Nyhed
Læsetid: 6 min.

Rød blok forsøgte at marchere i takt under Folketingets åbningsdebat

En samlet opposition gik til Folketingets åbningsdebat med fælles fodslag på en række overordnede politiske punkter. Men enigheden varede ikke længe
Traditionelt er åbningsdebatten en sejtrækker, der ofte varer til midnat eller endnu længere. Stemningen er ofte løssluppen, hvor politikerne sender humoristiske stikpiller til både politiske venner og fjender. Her hygger Karen Ellemann (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig under debatten torsdag.

Traditionelt er åbningsdebatten en sejtrækker, der ofte varer til midnat eller endnu længere. Stemningen er ofte løssluppen, hvor politikerne sender humoristiske stikpiller til både politiske venner og fjender. Her hygger Karen Ellemann (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig under debatten torsdag.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
5. oktober 2018

Ligesom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i tirsdags åbnede med at citere Kim Larsen, indledte Mette Frederiksen (S) med at recitere Danmarks nationalskjald, da politikerne torsdag kastede sig ud i Folketingets åbningsdebat.

»Jeg kan ikke forstå, hvad en regering skulle gøre godt for, hvis ikke det var for at støtte de svage. For de stærke skal nok klare den.«

Ordene brugte S-formanden som løftestang til at advare mod at genvælge den nuværende borgerlige regering.

»Der danner sig et mønster. Når statsministeren påstår, der er investeret 75 milliarder kroner i velfærden, så dækker det over, at han selv har skåret ned. Når statsministeren tager æren for akutlægehelikoptere, så viser det sig, at de blev indført først af Thorning-regeringen og siden af Dansk Folkeparti. Går den, så går den,« sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

Generelt emmede de politiske taler af valgkampsstemning. Årets åbningsdebat var nemlig den sidste af sin art inden valget, der skal afholdes senest den 17. juni 2019.

Det sidste halve år har været præget af tumultariske tilstande i oppositionen, hvor især udlændingeområdet har fået bølgerne til at gå højt. Efter Mette Frederiksen i sin grundlovstale stadfæstede skilsmissen med den traditionsbundne regeringspartner, De Radikale, har både Enhedslistens Pernille Skipper og Alternativets Uffe Elbæk meldt sig som statsministerkandidater.

Alligevel lykkedes det rød blok op til debatten at finde fælles fodslag på overordnede politiske områder i en såkaldt vedtagelsestekst, hvor blandt andet den grønne dagsorden står centralt:

»Danmark skal på tværs af alle sektorer, herunder transport, landbrug og bygninger, gennemføre en hurtig og rettidig grøn omstilling i overensstemmelse med videnskabens anbefalinger, der sikrer, at Danmark i EU og globalt er et foregangsland,« som der står i teksten.

Og netop det grønne samlede under debatten rød blok i et angreb på regeringen og Dansk Folkeparti.

Alternativets Uffe Elbæk pointerede, at der aldrig kommer ét ord fra Dansk Folkeparti om klimapolitik. Derfor ville han vide, hvad partiets klimapolitik er?

For nylig sagde DF’s klimaordfører Mikkel Dencker til Information, at menneskeskabte klimaforandringer er et spørgsmål om tro – og tro hører til i kirken.

»Jeg har lyst til at få et klart svar i dag. Hvad er Danske Folkepartis holdning? Er klimaforandringerne menneskeskabte eller ikke menneskeskabte,« spurgte Elbæk.

Kristian Thulesen Dahls svar lød:

»Jeg tror helt fuldt og fast på, at der også er klimaforandringer, der er menneskeskabte. Men jeg render ikke rundt og tror, at det hele er menneskeskabt. Og det kan være vanskeligt at opgøre, hvad der er hvad.«

DF-formanden understregede samtidig, at den menneskelige aktivitet består i, at den fremskynder klimaforandringerne, der ellers ville ske langsommere.

Det svar var ikke nok for Elbæk. Ifølge FN vil der i 2050 være 250 millioner klimaflygtninge. Så når DF har så stort fokus på flygtninge, hvorfor fokuserer partiet så ikke mere på klima, spurgte han.

Kristian Thulesen Dahl:

»Jeg har lige opholdt mig på Manhattan, hvor klimaanlæggene buldrer derudaf, og hvor der altid er lys i vinduerne, selv om der ikke er nogen derinde. Og der tager vi i DF så den rolle i klassen, der spørger, hvor meget skal vi egentlig gå foran? Og hvad betyder det egentlig for den enkelte dansker?«

Også Enhedslistens Pernille Skipper skød efter regeringen på det grønne område.

»Det er ikke ligefrem prangende at sætte en målsætning om at udfase benzin- og dieselbiler i 2030, når det kun er ord uden handling,« bebudede hun fra talerstolen med henvisning til regeringens planer om stop for salg af nye fossile biler. Planer, som er blevet kritiseret for ikke at indeholde konkrete anvisninger til, hvordan målet skal opfyldes.

Virkelige mennesker

Traditionelt er åbningsdebatten en sejtrækker, der ofte varer til midnat eller endnu længere. Stemningen er ofte løssluppen, hvor de enkelte ordførere gerne sender humoristiske stikpiller til både politiske venner og fjender.

»Jeg kan jo godt lide at drille statsministeren. Så jeg plejer at sige til ham: Hans muligheder for at blive genvalgt som statsminister er meget større, fordi han ikke har kunnet komme igennem med sin politik på grund af os,« jokede Kristian Thulesen Dahl til stor latter fra salen.

En gennemgribende tendens, som DF-formanden ironisk påpegede i sin tale, var politikernes inddragelse af »virkelige mennesker fra den virkelige verden« i deres taler.  

Lars Løkke talte om Per fra Hedensted, der havde fået »kongelig behandling på sygehuset«. Mette Frederiksen havde mødt Gudrun, der oplever, at hjemmehjælpen ofte kommer for sent på grund af tidspres, mens det for Morten Østergaard var den 13-årige pige Mint, der på mandag udvises til Thailand.

Selv havde Kristian Thulsen Dahl mødt Jesper, der var blevet afskediget fra sit job som sosuassistent i Assens Kommune. 

»Så det kunne jo godt være, man lige skulle se på de ressourcer, vi har i det danske samfund, før man åbner op for 1,4 milliarder kinesere,« sagde Thulesen Dahl med henvisning til den verserende debat om at nedsætte beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.  

På udlændingeområdet glædede De Radikales Morten Østergaard sig over, at det i vedtagelsesteksten var lykkedes at samle oppositionen om en række tiltag, »der reelt løfter integrationen, så flere nye danskere kommer ind på arbejdsmarkedet, herunder fastholder IGU-ordningen«. En ordning, som DF ellers ønsker afskaffet.

I teksten står yderligere, at »kontante ydelser for frasigelse af familiesammenføringsret gavner ikke integration og bør derfor ikke indføres«. 

Det fik Morten Østergaard til at prikke til Mette Frederiksen, da han indledte sin spørgetid med at fremhæve den kløft, der for en sjælden gang er opstået mellem S og DF på udlændingeområdet.

»Jeg står og smiler lidt ad forvirringen hos hr. Kristian Thulesen Dahl og fru Britt Bager (politisk ordfører, Venstre, red.). Og den skyldes nok, at Socialdemokratiet siger nej til en række forslag fra Dansk Folkeparti om udlændingestramninger,« sagde Morten Østergaard.

Mette Frederiksen manifesterede dog Socialdemokratiets position ved at svare:

»Jeg hørte nu ikke nogen usikkerhed og tvivl fra hr. Kristian Thulesen Dahl. Og det er nok, fordi DF og Socialdemokratiet er grundlæggende enige på udlændingeområdet.«

Undervejs kom det også til uenigheder mellem Enhedslisten og SF, da sidstnævntes Jakob Mark opfordrede til større samarbejdsvillighed.

»Jeg kan savne Enhedslisten i de mange forlig, hvor vi sidder og bokser med at gøre Danmark rødere og grønnere. Det ville være en stor hjælp, hvis vi havde flere røde partier i forligskredsene.«

Pernille Skipper afviste blankt:

»Det her er noget af det, der skiller os. For det er jo ikke i folkeskoleforligskredsen, at man skal ind og gøre skoledagen kortere. Det var jo dér, man gjorde skoledagen længere. Hvad SF laver i det forlig, aner jeg ikke. Og hvad SF laver i førtidspensions- og fleksjobforliget, som har tvunget folk i arbejdsprøvning, aner jeg ikke. Og nej, det gør ikke verden bedre, at vi er flere, der laver dårlige ting.«

Det talte de også om

SF’s Pia Olsen Dyhr om antallet af statsministerkandidater i rød blok:

»Der er to reelle alternativer til statsministre i dansk politik. Alt andet, synes jeg, lidt er noget pjat.«

Venstres Britt Bager til Enhedslistens Pelle Dragsteds ønske om at reducere antallet af dyr i dansk landbrug:

»Jeg deler ambitionen, men jeg kan ikke stå her og afsløre, hvad der kommer i vores klimaudspil, selv om jeg godt kan forstå, det er spændende.«

S-formand Mette Frederiksen om sundhedsvæsenet, hvor partiet ønsker 1.000 flere sygeplejersker:

»Du kan ikke sige til en fødende kvinde, at hun skal føde to procent hurtigere. Eller jo, det kan du godt, men så bliver det nok det sidste, du gør.«

Enhedslistens Pernille Skipper til LA’s Christina Egelund om udenlandsk arbejdskraft:

»Det er helt i orden, at en svejser fra Brasilien kommer hertil, så længe det er på ordentlige løn- og arbejdsvilkår.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

En politisk 4. oktober 2018, en sørgelig dag med væg til væg absurd teater, traditionen tro med udgangspunkt i statsministerens åbningstale.

Man kan ikke bruge de samme penge to gange!

Det er grundlæggende, hvad alle talere er blevet konfronteret med, af samtlige spørgere til talerne ‘hele dagen’.

Det er en grundsten for enhver politik kan overføres fra politisk intention til praksis i samfundet.

Udgangspunktet er bare ikke klart i dansk politik, hvilket er et demokratisk krise tegn, det ikke er et spørgsmål om holdning men er et spørgsmål om ærlighed og dermed tillid.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen:
Vores politikere og traditionelle vækst økonomer generelt og samlet set, har ikke forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Folketinget kalder den fakta løse debat i dag for åbningsdebat, traditionen tro med udgangspunkt i statsministerens åbningstale hvor demokratiet blev fejret, meningsløsheden kun afsløret af tørre tal, gennemarbejdet statistik og mere en hundrede år med videnskabens advarsler om manglede bæredygtighed.

Pointen er enkel når alle de politiske ‘fake news’ er trukket fra, der eksistere ikke et demokratisk flertal for at give personlig afkald på det behagelige liv, i den udstrækning som at det vil kræve, for at sikre vores egne børn en værdig fremtid.

Når politikere taler om virkeligheden, er det den ‘alternative virkelighed’ i deres politiske ‘fake news’ verden af kollektiv løgn og bedrag med vælgerne i den økonomiske fantast verden, hvor der ingen konsekvenser er af selvbedraget.

Absurd teater!

Denne type kollektiv demokratisk flertals politisk arbejdsnedlæggelse, har naturligvis en automatisk udløbsdato, da der ikke findes sund økonomi, der ikke er bæredygtig og skaber fælleskabet samlet set velfærd.

Alle må vi forholde os til, hvad globalisering, juridisk økonomisk deregulering og udflytning af CO2 tung industri udledning, fra de avancerede økonomier til vækstøkonomierne, økonomisk i praksis betyder for befolkningernes velfærd og det dertil hørende ansvar, for denne udflyttede CO2 udledning.

‘Fake news og ‘alternative fakta’ skal ikke forvækles med politiske holdninger, ‘fake news’ er ‘løgn’ og intet andet.

Regeringen vil stoppe for salget af nye benzin og dieselbiler i 2030 og det er godt, men ikke en grøn omstilling uden grøn energi.

Lad os se på hvad fakta for ‘alle’ er.
43,6% af det danske elektricitet forbrug stamme fra grøn energi fra vindmøller mm.

