Nyhed
Læsetid: 3 min.

Jakob Ellemann-Jensen lægger pres på EU for indsats mod afskovning

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har som formand for Amsterdam-partnerskabet opfordret EU-Kommissionen til at sætte ind med handleplan mod afskovning inden årets udgang
»Det er nødvendigt, at vi også lokalt i Danmark agerer på at mindske vores bidrag til afskovningen. Derfor har vi øget fokus på at styrke den hjemlige proteinproduktion, så vi kan komme til at importere mindre soja fra udlandet,« skriver Jakob Ellemann-Jensen til Information.

»Det er nødvendigt, at vi også lokalt i Danmark agerer på at mindske vores bidrag til afskovningen. Derfor har vi øget fokus på at styrke den hjemlige proteinproduktion, så vi kan komme til at importere mindre soja fra udlandet,« skriver Jakob Ellemann-Jensen til Information.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
13. november 2018

Hvert år ryddes et skovareal større end Danmark. Og det ødelægger naturlig biodiversitet, lokale økosystemer og bidrager til global opvarmning.

Det er budskabet fra Venstres miljø og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, der nu vil lægge pres på EU for at stoppe den afskovning, som EU-lande via import er ansvarlige for.

»Vi har kun en jordklode, og den skal vi værne om på bedst mulig måde. Afskovning er med til at ødelægge naturlig biodiversitet og lokale økosystemer, og det bidrager til at øge den globale opvarmning. Derfor skal vi hurtigst muligt handle og sikre, at bæredygtig produktion og forbrug erstatter den rovdrift på naturen, som der i øjeblikket sker,« skriver ministeren i en mail til Information.

Størstedelen af skovrydningen sker for at gøre plads til mere landbrugsjord – særligt i troperne.

Som formand for det såkaldte Amsterdam-partnerskab – bestående af Danmark, Holland, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Norge – er Jakob Ellemann-Jensen afsender på et brev, hvori ministeren opfordrer EU-Kommissionen til at fremlægge en handleplan allerede inden årets udgang. 

»Det er rigtig positivt. Vi glæder os meget til at se, hvordan det bliver fulgt op. Ministeren har udtalt, at meget skal løses på EU-niveau. Derfor er det vigtigt, at vi nu tager teten,« siger Gry Bossen, politisk konsulent i Verdens Skove.

Også Greenpeace roser miljø- og fødevareministeren.

»Det er vigtigt og glædeligt, at der kommer en opfordring til kommissionen om, at vi nu skal have den plan. Det vil vi gerne kvittere for,« siger Jan Søndergård, politisk rådgiver i Greenpeace.

Det er langtfra første gang, at Danmark agerer politisk frontløber, når det kommer til at imødegå ødelæggelse af skovområder uden for EU’s grænser.

I 2015 gik Danmark således som ét af blot fem lande i brechen for, at EU fra 2020 skulle undgå al skovrydning fra landbrugets forsyningskæde i den såkaldte Amsterdam-erklæring. Og senest i marts appellerede Danmark atter til, at EU-Kommissionen fremlægger »en ambitiøs strategi til at bekæmpe importeret skovrydning«.

Og i september efterlyste EU-Parlamentet en lovgivning, der sikrer, at EU-landenes forsyningskæder hverken direkte eller indirekte bidrager til skovrydning.

Men som Information skrev i oktober, viser en rapport fra Verdens Skove og den globale miljøorganisation Mighty Earth, at der – stik imod den politiske kurs – er et direkte link mellem skovrydning, overtrædelse af de lokale folks rettigheder og den danske landbrugsindustris import af soja.

Mangler konkrete initiativer

Ifølge rapporten kan en væsentlig del af Danmarks omkring 1,6 millioner ton sojaimport kobles til svineproduktionen. For når landbruget skal mætte de omkring 32 millioner svin, som Danmark årligt producerer, bruger de proteinrig soja. Derudover er varer som palmeolie og kakao ofte forbundet med afskovning.

»Det er nødvendigt, at vi også lokalt i Danmark agerer på at mindske vores bidrag til afskovningen. Derfor har vi øget fokus på at styrke den hjemlige proteinproduktion, så vi kan komme til at importere mindre soja fra udlandet,« skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Han mener, at det danske erhvervsliv har gang i flere gode initiativer, der fremmer produktionen af proteiner i Danmark, hvilket »er godt både for naturen og vores nationaløkonomi.«

Derudover bør der stilles krav til den soja og palmeolie, der fortsat vil blive importeret: »Her kan en mulighed være, at virksomhederne køber certificeret soja og palmeolie, så man støtter op om afskovningsfri og ansvarligt produceret soja og palmeolie,« skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Men ifølge Jan Søndergård kræver det en større indsats, hvis Danmark for alvor skal nedsætte trykket på verdens skove.

»Den rigtige løsning er at se på vores enormt store produktion af svin og fjerkræ. De initiativer, ministeren nævner, kan potentielt inden for tre til fem år erstatte omkring en tredjedel af den nuværende danske import af soja med danskproduceret foderprotein. Men der efterlades stadig et kæmpestort hul,« siger Jan Søndergaard.

Han mener samtidig, at der er behov for at se på, hvordan Danmark forpligter sig til den mest bæredygtige soja via certificeringsordninger.

Jakob Ellemann-Jensen opfordrer ligeledes til, at virksomheder fremover stiller krav om køb af certificeret palmeolie og soja, så man støtter en ansvarlig produktion.

Hos Verdens Skove er man enige i Jakob Ellemann-Jensens udlægning.

»Ministeren bør stille forslag om, at danskimporteret soja som minimum skal være certificeret, samtidig med at man indarbejder en sikring af forsyningskæden, så man undgår soja, der har forårsaget skovrydning og overtrædelse af lokalbefolkningens rettigheder,« siger Gry Bossen og tilføjer, at de eksisterende ordninger ikke er en total garanti.

»Men det er et stort skridt på vejen,« siger hun.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jamen så sadler man bare om til palmeolie etc. Så må EU også skrotte kravet om biodieselprocenter i diesel. Det er nemlig en kæmpeskurk. Det får diesel til at se bedre ud, men koster mange gange mere på co2-kontoen andre steder.

Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Ejvind Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det er så dobbeltmoralsk og hult. Afskovning sker f.eks. i stor stil for at kunne dyrke soja(skrå) til de danske svineavlere. Foder til den absurde overproduktion af 30 mio. svin, som sælges til spotpriser til Tyskland og Kina. En produktion, som økonomisk ikke kan betale sig, og som ødelægger miljø og niodiversitet i Danmark og i skovene i Argentina og Brasilien, hvor sojaskråen hentes.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Britta Hansen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Anne Eriksen, Peter Hansen, Per Torbensen, Thomas Tanghus, Erik Berg, Gert Romme, Ejvind Larsen, Niels østergård, Ryan Klitholm, Lars Bo Jensen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, Margit Johansen, Torben Bruhn Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Tja Danmark kunne jo stoppe med, at importere billigt afgiftfrit flis til afbrænding i de danske kraftværker.

I det mindste kunne man forlange, at evt. biomasse til afbrænding skal være selvforsyning, og alt produceret i Danmark under bæredygtige og kontrollerede forhold.

Derfor er det desværre helt forfejlet, at man her taler om "grøn" og CO2 neutral energi, når det så i den anden ende har omkostninger for biodiversitet og skovarealer i nogle af de fattigste eller mest kyniske lande i Europa.

Iøvrigt har det også vist sig, at noget af det træ og flis vi køber hjem, det er fra ukraine og radioaktivt, det synes jeg da man skal skænke en tanke, især hvad der sker med asken efterfølgende.

Her et par interessante link fra ingeniøren om emnet:

https://ing.dk/artikel/danmark-importerer-traepiller-skove-saa-store-sja...

https://ing.dk/artikel/miljoeorganisation-regeringens-vision-biobraendse...

https://ing.dk/artikel/danske-varmevaerkers-bioaske-indeholder-meget-rad...

https://ing.dk/artikel/danmark-risikerer-flere-traefyrede-kraftvaerker-v...

https://ing.dk/artikel/udskaeldte-traepiller-undgaar-afgifter-kunne-have...

Jørgen Clausen

Der var en gang Europa og Danmark var dækket med skov. Så kom industrialiseringen og nu er +90% af skoven ryddet. De resterende procenter dyrkes kommercielt. De seneste år er store mængder trukket ud til flisning og fjernvarme. Vi har et stærkt overdreven landbrug som sagtens kunne halveres, +80% af landbrugsproduktionen går til eksport, for at give plads til meget mere skov i Danmark.

- Så hvad med at feje for egen dør først Ellemann-Jensen?

Flemming Berger, Peter Hansen og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

At sætte en soldat til at passe på miljøet er et fejlskud af de grove. Manden forstår jo ikke sammenhængen!

Eva Schwanenflügel

Afskovning har fundet sted omkring Middelhavet siden Romerriget.
Det er derfor der er overflod.

Jens J. Pedersen

At sætte en halvreligiøs vestjyde eller en oppustet soldat er lige ringe.

Vil regeringen bruge klimapolitikken til at skabe et endnu større overskud på betalingsbalancen?