Nyhed
Læsetid: 5 min.

Enigt Folketing vil stramme reglerne for eksport af overvågningsudstyr til diktaturstater

Som reaktion på Informations afsløringer af Danmarks eksport af masseovervågningsteknologi til diktaturstater som Saudi-Arabien kræver et bredt politisk flertal nu handling. De Radikales Martin Lidegaard håber, at det kan rette op på den lempelse, der skete i hans tid som minister
Det var SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til diktatorer. Praksisændringen skete, mens Martin Lidegaard var udenrigsminister, men han har fastholdt, at han ikke vidste, der var tale om en lempelse. Det er ham, der har været primær pennefører på den beretning, der nu skal sikre, at der bliver strammet op. (Arkivfoto)

Det var SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til diktatorer. Praksisændringen skete, mens Martin Lidegaard var udenrigsminister, men han har fastholdt, at han ikke vidste, der var tale om en lempelse. Det er ham, der har været primær pennefører på den beretning, der nu skal sikre, at der bliver strammet op. (Arkivfoto)

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
9. november 2018

I fremtiden skal det være sværere at få tilladelse til at eksportere cyberovervågningsudstyr til diktaturstater.

Det mener et bredt flertal bestående af alle Folketingets partier. Torsdag vedtog Forsvarsudvalget en beretning, der pålægger regeringen at »søge veje til at skærpe den administrative procedure og praksis på området« og sikre, at Danmark er blandt de mest restriktive lande i EU.

»Der har bredt sig den erkendelse bredt i Folketinget, at vi er nødt til at stramme op,« siger De Radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard.

»For ingen af os ønsker på nogen måde at bidrage til at gøre det lettere for lande som Saudi-Arabien og andre at udøve repression over for deres befolkninger.«

Beretningen kommer efter et beslutningsforslag fra Enhedslisten, som helt ville forbyde eksport af dual use-teknologi til lande, der »krænker menneskerettighederne alvorligt«.

’Dual use’ er et paraplybegreb for teknologier, der kan bruges til både civile og militære formål, heriblandt cyber-overvågningsudstyr. Partiets forsvarsordfører Eva Flyvholm ærgrer sig over, at der ikke var flertal for et decideret forbud, men ser alligevel beretningen som et skridt fremad.

»Jeg tror, at vi stort set kan opnå det samme med den enighed, der er nu. Så vi rent faktisk kan sikre, at Danmark ikke længere vil eksportere f.eks. masseovervågningsudstyr til Saudi-Arabien. Det burde blive fanget, efter den opstramning vi har lavet nu,« siger hun.

Ud over opstramninger i den nationale praksis pålægger Folketinget også regeringen at »arbejde aktivt« for fælles skærpede regler i EU. Det er »sund fornuft«, mener Venstres forsvarsordfører Peter Juel-Jensen.

»Vi håber på, at vi kan blive bannerførerne og samle de andre EU-lande om endnu mere opmærksomhed på det her,« siger han.

I Dansk Folkeparti er man enige i, at det er »et problem med eksport af de her ting«, siger forsvarsordfører Jeppe Jakobsen.

»Vi har et ansvar for, at den her slags udstyr ikke falder i hænderne på de forkerte og bliver brugt til ting, som kan bidrage til at undertrykke eller måske direkte angribe befolkningsgrupper,« siger han.

Salg til Saudi-Arabien

Beretningen er en reaktion på, at Information i samarbejde med BBC i sommeren 2017 afslørede, at den dansk-britiske virksomhed BAE Systems Applied Intelligence i Nørresundby havde solgt avanceret overvågningsudstyr til blandt andet regimerne i Saudi-Arabien, Qatar og Oman. Det var sket med tilladelse fra de danske myndigheder.

 
Et digitalt våben

OVERVÅGNING: MADE IN DENMARK. Danske myndigheder har i al hemmelighed godkendt salg af meget avancerede overvågningsværktøjer til nogle af de mest undertrykkende regimer i verden. Det kan have bidraget til at gøre demokratiske stemmer i Mellemøsten tavse. Læs mere og få en mail, når vi kommer med nye afsløringer. For det gør vi: https://www.information.dk/overv%C3%A5gning

Posted by Dagbladet Information on Thursday, June 15, 2017

Systemerne minder om overvågningsprogrammer som dem, whistlebloweren Edward Snowden har afsløret, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA benytter sig af. Ifølge eksperter kan de overvåge en hel befolknings færden på internettet.

Ved hjælp af email-adresser, telefonnumre eller søgeord kan regimerne holde øje med mistænkte i realtid. Man kan kortlægge, hvem der kommunikerer med hvem og f.eks. finde frem til alle personer i landet, der har sendt en e-mail til menneskerettighedsorganisationen Amnesty International – hvilket i sig selv kan være tilstrækkeligt til at ryge i fængsel.

De tre golfstater har alle love, der kriminaliserer kritik af regimerne. I Saudi-Arabien er det eksempelvis defineret som terrorisme at fremsætte ytringer, der »skader statens ry«.

Derfor er man i Amnesty International tilfredse med, at Folketinget nu vil stramme op. Men et klart forbud, sådan som Enhedslisten havde foreslået, »ville være langt bedre«, siger generalsekretær Trine Christensen. Hun påpeger, at det er uklart, hvad det præcis betyder, at Danmarks praksis skal være i »den restriktive ende« i forhold til andre EU-lande.

»Under ingen omstændigheder er det i orden at eksportere danske produkter til et land, hvor de højst sandsynligt vil blive brugt til at krænke menneskerettigheder,« siger hun.

Generalsekretæren opfordrer desuden politikerne til at »gøre procedurerne for godkendelse af eksport af produkter langt mere gennemsigtige, så vi kan være sikre på, at reglerne bliver overholdt«.

Afsløringen af salgene til bl.a. Saudi-Arabien skete trods omfattende forsøg på mørklægning fra Erhvervsstyrelsens side. Aktindsigter til Information blev udleveret med overstregninger af, hvilke lande eksporten var gået til. Kun ved at sammenstille en lang række aktindsigter lykkedes det at finde frem til, at eksporten var gået til de pågældende lande.

 
Sådan fik vi mørklagte oplysninger ud af Erhvervsstyrelsen

Myndighederne har forsøgt at hemmeligholde, at Danmark leverer masseovervågningsteknologi til autoritære regimer som Saudi-Arabien og Oman. Sådan fik vi oplysningerne ud af Erhvervsstyrelsen alligevel: https://www.information.dk/indland/2017/06/saadan-fik-moerklagte-oplysninger-erhvervsstyrelsen

Posted by Dagbladet Information on Sunday, June 18, 2017

Syndsforladelse

Siden kom det frem, at det var SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til diktatorer. Udenrigsminister Anders Samuelsen oplyste i et svar til Folketinget, at det på politisk niveau i 2014 blev besluttet at »gå bort fra en mere restriktiv tilgang« til eksport af dual use produkter, og at det var sket uden at orientere Folketinget.

Praksisændringen skete, mens Martin Lidegaard var udenrigsminister, men han har fastholdt, at han ikke vidste, der var tale om en lempelse. Det er ham, der har været primær pennefører på den beretning, der nu skal sikre, at der bliver strammet op.

– Er det her udtryk for en eller anden form for syndsforladelse fra din side?

»Det håber jeg,« siger Martin Lidegaard.

»For at sige det ligeud: Jeg har været ulykkelig over, at den lempelse skete på min vagt. Det har jeg intet problem med at sige. Og jeg har hele tiden stillet mig undrende over for det. Derfor er jeg også glad for at kunne rette op på det nu.«

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skriver i en mail til Information, at regeringen bakker op om beretningen, fordi de »allerede har igangsat foranstaltninger, der lever op til formålet bag de ønskede tiltag«.

»Regeringen arbejder allerede for skærpede regler på EU-niveau i de igangværende forhandlinger af revisionen af dual-use forordningen, fører en restriktiv praksis på området og har skærpet den administrative procedure og praksis på området,« skriver han.

Både De Radikale og Enhedslisten siger, at de løbende vil holde øje med de eksporttilladelser, der bliver givet, for at sikre, at ordlyden i beretningen også bliver fulgt i den konkrete sagsbehandling.

»Vi vil være ekstremt opmærksomme på, hvordan det vil blive forvaltet i den kommende tid,« siger Eva Flyvholm.

Serie

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Saudier siger at de er "irreproachable" da de regere efter" Islamisk sharia". Det har jeg hørt sige fra en regerings talesmand på arabisk.

Demokratiet siger "De har brug for formildinde omstændghed at de har solgt "overvågnings udstyr til "diktatur stater. Hvad er et "diktatur"?

Jeg er spændt at se hvordan bliver fremtiden.

Tak til information, for at medvirke til denne gode udvikling.

Eva Schwanenflügel og Dorte Schmidt-Nielsen anbefalede denne kommentar

Det vil kun være god og sund fornuft, hvis det er/bliver korrekt. Men jeg har i hvert fald slet ingen tillid til nogen form for sund fornuft hos denne regering.

- Hvad med at sende nødhospitaler i krig i stedet for militær?
- Og hvad med at sælge nødhospitaler til diktaturer som Saudi?

Thomas Tanghus, Berith Skovbo, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, John Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Make-up politik, symbolpolitik, skuespil for folket.

Det kan danskerne så diskutere. At vi er med i en militær alliance, hvis hovedkræfter helt åbenbart legitimerer, støtter og fastholder autokratiet i bl.a. Saudi-Arabien skal vi ikke diskutere. Illustrativt.

Thomas Tanghus, John Poulsen, Mogens Holme, Berith Skovbo, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, John Andersen, Olav Bo Hessellund, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Det kneb så lidt mere med offentligheds-loven ;-)

Touhami Bennour

Det er ikke nok at svare med steorotyper som marie antoinette( (giv dem Kager altså)
Saudier (eller kronprinsen) har at skabe monarkiet, som var fra Brødre til Kong Salman til Arvelig fra far til søn.
Samtidig er at forvare den politisk ideologi han vil følge. Den ideologi deler Saudi Arabien med Egypten og andre ikke kongelige. Den politik er rettet, på nuverende tidspunk, mod bevægelsen "det arabiske forår". den modrevolution begyndte i 2011. Vesten også har interesser i den ideologi. Folke bevægelses politik i Saudi Arabien modarbejder vestens interesser ved køb af våben og måske overvågnings udstyr. Det blive
i hverfald andre prioriteringer.
Khashoggi var stærk forsvarer af "det arabiske forår"

De arabiske lande, som er imod "det arabiske forår" er stærk diktatorisk. Og det var også da det startede i 2011.

Man skal vide at modarbejde diktaturet er hjælp til det "arabiske forår" og ikke for at beholde diktaturet. Ingen misfortåelse her.

Philip B. Johnsen

“Samtidig erkender flertallet, at en skærpelse giver mest effekt, hvis den gennemføres på EU plan, så en skærpelse i det ene land ikke opvejes af øget eksport fra et andet.”
Citat Til beslutningsforslag nr. B 102
Folketinget 2017-18

Hvilket betyder, må man formode, at SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til “lande, der krænker menneskerettighederne alvorligt”, var en rigtig god forretning.

Om hvem man i fremtiden ‘vil’ sælge til, der står, at “lande, der krænker menneskerettighederne alvorligt” vil Folketinget stoppe for salget til.

Der er samtidig rigeligt af elastik i den formulering til, at det formodentlig bliver et meget midlertidigt forbud imod salg af “dual use-udstyr” for, hvad med ‘mindre’ krænkelser af menneskerettighederne, der åbentbart er helt i orden med Folketinget.

Brugen af formuleringen “dual use-udstyr” er samtidig er smart lille finte, der i fremtiden, nemt afskaffer dette forbud igen, det er precist “dual use-udstyr” ikke særligt alvorligt, det er allerede nu i dag, åbenbart helt acceptable for Folketinget, at sælge dette udstyr til lande med såkalt ‘mindre’ krænkelser af menneskerettighederne.

Det ville være rart at få belyst, hvad Folketinget mener er uacceptable alvorlige krænkelser af menneskerettighederne og tilsyneladende ‘ligegyldige’ mindre krænkelser af menneskerettighederne.

Berith Skovbo, Touhami Bennour, Carsten Wienholtz, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Vi skal selv bruge al udstyret i fremtiden?

Eva Schwanenflügel

Hvorfor bliver det ikke bare ulovligt at eksportere overvågningsudstyr til diktaturstater, som Enhedslisten fornuftigt har foreslået?
Man mistænker, at der skal være kattelemme i en kommende lovgivning, så Danmark stadig i hemmelighed kan omgås reglerne.

Thomas Tanghus, John Andersen, Anne Eriksen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne Eriksen :
"Vi skal selv bruge al udstyret i fremtiden?"

Godt spørgsmål. Mit gæt er ja.

"Hvorfor bliver det ikke bare ulovligt at eksportere overvågningsudstyr til diktaturstater, som Enhedslisten fornuftigt har foreslået?"

I USA anvendes overvågningsteknologier også ulovligt - og er USA et demokrati? Kan Danmark kalde sig et demokrati? Kan vi producere overvågningsudstyr og militær isenkram til os selv, når vi ved at det vil blive misbrugt af vore egne magthavere? Vi har ulovligt ført ganske, ganske alvorlige krige mod andre lande gennem de seneste dekader - så kan vi tiltros at have disse magtmidler? Diskussionen er noget længere, rækker noget dybere og noget bredere ud, hvis den skal føres konsekvent. Resten er bare lapperier i helvede.

John Andersen, Berith Skovbo, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det burde være ulovligt at fremstille overvågningsudstyr....

Anne Eriksen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Ja, det var godt. Nu kan ingen i verden længere købe overvågningsteknik.