Investor: Der er en god forretningsmulighed i, at vi har fucket planeten op

Hvis verden skal på rette kurs, handler det om at få finansieret de mange nye virksomheder, som arbejder på banebrydende grønne løsninger. Og det kan sagtens være en mindst lige så god forretning som andre investeringer, siger den 30-årige impact-investor Pelle Pedersen
Pelle Pedersen er en ung iværksætter og såkaldt impact-investor. Han vil hjælpe med at lave udbytterige investeringer – med et grønt formål.

Pelle Pedersen er en ung iværksætter og såkaldt impact-investor. Han vil hjælpe med at lave udbytterige investeringer – med et grønt formål.

Indland
21. november 2018

Nærmest dagligt bombarderes vi med overskrifter om, at der kun er få år til at gøre noget ved klimaforandringerne.

FN har fastsat 17 verdensmål, der giver både politikere og erhvervsliv nogle pejlemærker, som de er under pres for at arbejde henimod. Sult og fattigdom skal udryddes, og der skal sikres rent drikkevand og bæredygtig energi til en hel verdens befolkning.

Men der mangler i den grad penge, hvis både klimaforandringer og verdensmål skal håndteres. Et estimat fra FN konkluderer, at der mangler 2,5 billioner dollar årligt i investeringer i udviklingslandene. Og imens sidder pensionskasser og kapitalforvaltere på gigantiske pengetanke, der i en tid med negative renter i banken leder efter steder at få et afkast.

Hvis man vil forandre verden hurtigt nok til at løse de gigantiske udfordringer, handler det altså om at få de mange, mange milliarder de rigtige steder hen.

»Omend man godt kunne tænke sig at forandre samfundet sådan her,« siger Pelle Pedersen og knipser med fingrene, »så er det bare penge, der er med til at drive forandringen«.

Information møder 30-årige Pelle Pedersen på en café på Nørrebro. Han er såkaldt impact-investor og arbejder i øjeblikket på at få etableret en fond, som kan finansiere startup-virksomheder i den tidlige fase.

Fonden har endnu ikke foretaget nogle investeringer, men ambitionerne er at få samlet flere millioner sammen. Investeringerne skal suppleres af rådgivning og hjælp med netværk og gøre de nystartede virksomheder i stand til at rejse endnu flere penge og få udviklet deres produkter.

Indtil i sommer var Pelle Pedersen chef for ansvarlige investeringer i pensionskassen PKA, der er en af de danske pensionskasser, som har rykket mest på bæredygtige investeringer og har 275 milliarder kroner under forvaltning. Her begyndte han som student som 24-årig og endte som ansvarlig for et område, der blev mere og mere profileret i pensionskassen i takt med, at fokus på bæredygtighed i investeringsverdenen er blevet intensiveret.

Et arbejde han var glad for, men hvor han også i stigende grad blev frustreret over at blive præsenteret for gode idéer fra små virksomheder, som blev ved med at lede efter finansiering. Og som det lod til, at hverken han selv eller andre investorer med penge hjalp det rigtige sted hen. Så han sagde op.

»Det kom ud af den frustration hos de startups, jeg så. Der er rigtigt mange fede selskaber derude, som har behov for kapital. Jeg tænkte, det kan ikke passe, at der ikke kommer nogle store investorer, som faktisk forstår dem, og som vil smide nogle seriøse penge efter dem,« fortæller Pelle Pedersen.

»Det er interessante forretningsmuligheder, men vi er mindst lige så interesserede i at opbygge et økosystem, for vi kan ikke klare det for vores pennies. Finansieringen af bæredygtige startups fungerer ikke i øjeblikket i Danmark. Vi har en interesse i, at både politikere, universiteter, investorer og de almennyttige fonde bliver meget mere involveret i den her diskussion.«

Udviklingen gør stærkt

Der er en markant udvikling i gang inden for bæredygtige investeringer.

Det er svært helt at gennemskue, hvor store beløb der er tale om, og hvad de mange forkortelser, finansielle produkter og benchmarks rent faktisk betyder. Men der er ingen tvivl om, at det er en udvikling, der går stærkt, og at der bliver investeret hundredvis af milliarder.

