Nyhed
Læsetid: 3 min.

DF: »Urimeligt, hvis de danske studerende skal betale for de udenlandske«

Det er dumt og uigennemtænkt at lukke uddannelser, studiepladser og lave undervisningssproget om til dansk på universiteterne, mener SF. Dansk Folkeparti ser ikke nogen udvej, når EU-regler betyder, at et stigende antal europæiske studerende søger mod Danmark for at få SU og gratis uddannelse
Aarhus Universitet er blandt de uddannelsesinstitutioner, der må skære markant i studiepladser.

Aarhus Universitet er blandt de uddannelsesinstitutioner, der må skære markant i studiepladser.

Tycho Gregers

Indland
19. november 2018

Ni uddannelser må lukke, og et stort antal studiepladser på eftertragtede universitetsuddannelser i klima, bioteknologi, finansiering og innovation forsvinder allerede fra næste år. Det er resultatet af, at regeringen vil reducere det voksende antal internationale studerende på universiteterne.

Reduktionen fik i fredagens Information kritik fra Dansk Industri og universiteterne for at være både »dum« og »forkert«, fordi den vil føre til, at vi får færre både danske og udenlandske kandidater med uddannelser, som erhvervslivet har behov for.

Baggrunden for reduktionen er, at SU-forligskredsen efter pres fra Dansk Folkeparti i 2013 fik indsat et loft for, hvor meget SU der kan gå til udenlandske studerende.

SF’s uddannelsesordfører, Jacob Mark, mener stadig, at SU-loftet giver god mening, men måden, som regeringen har valgt at begrænse adgangen til SU på, er forkert.

»Det er dumt og uigennemtænkt. Mest af alt for vores land, for vi har brug dygtige mennesker, der kan bidrage med at gøre Danmark klogere og stærkere. Men jeg har indtrykket af, at regeringen har siddet i et elfenbenstårn og ikke lyttet til nogen som helst og så bare besluttet meget hurtigt, at nu gør vi sådan her,« siger Jacob Mark.

Flere skal blive

Også professionshøjskoler og erhvervsakademier har fået besked på at begrænse antallet af udenlandske studerende med 1.700 allerede i 2017. Men der kunne man ifølge Jacob Mark se, at der var et problem med uddannelsesinstitutioner, der lokkede udenlandske unge hertil for at tjene penge.

De internationale studerende på universiteterne er en anden sag, mener SF’s ordfører:

»Mange af dem kan være med til at løse nogle af de store udfordringer, vi som samfund står over for inden for klima og teknologi. De gør danske studerende dygtigere, men det er et problem, at flere ikke bliver i Danmark efterfølgende. Og det bliver jo ikke løst af, at vi skærer ned på antallet.«

Jacob Mark så hellere, at regeringen havde lavet en forpligtende aftale med universiteterne og erhvervslivet om at sørge for, at flere udenlandske kandidater blev og arbejdede i Danmark.

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriets tal er det kun hver tredje af de internationale studerende, der arbejder i Danmark to år efter endt uddannelse.

De Radikales uddannelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener ifølge tv2.dk, at det også er regeringens ansvar at gøre det nemmere for udenlandske kandidater at få ophold, så de kan søge job, efter de har taget en uddannelse i Danmark.

Ikke rimeligt

DF’s uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, mener dog ikke, at der er nogen anden udvej end at skære ned på studiepladser, lukke uddannelser og lave undervisningssproget om til dansk.

»Der er jo netop blevet skåret dér, hvor der er rigtig mange, der kommer og tager en uddannelse og så tager hjem igen,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der ser EU-reglerne på området som det største problem.

SU-loftet blev netop lavet, efter en EU-dom i 2013 afgjorde, at EU-borgere, der har et studiejob på 10-12 timer om ugen og går på en dansk uddannelse, vil kunne få SU. Siden er antallet af udenlandske studerende med ret til SU steget markant.

»Problemet er, at vi har en ydelse her, som man ikke får i Rumænien, så det er klart, at de kigger herop for at tage en uddannelse, men vi er nødt til først og fremmest at sørge for, at vores skattemidler går til at uddanne danske unge,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

SU-loftet betyder nemlig også, at hvis der går for mange millioner til udenlandske studerende, så må der spares på de danske studerendes SU.

»Og det er da ikke rimeligt, hvis de danske studerende skal betale,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl og fortsætter: »Derfor må uddannelserne foregå på dansk, for hvis vi udbyder engelsksprogede uddannelser, så er de åbne for de her vandrende arbejdstagere (europæiske unge med ret til SU, red)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvor er det dejligt, man ikke bliver holdt ansvarlig for konsekvenserne af sin politik. Nu kan DF fremstå som forsvar det uddannelsesniveau, de selv har hovedaktien i at bekæmpe.
Er det eneste alternativ virkelig at DF får regeringsmagten som i andre lande, så deres uegnethed ikke kan skjules?

