Læsetid: 5 min.

»Det er ironisk, at vi skal have flere ingeniører, og så lukker man syv studier«

Studerende fra Aalborg Universitet protesterede mandag over lukningen af syv tekniske uddannelser, mens politikere, erhvervsliv og forskere samme sted holdt topmøde om, hvordan vi uddanner flere i de teknisk-naturvidenskabelige fag
»I får ikke et mere generøst uddannelsessystem end det her,« sagde Tommy Ahlers til de utilfredse studerende fra Aalborg Universitet i København, da han mandag måtte kæmpe sig forbi dem for at komme til et topmøde om teknisk-naturvidenskabelige fag

»I får ikke et mere generøst uddannelsessystem end det her,« sagde Tommy Ahlers til de utilfredse studerende fra Aalborg Universitet i København, da han mandag måtte kæmpe sig forbi dem for at komme til et topmøde om teknisk-naturvidenskabelige fag

Peter Nygaard Christensen

27. november 2018

»We don’t need borders,« står der på et skilt, der er lavet af en papkasse. En kvindelig studerende morer sig over at være fra et de østeuropæiske lande, hvor man går meget op i grænser, inden hun stiller sig op med skiltet.

De studerende på Aalborg Universitet (AAU) i København er ved at gøre klar til en mindre demonstration her mandag morgen, hvor uddannelsespolitikere, erhvervsliv og eksperter er samlet til topmøde.

Baggrunden for de studerendes protester er, at AAU ligesom de fleste andre universiteter næste år må lukke studier og tusindvis af studiepladser med mange internationale studerende. Det har de fået besked på af Uddannelses- og Forskningsministeriet denne sommer, fordi politikerne i 2014 under pres fra DF vedtog, at SU-udgifterne til europæiske studerende, der læser på danske uddannelser, ikke må overstige 400 millioner kroner.

På AAU i København betyder det, at syv tekniske uddannelser i eksempelvis bæredygtig bioteknologi og bæredygtig produktion må lukke næste år. Temaet for dagens topmøde er paradoksalt nok, hvordan Danmark kan øge antallet af unge med kompetencer i ingeniør- og naturvidenskab, teknologi og matematik.

Generøse Danmark

Mens nydeligt klædte erhvervsfolk, politikere og forskere siver ind ad svingdøren til konferencen, samler 40-50 unge i vinterfrakker, huer og med rygsække sig om genbrugsskiltene med slogans på engelsk. Tyske Christine Schmidt, der læser bæredygtig bioteknologi, dukker op i kittel og med termokander i hånden. Hun er en af initiativtagerne til dagens protest og foreslår, at de studerende går udenfor.

»Isn’t it very cold outside,« griner en hueklædt fyr, mens de studerende placerer sig på den udendørs trappe foran hovedindgangen. Fire-fem studerende stiller sig op og spærrer indkørslen. Her håber de at fange uddannelsesminister Tommy Ahlers (V), som er den første taler på dagens topmøde.

En slovakisk pige spørger, om de skal lave et kampråb, men ingen kan komme i tanke om noget godt at råbe. En ansat, der ankommer på cykel, hepper på de studerende, og efter et par taxaer er passeret forbi, er der gevinst. Den sorte ministerbil standser, og ud stiger Ahlers og går over til de studerende.

»Vi vil gerne have jer til at blive,« siger han på engelsk og forklarer, at næsten to tredjedele af de internationale studerende, der tager en universitetsuddannelse i Danmark, ikke arbejder her efter to år. Ifølge Ahlers er problemet, at det er svært for mange af dem at finde arbejde i Danmark.

Christine Schmidt går ind i diskussionen med ministeren.

»Men hvorfor gør man så ikke danskkurser obligatoriske, når man studerer her?« spørger hun.

Ministeren mener, der er tusind måder at få de internationale studerende til at blive i Danmark, og påpeger, at der alene i år blev optaget 6.000 internationale studerende i Danmark. At ministeriet reducerer optaget med 1.000 studiepladser næste år vil derfor ikke gøre den store forskel for muligheden for at studere her.

»Come on guys,« siger ministeren synligt irriteret og nævner et banner, hvor der står, at politikerne lige så godt kunne bygge en mur om universiteterne.

»I får ikke et mere generøst uddannelsessystem end det her,« siger Tommy Ahlers.

En ung korthåret fyr i ulden frakke vil vide, hvorfor AAU – som netop er blevet kåret til det bedste ingeniørvidenskabelige universitet i Europa – skal lukke de fleste af deres ingeniøruddannelser i København. Mens Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby ikke skal lukke en eneste studieplads, selv om DTU har langt flere internationale studerende.

DTU har et højere antal studerende, der bliver og arbejder i Danmark, forklarer Ahlers de sure studerende: »Det hele handler om økonomi, og det tvinger os til at lave nogle tilpasninger.«

Ved ministerens side står AAU-rektor Per Michael Johansen og venter tålmodigt på at få et ord indført, og efter fem minutters diskussion med de studerende har han held med at få Ahlers med op af trappen til topmødet.

En af de diskussionslystne studerende er danske Charlie McPhillips, der lige er startet på studiet i bæredygtig bioteknologi, som nu lukker helt som fag i Danmark.

»Det er underligt, at ministeren bliver ved med at snakke om økonomi, når vi står og mangler 20.000 ingeniører. Mit studie handler om noget af det, vi har mest brug for: Hvordan vi får vores samfund til fungere uden fossile brændstoffer,« siger han.

Gratis danskkurser lukket

De studerende går ind i varmen igen og stiller sig på reposen bagerst i den åbne aula, hvor topmødedeltagerne har sat sig til rette ved runde borde med hvid dug og udsigt til den solbeskinnede Sydhavn. Men heller ikke ved topmødet får uddannelsesministeren fred for spørgsmål om lukningerne på AAU.

»Er det ikke lidt skørt at lukke de her uddannelser, som vi har så meget behov for?« spørger en skjorteklædt herre ved et bordene.

Men sådan er det med uddannelser, mener Ahlers. Nogle lukker, mens nye åbner, og hvis man gerne vil læse på en ingeniøruddannelse i København, så kan man tage ud til DTU, siger ministeren til publikum. Flere af de protesterende studerende giver utilfreds lyd fra sig.

»Det er ironisk, at alle snakker om, at vi skal have flere ingeniører, og så lukker man syv studier,« siger Christine Schmidt.

Britiske Samantha Jenkins, der læser på sidste år af kandidaten, forklarer, at København er the place to be, hvis man læser bioteknologi. De fleste europæiske studier i bioteknologi er mere medicinsk orienterede. AAU er omvendt – ifølge flere af de studerende – det eneste sted, hvor man fokuserer på bæredygtighed sammen med bioteknologi. Derfor virker det så dumt at lukke netop sådan et studie, mener Samantha Jenkins.

»Selvfølgelig er det ærgerligt for de internationale og danske studerende, men det er værre for det danske samfund, som får en langt mindre pulje af talenter at tage fra.«

Den unge mørkhårede kvinde har især svært ved at forstå, hvorfor de danske politikere sidste år lukkede de gratis danskkurser, hvis de gerne vil have de internationale studerende til at blive. Pludselig skulle de studerende til at betale ret høje priser for danskkurser.

»Det sender et signal om, at man bare vil af med os,« siger Samantha Jenkins, der skal i gang med en artikel om sagen til AAU’s studenterblad.

Aarhus Universitet er blandt de uddannelsesinstitutioner, der må skære markant i studiepladser.
Læs også
Aarhus Universitet er blandt de uddannelsesinstitutioner, der må skære markant i studiepladser.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Peter Knap
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Niels Duus Nielsen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

"Det sender et signal om, at man bare vil af med os..." - godt set!

