Nyhed
Læsetid: 4 min.

Dansk Folkeparti vil have færre udenlandske studerende. Så nu lukker universiteter populære uddannelser

På grund af et politisk krav om færre internationale studerende på universiteterne bliver der lukket uddannelser og skåret studiepladser væk i fag som klimaforandringer, bioteknologi, finansiering og innovation. Det vil give færre både danske og udenlandske kandidater med uddannelser, som erhvervslivet har et stort behov for, vurderer universiteter og Dansk Industri
Aarhus Universitet er blandt de uddannelsesinstitutioner, der må skære markant i studiepladser.

Aarhus Universitet er blandt de uddannelsesinstitutioner, der må skære markant i studiepladser.

Tycho Gregers / Ritzau Scanpix

Indland
16. november 2018

Aalborg Universitet (AAU) lukker syv uddannelser, og Aarhus Universitet lukker to. Københavns Universitet (KU) får 120 færre naturvidenskabsstuderende. Og på Copenhagen Business School (CBS) bliver der 400 færre pladser på studier i finansiering, innovation og ledelse.

Det er nogle af resultaterne af, at regeringen vil reducere antallet af internationale studerende på universiteterne.

En helt forkert metode, mener Dansk Industri. Universiteterne har også svært ved at se logikken i, at de må skære ned på efterspurgte uddannelser i klima, fysik og finansiering.

Baggrunden for reduktionen er, at SU-forligskredsen efter pres fra Dansk Folkeparti i 2013 fik indsat et loft for, hvor meget SU der kan gå til udenlandske studerende. Derfor fik universiteterne efter sommerferien besked på at reducere antallet af internationale studerende med ca. 1.000 fra næste år.

Det er dog ikke helt så ligetil, for universiteterne må ikke forskelsbehandle, så i realiteten må de lukke et langt større antal studiepladser ned på studier med mange udenlandske studerende.

En rundringning viser, at ud over de 400 pladser på CBS, må Aalborg Universitet lukke syv uddannelser for at skære antallet af studiepladser ned med ca. 300, mens Syddansk Universitet (SDU) må skære 160. På AU forsvinder 400 engelsksprogede studiepladser, og på KU gælder det i alt 140 pladser.

Det gør ondt

På KU går det især ud over studerende på naturvidenskabelige fag som bioteknologi, klimaforandringer, biologi og fysik, hvor der forsvinder ca. 120 studiepladser.

»Det gør ondt, det her, virkelig ondt,« siger prodekan Grete Bertelsen.

»Men vi fik en bundet opgave om at reducere antallet af engelsksprogede kandidater.«

Kun tre af fakultetets 31 naturvidenskabelige uddannelser foregår på dansk, og det gør det naturvidenskabelige fakultet til KU’s mest internationale. Derfor må de nu skære ned, selv om regeringen har et mål om, at der skal uddannes markant flere i netop naturvidenskabelige og tekniske fag. Og på et fag som datalogi, hvor der er meget stor efterspørgsel fra erhvervslivet, må de heller ikke øge optaget, forklarer Grete Bertelsen.

Mette Fjord Sørensen, der er chef for forskning og videregående uddannelse i Dansk Industri, mener ikke, at regeringens metode giver mening.

»Konsekvensen er, at vi går glip af dygtige talenter, selv om vi mangler folk med de her uddannelser. Derfor er loftet en uheldig måde at gøre det på,« siger hun.

For få får arbejde

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers’ (V) argument for reduktionen var i august, at kun hver tredje af de internationale studerende arbejder i Danmark to år efter endt uddannelse.

Men det argument holder ikke, mener Dansk Industris Mette Fjord Sørensen. I stedet burde politikerne have givet universiteterne et par år til at øge fastholdelsen af de internationale studerende, siger hun.

»Selv om fastholdelsen ikke er god nok, så er de internationale studerende stadig en god forretning.«

Ud over de naturvidenskabelige fag er det især internationale uddannelser i fag som finansiering, ledelse, markedsføring og innovation, der bliver ramt.

Uddannelseschef på CBS Wilbert van der Meer forklarer, at universitetet har valgt at fastholde engelsk som undervisningssprog på uddannelserne, fordi mange af CBS’ studerende skal arbejde internationalt. Derfor bliver der skåret knap 400 pladser på en lang række meget efterspurgte kandidatuddannelser, og det vil også gå ud over danske studerende.

»De udenlandske studerende befinder sig typisk på studier, som man gerne vil have mange kandidater fra. Vi skal blive bedre til at få de internationale kandidater til at blive, men alt i alt bliver der færre kandidater på områder, som erhvervslivet i høj grad efterspørger,« forklarer Wilbert van der Meer.

Skader omdømme

På Aarhus Universitet har de i stedet indgået en aftale med ministeriet om at lukke to engelsksprogede uddannelser i virksomhedskommunikation samt at stoppe med at undervise i engelsk på en række humanistiske uddannelser, forklarer prodekan Niels Lehmann. Det vil betyde ca. 400 færre engelsksprogede studiepladser på AU.

Han mener, at reduktionen har vidtrækkende betydning:

»De internationale studerende er med til at skabe et internationalt studiemiljø. Det skal man ikke underkende betydningen af i forhold til ranking, for vores internationale omdømme kan ikke undgå at tage skade af det her. Som universitetet konkurrerer vi internationalt med andre om de største forskningsmæssige talenter, derfor står der jo meget mere på spil end nogle få SU-kroner,« siger Niels Lehmann.

Danmarks Tekniske Universitet er holdt ude af nedskæringerne på internationale studerende, men må ikke oprette flere studiepladser, selv om der er mangel på ingeniører.

