Læsetid: 8 min.

»Hvis du begynder at opføre dig politisk korrekt, er du pr. definition ikke videnskabsmand længere«

Professor Peter Gøtzsche, som er kendt for sine kontroversielle holdninger til psykofarmaka, er blevet udelukket fra det internationale forskningssamarbejde Cochrane. »Upassende opførsel,« lyder den officielle begrundelse. Men fejden handler især om videnskabelig frihed og medicinalindustriens stadigt større magt over sundhedsvidenskabelig forskning
Læge og forsker Peter Gøtzsche er ikke længere en del af det internationale forskningsfællesskab Cochrane. Han er kendt for sine kontroversielle udmeldinger om psykofarmaka, screeninger og HPV-vaccinen. Men udsmidningen kritiseres af mange.

Læge og forsker Peter Gøtzsche er ikke længere en del af det internationale forskningsfællesskab Cochrane. Han er kendt for sine kontroversielle udmeldinger om psykofarmaka, screeninger og HPV-vaccinen. Men udsmidningen kritiseres af mange.

Peter Nygaard Christensen

19. november 2018

Det var otte år i medicinalindustrien, som i 1993 fik den danske læge og professor Peter Gøtzsche til at indgå i et samarbejde om en ny forskningsorganisation. I medicinalindustrien havde han oplevet, hvordan de store lægemiddelvirksomheder selv forskede i virkningen af deres medicin. 

Det ville han ændre.

»Det svarer til, at en anklaget i retten får lov til at fremlægge alle beviser for sin uskyld, uden at der bliver spurgt kritisk ind til det og uden, at andre fremlægger deres beviser,« som Peter Gøtzsche har sagt til videnskab.dk.

Formålet med den nystiftede organisation The Cochrane Collaboration (i dag Cochrane, red.) var kritisk at belyse forskning og afdække forkerte, manglende eller biased resultater. I dag, 25 år senere, er det uafhængige forskningssamarbejde et af verdens mest anerkendte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • lars søgaard-jensen
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Morten Lind
 • Jørgen Møller
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Morten Balling
 • Jørn Andersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Kurt Nielsen
 • Hans Aagaard
 • Steffen Gliese
 • Cristina Nielsen
 • David Zennaro
lars søgaard-jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Morten Lind, Jørgen Møller, Peter Beck-Lauritzen, Morten Balling, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Hans Aagaard, Steffen Gliese, Cristina Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ikke rigtigt at kalde PGs synspunkter kontroversielle. De er kritiske og tidvist uforsonlige, men de formelle argumenter deles af flertallet af forskere, som har sat sig ind i synspunkterne og de problemstillinger, de udspringer af. Det ville helt klart have været at foretrække, at PG fortsat kunne have fremført sine synspunkter internt i Cochrane og ikke som nu, hvor han fremstår som martyr.

lars søgaard-jensen, Anne-Marie Krogsbøll, ingemaje lange, Birgitte Olsen, Peter Beck-Lauritzen, kjeld jensen, Morten Balling, Hanne Koplev, Jørn Andersen, Erik Pedersen, Hans Aagaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

- fordi folk kan anmelde kommentarer, de finder stødende, til webredaktøren. Det bruges dog hovedsageligt, når der nogle gange i weekenden slipper spammere med tvivlsomme erotiske links at faldbyde ind på domænet.

Peter Beck-Lauritzen, Morten Balling, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Armslængde princippet gælder ikke længere. Politikere blander sig og har meninger om noget de ikke (undskyld) ikke aner en skid om. Ytringsfrihed gælder ikke længere for videnskaben. Alle dage har der været uenigheder om videnskabelige teorier. Behøver vist ikke at nævne at mange af de forurettede i sidste ende fik ret!

Anne Mette Jørgensen, lars søgaard-jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Birgitte Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Morten Balling, Hanne Koplev, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Vi har brug for sundheds-kritikere, der ikke er i lommen på producenterne.Som tør råbe højt og risikere deres karriere og omdømme. Lighed i sundhed er i høj grad at kæmpe mod den stærke 'pille-kapital'. Sundhedspolitikerne har solgt deres sjæl til pillefabrikanterne. Som om at fremskridt på sundhedsområdet er lig med en ny pille. Det er jo pivforkert. Vi får bare ny afhængighed og ny u-sundhed. Er der ikke en eneste yngre politiker der tør sige fra? Skal alle politikere have arbejde i branchen bagefter? Det skaber mistillid og lede at ingen tager emnet op. Og meget få journalister, forlæggere og kulturpersonligheder.

Anne Mette Jørgensen, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Birgitte Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Koplev og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Fri forskning skal genindføres. Findes ikke idag; universiteter, styrelser og politikere er interessent-financieret. Dybt, dybt uacceptabelt. Vi skal have flere frie folk som Peter Gøtsche!