EU og den lokale klimaminister beskæftiger sig altid med elektricitet, når der er skåltale for bæredygtig udvikling, elektricitet forbruget der i virkeligheden udgør 20% af vores energiforbrug, potientielt produceret fra vedvarende energi som biomasse, vind og sol, 80% af det globale energiforbrug, er ikke elektricitet, men det kun, hvis shipping og luftfart udelades ellers er det 98% af det danske forbrug der er på olie, gas og kul afbrænding.

Det skyldes for Danmarks vedkommen, de vare vi forbruger, hvor produktionen er flytte ud og medregnet luftfart og skibstrafik, der er udeladt af energiregnskabet i Paris aftalen, er det omkring 98% af Danmarks energi forbrug, der kommer fra olie, gas og kul afbrænding.

Det ses tydeligt på det den samlede udvikling der viser vi bevæger os mod større globale CO2 udledninger, så opgaven bæredygtig omstilling er ikke forstået og overhoved.

20% af vores energiforbrug er elektrisk af de 20% er 43,6% af det danske elektricitet forbrug stamme fra grøn energi fra vindmøller mm.

80%/98% af energiforbruget, er ‘ikke’ elektricitet, men stammer fra olie, gas og kul afbrænding.

De avancerede økonomier kan ikke fortsætte forbrugsdrevet økonomisk vækst, ikke bæredygtig produceret i vækstøkonomierne.

Vækstøkonomiernes udledning af CO2 ved produktion af vare, solgt til de avancerede økonomier skal medregnes, som CO2 udledning på de avancerede økonomiers kvote.

Et eksempel.
Yes.. Danmark er rimelig effektive til at reducere direkte CO2 udledning i ‘el-produktion’, men Danmark et af verdens mest CO2-udledende lande per indbygger, på trods af de rimelige ambitiøse CO2 udlednings mål på ‘el-produktion’, samlet set er ca. 98% af energiforbruget ikke elektrisk og leveret af afbrænding af kul, gas og olie.

Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end tre procent af det samlede energi forbrug i 2015.
Se link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

En årsag til, at Danmark og de avancerede økonomier har en kolossal klimaudfordring er, at Danmark og de avancerede økonomier i stigende grad importerer, et stigende antal af de varige forbrugsgoder fra vækstøkonomierne.

Den CO2 der udledes for, at producere disse varer, bliver ikke indregnet, som en del af Danmarks udledninger, selvom udledningen sker, som følge af, at danskere køber og forbruger disse varer.

EU CO2-kvotesystemet mister al troværdighed i vækstøkonomiernes øje, når Danmark/EU ikke indser, at de avancerede økonomier har opbrugt alle tænkelige forbrugs kvoter, der leder til klimaforandringer.

De avancerede økonomier har 'principielt' ingen tilbage, til vækstøkonomierne har levestandard som vores.

EU påstår at EU CO2 udledning er faldet med 22% siden 1990.
Det er som beskrevet naturligvis ikke sandt.

Et eksempel.
link: Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS.

"Danmark har forpligtet sig til ambitiøse mål for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Og målt på udledningen af CO2 fra dansk produktion går det fremad.

Men dette mål medtager alene CO2 fra produktion inden for Danmarks grænser og måler dermed ikke CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug.

En væsentlig begrænsning i det produktionsbaserede mål er, at udledninger, der er knyttet til vareimport, ikke medregnes.

Med forskningsmidler fra Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS nu undersøgt, hvad det betyder for målopfyldelsen, hvis man opgør CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug.

Analysen viser, at Danmarks forbrugsbaserede årlige CO2-udledning siden 1996 har været op til 18 procent højere, end det traditionelle CO2-regnskab indikerer."

Link: https://www.rockwoolfonden.dk/app/uploads/2015/12/Faktaark_CO2-udledning...

Bettina Jensen, Steen K Petersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fakta om verdens tilstand oktober anno 2018.

“Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport”
Link:http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...

De senest tal om fattigdom i EU fra Eurostat website.
‘People at risk of poverty or social exclusion’
16,7% af borgerne i Danmark.
23,5% af EU borgerne.
Link: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/People_at_r...

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015.”
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

COP 23
»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,« lyder budskabet fra forskerne bag det såkaldte Global Carbon Budget.
Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

The Climate Change Performance Index.
Results 2018

“While Denmark ranks 17th in the CCPI 2018, experts criticize that the current government cancelled plans for a coal phase-out as well as the existing reduction targets after taking office, which results in a relatively low performance in terms of climate policy. The country still ranks high in terms of renewables as well as regarding energy use due to positive trends in both categories.

Nonetheless, the low rating for Denmark’s 2030 emissions target and the country’s compliance with a well-below-2°C pathway, it receives a medium rating in that category.”
Link: http://germanwatch.org/de/download/20504.pdf

På top 10 listen over verdens største søfartsnationer er Danmark nummer 7 på listen hvor udledningen af CO2 samtidig ikke er indregnet i Paris aftalen.
se link: https://www.theicct.org/sites/default/files/publications/Global-Marine-B...
“International maritime shipping accounts for approximately 800 million tonnes of CO2 emissions a year, but it is not regulated by the Paris Agreement.

The UN’s International Maritime Organisation (IMO) has the task of launching initiatives to reduce the sector’s CO2 emissions, but it is proving difficult to agree on solid rules and restrictions.

The strong growth in the global population is causing a growing demand for maritime shipping, resulting in a tendency to increase CO2 emissions in the sector.”

Link: http://www.unepdtu.org/-/media/Sites/Uneprisoe/Working-Papers/2017/Worki...

Philip, hvad er egentlig din pointe i forhold til åbningsdebatten? At vi skal nedlægge Danmark? Eller måske hele verden?

Georg Kallehauge og christian christensen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Tror, at pointen er, hvis vi fortsætter vækst baseret på kul, olie og gas, så nedlægger verden(jorden) os mennesker. Jorden skal nok bestå, bare uden os mennesker. Hvis det kan være en trøst.
Det er rigtigt svært for nogle at forstå. Desværre!

Philip B. Johnsen

Tak for din kommentar Steen K Petersen, der er sagens kerne, der er meget der spiller ind kul, gas og olie afbrænding, er den væsentligste CO2 udlednings kilde i dag.

Uanset min store kærlighed til teater, så var åbningsdebatten og statsministerens åbningstale et teater stykke, der ikke har meget med virkeligheden at gøre, der er ikke realistisk på nogen måde forsøgt, at redegøre for omkostninger ved den førte politik, uden den tilstrækkelig bæredygtig energi.

De menneskeskabte klimaforandringer har omkostninger på mange områder, nu har vi her hjemme talt meget om varmen i denne sommer, den stigende temperatur har omkostninger, det har den forøgede nedbør lige ledes, det har den uregelmæssige nedbør, vandstandsstigninger og ekstremt vejr generelt.

Her er lidt tal for varmen alene.

The World Bank has warned that the global cost of productivity lost to ‘heat’ has been estimated at $2trn by 2030.

Link: https://www.economist.com/science-and-technology/2018/07/28/heat-is-caus...

Men der er også folkevandring i kølvandet på ikke bæredygtig økonomisk vækst eller mere precist af vores overforbrug og det er super aktuelt i dansk politik, dog uden at den sammenhængen omtales i teaterstykket fra folketinget.

Men i takt med det svindende eksistensgrundlag stiger antallet af væbnede konflikter om de stadig færre ressourcer i de lande folk bor i dag og så flygter de stærkeste.

De stærkeste sendes på flugt til EU, det et ofte en rejse, der er betalt af hele eller dele af landsbyen i håbet om, at de stærkeste personlig i hele deres samfund, på sigt kan sende penge retur til det ekstremt nødlidende samfund.

Folketinget vil gerne få det til, at se ud som om, at det er stærke unge lokale forrædere, der forlader de gamle syge og svage, men folketinget bag ved skuespillet, ved godt hvad remitter er og at det er årsagen.

“Beløbet er tre gange så stort som den samlede internationale udviklingsbistand.”
Læs mere.
Link: https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/migranter-sender-milliarder-hje...

Absurd teater!