»Vi synes, det er dumt, fordi det blokerer vores mulighed for at levere de ingeniører til Danmark, som der er et stort behov for,« siger prorektor på DTU Rasmus Larsen.

Uddannelses- og forskningsministeren skriver i et mailsvar til Information, at Danmark er i topti i OECD, når det kommer til andelen af internationale studerende på vores uddannelser.

»Men vi har brug for, at der er en sund balance mellem det antal, der kommer hertil, og det antal, der bliver og bidrager til samfundet. Og den balance har vi ikke fundet, når i gennemsnit kun en tredjedel af de engelsksprogede dimittender fra universiteterne bliver og arbejder i Danmark,« skriver Tommy Ahlers.

Han påpeger, at det især er studier, hvor mange engelsksprogede studerende rejser hjem igen, der skal reducere antallet af studiepladser.

Ministeren skriver desuden, at han vil samle erhvervs- og studenterorganisationer og uddannelsesinstitutioner til en drøftelse af, hvad der skal til for at fastholde flere dygtige internationale studerende i Danmark. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så længe der undervises på dansk, skal det da bare bevares.

Helle Walther, Runa Lystlund og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

DF stopper ikke før de har destrueret Danmark.
Hvis de får mulighed for det, så tager de gerne Verden med, blot de får lov til at bestemme uden at tage ansvar.

Steen Meyer, Finn Egelund, Niels K. Nielsen, Flemming Berger, Michael Ryberg, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Helle Walther, Mads Berg, Runa Lystlund, Lillian Larsen, Rolf Andersen, John Andersen, Ervin Lazar, Carsten Mortensen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Gert Romme, Carsten Nørgaard, Hans Houmøller, Ole Frank og Marie E. Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Regeringen stopper ikke før, den har reduceret Danmark til amerikanske forhold, så de kan øge antallet af analfabeter og helst endnu flere funktionelle analfabeter.

Finn Egelund, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Thomas Tanghus, John Andersen, Henrik Leffers, Carsten Mortensen, Jonna Jensen, Kim Houmøller, Hans Houmøller, Ole Frank, Dagmar Holdensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Man forstår godt de glade smil, der er på folk fra DF, når de optræder på tv, for der er tilsyneladende ingen grænser for deres indflydelse på afviklingen af vores velfærdssamfund.

Arne Albatros Olsen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Thomas Tanghus, Runa Lystlund, Lillian Larsen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Jens J. Pedersen og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

Lad os støtte S-DF ved næste valg. Det påståes at være det eneste realistiske alternativ til Lykke.
Kunne paven dog blot lyse DF i band.

Runa skriver.
Lad være med at betale SU til udenlandske studerende og behold studiepladserne. Andre lande har andre ordninger. Jeg modtog aldrig SU, men tog lån og arbejdede mig igennem studierne. Ikke fordi det var lykken for mig og selvfølgelig er SU er en god ordning, men SU burde forbeholdes danske statsborgere. Så skal der også holdes orden i, at studerende ikke pro forma flytter adresse og er reelt hjemmeboende. Denne svindel er til skade for trængende studerende og og er desværre en regulær sport blandt nogle grupper i samfundet. Vi ser unge flytte til onkler og tanter.

Diskussionen om, at fjerne SU på masteruddannelsen er forfejlet. Jeg fik et statsgaranteret studielån i sin tid, det var vilkårene i mit land. Inflation, pristalsregulæring/indexering, devalueringer, og finansielle forhindringer gjorde, at jeg aldrig modtog det fulde lånebeløb. Min økonomi var meget mere fortrængt end en dansk studerenes. Det tænkte jeg ikke på dengang, men tog bare mere arbejde ved siden af studierne.

De tanker om, at danske studerende skal tage studielån på masteruddannelserne vil bare gøre deres økonomi trængt, når de er færdige og skal til at stifte familie. De eneste, der bliver kisteglade er bankerne og de har ingen risiko, fordi lånene ville nok blive statsgaranterede.

Hanne Ribens, Helle Walther, Mads Berg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Rettelse pristalsregulering...

Henrik L Nielsen

Så for at holde intelligente udenlandske unge ude af Danmark har DF mindsket chancen for at danske unge kan få en industri-efterspurgt uddannelse?
Jeg tror de skal finde nogle mindre skadelige kemikalier at vaske det flag de sover indsvøbt i.

Finn Egelund, Svend Erik Sokkelund, Werner Gass, Jens J. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Thomas Tanghus, Mads Berg, Runa Lystlund, Lillian Larsen, Tue Romanow, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Helene Kristensen, Robert Kroll, Hans Larsen, John Andersen, Peter Knap, Jesper Sano Højdal og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

DF sætter nye standarder i stupiditet. Det er snart ikke den ting og det lovforslag, de ikke vil stille, hvis det påviseligt ville gå ud over brune mennesker eller andre folk fra andre lande.

Indenfor turismen holder de dog lav profil, fordi at der er penge i skidtet.

Men jeg vil ikke undre mig det mindste, den dag de fremsætter et lovforslav om, at man lige skal logge ind med sin NemId, når man skal indløse lidt flaskepant i sit lokale supermarked.

Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Søren Jensen anbefalede denne kommentar

2/3 af de udenlandske studerende, som kommer hertil, dels for at få en GRATIS skattefinansieret uddannelse (betalt for af danske skatteydere), dels for at få SU - som også er betalt af danske skatteyderen - giver INTET, som i ABSOLUT INTET, tilbage til det danske samfund. De griner hele vejen tilbage til Rumænien, Slovenien eller hvor i unionen, de nu kommer fra - det fortænker jeg egentlig ikke i de udenlandske studerende i. Jeg havde nok gjort det samme. Meeeen, som dansk skatteyder synes jeg, at det er himmelråbende vanvittigt, at vi i årevis har tilladt denne form for velfærdsturisme. Velfærdsturismen går jo stort set kun den ene vej - antallet af danskere, der studerer i østeuropa, er jo forsvindende lille. Uanset klynkeriet fra DI og universiteterne så kan vi jo ikke åbne velfærdsbuffet'en for alle mulige gratister og snyltere, som kun TAGER, men intet giver tilbage til os danskere. Det er da en helt relevant diskusion, DF rejser !

Niels K. Nielsen, Hans Aagaard, Jørn Andersen, Bjarne Frederiksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@ Søren Lystlund,
@ Erik Fuglsang

Også jeg har selv finansieret både uddannelse og undervisningslitteratur, men det skyldes, jeg havde familie og derfor ikke kunne leve for SU.

Men min holdninger, at et samfund både bør sikre uddannelser på højt niveau, og forberede sine studerende til at operere i et internationalt samfund. Og da alle i et samfund har samme værdi, og da man ikke må gøre forskel, kan jeg ikke se anden mulighed, end at alle studerende fortsat bør modtage SU-ydelse.

I øvrigt er SU-beløbet et temmelig ringe beløb i forhold til leveomkostninger og undervisningslitteratur. Og hvis nogen, selvfølgelig har ingen i Dansk Folkeparti denne kompetence, gider at tabulere på, hvor stor andel af SU der havner i statskassen, vil de konstatere, at stort set hele beløbet er tilbage efter blot et enkelt år. Et nationalregnskab kan selvfølgelig ikke vurderes på samme måde som et husholdningsregnskab.

Og endelig er der jo de rigtigt mange danskere, der tilsvarende også læser nogle semestre i udlandet. Skal deres uddannelser i udlandet også stoppes?

Jeg er også dansk skattebetaler, Erik Fuglsang. Og som dansk skattebetaler uden for Danmark vil jeg gerne understrege, at jeg absolut ikke har skattemæssige fradrag ud over et stærkt begrænset personfradrag, men at jeg betaler skat af hele beløbet. Desuden har jeg ingen sociale fordele i Danmark, bliver jeg syg under et Danmarks-besøg, må jeg således til lommerne. Men trods dette syntes jeg, penge til uddannelser og SU er givet rigtig godt ud.

Klaus Brusgaard, Viggo Okholm, Svend Erik Sokkelund, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Mads Berg, Hans Larsen, Carsten Munk, Runa Lystlund, Jesper Sano Højdal og Kenneth Jacobsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

DF handler - givetvis uden at have det just tænkt igennem - ud fra at det at være dansk er en særlig kvalitet, som hæver os (mere specifikt dem selv) op over alverdens andre mennesker. Men selvsamme antagelse er DF den fremmeste til igen og igen at punktere. Det er lidt sødt - havde det ikke været for konsekvenserne.

Carsten Nørgaard, Ole Frank, Lillian Larsen, Steffen Gliese og Robert Kroll anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke nogen fastfrosset mening om det her....men:

1) Jeg mødte for nogen tid siden et ungt menneske, som gik på unitetet i Danmark. Nu kender jeg tilfældigvis hendes hjemland ganske, ganske godt og jeg ved, at hendes far er en af de mest korrupte ¤%&& på matriklen. Jeg havde - og har - det stramt med, at een eneste dansk skattekrone skal gå til at betale for udenlandske kleptokraters uddannelse.

2) Jeg er nødt til at spørge: Hvorfor skal en sosu-assistent være med til at betale for, at udlændige kan få sig en lang, videregående uddannelse? Hvis de bliver og skaber merværdi for det her dronningerige, så okay...men sådan går det jo ikke.

3) Det her er ren DJØF-spraak af værste skuffe:

"De internationale studerende er med til at skabe et internationalt studiemiljø. Det skal man ikke underkende betydningen af i forhold til ranking, for vores internationale omdømme kan ikke undgå at tage skade af det her. Som universitetet konkurrerer vi internationalt med andre om de største forskningsmæssige talenter, "

Ingen diskussion om kvalieteten af undervisningen. Kun flosklerne om ranking. Som de siger syd for Padborg: New Public Management lässt grüssen.

4) Og så vil jeg gerne se en diskussion blive skudt i gang; Hvad er egentlig konsekvenserne af, at store dele af vores uddannelser foregår på udenlandsk? Hvad betyder det for Danmark, at vi får hele årgange af akademikere ud, som måske har nok læst Hillbilly Elegy; men som ikke aner, hvad der sker i Han Herred og ingen som helst fornemmelse har for det her land, dets indbyggere og dets historie.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Niels K. Nielsen, Hans Aagaard, Steffen Gliese og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Dyrlægeuddannelsen på Landbohøjskolen kan godt tilføje et grundkursus i svensk. Halvdelen af studiepladserne er nemlig givet til svenske studerende. Kun 82 af 190 pladser bliver i år besat af danskere.
Skrev man i 2006.
Selvfølgelig skal der være undervisning også på engelsk, men er det nu særlig smart at den danske stat, altså skatteyderne, betaler for en hulens masse studerende som naturligt nok tager hjem og scorer kassen der ?

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Niels K. Nielsen, Hans Aagaard, Mogens Holme, Kim Houmøller, Bjarne Frederiksen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

@Gert Romme
Jeg er ikke DF-vælger, men jeg synes, de rejser en relevant diskussion.
Det er - i mine øjne - groft generaliserende, når du skriver: "Og hvis nogen, selvfølgelig har ingen (INGEN !!!!) i Dansk Folkeparti denne kompetence. gider at tabulere på, hvor stor andel af SU der havner i statskassen, vil de konstatere, at stort set hele beløbet er tilbage efter blot et enkelt år."
Er det en påstand, du kan dokumentere med solid videnskabelig evidens ?
Nu har jeg ganske vist en samfundsvidenskabelig kandidatgrad, men jeg ved alligevel ikke, hvad det betyder at "tabulere på", som du skriver. Fred være med det. Vi kan fint tage en rask diskussion i disse spalter.
Vores uenighed handler ikke om den generelle samfundsøkonomiske nytteværdi af uddannelser, omend ikke alle uddannelse har samme værdi, hvad der i sig selv er et tabu, men snarere om HVEM der skal have adgang, dels til gratis uddannelser, dels til at få lommerne i designerbukserne fyldt op med SU, mens man som gratist studerer for andre menneskers penge. Begge dele er finansieret af hårdt plagede danske skatteydere.Jeg betaler min skat, om ikke med glæde og smil, så dog i det mindste efter reglerne.
Mit udgangspunkt er, at uddannelsessystemet, som i høj grad er finansieret af danskere over skatterne og afgifterne (med undtagelse af visse brugerfinansierede uddannelser som HD, master mm) naturligvis også skal være indrettet for danskere, hvorfor der naturligvis i udgangspunktet undervises på dansk.
Hvorfor skal danskere give gratis uddannelse og SU til udlændinge ? De må selv hoste op ! Færdig ! Det i forvejen udfordrede SKAT har forøvrigt pt et hyr uden lige med at inddrive SU-lån hos de udlændinge, som nu er rejst hjem med et svedigt smil på læberne efter endt uddannelse med flotte certifikater og diplomer. Mange af dem glemte blot at betale regningen, da de først var rejst ud; mange og desværre også et voksende antal udenlandsk studerende, lader således dybt usympatisk hånt om tilbagebetalingen af deres gæld til den danske stat, når først de er ude af landet. Det er dybt, dybt forkasteligt at stikke af fra regningen. Det gør man jo heller ikke på en restaurant. Pt. er SKAT således i gang med - under medvirken af dyrere advokater mm - at tvangsinddrive den danske stats tilgodehavende, men det volder tilsyneladende store problemer pga den danske stats manglende jurisdiktion i udlandet. Det var takken for at huse og betale for dem et antal år !!
Die Dumme Dänen ! Var vi igen, igen lidt for naive ?????
Jeg har intet imod, at danskere studerer et semester eller to i udlandet, men sker det f.eks. i Storbritannien, så skal der vel dels betales en studieafgift (ca. 100.000 pr. år), ligesom der vel heller ikke er adgang til britisk finansierede cafépenge til danske studerende. Det kunne da også bare mangle !! Derimod er der for danske studerende - mig bekendt - adgang til at få dansk finansieret SU under det udenlandske studieophold.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Hans Aagaard og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Vi skal huske på, at Dansk Folkeparti til dels består af mennesker, der ofte ikke har videregående uddannelser. Derfor mener de, at vi ikke skal uddanne og brødføde studerende fra andre lande, det må være nok med de danske kloge hoveder, som de egentlig heller ikke kan lide. De tænker, hvorfor skal vi betale for udenlandske studerende, nu når tante Birgitte er på venteliste til en hofteoperation.

Jeg tror ikke deres politik er meget mere kompliceret end det. Så vi nu ikke kommer ind på udlændingedebatten, som de nu konkurrerer om med Nye Borgerlige, Venstre og Socialdemokraterne. Det ben vil de alle grave op og bide i.

Jeg er den første student i min familie. Jeg kender godt denne kommentar, skulle hun nu være bedre end os andre, der er fiskere eller arbejdere. Det handler ofte om mindreværd og måske lidt misundelse fra nogle. Min mor gjorde sin lange uddannede færdig, efter at vi var blevet store og jeg var blevet student. Familien kunne heller ikke forstå, hvorfor hun nu skulle afslutte en lang uddannelse. Men heldigvis har mange af min mormor og morfars børnebørn taget diverse uddannelser. På min fars side stor det mere sløvt til. Det er i hans familie hvor man ikke mente, at uddannelse var noget værd, hvad det nu end var. Min mor løftede faktisk min far op fra denne tankegang og han blev håndværker og dygtig håndværker.

DF politilkere og deres vælgere består sikkert af mange helt hæderlige og ordentlige mennesker, men noget småskorne og desværre ofte uden det store udsyn. Det skaber handlinger som disse beskrevne i artiklen. De kan ikke gennemskue deres egne handlinger og resultatet af dem. De vil spare SU og så sparer de samtidigt eftertragtede studier, også for danskere. Vi ser den slags beslutninger gang på gang i Folketinget.

DFs vælgere bryder sig ikke om det der er anderledes eller stikker op i gennem mængden, derfor kan de ikke lide indvandrere og særlig dygtige mennesker. Vi har et repræsentativt demokrati, så problemet er kommet for at blive, indtil tilstrækkelige DFere får uddannelse og måske nedlægger sig selv?

Gert Rømme.
Jeg ville gerne have haft SU, men det kunne jeg ikke, eller vidste ikke, at man kunne. Jeg ved, at det har været dyrt for mig at være fattig, men jeg er en af disse brain drains, som DF vil af med og fra et andet land. Jeg har klaret mig godt og har tilført Danmark min arbejdskraft og jeg har betalt mange penge i skat. Det er mennesker som jeg DF og sikkert flere vil af med. Når jeg så bliver gammel, bliver jeg sendt hjem af Pernille Vermund med de mange små lukkede firmaer, for så er jeg ikke en god skatteborger længere. Det er ligefør jeg siger som Buster Larsen. Lorteland. Undskyld jeg mener det ikke rigtigt.

20-25 procent af danskerne stemmer på DF. Det er mange. Det værste er, at Socialdemokraterne ikke er meget bedre og de udgør endnu større andel af befolkningen.

Christina Balslev, René Arestrup, Thomas Tanghus og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Rettelese
Der skulle stå, lige før.

Runa skriver.
Undskyld Gert Rømme.

Runa skriver.
Undskyld igen Romme. Google bliver ved med at rette dit navn.

Hvis man fusionerede de centrale politiske kerne-elementer i Dansk Folkeparti og i Liberal Alliance , så fik man vist noget , der ligner det hedengangne glistrupske Fremskridtsparti ????

jens peter hansen

Antallet af udenlandske studerende er vokset eksplosivt siden 2013. Her fastslog en dom fra EU, at EU-borgere har ret til fuld SU i Danmark, hvis de arbejder 10-12 timer ved siden af – de såkaldte ’vandrende arbejdstagere’. Og det system er altså så populært, at antallet er vokset fra 441 SU-modtagere i 2013, altså før dommen, til 7.653 i 2015.

Steen Meyer, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Kjeld Jensen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Men, vil man ikke have udenlandske studerende, må man jo betale mere for at få danskere uddannet i de fag, som der så vil være for få studerende til. Kunne man evt. bede de erhverv som ser sig truet, om at donere lidt til uddannelserne?

Jeg fatter faktisk minus af det DF har gang i. Engang var der en vis fornuft i deres politik, men det forekommer mig, at politikken nu bliver besluttet og fremført af mennesker, som man før i tiden ville have kaldt lokale særlinge. Vi er et lille land, vi har meget begrænsede ressourcer - vi kan altså ikke leve af at være landmænd og fiskere alle sammen. Men det er ved at lykkes dem og Venstre at få vores samfund ført et par hundrede år tilbage i tiden. Man oplever fattige danske arbejdere, formodentlig syge mennesker, der sammenkrøbne og angste tigger ved butikkerne. Der er åbenbart mennesker, der vil anmelde dem til politiet, det er jo strafbart at være fattig i Danmark. Hvad er det dog for et samfund vi har.

Flemming Berger, Thomas Tanghus, Lillian Larsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

jens peter hansen - det lyder som noget Venstre og co. har vedtaget for at tiltrække billige arbejdere til sulteløn - med en skatteyderbetalt su som supplement kunne de måske overleve trods arbejdsgivernes vægring ved at betale en hæderlig løn?

Runa skriver.
Erik Fuglsang.
Den største SU lånegæld ligger hos danske studerende i udlandet og hjemme. Det gjorde Søren Pind opmærksom på. Deres gæld ligger et sted imellem 500 600 millioner. Andre studerende skylder ca. 1/4 del hvis jeg husker rigtigt.
Jeg er der enig med dig, selvfølgelig skal udlændinge betale deres gæld.

Nu er det også heldigvis sådan, at danskere studerer gratis i alle mulige andre lande og det er udviklende. Jeg har selv undervist, arbejdet sammen med og haft mange udlændinge ansat. Det er altid berigende med lidt anderledes indgangsvinkel til et arbejde eller et studie.
USA var nok ikke blevet så relativt rigt land, hvis det ikke var for den diversitet, der er i landet. Nu er Trump igang med at DFisere USA.

Danmark kunne godt stile noget højere, hvis du spørger mig, netop fordi danskere får muligheder andre steder .
Udveksling skaber diversitet og goodwill.

Jeg er blevet behandlet formidabelt godt her. Min gamle professor, som jeg arbejdede for i godt 4 år var fra Danmark og Ungarn. Det er sundt og godt at kende noget anden end eget land. Han var ikke en Orban, men et ordentligt menneske, der ville sine studerende og sine ansatte det godt

Jeg studerer Bæredygtig Bioteknologi på Aalborg Universitet. Undervisningen foregår på engelsk, og størstedelen af mine studiekammerater er udlændinge. Samtidig er det sådan, at stort set alt det lærebogsmateriale vi benytter, og de videnskabelige artikler vi læser er på engelsk. Uden dem vil vores arbejde umuliggøres. Man kan oversætte, men det koster penge og tid, og derfor sker det ikke. Derudover er det et krav til de studerende at de kan engelsk, og det kan alle i en grad, så sproget ikke er nogen hindring, tværtimod.

Der er samtidig noget paradoksalt i, at de mennesker man uddanner, har meget svært ved at blive i Danmark efter de har afsluttet uddannelsen. Vi er et land som bryster os af know-how, og samtidig sender vi de uddannede ud af landet, selv hvis de ønsker at blive.

Endelig er de problemer menneskeheden står overfor ikke nogen vi kan løse nationalt. Det kræver globale løsninger, og her medvirker uddannelse af internationale studerende til opbyggelse af internationalt netværk, samt en uvurderlig mulighed for at præge erkendelse og dermed den kommende globale udvikling. Og dér vil vi gerne have indflydelse.

Steen Meyer, Jesper Sano Højdal, René Arestrup, Flemming Berger, Helene Kristensen, Werner Gass, Hanne Tange, Thomas Tanghus, Mads Berg, Lillian Larsen, Runa Lystlund, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Erik Fuglsang og Niels Alstrup.

Hvordan ville I have det med en læge, der ikke kendte sine latinske benævnelser, aldrig havde læst bøger på andet end dansk, aldrig havde læst udenlandske tidsskrifter og artikler, forsket og udvekslet ideer med udenlandske forskere og så videre? Tror I, at dette studie ikke behøver at kigge til udlandet?

Vi kunne også tage IT folk, ingeniører, kemikere, fysikere, og så mange mange mange andre faggrupper.

Tror I at Novo Nordisk kunne klare sig uden engelsk, eller referencer fra andre udenlandske studier.

Er I DFere inde bag den glinsende overflade.

@Søren Lystlund
Jeg har måske udtalt noget upræcist, men jeg prøver igen, om jeg kan få mine pointer frem.
Det er naturligvis helt fint med internationale studieretninger i DK. Det er i mange sammenhænge utvivlsomt godt og nyttigt for det danske samfund - og det er også godt for Maren i kæret, selvom hun måskeikke ser det lige så krystalklart for sig, som du gør. Det er også godt, at der bruges den bedste og mest relevante internationale litteratur på studierne, ligesom det er helt uproblematisk, at der gøres brug af udenlandske forskere, hvor dette giver god mening, Herom tror jeg ikke, der er den store uenighed.
Dér, hvor vandene skiller, er, hvorvidt udenlandske studerende kvit og frit skal kunne studere i DK. Vi er næppe heller enige om, hvorvidt de skal have fri adgang til SU, og om de skal have adgang til attraktive studielån til lave eller ingen renter. Her siger jeg blot "nej tak" til at finansiere de udlændinge, der IKKE bagefter bidrager til det danske samfund, ligesom jeg er rødglødende harm over de udenlandske studerende, som bevidst misligeholder deres tilbagebetalings-forpligtelser ved simpelthen ikke at tilbagebetale deres gæld efter de aftalevilkår, de selv har skrevet under på. Det er noget svineri, og det burde vi ikke have tilladt. Der burde være stillet sikkerhed for de lån.
Jeg stemmer ikke på DF, men i modsætning til mange andre herinde, hvis demokratiske sindelag ikke rækker til at anerkende, at det er HELT legitimt stemme på DF, så føler jeg ingen som helst anledning til at ture frem med en hadefuld retorik mod det parti som ved seneste folketingsvalg opnåede tilslutning fra hver 5.dansker. Husk lige det. Hvem 5.dansker !

Runa retter.
Der er en del stavefejl og gentagelser i mine tekster, beklager.

Runa skriver.
Vi lukker Øresundsbroen, vi demonterer et fag, støber tunnelen ud, graver alle start og landingsbaner i lufthavnene op, fjerner alle færger, lukker havnene, fjerner alle el og gasledninger fra andre lande, lukker Facebook og Internettet, smider alle udlændinge ud også turister. Vi lukker alle grænser og vi skal have Øresundstolden tilbage. Danmark for danskerne.

Men hvad gør DF, når havene begynder at stige og
1/3 - halvdelen af Danmark er under vand. Hvor flygtet vi hen. Hvem vil tage imod os? Er det husbåde og havbrug vi skal satse på i fremtiden?

René Arestrup, Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Erik Fuglsang
Du burde læse min første kommentar. Her er dit svar. Jeg mener ikke at alle skal have adgang til SU. Jeg fik ikke nogen SU. Jeg sparede det danske samfund ligeledes 20 års uddannelse, som de fik kvit og frit og jeg har betalt meget høj skat i over 30 år. Kommentarene her kan også blive for smålige.
Med venlig hilsen Runa, der skriver på Sørens profil.

@Runa

Du glemte muren ;)

Kære Runa
Der er intet af det, jeg har skrevet i dag, som er kritisk over for dig. Jeg siger blot "nej tak" til at finansiere de udlændinge, der IKKE efter veloverståede studier bidrager til det danske samfund, som har givet dem en meget dyr uddannelse og (for nogles vedkommende) tillige givet dem adgang til generøse SU-ordninger og SU-lån på lige fod med danskerne. Du lader jo til - på alle tænkelige måder - at være et stort aktiv for det danske samfund, ligesom du tilsyneladende har betalt og fortsat betaler topskat i DK. Det er SÅ fint. Tak for dine bidrag. Du er jo idealet af en udlænding i DK i min optik. Mange tak for det og rigtig god weekend. :-)

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Hans Aagaard og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar

Søren Lystlund:

Siden du spørger så direkte: Selvfølgelig skal læger kunne latin. Men hvis deres viden om bedside manners stammede fra en amerkkkansk lærebog, ville det sgu være et problem.

Igen: Det gør ikke noget, du kender det land, du arbejder i. Jeg ved godt, at det er en kætterisk tanke indenfor HT-ringen.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Steffen Gliese og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Om jeg er DFer?

Må jeg citere den afdøde sandinistiske kommandant Tomas Borge: "Etiketter duer kun på whiskeyflasker".

Kim Houmøller, Flemming Berger og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Danmark eksisterer ikke i et vakuum. De nuværende udenlandske studiekammerater bliver til fremtidens internationale samarbejdspartnere. De behøver ikke at blive her for at vi får noget ud af det.

Men det kræver selvfølgeligt, at man kan se lidt længere frem end til næste valg.

Steffen Gliese, René Arestrup, Flemming Berger, Runa Lystlund, Helene Kristensen, Hanne Tange, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Benjamin Bjerre
Nu er det noget af en grov for ikke at sige naiv og udokumenteret påstand blot at sige at: "De nuværende udenlandske studiekammerater bliver til fremtidens internationale samarbejdspartnere". Hvor ved vi det fra ?
Hvorfor skal "Maren i kæret" og alle os andre finansiere de af de udenlandske studerende, som rejser hjem efter endt studier ? Jeg vil ikke betale for udenlandske nasseprinses og - prinsessers studier i DK, hvis de efter endt studier vender hjem til deres hjemland for dér at skabe velstand.

Kim Houmøller, Hans Aagaard og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

De udgifter, som de udenlandske studerende påfører den danske statskasse, og dermed skatteborgerne, er minimal, sammenlignet med de udgifter, der går til kampfly, skatte- og aktiesvindel, unødvendig konsulentbistand og meget, meget mere tåbeligt og unødvendigt, som magthaverne gladeligt bruger vore penge på.

DF går som sædvanlig efter udlændinge, fordi der er en masse hjemmefødinger, som ikke er i stand til at se ud over deres egen næsetip, men tror, at Danmark er et lille aflukke, som kan isolere sig fra resten af verden. Strudse, der stikker hovedet i jorden.

Valgkampen er i gang, så nu skal der igen pustes til fremmedhadet.

Morten Balling, Carsten Munk, Steffen Gliese, Jesper Sano Højdal, René Arestrup, Flemming Berger, Runa Lystlund, Helene Kristensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

DF har overset en langt mere nærliggende fare, som for alvor truer det danske Velfærdssamfund.

Faren kommer ikke fra Mellemøsten eller et par akademikere, som modtager SU.

Den kommer fra vort naboland Polen på den anden side af Østersøen. Den kommer fra den højrenationalistiske og højreekstremistiske PIS Regering, som taler i det samme sprog om udlændinge som visse andre partier i Europa.

Jeg mener ikke, at udenlandske studerende er en fare på Danske Universiteter snarere tværtiimod. De er en berigelse for samfundet og for Universitetet. Der skal selvfølgelig være en balance i, hvor meget SU en udenlandsk studerende kan modtage under vedkommendes ophold i Danmark.

Jeg anser de mange polakker som arbejder her for dygtige og kompetente medarbejdere og for en berigelse af Danmark, men deres højrenationalistiske PIS Regering i Polen er en torn i Europas fod.

Den polske hævn ser ud til at tage form. De har noteret sig DF retorikken på den anden side af Østersøen om Østarbejderne. Nu får vi igen af samme skuffe. Den polske regering er begyndt at udstede EU arbejdstilladelser til borgere fra Asien og lande udenfor EU. Sagen i Padborg var lige et indkig ind i fremtiden, hvad der venter os, hvis ikke vi får stoppet det her i EU med en lovgivning om sociale rettigheder for udenlandsk arbejdskraft. I yderste tilfælde må national dansk lovgivning til.

Opskriften er helt enkel. Rekrutter medarbejdere fra 3 Verdens lande lov dem guld og grønne skove. Når de ankommer til Polen hyres de af et vikarbureau. Arbejdsvilkårene er absolut forfærdelige og begynder at ligne det 2100 slaveri.

Timeløn maks 20 kr./time.
Løn ved sygdom nul og niks.
Ferie eksisterer ikke.
Indkvartering kummerligt og elendigt med massiv brugerbetaling.
Barselsorlov eksisterer ikke.
Pension eksisterer ikke.
Opsigelsesvarsler eksisterer ikke.

Flere af de filippinske chauffører var direkte chokeret over afstanden mellem de gyldne løfter og det polske slaveri, som de blev bondefanget til at arbejde under.

I Tyskland er den samme horde af polske vikarer fra Asien ved at overtage pakketransporterne for de mange internet firmaer med en timeløn på maksimalt 2 EURO i timen. I Tyskland er der eksempler på den samme svinske indkvartering af arbejdskraften, som det der blev afsløret i Padborg.

Men der virker og det ved Polens nationalistiske og højreradikale regering.

For de store virksomheder i Tyskland, Danmark og i andre af de vesteuropæiske lande er fristelsen meget stor til at fyre de fastansatte fra de pågældende lande og istedet hyre de asiatiske vikarer, som sænker lønomkostningerne rigtig meget. Det var så slut med jobskabelsen i Danmark og Tyskland medens de polske vikarbureauer kan grine hele vejen hjem over vores godtroende ja til at få Polen med i Unionen. Den polske ulv er lukket ind til den naive fåreflok.

Hvis den polske hævn breder sig til andre brancher og landet uanfægtet kan fortsætte med at masseimportere fremmed arbejdskraft, så er det vi for alvor kan blive sat skakmat, for vores velfærdsstat kan ikke finansiere det ventede tab af egne danske arbejdspladser de næste 10 -20 år.

og så er det slut med Velfærdsstaten med eller uden DF !!

Arbejdspladserne og indtægterne fra virksomhederne flytter herved fra Vesteuropa mod Polen og den polske regering spekulerer i at plyndre nabolandene for værdier, for så vokser deres indflydelse sig så meget desto større på sigt. Det er måske derfor USA nuværende Præsident Donald Trump har så travlt med at lovprise Polen og hylde landet, der nu arbejder for at splitte EU ad indefra. Donald Trump er nok ikke lige Præsidenten, der kæmper for organisering af de lavtlønnnede og for at de skal have højere løn. AMERICA FIRST NOT EUROPE FIRST.

For ti år siden var det ukrainerne og moldaverne og rumænerne, der skulle udnyttes af de polske griske firmaer. Nu er de for dyre og asiaterne kan trække løn niveauet endnu mere ned i desperationen for at få penge, der kan sendes hjem til deres fattige familier.

Min holdning er klar. Der er tale om et klokkeklart misbrug af EU´s regelsæt for vandrende arbejdstagere fra Polens side. Vi skal ikke invaderes med arbejdskraft, der under falsk omtale tvinges til at arbejde under slavelignende forhold, som ødelægger velstanden i Europa.