Niels Duus Nielsen, Arne Lund, Carsten Nørgaard, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ingen udlændinge må komme til Danmark, og danskerne skal blive hjemme og ikke arbejde i udlandet eller gifte sig til udenlandske mænd, koner eller børn.
Danmark skal være et reservat, et europæisk egnsmuseum med egen fregat i Jylland og svinehegn ved grænsen.
Morten Korch har ikke levet forgæves.

Jonna Jensen, Arne Lund, Carsten Nørgaard, Kim Folke Knudsen, Nike Forsander Lorentsen, Carsten Wienholtz, Jesper Sano Højdal, Jens J. Pedersen, Torben Skov, Mogens Holme, Helene Kristensen, Runa Lystlund og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Det er et dilemma når man skal styre sine emotioner og samtidlig være konstruktiv. Jeg må have misforstået noget.

I dag er Danmark kendt for design, innovation, god uddannelse og grøn energi. Da jeg var barn var det ost fra ALDI. Hvorfor skal det laves om igen?

Det er også et dilemma hvis men egentlig synes at der ikke skal gives endnu mere opmærksomhed til partier som benytter sig af den samme ("det-er-ikke-helt-korrekt-men-nemt-at-forstå") strategi og dermed provokerer endnu mere fokus på sig selv uden at de skal gøre noget (AFD i tyskland har købt samme strategi - må have være på tilbud et sted). Skal de ikke bare ignoreres? Det ville jo også gøre noget i den kommende process.

Hvad var det nu egentlig det konstruktive argument var? Jeg hører/læser altid det samme, også på uddannelsespolitisk topmødet - men det er jo bare en holdning og ikke et forslag. Hvad er data'en, hypotesen, målemetoden? De data jeg har set siger at hvert udlændinge studerende giver et plus i statskassen (ja - denne slags kvantificeres i middelværdier).

Det er også et dilemma at man ikke har stemmeret men alligevel føler sig forbundet til Europa og Danmark som det sted man valger at være i arbejde og bosat: Jeg forstår ikke hvordan "danske studerende skal betale for udenlandske"? Er der planer om at lave SU et negativt beløb? Jeg troede indtil nu at den Danske stat betaler SU - og ikke de studerende. Så er det vel den skattebetalende befolkning som betaler?

Det er en god ide at undervise på Dansk. Dansk for eksempel - i folkeskolen og i sprogkurser til udlændinge. Man kan også undervise unge studerende i at "kravle" (akademisk set) på Dansk. Men når de skal op på cyklerne eller el-bilerne findes der slet ikke værktøj. Det skal først udvikles indenfor "egnsmuseet og svinehegnet". Og det er jo sjældent det der sker i museer.

Den korte version af min kommentar er: Det er dejligt at nogle politiker prøver at være konstruktiv - men hvorfor er deres bidrag gemt i tre sætninger? Og hvad var det igen resten handlede om?

Dansk Folkeparti er en kræftsvulst på samfundet. Eller en mugplet. Vælg selv...

Carsten Nørgaard, Carsten Wienholtz og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Kan Dansk Industri så ikke købe nogle hegn, som DF'erne kan få lov at sætte op - f.eks. omkring en eller anden ø, hvor alle de fremmedskræmte så kan flytte til og leve i tryghed i en tidslomme, og så lade resten af samfundet blive i 2018?

Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Når et hegn sætte op, så er spørgsmålet, om det skal holde nogen ude eller nogen inde ;-)

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg synes, vi skal have dansk som undervisningssprog som forudsætning for at der gives offentlig tilskud. (Er det lovligt inderfor EU? Hvad gør Tyskland? hvad med Frankrig?)
Jeg tror, det er urealistisk at et lille land som Danmark kan eller skal leve væk fra resten af kloden, MEN derfor kan vi godt bevare nogle danske værdier og bestemt sproget. I KBH er det normalt at der tales mange andre sprog end dansk og i hele landet er det idag ikke overraskende, hvis ekspedienten ikke taler dansk. Det synes jeg er et problem.
Jeg har endnu aldrig stemt DF, men DF har til tider gode pointer. Pointer som andre partier senere har taget med i deres politiske program. DF er desuden dygtigt ledet.
Vi lever i et verden hvor udviklingen går så hurtigt, og det er urealistisk og uinteressant at forvente at leve som 1960'erne igen, men det er interessant of relevant af tale om hvilket land, Danmark skal være om 10 eller 25 år.

Jens J. Pedersen

@Michael Friis
Jeg regner med, at du er klar over, at DF ikke egentlig har nogen politik. Det er en populistisk samling, der har nogle halvgamle mænd i toppen, og deres ord er lov. Jeg oplever ikke, at DF er demokratisk ledet. Mange samfundsforskere giver udtryk for, at populisme kan anvendes demokratisk til at undergrave demokratiet. Der er flere lande, der i øjeblikket er ved at reducere demokratiet. Dem, der leder undergravningen af demokratiet, er demokratisk valgt.
Vi kan nævne: Polen, Ungarn, Østrig og Italien for ikke at nævne USA.
Men er det det, vi vil, så stem endelig på DF og deres topledelse bestående af halvgamle mænd.

Jesper Sano Højdal, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jens J. Pedersen :) Prøv at læse din første sætning med EU i stedet for DF.
"populisme" er blevet til et skældsord, der kan bruges til at moppe andre med.
Hvis dine kommentarer anbefales er, du så "populist" eller "populær" ? Jeg tror det kommer an på, hvem der giver dig "likes"

Jens J. Pedersen

Michael Friis
Jeg forsøger ikke at være populist. Hvis min kommentar anbefales, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at jeg populær, det kunne jo også være fordi min kommentar var/er fornuftig. Hele tiden forsøger jeg at være analyserende, men det kans selvfølgelig opfattes anderledes.
Den oprindelige tanke med et forenet Europa eller et fællesskabets Europa er efter min opfattelse fornuftig. Men desværre er det sådan og vil måske altid være, magt korrumperer.

Jens J. Pedersen

Leo Nygaard
Hvad forstår du ved populisme?
Jeg forstår, at nogle mennesker eller et parti bliver populær på en enkelt sag. Hvorfor populisme som regel er enstrenget.

Frede Jørgensen

@ Jens J

Hvad er der galt med halvgamle mænd?

Hvor længe kan vi oppebære en velfærd, hvor europæerne er nydere og danskerne ydere ? Sympatisk er det, men ikke langtidsholdbart for de danske nydere. De står alene tilbage med regningen for den eksternt besluttede indkomstudjævning.

Kim Folke Knudsen

Hvis jeg må have lov at brokke mig lidt.

Hvorfor skal jeg der aldrig nogensinde har sat mit kryds ved DF over min skat bidrage til at støtte partiet, fordi de danske partier er så skvattet og utroværdige at ikke et eneste normalt menneske ville overveje at melde sig ind i det foretagende.

Ud med den partistøtte hvor vælgerne tvinges til at betale kontingentbidrag over skatten ?

Hvorfor skal jeg over min skat bidrage til at finansiere den borgerlige lokalpresse som i et væk har ført valgkamp for DF 18 år i træk. Som elsker at dyrke de især højre ekstreme standpunkter og som ynder at rakke ned på alle partier der er lige modsat. Bare se den aktuelle hetz mod Alternativets partimedlemmer.

Nej til avisstøtte der holder aviser oven vande som ikke kan klare sig med almindelige abonnementsindtægter og reklameannoncer.

DF´erne er nogen hyklere i denne sag,. De har selv fingrende nede i adskillige kagedåser finansieret af EU ( altså EU´s skatteborgere og oveni den danske statskasse altså de danske skatteydere ).

Må vi være Frie vælgere, som selv vælger, hvem vil bidrage til uden statsligt overformynderi.

Kim Folke Knudsen

Ingen ser ud til at forstå, at det land som åbner sig på fornuftig vis for dygtige kompetente og videbegærlige unge fra andre lande.

at det land ender med selv at blive rigere og mere velstående netop på grund af dette samvirke omkring uddannelse, forskning og viden.

Kim ikke hvis de fleste flytter ud til lande med mindre beskatning efter endt uddannelse ?

Jens J. Pedersen

Frede Jørgensen
"Hvad er der galt med halvgamle mænd?"
Det er et rigtig godt spørgsmål.

Begrebet populisme hænger også sammen med Grundtvigs betænkeligheder omkring pøbelvældet. En udbredt forståelse den dag i dag. Det er ok, vi alle skal være med til at bestemme, men jeg og mine ved nu bedst.

Demokratiet er ikke en for altid vundet rettighed. Det er en tilbagevendende kamp og højaktuel her og nu.

Wolt (en kurerservice for mad) oplever så stor efterspørgsel efter småjobs, at de på deres hjemmeside eksplicit gør opmærksom på at "partnerskab" med Wolt, ikke giver ret til SU.

Jeg synes det er meget naturligt at forlange dansk på studentereksamens niveau for at man kan få SU i Danmark. Så får vi internationale studenter, der har interesse i vores kultur.

Eva Schwanenflügel - Frikadellepartiets Søren Espersen har et forklaringsproblem: Han er gift med en englænder.
Men ellers - gu' ved hvor mange danske studerende, der bliver undervist på andre landes universiteter? Mon ikke et tilsvarende antal, som udlændinge, der er på danske universiteter, men den side af sagen interesserer ikke DF.

Jens J. Pedersen

Leo Nygaard
Læs også omkring demokrati eller folkestyre ;-)

@Arne Lund

Jeg er blevet undervist på universiteter, højskoler og akademier i udlandet. I Sverige på svensk, i Frankrig på fransk, i United KIngdom og Unites States på engelsk og i Tyskland på tysk. Man lærer da sproget der hvor man rejser hen?

Eva Schwanenflügel

@ Arne Lund

Ingen regler uden undtagelser - for partitoppen, forstås ;-)