Global Impact Investing Network (GIIN) definerer impact-investeringer som »investeringer, der er lavet med den intention at generere positiv, målbar social og miljømæssig påvirkning sammen med et økonomisk afkast.«

Ifølge en undersøgelse, som interesseorganisationen selv har foretaget blandt 225 impact-investorer, blev der investeret 233,5 milliarder kroner impact-investeringer i 2017. Et tal respondenterne anslår vil vokse med otte procent i år, og over 80 procent af dem melder om, at deres organisation øger investeringerne, og i højere grad prioriterer at måle deres effekter.

Inden for fondsverdenen har bl.a. Velux-fonden og Villum-fonden øget fokus på impact-investeringer, og i bankverdenen oplever både Danske Bank og Nordea øget efterspørgsel inden for fonde med det fokus. Danske Bank har f.eks. både en impact-fond med fokus på aktier i selskaber inden for rent drikkevand og en anden fond med aktier inden for selskaber, der bidrager til den grønne omstilling i forhold til klimaforandringer.

Det er altså et finansielt system, som i øjeblikket rykker sig relativt hurtigt i forhold til at give investorer mere bæredygtige muligheder, men for Pelle Pedersen rykker det ikke rigtigt noget, hvis det ender med at handle om, hvilke aktier der handles.

»Der er rigtigt mange investorer, som siger, at de vil investere i impact-projekter. Men det relaterer sig ofte til aktier eller obligationer. Det er rigtigt fint i forhold til muligvis at få et højere afkast, hvis man investerer bæredygtigt, og hvis man reducerer nogle af de risici, der kan være ved at investere i olie, gas eller kulminer,« siger han.

»Men vi skal bare huske, at verden ikke bliver et gram mere grøn af, at en investor investerer en milliard i Vestas på den danske børs. En aktie er et finansielt produkt, og verden rykker sig ikke i en grønnere retning af, at vi rykker fra f.eks. Exxon-aktier til Vestas-aktier.«

Et sted hvor der ifølge Pelle Pedersen er sket en udvikling, der rykker noget i stor skala, er ved de danske pensionskassers investeringer i infrastrukturprojekter som f.eks. vindmølleparker, forklarer han. Her har PKA f.eks. investeret 12 milliarder kroner i at bygge fem vindmølleparker, som forsyner ca. 2,2 millioner husstande med strøm.

Senest i oktober investerede PKA to milliarder kroner i en solcellepark i Californien og mangler nu at finde grønne infrastrukturinvesteringer for ni milliarder kroner mere for at nå målsætningen om, at ti procent af de samlede investeringer skal være placeret i klimaprojekter i 2020.

»Hvis vi skal ud og indfri verdensmål, så bliver vi altså nødt til at foretage nogle investeringer i den reale økonomi, som en række danske pensionskasser gør. Projekter, der er ude i virkeligheden, og som har en direkte påvirkning. Vi ved, at en vindmøllepark, når den kommer op, vil reducere CO2-udslippet. Det rykker noget. Det gør det ikke, hvis man investerer 500 millioner kroner i Vestas-aktier,« siger Pelle Pedersen.

Cirkulær økonomi

Men selv om den danske pensionssektor spiller en stor og vigtig rolle inden for store og langsigtede infrastrukturprojekter, er der ifølge Pelle Pedersen stadig et stort hul i forhold til finansiering af nye grønne selskaber, hvor risikoen selvfølgelig er højere.

Som eksempel henviser han til biotech-selskabet Pond fra Aarhus, som udvikler en teknologi, der kan vise sig banebrydende i forhold til at levere bionedbrydelige produkter til både bil-, tekstil- og emballageindustrien. Firmaet vandt flere store iværksætterpriser, men stod alligevel længe og manglede kapital til for alvor at kunne bryde igennem, indtil Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen for nyligt skød penge i firmaet.

Pelle Pedersen ser særligt potentiale inden for blandt andet virksomheder, der arbejder med f.eks. cirkulær økonomi, nye grønne løsninger eller vandkvalitet.

»Vi vil kigge på, hvor meget impact vi kan hjælpe et firma med at skalere. Rammer vi rigtigt mange forbrugere, og får vi reduceret rigtigt meget madaffald – eller hvad det nu er – så tror vi også på, at vi kan bygge en interessant forretningsmodel,« siger Pelle Pedersen

Selv er han ikke så glad for fokus på de mange begreber, der bliver slynget omkring i den bæredygtige investeringsverden. Nogle vælger at kalde det impact-investeringer, der findes SRI-fonde (Socially responsible investing) og ESG-kriterier (Environmental, Social and Governance) til at vurdere et selskab eller en investerings bæredygtighed.

Derudover er der en udbredt trend med, at alle selskaber skal måle det, de laver, op imod, hvilke af FN’s verdensmål de bidrager til at opfylde og på hvilke måder. På samme måde er der også ved at blive etableret forskellige kapitalfonde og investeringsforeninger med verdensmålene som tema.

»Hvis jeg kunne bestemme, så ville jeg gerne skrælle alle de her termer væk. Vi skal ud over det, fordi det handler om, at det er markedsmuligheder, som folk ikke kigger på, fordi alt det her med bæredygtighed og impact er nyt,« siger Pelle Pedersen.

»I sin kerne er det bare en markedsmulighed, at vi har fucket planeten op.«

Nogle impact-investorer erklærer sig klar til at gå på kompromis med afkastet til fordel for at kunne investere i forhold til verdensmål eller klimaet, men det er ifølge Pelle Pedersen en fejl, som risikerer at få den konsekvens, at man aldrig får tilstrækkeligt mange markedsaktører med.

I stedet handler det om at udfordre den udbredte tankegang med »kortsigtede exits« og fokus på hurtige afkast til fordel for at udvikle de langsigtede løsninger, der måske tager længere tid, men til gengæld har et endnu større potentiale for både at gøre en forskel i forhold til bæredygtighed og give et godt afkast.

»Jeg er ikke enig i, at de skal tænke mindre i profit. For du kommer aldrig til at se folk stå og demonstrere foran Danfoss eller Grundfos over, at de har tjent fem milliarder kroner om året på at levere nogle sindssygt gode løsninger, som har reduceret energiforbruget eller sikret rent drikkevand rundt omkring i verden. Mange af de danske mastodonter ville blive karakteriseret som en impact-virksomhed, hvis de blev startet i dag,« siger han.

»Den spændende diskussion i forhold til investeringer er, om verdensmålene og forståelsen af de her problemer kan føre til en reallokering af midler og til, at vi gør noget anderledes. Stadig med tanke på, at der skal laves afkast eller skabes job, men på en anden måde og med andre virksomheder.«

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og mens købmanden forklarede sig, uddøde planetens højere livsformer.

Elise Berg, Lillian Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Anders Henriksen

Det er for sent at redde planeten. Vi kan højest trække pinen lidt ud. Den eneste chance er en ny istid - hellere i går end i dag. Måske kan det, man i "naturplejen" kalder for bestandsregulering hjælpe, men 6 milliarder patroner er jo en del - og det er os selv, der skal væk, ikke alle de andre.

Philip B. Johnsen

Det er ‘nu’, at reglerne for bæredygtig omstilling iværksættes, når folkevandringen for alvor begynder, bør så meget, som muligt være helt klart.

Et opgør med kapitalisme og et stop planlagt forældelse.

CO2 problemet kan reduceres ved færre varianter udbud af samme type af vare og højeste standart af kvalitet af den udbudte vare, er den eneste solgte vare, hvilket betyder afskaffelse af planlagt forældelse.

Planlagt forældelse, det er et princip inden for industrielt design, hvor et givet produkt bevidst designes, til at holde i en begrænset levetid, selvom det potentielt kunne holde længere.

Mine sparepærer er blevet af ringere kvalitet, lige siden den dag politikere bestemte glødepæren skulle udfases.

Enrich Not Exploit

Elise Berg, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Ivan Breinholt Leth og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Estrup

Ja, det er jo påfaldende at fremhæve Anders Holch Povlsen som grøn investor, al den stund pengene er tjent på brug-og-smid-væk tøj produceret i lavtlønslande på den anden side af kloden.

Nok så mange intelligente, grønne investeringer, ændrer ikke på de rentedynamikker der dybest det ér problemet.
Skal markedet løse noget som helst, er vi som minimum nødt til at brandbeskatte reelle, begrænsede ressourcer, og til gengæld sikre billig, risikovillig lånefinansiering til de lovende greentechprojekter og -virksomheder. Altså føre markedsindgribende--uha, uha!--regulerende politik.

Elise Berg, Benta Victoria Gunnlögsson, Achim K. Holzmüller, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Jens Kofoed, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Kim Houmøller og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Christian Estrup
“Altså føre markedsindgribende--uha, uha!--regulerende politik”
Yes!
Det nye i modsætning til kapitalisme er, at indføre logik, som afløsning for liberalisme og ligefrem bruge ‘pæren’ til, at få pæren til at lyse længere --uha, uha!

Kapitalisme og liberalisme er fordummende og står i modsætning til logik --uha, uha!
Enrich Not Exploit

Elise Berg, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Peter Knap, 21. november, 2018 - 06:21

Er d u nu også sikker på det er sådan; "uddøde planetens højere livsformer"?!

Torben K L Jensen

Kapitalismen har ændret sig fra at profitere på produktion - til at tjene penge på penge (dvs. skabe elektroniske penge gennem kreditter - uden om centralbankerne som Catrine Lagarde fra IMF anbefaler at tage tilbage til centralbankernes oprindelige monopol på pengeskabelse - nu som e-valuta.

Werner Gass, Jørgen Clausen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Jens Henrik Pedersen

Hvor kan man investere i livsforsikringer?

Espen Bøgh. Jeg er sikker på vi befinder os i en periode med voldsom massedød.
Jeg evner ikke at se købmænd som frelsende engle.

Elise Berg, Lillian Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

For min skyld kan de godt køre planeten i sænk. Bare de ikke rører ved folkepensionen.

Elise Berg, Helene Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Torben K L Jensen, og så sker det oven i købet fuldautomatisk gennem software robotter. Kapitalismen kan således fortsætter sit liv på denne planet længe efter det sidste menneske har åndet ud. Ha ha ha

Jørgen Clausen

Pelle Pedersen har sikkert allerede sent en flåde af sejlende boreplatforme af sted til Arktis for at bore efter olie nu hvor det evige isdække snart er smeltet væk og olieopsugningen bliver tilgængelig. Hvid altså ikke russerne eller kineserne eller måske endog tyrkerne kommer først. Alle vil jo gerne være med, når der er en skilling at tjene.

Kapitalismen nivellerer, som Philip påpeger. Tankegangen findes udbredt, desværre - som det .f.eks. har kunnet ses i uddannelsessystemet, for at nævne noget, der burde være udenfor markedet: her er uddannelse til flere blevet betalt med faglig forringelse - ikke for at muliggøre fleres gennemførelse, det burde man kunne klare med en individuel studietid, hvis det var uddannelse, der var målet, men for at nedbringe prisen fremfor at se udviklingen som en investering i demokratiet og frigørelsen for stadigt flere borgere.
Hvis man arbejdede på at skabe den bedste kvalitet fremfor en marginalt bedre kvalitet til prisen, ville vi heller ikke behøve at beslaglægge en masse ressourcer på at fremstille parallelprodukter. Hvis vi benyttede samme modultankegang i teknisk udstyr, som pc'en er bygget op efter, ville forbedringer, især i form stadigt mindre energislugende moduler, kunne indgå i en genbrugscyklus af ressourcer. Osv. osv.

Jens J. Pedersen

Ja, det er forretning, vær med til at svine og tjen kassen på at rydde op - føj for f.....!

Jens,
som 30-årig er det nok yderst begrænset, hvor meget han har været med til at svine. ;-)

Jens J. Pedersen

Erik Karlsen
Vi er alle uskyldige!

Jørgen Clausen

Andelen af drivhus gasser i atmosfæren stiger ubønhørlig fra dag til dag. Før vi ved af det er muligheden for at handle passeret. Point of no return. Selvforstærkende effekter. Og så kan intet længere bremse udviklingen.

Det moderne menneske lever i en boble med følelsen af uovervindelighed. Men mennesket er 100% afhængig af naturen og den luner. Vi lever og dør med naturen. Præcis som alt andet liv. Længere er den ikke.

Jens,
det påstod jeg ikke! Men din kommentar i går kl. 18:57 virkede bare, som om du mente, at han var en af hovedsynderne.

Indbygget forældelse er en daglig pestilens. En af mine første LED-pærer lyser bedre, bruger mindre strøm og holder endnu. Den slags er der ikke penge i. Mangelfuldt design er også en effektiv måde at få folk til at købe nyt.