Der skal indføres en social dimension i EU´s lovgivning, som indfører mindsteløn, garanteret indkvarteringsforhold, pligt til anstændig sygeforsikring og finansiering af sygdom fra vikarbureauernes side. Arbejdskraft skal kun undtagelsesvist importeres udenfor EU´s område. ILO og den internationale fagbevægelse skal styrkes, så de pågældende medarbejdere organiseres under ordnede forhold og ikke under det nuværende polske anarki.

Hvis Polen ønsker at bedrive slaveri med den polske vælgerbefolknings usympatiske behag, så er det det polske folks eget ansvar. Men det skal forbydes, at de under dække af EU´s regler kan oversvømme andre nationer med deres løndumping og ødelægge andre nationers arbejdsvilkår. Det sætter spørgsmålet om de åbne indre grænser mellem Polen og nabolandene til debat.

Vandrende arbejdskraft indenfor EU handler om at bulgarer kan få lov til at arbejde i Italien og danskere kan få lov til at arbejde i Nederlandene, men ikke at døren skal stå åben på vid gab til hele verden for udenlandsk arbejdskraft fra den 3. Verden.

Nationer som Polen der misbruger social dumping til at rage økonomisk vækst til deres eget land. Den højreradikale polske regering under PIS Partiet drømmer om et Storpolen, der strækker sig fra Elben hele vejen langt øst på ind i Rusland og videre op i Litauen. I det hele taget har den polske regering sat sig selv udenfor enhver demokratisk anstændighed. Landet hører med det nuværende højrenationalistiske styre snart ikke mere med i fællesskabet. De har med deres antidemokratiske politik sat sig selv helt udenfor.

EU største svaghed er at, at vi har lukket nationer ind, som blæser på optagelseskriterierne og som er ved at forvandle sig selv til autokratier uden demokrati i normal forstand.

Det er her faren lurer, for EU har ingen sanktionsmuligheder overfor den opsætsige polske regering, der gør, hvad der passer den selv og ikke andet.

Jesper Sano Højdal, Runa Lystlund, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Kim Houmøller, Erik Fuglsang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

DF er temmelig »ingen kvaler, staten betaler« – altså den betaler for deres grundlæggende fjendtlige holdning til uddannelse generelt. Vover du at gå på andet end en teknisk skole efter folkeskolen, så er du en del af »eliten« der ikke ved hvad den snakker om. Kort og godt. Det er jo kerne-vi-har-fået-nok-af-eksperter-segmentet, det her parti taler til. Og når man ser deres måde at tale om uddannelse på, så er det så langt væk fra uddannelsesvidenskaben, det kan blive. Det er sort skole og tradition, nogen som helst sans for kritisk tænkning eller produktion eller anvendelse af viden er der IKKE tale om.

Og derfor rager det dem også en høstblomst, hvis danske uddannelser går tabt i deres hjernedød hetz på mennesker der opfylder bestemte arbitrære karakteristika, som de af en eller anden grund har set sig sure på.

Carsten Nørgaard

(Der står minsandten "hjernedød" og ikke "hjernedøde" ovenfor. Sådan kan det gå med træge taster på tastaturet.)

Michael Andresen

@ Niels Duus Nielsen og Kim Folke Knudsen.
Hvad har det med diskussionen om udenlandske studerende og fremtidens uddannelser at gøre?

Det handler også om national stolthed: videnskab med rod i vore institutioner, principper for undervisning, et nordisk demokratisyn udbredes igennem udenlandske studerende.

@Erik Fuglsang
”Nu er det noget af en grov for ikke at sige naiv og udokumenteret påstand blot at sige at: "De nuværende udenlandske studiekammerater bliver til fremtidens internationale samarbejdspartnere". Hvor ved vi det fra ?”

Jeg kan så fortælle dig, at mange af mine udenlandske studiekammerater, i dag sidder i topstillinger i diverse internationale virksomheder. Når jeg skal handle med nogen, hvem tror du, at jeg tager kontakt til? DF-Bjarne i Tørrerøvelse?
Uden de her personlige kontakter, ville det have været langt sværere at få sikret danske virksomheder lukrative kontrakter, og dermed en indtægt til den danske stat.
Dermed ikke sagt at DK skal være et tag-selv-bord, men det må da kunne løses mere intelligent end de xenofobiske forslag der er kommet frem. At uddannelser skal være på dansk samt nedlæggelsen af internationale studier, blot for at gøre det mindre attraktivt for udlændinge at studere her, er da toppen af stupiditet. Løsningen skal findes et andet sted.
Desuden er der ingen der kommer ind på, at mange af de her studerende, aldrig helt føler sig velkomne her, og derfor søger udenlands. Tag du blot en rundspørge og få det bekræftet selv.

jens peter hansen

Desuden er der ingen der kommer ind på, at mange af de her studerende, aldrig helt føler sig velkomne her, og derfor søger udenlands. Tag du blot en rundspørge og få det bekræftet selv.

Sikkert men så er det vel de danske studerende der som de første viser dem den kolde skulder!!

Jørgen Christian Wind Nielsen

Det er dokumenteret igen og igen, at dansk oplever et kraftigt domænetab, når for meget uddannelse og forskning foregår på engelsk. Tidligere var det latin, så var det tysk, nu er det engelsk. Sandsynligvis foregår der også et reflektions- og kvalitetstab, når danske studerede undervises af danske lærere på engelsk. Det er mig bekendt ikke dokumenteret, og det ville være rart med noget forskning i det. Spørgsmålet om det danske sprogs status bør under alle omstændigheder være en del af diskussionen.