Så længe DF har indflydelse på den førte politik, vil Danmark og danskerne blot lukke sig om sig selv. Her kunne vi for en billig penge profilere os internationalt og endda være foregangsmænd m/k inden for bæredygtighed, men uha nej da, så risikerer vi jo bare, at der kommer flere udlændinge til landet, og det må ikke ske, for så får DF ondt et vist sted.

Heldigvis synes det at gå tilbage for DF i meningsmålingerne; vi må håbe at tendensen også giver sig udslag i valgresultaterne. Håbet er i hvert fald lysegrønt.

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Mads Berg, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Helene Kristensen, Tue Romanow, Per Klüver, Rolf Andersen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Anne Zakaria og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Dansk politik er lige til Klodshans, og mangler simpelt hen en reel leder (statsminister) til at styre mål og aktiviteter for Folketinget.

Medens den økonomiske højkonjunktur fortsat tæsker frem over det meste af Europa herunder i alle Danmarks nabolande, toppede den, iflg. Danmarks Statistik, i Danmark i 2016. Og som denne artikel viser, kan dette vare lang tid endnu for de eksporterende brancher mangler ingeniører i stort omfang..

Nogle politikerne i Danmark har så travlt med alle tænkelige og totalt ligegyldige tiltag, der kun har til formål at genere udlændinge, at de slet ikke har tid til at varetage deres egentlige opgaver, som de er valgt til.

Andre danske politikere er simpelt hen så svagt fungerende, at de slet ikke kan andet end at føre udlændingefjendsk politik. Og så tror de endda, at de gør gavn.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Jesper Sano Højdal, Karsten Aaen, Mads Berg, Flemming Berger, Anne Eriksen, Klaus Bisgaard, Anne Mette Jørgensen, Helene Kristensen, Dennis Tomsen, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Der er vel en pointe med at de udenlandske studerende forlader landet efter endt uddannelse? Jeg mener forsvarets piloter har en aftale, der kræver piloterne efter endt uddannelse arbejder nogle år i forsvaret, ellers skal de betale sige fri. I UK opbygger man en gæld på 9.000 GBP om året, som skal tilbagebetales hvis man tjener godt. De udenlandske studerende er ikke typisk fra UK, så der er meget andet end økonomi der betyder noget.

NASA koster 20 milliarder $ årligt. I USA bruger befolkningen 38 milliarder årligt på Pizza.

Hvis man ser bort fra almen politisk fnidder, så er beslutningen om at lukke bla. den uddannelse jeg er ved at færdiggøre, Bæredygtig Bioteknologi på AAU, stupid på så mange måder at man bliver helt forpustet. Vi har brug for ingenører. Vi har brug for mennesker, som forstår videnskaben bag begrebet bæredygtighed. Vi har brug for globale løsninger, og dermed brug for et globalt netværk. Osv.

Personligt ser jeg gerne at en del af den skat, jeg har betalt over de sidste 40 år, går til at uddanne studerende fra udlandet, hvis de lærer noget som vitterlig kan hjælpe menneskeheden, og det gør de. Hvis problemet er penge, så lav reglerne om, man lad være med at ødelægge et institutter, som både er unikke, og som skal komme med teknologiske løsninger på de problemer vi mennesker selv har skabt.

Søren Bjørn-Hansen, Carsten Munk, Mads Berg, Flemming Berger, Anne Eriksen, Anne Mette Jørgensen, Tue Romanow, Kim Houmøller, Troels Ken Pedersen, Henrik Brøndum, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Morten Balling

God pointe! Et vellykket studiemiljø med høj faglighed og samfundsmæssig relevans trækker man ikke bare op af hatten. Jeg tror godt Tommy Ahlers ved, at han er spændt for en landsbykærre af DF og der kan findes andre skruer at justere på.

Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Kim Houmøller og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Men Tommy Ahlers ved også godt at der ikke må skrues på skruer, som DF ikke har godkendt. Så ryger statsministeren, der vil være statsminister for enhver pris, af taburetten - og Tommy Ahlers er ude i virkelighedens verden hurtigere end han kan sige ingeniør.

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Kim Øverup, Anne Eriksen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar