Udviklingsbistanden betaler for Løkkes milliondyre P4G-topmøde

Godt ti millioner kroner forventes at blive prisen for P4G-topmødet i weekenden, meddeler Udenrigsministeriet. Pengene til regeringens prestigeprojekt, hvor erhvervslivets top, politiske ledere og ngo’er mødtes i København, tages fra udviklingsbistanden
Godt ti millioner kroner forventes at blive prisen for P4G-topmødet i weekenden, meddeler Udenrigsministeriet. Pengene til regeringens prestigeprojekt, hvor erhvervslivets top, politiske ledere og ngo’er mødtes i København, tages fra udviklingsbistanden

Ricardo Ramirez

Indland
27. oktober 2018

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste uge bød statsledere, erhvervsfolk og ngo’er til P4G-topmøde i København, blev regningen betalt med penge fra udviklingsbistanden.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

Et endeligt regnskab foreligger ikke endnu, men »det samlede budget for afholdelsen af topmødet er på 10.425.000 kroner«. Beløbet dækker blandt andet udgifter til sikkerhed, mediehåndtering, konferencebureauer, leje af konferencelokaler samt forplejning.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen sidder selv i P4G’s advisory board. Alligevel så hun »helst«, at pengene til topmødet »blev fundet et andet sted end i rammen for udviklingsbistand«.

»Udgangspunktet for Folkekirkens Nødhjælp er altid, at vi gerne vil have så mange penge som muligt ud til de områder, hvor nøden er størst. Derfor havde det i udgangspunktet været positivt, hvis man havde tilført ekstra penge,« siger hun.

»Omvendt ser vi et stort potentiale i P4G-initiativet. Derfor ser vi også topmødet som en investering i fremtiden, fordi det er med til at udbrede forståelsen af, at hele samfundet skal være med til at redde planeten og de mennesker, der står i forreste række, når klimaet ændrer sig.«

Prestigeprojekt

P4G står for ’Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030’ og er regeringens store prestigeprojekt på udviklingsområdet. Initiativet blev lanceret på FN’s topmøde i New York i september sidste år og handler om at skabe grøn vækst og bæredygtig udvikling gennem offentligt-private partnerskaber.

Det sker blandt andet ved hjælp af en såkaldt partnerskabsfond, som finansierer projekter i lande som Kina, Mexico og Etiopien.

Dertil kommer et topmøde hvert andet år, som skal være med til at skabe nye partnerskaber gennem dialog og networking samt profilere projekter, der allerede er i gang. Udgifterne til topmødet i København kommer oven i de 225 millioner bistandskroner, som regeringen foreløbig har bevilget til P4G, oplyser Udenrigsministeriet.

Det er ikke første gang, at udviklingsmidler bruges til at betale for konferencer og topmøder, påpeger Martin Marcussen, der er professor ved Københavns Universitet og ekspert i udenrigstjenesten.

»Der er meget mødeaktivitet rundt omkring i hovedstæderne. Det er nogenlunde de samme mennesker, der mødes igen og igen,« siger han.

»Det er en dyr måde at arbejde diplomatisk og udviklingspolitisk på. For der er langt fra de konferencer og den mødeaktivitet til det, det i virkeligheden handler om: at skabe udvikling. I bedste fald skaber møderne et momentum for forandring. I værste fald er der tale om udviklingsturisme.«

Sagen kort

 • P4G-initiativet er regeringens store prestigeprojekt på udviklingsområdet. Projektet er udtryk for et paradigmeskifte på udviklingsområdet, hvor man nu i højere grad end tidligere vil have erhvervslivet involveret i at nå udviklingsmålene. Initiativet har fået kritik fra flere sider.
   
 • Information fortalte i sidste uge om, hvordan den kinesiske e-handelsgigant Alibaba er blandt de virksomheder, der får gavn af danske udviklingsmillioner til et projekt, der skal gøre firmaets pakketransport grønnere. Et projekt som bl.a DI Handel kritiserede.
   
 • Regeringens rådgivere i Udviklingspolitisk Råd var også forbeholdne, da P4G skulle godkendes til at modtage bevillingen på 225 millioner kroner. Statsministerens nye ’globale’ initiativ for grøn vækst risikerer at blive for bureaukratisk og handle for meget om danske interesser, påpegede de.

Helle Munk Ravnborg, forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, finder det problematisk at finansiere P4G-topmødet over udviklingsbistanden.

Hun peger på, at P4G ifølge sit programdokument er et initiativ, der primært beskæftiger sig med at fremme bæredygtig udvikling og grøn vækst, og når det er tilfældet, bør finansieringen komme fra andre midler end bistanden.

