Læsetid: 5 min.

Enigt Folketing vil stramme reglerne for eksport af overvågningsudstyr til diktaturstater

Som reaktion på Informations afsløringer af Danmarks eksport af masseovervågningsteknologi til diktaturstater som Saudi-Arabien kræver et bredt politisk flertal nu handling. De Radikales Martin Lidegaard håber, at det kan rette op på den lempelse, der skete i hans tid som minister
Det var SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til diktatorer. Praksisændringen skete, mens Martin Lidegaard var udenrigsminister, men han har fastholdt, at han ikke vidste, der var tale om en lempelse. Det er ham, der har været primær pennefører på den beretning, der nu skal sikre, at der bliver strammet op. (Arkivfoto)

Det var SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til diktatorer. Praksisændringen skete, mens Martin Lidegaard var udenrigsminister, men han har fastholdt, at han ikke vidste, der var tale om en lempelse. Det er ham, der har været primær pennefører på den beretning, der nu skal sikre, at der bliver strammet op. (Arkivfoto)

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

9. november 2018

I fremtiden skal det være sværere at få tilladelse til at eksportere cyberovervågningsudstyr til diktaturstater.

Det mener et bredt flertal bestående af alle Folketingets partier. Torsdag vedtog Forsvarsudvalget en beretning, der pålægger regeringen at »søge veje til at skærpe den administrative procedure og praksis på området« og sikre, at Danmark er blandt de mest restriktive lande i EU.

»Der har bredt sig den erkendelse bredt i Folketinget, at vi er nødt til at stramme op,« siger De Radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard.

»For ingen af os ønsker på nogen måde at bidrage til at gøre det lettere for lande som Saudi-Arabien og andre at udøve repression over for deres befolkninger.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Olsen
  • Poul Erik Riis
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Schmidt-Nielsen
  • Oluf Husted
Thomas Olsen, Poul Erik Riis, Eva Schwanenflügel, Dorte Schmidt-Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Saudier siger at de er "irreproachable" da de regere efter" Islamisk sharia". Det har jeg hørt sige fra en regerings talesmand på arabisk.

Demokratiet siger "De har brug for formildinde omstændghed at de har solgt "overvågnings udstyr til "diktatur stater. Hvad er et "diktatur"?

Jeg er spændt at se hvordan bliver fremtiden.

Det vil kun være god og sund fornuft, hvis det er/bliver korrekt. Men jeg har i hvert fald slet ingen tillid til nogen form for sund fornuft hos denne regering.

- Hvad med at sende nødhospitaler i krig i stedet for militær?
- Og hvad med at sælge nødhospitaler til diktaturer som Saudi?

Thomas Olsen, Berith Skovbo, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, John Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Make-up politik, symbolpolitik, skuespil for folket.

Det kan danskerne så diskutere. At vi er med i en militær alliance, hvis hovedkræfter helt åbenbart legitimerer, støtter og fastholder autokratiet i bl.a. Saudi-Arabien skal vi ikke diskutere. Illustrativt.

Thomas Olsen, John Poulsen, Mogens Holme, Berith Skovbo, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, John Andersen, Olav Bo Hessellund, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det er ikke nok at svare med steorotyper som marie antoinette( (giv dem Kager altså)
Saudier (eller kronprinsen) har at skabe monarkiet, som var fra Brødre til Kong Salman til Arvelig fra far til søn.
Samtidig er at forvare den politisk ideologi han vil følge. Den ideologi deler Saudi Arabien med Egypten og andre ikke kongelige. Den politik er rettet, på nuverende tidspunk, mod bevægelsen "det arabiske forår". den modrevolution begyndte i 2011. Vesten også har interesser i den ideologi. Folke bevægelses politik i Saudi Arabien modarbejder vestens interesser ved køb af våben og måske overvågnings udstyr. Det blive
i hverfald andre prioriteringer.
Khashoggi var stærk forsvarer af "det arabiske forår"

De arabiske lande, som er imod "det arabiske forår" er stærk diktatorisk. Og det var også da det startede i 2011.

Man skal vide at modarbejde diktaturet er hjælp til det "arabiske forår" og ikke for at beholde diktaturet. Ingen misfortåelse her.

Philip B. Johnsen

“Samtidig erkender flertallet, at en skærpelse giver mest effekt, hvis den gennemføres på EU plan, så en skærpelse i det ene land ikke opvejes af øget eksport fra et andet.”
Citat Til beslutningsforslag nr. B 102
Folketinget 2017-18

Hvilket betyder, må man formode, at SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til “lande, der krænker menneskerettighederne alvorligt”, var en rigtig god forretning.

Om hvem man i fremtiden ‘vil’ sælge til, der står, at “lande, der krænker menneskerettighederne alvorligt” vil Folketinget stoppe for salget til.

Der er samtidig rigeligt af elastik i den formulering til, at det formodentlig bliver et meget midlertidigt forbud imod salg af “dual use-udstyr” for, hvad med ‘mindre’ krænkelser af menneskerettighederne, der åbentbart er helt i orden med Folketinget.

Brugen af formuleringen “dual use-udstyr” er samtidig er smart lille finte, der i fremtiden, nemt afskaffer dette forbud igen, det er precist “dual use-udstyr” ikke særligt alvorligt, det er allerede nu i dag, åbenbart helt acceptable for Folketinget, at sælge dette udstyr til lande med såkalt ‘mindre’ krænkelser af menneskerettighederne.

Det ville være rart at få belyst, hvad Folketinget mener er uacceptable alvorlige krænkelser af menneskerettighederne og tilsyneladende ‘ligegyldige’ mindre krænkelser af menneskerettighederne.

Berith Skovbo, Touhami Bennour, Carsten Wienholtz, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvorfor bliver det ikke bare ulovligt at eksportere overvågningsudstyr til diktaturstater, som Enhedslisten fornuftigt har foreslået?
Man mistænker, at der skal være kattelemme i en kommende lovgivning, så Danmark stadig i hemmelighed kan omgås reglerne.

Thomas Olsen, John Andersen, Anne Eriksen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

"Hvorfor bliver det ikke bare ulovligt at eksportere overvågningsudstyr til diktaturstater, som Enhedslisten fornuftigt har foreslået?"

I USA anvendes overvågningsteknologier også ulovligt - og er USA et demokrati? Kan Danmark kalde sig et demokrati? Kan vi producere overvågningsudstyr og militær isenkram til os selv, når vi ved at det vil blive misbrugt af vore egne magthavere? Vi har ulovligt ført ganske, ganske alvorlige krige mod andre lande gennem de seneste dekader - så kan vi tiltros at have disse magtmidler? Diskussionen er noget længere, rækker noget dybere og noget bredere ud, hvis den skal føres konsekvent. Resten er bare lapperier i helvede.

John Andersen, Berith Skovbo, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Jan Skovgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar