Læsetid: 12 min.

Esther Kjeldahl vil sætte gang i årtiers største ungdomsoprør – og det er grønt

Over hele verden er unge begyndt at protestere mod den fortsatte ødelæggelse af kloden. I Danmark har 24-årige Esther Michelsen Kjeldahl taget initiativ til Den Grønne Studenterbevægelse – for hun er færdig med at vente på ’de voksne’
24-årige Esther Michelsen Kjeldahl har stiftet Den Grønne Studenterbevægelse og er ansigtet på en ungdom, der i stigende grad begynder at råbe op.

24-årige Esther Michelsen Kjeldahl har stiftet Den Grønne Studenterbevægelse og er ansigtet på en ungdom, der i stigende grad begynder at råbe op.

Francesca Jones

14. november 2018

Da Esther Michelsen Kjeldahl var lille, kunne hun ikke gå forbi et træ uden at stoppe for at kigge op i dets store grønne krone. Mens hun stod der, lagde hun en plan for, hvordan hun bedst kom til toppen.

Og så var hun bange for alt, som handlede om undergang. Når de voksne talte om, at Jorden var en lille planet i et kæmpe solsystem, og at denne blå planet engang om milliarder af år ville blive opslugt af solen, gik hun i panik. Når hendes mor på klaveret spillede Povl Dissing og Benny Andersens »Hymne til natten«, som handler om, at mennesket har sat jorden i flammer og gjort den til et »kulsort æg«, begyndte hun at græde.

Måske derfor husker hun stadig, da hun i 7. klasse på Trekonergade Freinetskole i Valby havde emneuge om klimaforandringerne. Sammen med resten af skolens elever sad hun i fællessalen foran en storskærm og så den amerikanske film En ubekvem sandhed om USA’s forhenværende vicepræsident Al Gores kamp for klimaet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Viggo Okholm
 • Torben K L Jensen
 • Jens J. Pedersen
 • Thomas Olsen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Erik Nissen
 • Anders J
 • Carsten Munk
 • Ervin Lazar
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ann Thomsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • lars søgaard-jensen
 • Ehm Hjorth Miltersen
 • Arne Albatros Olsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Dina Hald
 • Trond Meiring
 • Ejvind Larsen
 • Poul Erik Riis
 • Peter Knap
 • Niels-Simon Larsen
 • Jeppe Poulsen
Viggo Okholm, Torben K L Jensen, Jens J. Pedersen, Thomas Olsen, Svend Erik Sokkelund, Erik Nissen, Anders J, Carsten Munk, Ervin Lazar, Bjarne Bisgaard Jensen, Ann Thomsen, Lise Lotte Rahbek, lars søgaard-jensen, Ehm Hjorth Miltersen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Trond Meiring, Ejvind Larsen, Poul Erik Riis, Peter Knap, Niels-Simon Larsen og Jeppe Poulsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Houmøller

“Det handler om, at vi skal vide, at vi ikke er alene. Ensomhed er den mest handlingslammende tilstand, der findes,« siger hun.
Sikke en opløftende artikel som viser, at det kan nytte at gøre noget.
Stor respekt for de unge, der handler på deres tanker om fremtiden, samt ikke mindst fordi håbet næres.

Anna Louise Finck-Heidemann, Lars Løfgren, Johanna Haas, Benta Victoria Gunnlögsson, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Hanne Ribens, Annemette Due, Jens Christensen, Flemming Berger, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Thomas Olsen, Niels-Simon Larsen, Jørgen Clausen, Svend Erik Sokkelund, Poul Genefke-Thye, John Andersen, Carsten Munk, Erik Nissen, Kirsten Plett, Arne Würgler, Eigil Hansen, Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Per Kaas Mortensen, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Torben Vous anbefalede denne kommentar

Hørte en P1 udsendelse med Gry Reiter om hvorvidt Pernille Vermund fik for meget presse. Kunne Information ikke skrive 2 artikler om og med Esther Kjeldalh, hver gang De nye? Borgerlige? får møvet sig frem til spalteplads?
Gentagelse fremmer forståelsen.

Anna Louise Finck-Heidemann, Lars Løfgren, Johanna Haas, Jens Kofoed, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, hans Psykologgården, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Hanne Ribens, Christina Meyer, Torben K L Jensen, Lars Jørgensen, Flemming Berger, Mogens Holme, Niels-Simon Larsen, Jørgen Clausen, Bjørn Pedersen, Benjamin Bach, Torsten Jacobsen, Hans Houmøller, Poul Genefke-Thye, John Andersen, Eigil Hansen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Helene Kristensen, Per Kaas Mortensen, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Torben Vous anbefalede denne kommentar

Samfundet findes – i modsætning til hvad Thatcher kom til at sige. Thatcher mente vist, at samfundet skulle vokse frem nedefra, men det skal også vokse frem oppefra, og det er på tide, at der blive taget alvorlige initiativer oppefra på hele samfundets vegne: store offentlige investeringer i sol-, vind- og vandenergi, afgifter og og anden lovgivning, der kan påvirke folks adfærd. EU’s sløve økonomi med 6,8% arbejdsløse og lavinflation kan sagtens tåle store offentlige investeringer.

Anna Louise Finck-Heidemann, Johanna Haas, Esben Rahbek Thuesen, Viggo Okholm, Eigil Hansen, Torben Bruhn Andersen og Per Kaas Mortensen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Esther Michelsen Kjeldahl er en del af en ungdomsgeneration, der kommer til at leve med konsekvenserne af de ældre generationers CO2-udslip, hedder det i artiklen. Ja, det er rigtigt, og man kunne tilføje: og konsekvenserne af deres eget udslip, for der er, så vidt jeg kan se, ikke noget, der tyder på, at den nuværende ungdomsgeneration er mindre forbrugende end de foregående.

Christina Meyer, Mogens Holme, Jørgen Clausen, Benjamin Bach, Hans Houmøller, Erik Nissen, Ejvind Larsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Så længe at der er strøm i ledningerne, vand i hanerne, mad i køleskabet og i morgen forventelig, for 99% 's vedkommende vil ligne idag, vil de fleste ikke røre en finger.

Problembet er bare at morgendagens forventelige lighed med idag vil svinde ganske langsomt ind.
Antallet af klimakatastrofer i medierne vil optræde i en stigende takt.
De bliver ganske vist vist i den allerbedste billedkvalitet, som den teknologiske udvikling efterhånden har præsteret .

Men det bliver kun en ringe trøst, når konsekvenserne som bølger i havet vil begynde at nå de hjemlige kyster.

Så starter balladen!

Jens Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Hanne Ribens, Thomas Olsen, Niels-Simon Larsen, Bjarne Jensen, Peter Knap, Eigil Hansen, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

mange mennesker foregøgler sig selv at klimaproblemet kan løses, alene ved reduktion af den enkeltes energiforbrug,
med solceller på taget og jordvarme og elbiler og a+++ mærkede hvidevarer, men sandheden er desværre at det langt fra er nok, det der skal til er en dramatisk reduktion af hele vores forbrug,

især en reduktion af ting man kan købe og eje, selve produktionen af det vi forbruger udgør 40% af klimabelastningen, altså skal den samlede produktion sænkes markant, og dette medfører selvfølgelig at alle overflødige ting skal ud af produktion,
og det medfører at det der produceres skal holde i rigtig mange år, ideelt set burde alle produkter have livsvarig garanti så de ikke skal udskiftes med nye, (ikke mere brug og smid væk)

for mig er det også en selvfølge at reklamer skal væk, da reklamer jo får folk til at øge deres forbrug.
nu er det så at alle bør indse at alt dette medfører at markedet ikke længere skal have lov til at regulere vores forbrug, da markedet kun kan drive forbruget en vej, nemlig op.