Hun henviser til, at det på FN’s klimatopmøde i København i 2009 blev aftalt, at bistand, som bliver givet til klimaprojekter, skal være såkaldt »nye og additionelle« i forhold til den almindelige bistand, som fortrinsvis er til fattigdomsbekæmpelse. Det ser ikke ud til at være tilfældet med P4G, mener Helle Munk Ravnborg.

»Hvis alle de her internationale aftaler og løfter overhovedet skal bruges til noget som helst, så skal man kunne tro på dem. Ellers er det bare tomme ord,« siger hun.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) anerkender dog slet ikke denne definition for, hvad nye og additionelle midler er. Her har Danmark ifølge ministeren en anden fortolkning.

»Der er ikke en internationalt anerkendt definition af begrebet ’additionel’ under FN’s klimakonvention, og det har altid været et stærkt omdiskuteret spørgsmål,« skriver ministeren til Information. 

Ifølge Tørnæs har Danmark de seneste år fortolket ’additionel’ som nye midler i forhold til, hvad der tidligere er blevet rapporteret til FN’s klimakonvention UNFCCC. Og altså ikke som noget, der skal ligge ud over den almindelige bistand på 0,7 procent af BNP.

En forklaring som undrer Helle Munk Ravnborg. Konflikten omkring klimabistanden har ved topmøderne handlet om, at de fattigste lande ikke ville acceptere, hvis de midler, som skulle hjælpe med at gøre dem mere modstandsdygtige over for klimaforandringerne, blev taget fra den almindelige bistand på 0,7 procent af BNP, som de rige lande har lovet, mener hun.

»Det kan godt være, det er additionelt i forhold til klimakonventionen. Men det gør det ikke additionelt i forhold til de 0,7 procent, som vi i årevis har lovet verdens fattigste lande,« siger Helle Munk Ravnborg.

Mulig katalytisk effekt

Generalsekretær i Care Danmark, Rasmus Stuhr Jakobsen, ser ikke noget problem i at finansiere topmødet med bistandsmidler.

»Vi bliver nødt til at have mod til at tænke ud af boksen også i forhold til, hvordan traditionelle udviklingspenge bliver brugt, og det er netop det, P4G-mødet prøver på,« siger han.

»Det centrale er den mulige katalytiske effekt, det her kan have i forhold til i sidste ende at fremme nogle udviklingsmål. Jeg er ikke et splitsekund i tvivl om, at hele involveringen af den private sektor kommer til at spille en afgørende rolle i, at vi overhovedet kan gøre os nogle realistiske forhåbninger om at nå i mål med verdensmålene.«

– Men er der ikke lidt langt fra et topmøde med politikere og erhvervsfolk til det, vi traditionelt forbinder med udviklingsbistandens mere direkte hjælp til verdens fattige?

»Det er klart, at det på en eller anden måde er en omvej, hvis man kigger på udviklingspengene som nogle, der skal så direkte derned som muligt. Men vores kæmpestore problem i verden er, at vi skal bruge i nærheden af tre billioner dollar om året for bare at nærme os opfyldelsen af verdensmålene.«

Derfor nytter det ikke at bruge bistandsmidlerne, som vi plejer, mener Rasmus Stuhr Jakobsen.

»Der bliver nødt til at være nogen et eller andet sted i systemet, der må turde at bruge nogle penge anderledes med den bagtanke at få flere ressourcer og penge ind,« siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor udviklingsbistanden skal finansiere P4G-topmødet, peger udviklingsminister Ulla Tørnæs også på mødets store ambitioner. Deltagelse af folk på præsident- og statsministerniveau sikrer »gennemslagskraft«, og at betale mødet over bistanden er ifølge ministeren i overenstemmelse med OECD’s regler »for finansiering af møder relateret til udviklingsprogrammet«.

»Verden har ikke brug for flere målsætninger og gode hensigter. Der er brug for innovation og handling, hvis vi skal realisere verdensmålene. Ikke mindst i udviklingslandene, hvor udfordringen er allerstørst. Et af midlerne er offentligt-private partnerskaber. Vi ved, det virker, men der er brug for, at flere aktører kommer om bord, at nye partnerskaber udvikles, og at de bedste skaleres op hurtigere til gavn for flere,« skriver Ulla Tørnæs.

Regeringens grønne prestigeprojekt – P4G

P4G-initiativet er regeringens store grønne prestigeprojekt. Ved at promovere og støtte udvalgte partnerskaber mellem erhvervsliv, offentlige organisationer og ngo’er ønsker man at fremme grøn vækst i udviklingslandene. I en række artikler ser vi nærmere på projektet og dets brug af bistandsmidler.

Seneste artikler

 • Sådan har vi undersøgt Løkkes nye grønne prestigeprojekt

  10. november 2018
  Kilder, der nægter at tale, tovtrækkeri med embedsværket og en klage til Ombudsmanden. For et par måneder siden satte vi os for at give Lars Løkke Rasmussens grønne prestigeprojekt P4G et kritisk eftersyn. Her er historien om, hvordan vi gjorde – og nederst links til aktindsigter og anden dokumentation i sagen
 • Lars Løkke vil så gerne være grøn

  10. november 2018
  GGGI, 3GF og nu P4G. Igen og igen forsøger Lars Løkke Rasmussen gennem prestigeprojekter med spøjse forkortelser at blive en grøn statsmand. Og igen og igen er det gået galt. Spørgsmålet er, hvorfor det skulle ende meget anderledes denne gang
 • Lars Løkkes grønne prestigeprojekt var en fuser

  10. november 2018
  Ambitionen med bistandsprojektet 3GF var at udvikle offentligt-private partnerskaber, der kan skabe grøn vækst. Men nu afslører en intern rapport en række problemer med projektet. I år lancerede regeringen så opfølgeren P4G uden at have lært af fejlene, lyder kritikken
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Kan vi ikke snart komme af med Lars Uløkke?
Det er nødvendigt med et valg.

Helle Walther, Nette Skov, Bjarne Andersen, Rigmor Løgstrup , John Andersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Torben Skov og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Først var det udgifter til flygtninge her i landet, og nu dette.
Hvad med at kalde en spade en spade. De må græmme sig i UM.

Helle Walther, Nette Skov, Else Marie Arevad og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Et fuldstændig inferiørt 'klimatopmøde', gennemført af et inferiørt land, med inferiøre deltagere og formentlig med et fuldstændig inferiørt resultat.
Der er brugt 10,5 millioner kroner på at pudse en politisk facade. Tænk hvad de penge ellers kunne være brugt til...

Charlotte Ardal, Helle Walther, Nette Skov, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, bente-ingrid bruun, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Arne Albatros Olsen, Dina Hald, Torben Skov og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Jeg er efterhånden mundlam. Ganske enkelt.

Helle Walther, Nette Skov, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Torben Skov og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Hvad tænkte Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen, der sidder i P4G’s advisory board på? Kirken?

Helle Walther, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, bente-ingrid bruun, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Bettina Jensen, Dina Hald, Torben Skov og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Gammel nyhed.

Jens J. Pedersen

Når han ikke kan sidde på skamlen, så skulle han måske stå på den. Kan alle se mig?

Nette Skov, Rigmor Løgstrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Efter som de herre og damers sociale indsigt er særdeles underudviklet og har brug for udvikling, kan det måske forsvares.

Verdens alvorligste problem er slips og jakkesæt!

Nette Skov, Bjarne Andersen, Hanne Ribens, Jan Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Britta Hansen, Carsten Mortensen, Frede Jørgensen, Kim Houmøller og Lis djørup anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"»Det er en dyr måde at arbejde diplomatisk og udviklingspolitisk på"

Jamen, de arbejder jo ikke i anden forstand end at udøve denne afsporede forretningsmagt over vor såkaldt udviklingsbistand (som i virkeligheden burde hedde genopretningsbistand til områder i verden, som kolonimagterne plyndrede og perverterede - og fortsat udtager gigantiske profitter fra, i det omfang noget er tilbage. Det er hele fortællingen, som er vind & skæv; pivende falsk - ikke blot måden hvorpå visse dele af orkestreringen finder sted.

Charlotte Ardal, Nette Skov, Rigmor Løgstrup , Jan Jensen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Ervin Lazar, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Torben Skov, Lars Kristensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Verdens alvorligste problem er slips og jakkesæt!"

Som symboler på uniformering, konformitet og økonomisk/social status er kjole og slips; jakkesæt og laksko, så afgjort indikatorer på et forkvaklet sind. Dog ikke bevis.

Rigmor Løgstrup , Hanne Ribens, Jan Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Mere end 40 års udviklingsbistand har jo ikke været den store succes.
Så måske skal der prøves noget nyt.
Det kræver planlægning.
Fremtiden vil vise om initiativet P4G giver resultater.
Lidt tidligt at alle kloge ågerne råber op.

Carsten Mortensen

De kan vel mødes som de gamle bliver tvunget til, med hjemmeplejen:
Gennem en skærm - det er så moderne ;-)

Charlotte Ardal, Bjarne Andersen, Eva Bertram, Rigmor Løgstrup , Vibeke Hansen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Anne Eriksen, Marianne Stockmarr og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Ja udgifter til sikkerhed hoteller og god mad for eliten, og de som har hjælp behov sover på jorden.
Det er et stort dilemma hvad vi skal gøre og hvordan får vi ind i hovedet at vores hjælp i princippet bør være frivillig tab på vores konto.
Ved nogen lige i hovedet hvor meget forsvaret koster i forhold BNP bare lige for at sammenligne?

Charlotte Ardal, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ja udgifter til sikkerhed hoteller og god mad for eliten, og de som har hjælp behov sover på jorden.
Det er et stort dilemma hvad vi skal gøre og hvordan får vi ind i hovedet at vores hjælp i princippet bør være frivillig tab på vores konto.
Ved nogen lige i hovedet hvor meget forsvaret koster i forhold BNP bare lige for at sammenligne?

Jeg vil nok kalde deltagerne af dette møde for simple samfundssnyltere. - Ikke mindst Lars Løkke Rasmussen, der tilsyneladende også har udtænkt denne metode til at lirke skatteborgernes penge ud af statskassen.

- Hvis erhvervslivet nu vil noget alvorligt med denne såkaldte "organisation", hvorfor betaler de så ikke for mødets omkostninger?
- Men noget tyder på, at erhvervslivet absolut ikke vil betale, så hvorfor forlanger erhvervslivet så ikke, at mødet afholdes på helt minimale omkostninger? - Eller måske at hver deltager selv betale egne omkostninger.
- Og hvad gør seriøse NGOér egentlig i denne snylteforsamling?

Dorte Sørensen, Dina Hald, Charlotte Ardal, Torben Skov, Nette Skov, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Ervin Lazar og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Alibaba leder tanken hen på de x antal røvere, hvor Løkke igen viser sin utrolige, utrættelige evne til at omdirigere/ omkalfatre virkeligheden til gavn for sig selv. Svæver Løkke også over den skammel, Jens?

Dorte Sørensen, Charlotte Ardal, Helle Walther, Nette Skov, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Der er meget mødeaktivitet rundt omkring i hovedstæderne. Det er nogenlunde de samme mennesker, der mødes igen og igen".

Ja, for det er de samme mennesker, der synes der skal skæres ned på de offentlige udgifter til de svageste, der i samtidigt mener det er helt på sin plads at de selv får det offentlige til at betale for deres private udgifter og støtte til andre private erhvervsdrivende milliardærer.

Samtidig med at de naturligvis knytter erhvervsvenlige netværk, der skal gavne dem selv i fremtiden, og brander sig selv som "grønne klimaforkæmpere" i vælgernes bevidsthed.

En virkelig win-win situation, som Løkke sagde før P4G mødet.

Dorte Sørensen, Charlotte Ardal, Viggo Okholm, John Andersen, Vibeke Hansen, Jan Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens J. Pedersen, Hans Houmøller, Britta Hansen, Torben Skov, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Giv det et par år, Så vil neoliberalt pladder om Green Growth klare skærene, sådan at vi kan bruge ulandsmidlerne til at få formel 1 til København.....

Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Torben Skov, Carsten Munk, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, vi må have et incitament til at få flere turister til det grønne København...

Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Carsten Munk og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Mødet har åbenbart haft flere agendaer, at promovere LLR som klimaforegangsmand, oh my God! GGGI hans tidligere "job" som gik ret uheldigt, er jo en linje til det, der afholdes nu, og måske håber LLR på lederjob der.?? efter valget.
At det koster, er ingen nyhed, men hvorfor tage pengene fra udviklingsbistanden, det kunne tages fra klimaminiseriet, eller statsministeriet, det havde været mere reelt.

Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Charlotte Ardal, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld men jeg kan ikke lade være -
"Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal sammen med Siriuspatruljen overnatte i kanten af indlandsisen i Grønland, hvor han har opholdt sig siden fredag.
Det oplyser Statsministeriet.
Det hidtil hemmeligholdte besøg aflægges på den østgrønlandske kyst ved Siriuspatruljens hovedkvarter, Daneborg, på halvøen Wollaston Foreland."- (kilde DR - P1' morgenradioavis fortalte også historien)
En spændende ferie betalt af skatteyderne eller hvorfor skal statsministeren flyve igen til Grønland - Har LLR talt for meget med kronprinsen og selv her i sidste år af hans statsministerperiode selv få en skattebetalt oplevelse med Siriuspatruljen ?

Mon han bliver spist af en sulten isbjørn ?

De kan være kræsne - jeg kom straks til at tænke på Afghanistan og den der AK47 med tilhørende hat, som Løkke poserede med.