Anne Mette Jørgensen, lars søgaard-jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Birgitte Olsen, Hanne Koplev og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Med oprettelse af diabetes centre i alle de større byer har vi Novo til at diktere vor diabetes behandling. Til disse centre knyttes såvel behandling samt forskning.
Novo opretter Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research samt Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Købehavns universitet. Ikke at det ikke er fint at de støtter forskning men de styrer så også hvad for en forskning der skal udføres på vore universiteter (hvis en forsker får penge fra Novo så er han jo igang og har lettere ved at få fra anden side) men også antallet af professorater og hvem der skal have disse.
Nu skal vi så have et Nationalt Genom Center der er afsat penge på finansloven men igen er det Novo, der skal bestemme hvor vore genomer skal sekventeres og analyseres - centraliseret i København og Århus. Dette vil remme alle, der andre steder i Danmark arbejder med netop denne type analyser. Formålet med det nye center er at hjælpe med personlig medicinering - noget som alle vore Universitetshospitaler har arbejdet med igennem de sidste mange mange år. Men måden er at fjerne den patient nærhed der jo netop tilstræbes på hospitalerne.

Peter Beck-Lauritzen, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Jeg er hverken psykiater eller sågar medicin uddannet, men jeg har arbejdet med psykisk syge i årtier og vel og mærke ikke som klinikker.
Det jeg har oplevet i psykiatrien har været, helvedes forgård.
Jeg har set overmedicinering, diskuteret med psykiatere og haft kolleger efter mig, fordi jeg sagde ( og det mener jeg) men han har jo ikke noget tøj på.
Jeg kunne skrive utallige cases og det vel at mærke ikke fra en stol til en samtale i 10 min eller højst ½ time, men efter i månedsvis at have kendt patienten i dagligdagen, talt og set patienten løbende . Dette billede af det hele menneske ser psykiateren og eller sygeplejersker aldrig. Zyprexa, som i årevis blev udskrevet med rund hånd, og når folk klagede over de havde taget 10 -20 kilo på var det bare fordi de var dovne. Dyrk noget motion og spis flere grøntsager. Det var og er stigmatiserende og modbydeligt. Lidt ydmyghed ville være klædeligt fra den stand i stedet for at misbruge sin titel som mediciner. I øvrigt ved de fleste læger meget lidt om medicin.
En af disse meget plagede mennesker fortalte jeg om i en pause ved et kursus til den nu afdøde psykiater, Finn Jørgensen. Min tanke, fornemmelse var, at en patient blev mere syg af de utallige præparater. Finn Jørgensen gav mig ret, sådan at det er observeret og ikke utænkeligt. og gav mig et råd.
Sig til at hans psykiater at han skal udluftes. Det vakte gehør hos den unge psykiater på Hvidovre psyk og han henviste til Sankt Hans for en længere indlæggelse og udluftning. Udluftning er ,at ud trappe ud til 0, for herefter at observere og evt påføre et præparat ad gangen og se virkningen.
På vejen derned i taxa var patienten meget angst og sikker på, at det kun ville blive værre, men jeg var så dum tillidsfuld, at jeg fik ham overbevist om at det ville være godt. Fik flere gange forhindret ham i at springe ud af taxaen. Jeg have jo Finn Jørgensen i tankerne.
Efter ca. 14 dage tog jeg og en kollega ned på besøg og jeg fik et chok.
Den plagede havde sår i hele ansigtet, savlede og kunne praktisk talt ikke stå på benene og kunne knap tale. Han fik dog fremstammet, at han fik endnu mere medicin.
Jeg blev rasende og udbad mig en samtale med en læge, da det var stik imod henvisnings årsagen.
Han kaldte mig ridgid og brugte sin autoritet. Hvis man skal udlufte skal man have gummiceller, og det sagde han Gudhjælpemig.
Denne unge mand var ikke aggressiv, nærmere det modsatte. Desuden sagde lægen , at der var meget mere ro i gamle dage, fordi man gav patienterne, resstilnil.
Jeg forsøgte herefter ihærdigt, at få andre med mig til at klage, men de sagde til mig at det var omsonst. Jeg kontaktede desuden til den henvisende psykiater på Hvidovre Psyk , men han sagde at han intet kunne gøre.Jeg husker hans navn men vil ikke hænge ham ud her, da jeg betragter ham som en af de bedre.
Den omtalte psykiater på Sankt Hans blev senere en af cheferne på Glostrup og var der indtil 2010. og er i dag privatpraktiserende i Hellerup.
Jeg har stadig dårlig samvittighed over at jeg lod parnasset bestemme.
Merete Nordentoft mener at vide, men som en af hendes kollegaer for nylig udtalte i et tv. program, så er hjernen det område på jordkloden som ikke er udforsket.
Jeg har mange flere erfaringer, men det vil føre for vidt her, og er nu i gang med at læse en krimi af Sissel - Jo Gazan - Svalernes graf og dene krimi handler om vacciner og forskning.
Jeg har før mailet med Peter Gøtze, men det har de sidste 3-4 år ikke været muligt.
Han har min fulde støtte og det trods hans skarpe retorik.
Jeg har en god veninde, som er psykolog i Århus og hun tror desværre på både, funktionelle lidelser og det gode i at ordinere medicin til ADHD børn. Desværre ved hun kun hvad psykiatere mener.
Det er eddermame op ad bakke.
Der er kun en GUD, husk det neurologer og psykiatrikere.
Erfaring kan ikke kun ses i grafer og uden praktisk erfaring og omtanke bliver det hele til tal, men vi er ikke kun tal på en skærm.
Lyt er vores fornemste opgave.