Anna Louise Finck-Heidemann, Lars Løfgren, Johanna Haas, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Esben Rahbek Thuesen, Steen K Petersen, Hanne Ribens, Christina Meyer, Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Trond Meiring, Thomas Olsen, Niels-Simon Larsen, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Leo Nygaard og Erik Nissen anbefalede denne kommentar

Ethvert initiativ må hilses velkomment, men jeg ser desværre ikke radikale ændringer i adfærd nogen steder. Tænk blot på ham med Formel 1 drømmen i København, store energislugende datacentre, forurenende fiskeopdræt, glæde over at DK nu har 5.8 mill. indbyggere, masser af store biler, masser af flyrejser og uendelige mængder af opfordringer til sanseløst forbrug. Jeg er ikke optimistisk - og det skal erindres kun er eet aspekt af den bæredygtighedskrise, vi står ansigt til ansigt med. MRSA, utallige gifte i vores omgivelser - uendelig slaphed og ignorans i indsatserne.

Ejvind Larsen, Hanne Ribens, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Niels-Simon Larsen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Fra artiklen : " Man hører så meget om ensomme, angste og deprimerede unge. Og jeg er helt sikker på, at meget depression skyldes, at man ved, at verden er ved at blive destrueret. "

Retter opmærksomheden på klimaændringernes virkning indadtil hos den enkelte. Særlig hos de unge, som bliver bange for fremtiden uden at kunne gøre noget.
Klimaet er globalt og skal takles globalt. Det er nytteløst, at vi som enkeltpersoner gribes af samvittighedsnag og frygt for fremtiden.
Særligt når vi alle i dagligdagen slet ikke mærker forandringerne nu og ikke kan forestille os dem i fremtiden.
Meningsdannerne gør et stort nummer ud af fortælle om klimavenlig adfærd for den enkelte - samtidig med at landets ledere råber på vækst - materiel vækst og forbrug.

Hvordan skal den enkelte (unge som gamle) agere, når verdens ledere ikke kan udvise nødvendig handlekraft.

Jeg læste om en lastvognsejer og selv chauffør, der handlede og kørte med varer herfra til Balkan og tog varer med tilbage. God forretning.
Hvad hjælper det at forlange af forbrugerne i begge lande, at de ikke skal forbruge, når samfundenes ledere ikke tager stilling til at begrænse/forbyde den aktivitet.

Synd for Ester Kjeldahl og ligesindede, at de kæmper mod vejrmøller, og hvis de bliver så bange for fremtiden, at det påvirker deres hverdag skadeligt for helbredet.

Lise Lotte Rahbek

Jan W.F. er inde på en tankegang, jeg også selv tilslutter mig. Verden kan ikke nøjes med at det enkelte individ begrænser sit forbrug. Det er arbejdsmarkedet, turismen, industrien, hele ejerskabet der er i spil. Vi ejer ikke.. Det er ren illusion. Vi låner ressourcer af kloden til at leve af, men er så tumbede at vi vitterligt bilder os ind,, vi har gjort os fortjent til disse ressourcer - og helst lidt flere end naboen.

Men ingen politiker kan overleve som politiker, hvis vedkommende ikke bavler op om arbejdspladser og merforbrug og lånemuligheder. Lånemuligheder .. vorherretilhest, vi har jo lånt verdens ressourcer af de næste generationer, fordi vi ikke tænkte.

Jeg er glad for, at den unge generation er aktive og håbefulde. De får brug for det. .

Erik Fuglsang, Johanna Haas, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Hanne Ribens, Annemette Due, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Thomas Olsen, Niels-Simon Larsen, Erik Nissen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Lise lotte - Desvære overlever politikerne, så længe vælgerbefolkningen ikke får muligheden for at stemme om klimaet som 1.punkt på dagsordenen til valgene - I størstedelen af verden samtidig.

Du rører ved en over 100 år gammel ideologi - fælles ret til "jorden og dens rigdomskilder".
Sagt i sammenhæng med nutidige aktuelle forhold - at skattepolitikken indrettes, så den støtter klimaet, istedet for at skade det.
Det skal ske ved beskatte jorden, resurserne og forureningen ved kilden. Altså i begyndelse af resursestrømmen istedet for i slutningen med moms og skat på arbejde. Denne skat betales derved af forbrugerne - de største forbrugere bærer de største byrder !
En længere historie.

Erik Fuglsang, Ejvind Larsen, Hanne Ribens, Carsten Munk, Hans Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Den største udfordring er efterladt campingudstyr, der udgår størstedelen af den samlede affaldsmængde. Der er samtidig opstået en myte om, at efterladt campingudstyr indsamles og gives videre til gode formål. Det er ikke tilfældet. Alt efterladt campingudstyr bliver til affald.

Skriver man på Roskildefestivalens hjemmeside. Det er da lige til højrebenet for de unge at yde en indsats her. Holdninger rydder jo ikke op. Handlinger gør.

Niels-Simon Larsen

Der er meget, der skal ændres. Det hele faktisk. Flere tusinde års indkodning om mig og min boplads og min stamme. Global bevidsthed kan ikke købes over nettet, så vi må selv i gang.
Vi har lavet nogle tragiske fejl. Agerbrugets indførelse og det senere kemiske landbrug var en fejltagelse. Kristendommen skulle vi aldrig have ladet os pålægge. Med industrialismen smadrede vi vores natur. Forbrugerismen fylder enhver krog med affald og atmosfæren med CO2. Drømmen om rigdom er en sand dræber. Lykkeindustrien får os til at fornægte alt. Der er ikke noget at komme efter, nej, men vi skal se at komme efter dem, der står for de politiske løjer. Ud med dem!

Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Kom til Klimademonstration i morgen kl. 8.30–10 i Rigsdagsgården. I øvrigt hver torsdag. Den grønne studenterbevægelse er der også foruden Bedsteforældrene m.fl.

Johanna Haas, Ejvind Larsen, Jens Lund og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jens Peter, det er måske det største problem på Roskildefestivalen, men ellers tror jeg godt, at vi kan overkomme den hurdle ;)

Jens J. Pedersen

Jeg kunne meget ønske mig, at vi kunne leve i sympati og samklang med naturen og ikke kun leve af naturen.
Vores kultur er uden blusel!

Nu er jeg lige kommer hjem fra Indien og naturligvis skal vi starte med os selv, men vi er kun en forsvindende lille dråbe i havet.
Bare trafikken kan få selv den mest hårdkogte klimabenægter til at græde, for slet ikke at snakke om alt det plast der dagligt bliver brugt og smidt væk. Efter dem oplevelse virker det naivt at tro vi kan ændre noget.

Ps undskyld min co2 udledning.

Al forandring starter med os selv som små dråber og hvor man kæmper for at erkende at mindre forbrug og mindre vækst ikke nødvendigvis betyder lidelse. Problemet i ayt ingen vil begynde at ændre sig før der bliver tvang og lovgivning fordi tanken er at det er de andre der skal begynde. De andre tænker så det samme og så er vi lige vidt.Det helt store problem er vel næsten at os der har svinet mest nu forsøger at få de som har lidt under vores udnyttelse,nu vil forsøge at nærme sig os. De får så at vide det kan vi ikke have for verden er på vej mod undergrunden så de må blive hvor de er omkring teknik,forbrug o.s.v. Men harten af for Ester håber hun får gang i noget.

Johanna Haas, Trond Meiring og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg tror naturligvis ikke at svineriet, smidvækkulturen og masseforbruget på Roskilde flytter hele verden, men hvis man i det små kunne vise handling og ikke bare have rigtige meninger så ville jeg tage hatten af. Men ikke før.

Thomas Olsen, Erik Fuglsang og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar