Læsetid: 4 min.

Danmark oplever ny politisk venstrebølge

Ugens to store tværpolitiske aftaler om erhvervsskoler og udsatte boligområder – hvor SF er med begge steder – udstiller, at folkesocialisterne nu for alvor er parat til at udfordre Alternativet og Enhedslisten med en helt anden og hård, realpolitisk kurs
24. november 2018

Uenighederne mellem partierne til venstre for Socialdemokratiet har igen fået skarpe kanter. Torsdag blev et opsigtsvækkende vendepunkt: Her gik SF med i den nye, omfattende erhvervsskoleaftale sammen med de borgerlige partier og stemte samtidig for regeringens kontroversielle ’ghettopakke’ i folketingssalen. Dermed slår folkesocialisterne tilbage på den pragmatiske linje fra den ellers traumatiske tid med regeringsdeltagelse under statsminister Helle Thorning-Schmidt.

SF gambler højt og helhjertet på, at resultater vil veje tungest på valgdagen; at mange venstrefløjsvælgere og endnu flere rådvilde vælgere foretrækker små sejre frem for store ord. De to aftaler indeholder nemlig tung, konkret politik af den gammeldags slags, og vil kunne mærkes af titusindvis af borgere i de kommende år. På godt og ondt.

Fra resten af venstrefløjen har der straks lydt et ramaskrig og anklager om klasseforræderi. Men signalet om at ville søge kompromiser, også når det bliver beskidt, er nøje overvejet af SF’s folketingsgruppe, som hellere end gerne vil skille sig klart ud fra Alternativet og Enhedslisten – og distancere sig fra den flygtige statsministerkandidatleg, som de to andre partier har hvirvlet sig selv ind i.

Ugens to store milliardaftaler med regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet trækker SF med ind i det magtrum, hvor der virkelig flyttes rundt på ressourcer, og hvor forligspartierne samtidig vinder medindflydelse på fremtidige aftaler.

Den nye venstrebølge

De stadig tydelige uenigheder mellem de mindre rød-grønne oppositionspartier skyldes ikke kun, at valget nærmer sig, og alle derfor kæmper for sig selv. Brydningerne er også udtryk for et positivt problem: De tre partier står faktisk til lige nu at give venstrefløjen det bedste valg – nok nogensinde – i danmarkshistorien.

Danmark oplever en ny venstrebølge, der er langt kraftigere end de senere års efterhånden gamle højrebølge. Selv om Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige dominerer dagsordenen massivt, har de to højrepartier end ikke tilsammen opbakning fra flere vælgere end de tre partier fra den såkaldte ’forandringsalliance’: Enhedslisten, SF og Alternativet.

Den rød-grønne opposition til venstre for Socialdemokratiet er i ordets egentlige forstand blevet mere folkelig end både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Og med en fælles vælgeropbakning, som i flere af de vægtede gennemsnit af meningsmålinger har nærmet sig 20 procent, er det kun naturligt, at de rød-grønne begynder at fragmentere mere iøjnefaldende.

Vælgerstrømmene tyder på, at der er mere end plads til tre forskellige rød-grønne partier, og derfor er Enhedslisten, SF og Alternativet netop nu i færd med at træde skarpere i karakter i kontrast til hinanden, frem for blot at kopiere hinanden.

Tre nuancer af rød-grønt

Hidtil har SF haft svært ved at genfinde sin niche. Efter at have været i en form for granatchok siden den ydmygende exit fra regeringen i 2014 virker SF nu igen klar til at tage kampen op imod de to nærmeste konkurrenter, Alternativet og Enhedslisten.

På den ene side af SF stormer Enhedslisten frem og er vokset i styrke – under inspiration fra ligesindede, succesfulde partier som Jean-Luc Mélenchons Venstrefronten i Frankrig og Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet i Sverige. Enhedslisten har erobret rollen som Danmarks røde og utvetydige oppositionsparti til den borgerlige regering. Med indignation formår Enhedslisten at skabe debat om verdens skæve gang. Men også kun debat.

På den anden side af SF har Alternativet på tumultarisk vis etableret sig som Danmarks grønne klimaparti, som pendant til bl.a. De Grønne i Tyskland og i samarbejde med den karismatiske, tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis og DiEM25-bevægelsen. Alternativet, som i sidste weekend kunne fejre femårsfødselsdag, begyndte måske som meget andet, men gradvist har Uffe Elbæk & Co. bemægtiget sig den rolle, som SF tidligere havde som parlamentarisk kanal for miljøbevægelserne.

Til gengæld er SF ved at genvinde rollen som en parlamentarisk kraft, der ikke vil nøjes med blot at påvirke debatter på sociale medier, men først og sidst søger konkrete resultater med en bare lidt bedre social og grøn balance. SF’erne har her et stort potentiale blandt frustrerede socialdemokrater.

Erfaringer fra neden

De friskslebne forskelle blandt partierne i forandringsalliancen kan vise sig at blive en styrke, da Enhedslisten, Alternativet og SF kan gøre sig håb om at appellere til en bredere kreds af vælgere. Den afgørende faktor bliver dog, om ét eller flere af partierne også kan mobilisere de arbejdervælgere, som i de senere år er sivet over til højrefløjen.

Dansk Folkeparti går fortsat frem blandt kortuddannede vælgere og trækker mere end hver fjerde arbejdervælger. For ethvert venstrefløjsparti med respekt for sig selv er det her slaget står: Kan alle de vælgere, der føler sig klemt, glemt og skæbnebestemt, trækkes over til forandringsalliancen? Eller vil Enhedslisten, Alternativet og SF forblive de veluddannedes reservat?

Fortsat fremgang er mulig. Alle tre forandringspartier har et uudnyttet potentiale for at vinde arbejdervælgere. Ugens aftaler viser dog, at SF’erne kan stå med den største trumf, ja, faktisk en stribe personlige jokere: Alle de toneangivende i SF’s folketingsgruppe, Pia Olsen Dyhr, Jacob Mark, Karsten Hønge og Lisbeth Bech Poulsen, er nemlig selv vokset op i almene boligområder.

Som ambassadører for arbejderklassen har de selv taget turen opad, og ved om nogen, hvori de konkrete og hverdagspraktiske fremskridt ligger for hundredtusindvis af ufaglærte og lejere i ugens aftaler om erhvervsskolerne og de udsatte boligområder. At Enhedslisten og Alternativet så er uenige, slår næppe nogen med forbløffelse. Pointen er, at SF nu igen træder klart frem i det politiske spektrum.

Lars Trier Mogensen udgiver nyhedsbrevet /dkpol og skriver fast politiske analyser i Information

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

At tro Alternativet tilhører venstrefløjen er en fejl - men rigtigt er det at de har en del tilfælles med "Die Grüne" i Tyskland hvor de efterhånden bliver betragtet som et borgerligt midterparti hvor SF har mere tilfælles med Sarah Wagenknecht fra "Die Linke" og hendes nye initiativ "Aufstehen" der vil beskytte tyske arbejdere mod den sociale dumpning der kommer fra Angela Merkel´s indvandrerpositive "Wir schaffen das". Men alt i alt en skarpsindig analyse fra venstrefløjsikonet - Lars Trier Mogensen.

Carsten Hansen, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Hans Houmøller og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er ikke noget at tage fejl af S og SF er politisk økonomisk blå partier, hvilket er ensbetydende med, at de ‘ikke’ er opgaven voksen til, at lede landet.

De blå økonomiske parter, skal efter valget kunne tælle til 90 i dansk politik.

Torben Skov, Ole Frank, Hans Houmøller, Helene Kristensen, Mogens Holme, Per Torbensen, Lasse Glavind og Gert Romme anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Det kan måske ligne en "venstrebølge" ud fra ren sammentælling af stemmer ifølge prognoserne. Men der er da ikke megen jubelstemning hverken på den ene eller anden fløj, eller hvad? Det kan jo også være udtryk for en træthed ved hvad der efterhånden er blevet "den etablerede magtblok". Så kan "det forhenværende regerende magtparti" komme igen? Jeg vil dog gerne tage imod kritik. Så hvis nogen derude går rundt i en eller anden sejreufori, hvad enten den er på vegne af "venstre" eller "højre" så sig mig imod.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Det burde måske ikke undre læseren, at journalisten Trier Mogensen - der til daglig blandt andet arbejder for Jysk Bank-TV - ikke har helt styr på, hvad 'venstreorienteret' egentlig betyder (det er tydeligvis heller ikke noget krav på 24/7) - men var det så ikke en opgave for redaktøren på den selverklærede tænke-avis Information, at man insisterede på bare en lille smule begrebsafklaring, så alle politiske analyse ikke som her ender i ren spintænkning.

Torben Skov, Mads Berg, Steffen Gliese, Ole Frank, Flemming Berger, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Hans Houmøller, Helene Kristensen, Mogens Holme og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Torben K L Jensen
Fra den sidste anti-demokratiske og blå økonomiske plan.

Højere straffe i bestemte områder (skærpet strafzone)
&
Regeringen vil rive bygninger ned og straffe forældre økonomisk, hvis deres børn pjækker.

Hvis nogen skulle være i tvivl, det er ikke Gentofte, at der tales om for , at straffe international organiseret kriminalitet i Danske Bank mf., det er de mest økonomisk udsatte i samfundet der piskes.

Torben Skov, Bjarne Andersen, Niels-Holger Nielsen, Steffen Gliese, Ole Frank, Jes Balle Hansen , Flemming Berger, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Hans Houmøller og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

S og SF - i nye blå farver changerende i sort. Læste at en socialdemokrat mente, at det at smide personer på overførselsindkomst, handicappede, dagpengemodtagere, sygedagpengemodtagere, førtidspensionister og kontanthjælpmodtagere ud af nyrestaurerede boliger og rive boligerne ned - var en direkte forlængelse af gammel socialdemokratisk politik. Kan ikke lade være at tænke på, hvilken klode han er vokset op på. Vore politikere er helt gået væk fra at lave politik ud fra viden og erfaring og sopper rundt i mavefornemmelser. Vi må se at få nogle voksne ind i folketinget igen.

Torben Skov, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Lars Løfgren, Herdis Weins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Leo Nygaard
Jeg er ikke politiker.
Jeg kan se, hvilke folkevalgte politiske partier der er befolkningens tjenere og hvilke folkevalgte politiske partier der er vendekåber.

Jeg kan ikke med vendekåber!

Torben Skov, Mads Berg, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nej Phillip - du har bare ikke forstand på politik og de langsigtede mål der er realistiske i et forum hvor selveste DUMHEDEN har højeste prioritet. Jeg er sgu ligeså harm som dig over den indlysende fejltagelse der ligger i at ignorere FN´s sidste alarmrende klimarapport. Vi er nået så langt at kinesisk socialisme efterhånden er den eneste måde hvormed vil kan finansiere klimamålene på.
Og det er demokratiet og politikernes store svigt at de ikke har kontrol med markedskræfterne.

Eva Schwanenflügel

SF og S stemmer for liberalistiske og nationalkonservative idealer for at skaffe stemmer.
Hvad i alverden har det med venstrefløjen at skaffe ?!?
Det er en højst mærkværdig analyse.

Torben Skov, Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Palle Eghjort og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Torben K L Jensen
Du kan bare give mig skældud, jeg har brede skuldre, du har gang i at ‘for Smed at rette Bager’, det ved du godt.

Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Leo Nygaard
Befolkningen er så indoktrineret af politisk propaganda, at politik er blevet absurd farce.
Alle ved inderst inde, hvad der kommer, nogen må kalde en spade for en spade.

De menneskeskabte klimaforandringer holder gang i vores krige og nu nye 250.000 klimaflygtninge, hvor forældre sælger deres børn ned til seks år til ægteskab, for at familien kan overleve den kommende vinter 2018-2019.

Washington Post
In western Afghanistan, villagers are fleeing not just war but drought.

Link: https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/in-western-afghanistan...

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Hvad er "venstre" og hvad "højre"? Man kan se det som noget der kun giver mening, hvis det gør, indenfor en sammenhæng i et samfund (så giver det vel ikke mening at kalde samfundet som sådan hverken det ene eller det andet?) Eller som nogle absolutter der står over både geografien og historien, som et eller andet tidløst og stedløst. Selvom jeg må indrømme at det sidste for mig virker hovedløst. Det kan egentlig være svært at se de rigtige i sådan et "tidløst" syn. Bortset fra måske hvis man vil undgå nogensinde at tage (eller rettere indrømme) fejl eller at noget må revideres fordi det ikke længere gælder.

Philip B. Johnsen

@Leo Nygaard
Jeg er ikke medlem af et politisk parti og har aldrig været det, jeg har ‘altid’ brugt min stemmeret og ofte sagt min mening, men bortset fra nogle år, som mindreårig hjemløs på gaden i perioder ufrivillig, har jeg altid været en del af samfundet.

Jeg kæmper for mine børn og samfundet, der har formet mig og givet mig en chance ‘velfærdssamfundet’.

Jeg kæmper for demokrati og respekt for andre mennesker globalt, jeg forbeholder mig retten til, at kalde en spade for en spade og en cykel for en cykel.

Så når jeg ser en genstand med to hjul og pedaler, der ligner en cykel, den føles som en cykel, når jeg løfter den, når jeg sætter mig på den og træder i pedalerne, så kører den som en cykel, så er jeg overbevist om, at det er en cykel jeg har mellem mine hænder.

Som tidligere skrevet, er befolkningen i dag i ekstrem grad indoktrineret af politisk propaganda, at politik er blevet en absurd farce, hvor det der i virkeligheden foregå er at ‘for Smed at rette Bager’.

Det finder jeg vigtigt, at påpege, for alle der gider læse hvad jeg skriver, for hvis ikke der tages hånd om denne vildfarelse og udstiller den for, hvad den er, vil konsekvenserne komme som en overraskelse og det kan skabe panik og panik skaber handlingslammelse og det smitter.

Jeg kalder en spade for en spade, som jeg ser den og skriver her, så ingen forhåbentlig bliver voldsomt overrasket og panikslagen.

PS.
Velfærd.
Folkeskoler, gymnasier, universiteter, sygehuse, ældrepleje, beskyttede boliger og retshjæp mm. er velfærd, hvilket på nordatlantisk betyder god rejse.

Eva Schwanenflügel

@ Philip B

Jeg har desværre ligesom du set u-lyset fortætte sig mere og mere.
Demokratiet er ved at smuldre. Velfærden er snart en saga blot. Og retssikkerheden eksisterer ikke længere for mindrebemidlede borgere.
Og selvom det gør mig dødsens ræd, vil også jeg fortsætte med at beskrive det der sker.
Så du gør ret i at kalde en spade for en spade, og blive ved sålænge du magter det.
Og tak for din store indsats for at oplyse os om realiteterne, selvom det er hårdt.
Mange foretrækker at lukke øjnene..

Torben Skov, Mads Berg, Bjarne Andersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Leo Nygaard
“Jamen så taler du jo, efter eget udsagn, for døve øren.”
Nej.

“Vi må aldrig stoppe med at tro på landets måde at fungere på, selv om vi ikke tror på politikerne.”
Nej kapitalisme er ikke muligt.

“Gavnligt med studiekredse og teoretikere - men tingene ændres ved udøvelse af praktisk politik.”
Nej finanssektoren bestemmer udviklingen.

Der ingen der anfægter din ret til ............ !
?

Philip B. Johnsen

@Steffen Gliese
Trumpisme.

Mord for dollars og bonus og resultatløn til de centralt placerede i Danske Bank.
Link: https://youtu.be/2KnR0lOH1dk

Jeg behøver ikke at nævne, at vores korrupte politikere i sidste uge har belønnet deres kriminelle samarbejdspartner i Danske Bank, med en fireårig kontrakt, som Folketingets finansinstitution.

Snart kommer kravet vel fra Martin Henriksen om påsyet halvmåne på overtøj, så befolkningen kan tage deres forholdsregler, når ghetto børn færdes uden for deres indhegning og kun kan straffes på lige fod med de ‘rigtige danskere’.
Eller muligvis Mette fredriksen selv kan fremsætter forslaget.

Niels Duus Nielsen

Det er lidt ligegyldigt, om vi oplever en højre- eller venstrebølge, det er først når bølgen får os op ad lænestolene og på barrikaderne, at det vil gøre en forskel. Så længe vi nøjes med at tænke fromme tanker vil udviklingen bare fortsætte mod afgrunden.

Det er ikke fuldstændig ligegyldigt, for højrebølgen har fået politikerne til at tro, at de har "det tavse flertals" opbakning, men hvor højrebølgen blot presser på for at få politikerne til at gøre, hvad de alligevel ville have gjort, hvorfor en passiv holdningstilkendegivelse fra de højreorienterede er tistrækkelig, vil en venstrebølge skulle overbevise magthaverne om, at de skal gøre det modsatte af, hvad de havde tænkt sig, og det kræver meget mere end læserbreve og vrede kommentarer.

Så vi må på gaden, venner. Vi må finde en anledning, der kan mobilisere alle de modløse, som allerede har givet op, bare at indkalde til en demonstration gør det ikke - med mindre det er fagbevægelsen, der indkalder, og det sker nok ikke.

Lad os tage ved lære af amerikanerne; ikke alt, hvad der kommer fra Guds eget land er af det onde. Lad os kopiere Standing Rock! Ghettoplanen byder sig til: Når de kommer med bulldozerne sætter vi os ned og forhindrer nedrivningsarbejderne i at udføre deres arbejde. På denne måde viser vi vores solidaritet med beboerne ved at udsætte vore kroppe for voldelige overgreb fra ordensmagtens side, det plejer at kunne skræmme magthaverne.

Det er efterhånden lidt ligegyldigt, om vi med en sådan aktion har en mulighed for at sejre; det er nu blevet et moralsk spørgsmål - for når vore børnebørn en dag spørger os "Hvorfor gjorde I ingenting?" kan vi med god samvittighed sige: "Vi prøvede!"

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Philip B. Johnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er komplet urealistisk at Enhedslisten nogensinde vil få en betydning i dansk politik (udover at kunne vælte en socialdemokratisk ledet regering), hvis den skal agere som herværende debattører ønsker.

I et land som Danmark skal man altid tilstræbe kompromisser og politikker der ikke helt udelukker anderledes tænkende. Flertalsdiktatur skal vi overlade til andre mere demokratisk u øvede lande.

Jeg tænker dog at Listens folkevalgte vil besinde sig med tiden og søge den indflydelse der er mulig og realistisk ud fra de mandater der opnås.

Philip B. Johnsen

@Leo Nygaard
Læs hvad Niels Duus Nielsen skriver 07:35, man stemmer med fødderne, hvis ikke det er muligt politisk, at ændre udviklingen til, at de folkevalgte bliver befolkningens tjenere, så er civil ulydighed vejen frem.

Niels Duus Nielsen

Carsten Hansen: "Hvordan skal det lige organiseres ?" Ved hjælp af sms-kæder. Utilfredsheden rækker videre ud i samfundet end blot ELs vælgere, jeg er sikker på, at en masse menige SF-ere også vil møde frem, hvis der kaldes til kamp. Vi behøver ikke at mobilisere flertallet, det er nok, at et par tusind møder frem.

I tilfældet Christiania blev det aldrig nødvendigt at bruge sms-kæderne, alene bevidstheden om, hvor meget ballade, der ville blive, var nok til at tvinge magthaverne til forhandlingsbordet.

Niels Duus Nielsen

Carsten Hansen, i tilfældet Christiania skulle der ikke mere til; opgaven er at finde en anledning, som taler til det store flertal. Måske er vi endnu ikke modne, måske har vi det stadig for godt til at ville risikere liv og lemmer, men hvis udviklingen fortsætter i den retning, den gør, vil det kun være et spørgsmål om tid. Og fra et revolutionært synspunkt er det bedre at have en plan parat, der kan kanalisere utilfredsheden over i ikke-voldelige demonstrationer, som gør sig godt på TV, end at lade tingene få deres eget udtryk, som vi ser i disse dage i Frankrig, hvor der er brændende scootere overalt i gaderne.

Helt fint med demonstrationer,
Civil ulydighed er noget andet.

Og det med de brændende biler i Paris skyldes igen-igen en samling voldelige demonstranter ikke nødvendigvis er ret mange.

Nå; Hvad angår Enhedslisten, så giver det ingen mening at isolere sig på den yderste fløj.
Søg nu samarbejde og indflydelse, eller forsvind i ligegyldighedens tåger.

Intet er så nyttesløs som et parti der ikke vil være med til noget som helst. (Og det ved listens folkevalgte inderst inde godt)

Eva Schwanenflügel

Den eneste der virker som besat af Enhedslistens gøren og laden her i tråden, er dig, Carsten Hansen.
Det Niels taler om er protester der batter noget i medierne, og dermed på Slotsholmen.
Alternativet er også imod ghettoplanen, og det er mange menige SF'ere og SD'ere også.
Tror sagtens vi kunne agere sammen, som det fx skete på Amager Fælled.