling, der kan forhindre hårtab ved kemo

To kvinder har sat sig for at udbrede kølehættebehandling, der kan forhindre hårtab ved kemoterapi, til hospitaler i Danmark. Læger er skeptiske, fordi det fjerner fokus og ressourcer fra kræftbehandlingen, men regionsrådspolitikere ser positivt på tilbuddet. Vi skal også prioritere den mentale sundhed, lyder det
Anette Benedikte Paisol fik tilbudt kølehættebehandling mod hårtab, da hun var kræftpatient på Nordsjællands Hospital. For hende betød det rigtig meget, at hun kunne beholde sit hår, og derfor har hun sammen med to andre kvinder startet en gruppe, der har til formål at udbrede behandlingen til flere hospitaler.

Anette Benedikte Paisol fik tilbudt kølehættebehandling mod hårtab, da hun var kræftpatient på Nordsjællands Hospital. For hende betød det rigtig meget, at hun kunne beholde sit hår, og derfor har hun sammen med to andre kvinder startet en gruppe, der har til formål at udbrede behandlingen til flere hospitaler.

Indland
24. oktober 2018

Flere regioner melder sig nu ind i kampen for at få et hospital til at tage imod en donation af en såkaldt kølehættemaskine. En sådan maskine kan forhindre patienters hårtab ved kemoterapi, og det er et værdifuldt behandlingstilbud, mener blandt andre formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt fra De Konservative.

»Det er en stor psykisk belastning at have kræft og modtage kemoterapi, og når man så mister håret, er det endnu en sygeliggørelse. Derfor vil det være rigtig godt for folks mentale sundhed, hvis man kan undgå det her,« siger han.

Mandag skrev Information om de to kvinder, Kikki Bulskov og Benedikte Paisol, som har sat sig for at udbrede kølehættebehandling til hele Danmark. Lige nu tilbydes behandlingen kun som forsøgsordning på Nordsjællands Hospital, hvor de to kvinder blev behandlet for brystkræft. På grund af kølehætterne bevarede de begge to håret.

Deres mission har dog vist sig sværere end ventet. Selv om de allerede har samlet penge ind til en maskine, har de endnu ikke fået noget hospital til at tage imod den.

Det vil flere regioner nu hjælpe dem med. Politikere i Region Sjælland og Region Nordjylland vil se på, hvordan man kan få behandlingen til deres område. Imens har Christoffer Buster Reinhardt bedt alle hospitaler i Region Hovedstaden om at tage stilling til, om de vil tage imod donationen.

»Der skal være tungtvejende argumenter fra hospitalerne, før jeg er imod. Når folk ligefrem giver os en gave, der kan gavne patienterne, så er det utaknemmeligt at sige nej tak,« siger han.

’Nice to have’

Til Information fortalte formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, som er det lægevidenskabelige selskab for kræftsygdomme i Danmark, at det ikke er et tilbud, som han tror, at mange kræftafdelinger vil have lyst til at tage imod.

»Jeg synes, at det er fint, at man tilbyder det de steder, hvor de vurderer, at det giver mening. Men de fleste steder mener man, at det er for bøvlet i forhold til den gavn, det kan give,« sagde Lars Henrik Jensen.

En af årsagerne til lægers modstand er, at kølehættebehandling ikke virker for alle patienter. Studier fra Holland viser, at det er omkring halvdelen af dem, der får tilbudt behandlingen, som ikke får parykkrævende hårtab.

Men Lars Henrik Jensen påpegede også, at kølehættebehandling vil tage ressourcer fra andre ting.

»Der er vigtigere ting at gribe fat i, for at vi kan gøre kræftbehandlingerne bedre. Og der mener jeg ikke, at det her vil flytte det store.«

Christoffer Buster Reinhardt medgiver, at hovedfokus altid skal være på overlevelse. Men sundhedsvæsenet skal også tilbyde andet end »minimumskravene«, mener han.

»Vi må godt bevæge os lidt videre fra, hvad vi som minimum er forpligtet til at tilbyde, og der synes jeg jo, det her er et vigtigt og godt tilbud,« siger han.

Regionrådsmedlem i Region Sjælland, Gitte Simoni fra Dansk Folkeparti, som også sidder i sundhedsudvalget i Danske Regioner, er ligeledes positiv over for kølehættebehandling. Hun vil derfor tage det op i regionens udvalg for behandlingstilbud.

»Jeg vil spørge, hvordan kan vi gøre os klar til at være modtager af det her tilbud. Både i forhold til det konkrete nu og her, men også andre donationer i fremtiden – hvordan kan vi gøre det lettere at tage imod donationer og vurdere, om effekten af det vil give mening.«

Ifølge hende er det vigtigt, at sundhedsvæsenet ikke kun kigger på de fysiske bivirkninger i forbindelse med en behandling, men også de psykiske.

»Hårtab er fuldstændig tragisk for rigtig mange. Hvis vi kunne få sådan nogle maskiner og bruge dem på patienterne og give dem en bedre psykisk tilstand i forbindelse med den meget indgribende kemobehandling, så vil det være fantastisk,« siger Gitte Simoni.

Endelig vil Lone Sondrup, der er regionsrådsmedlem i Region Nordjylland for Venstre, tage det op i Forretningsudvalget.

»Jeg synes, at det er et godt initiativ og friskt af de to kvinder at gå op imod systemet. Hvis det stod til mig, er det en behandling, vi skal prioritere til de patienter, hvor der er evidens for, at det har en god effekt,« siger hun.

Nyheden fra regionerne glæder Kikki Bulskov.

»Hvis politikerne synes, at det er interessant, så blæser vinden vores vej. Så handler det bare om for os at få læger og sygeplejersker informeret om, hvad der sker på kølehætteområdet,« siger hun og fortæller, at de er i kontakt med donorer og fonde, som vil hjælpe med finansieringen, så behandlingen kan udbredes til hele landet.

»Pengene til maskiner er ikke noget problem. De vil bare gerne have en garanti for, at vi kan komme af med dem, og at pengene ikke ryger tilbage igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her