Læsetid: 9 min.

’Lige pludselig tror finansmænd, at de er guder og kan slippe af sted med hvad som helst’

Hvorfor begår nogle i forvejen rige finansfolk kriminalitet for at blive rigere? Gennem psykologer og eksperter tegner Information et portræt af mentaliteten og kulturen i finansverdenen, der endnu en gang er kommet i vælten efter flere store skandaler
Hvorfor begår nogle i forvejen rige finansfolk kriminalitet for at blive rigere? Gennem psykologer og eksperter tegner Information et portræt af mentaliteten og kulturen i finansverdenen, der endnu en gang er kommet i vælten efter flere store skandaler

Frederik S. Troels-Smith

9. november 2018

Han er mellem 30 og 50 år, veluddannet, går med jakkesæt og slips. Han har råd til dyre biler, store huse og diamanter til sin smukke kone.

Han begår sig i en verden med højt tempo og stor risiko. Han bliver afhængig af kicket i at handle med enorme summer, for det giver ham en oplevelse af at være betydningsfuld.

Ofte er han ligeglad med, om han skader andre på vejen til succes. Han lever i sin egen lille boble i en lukket, eksklusiv subkultur, hvor ingen er der for hinanden.

Sådan beskriver en række psykologer, der lever af at vejlede og coache finansfolk på Wall Street i New York, nogle af finansverdenens børsmæglere, spekulanter og kapitalfondsejere. De har indvilliget i at dele deres indsigt i mentaliteten hos de mænd – for det er mænd – om hvem vi snakker så meget, men ved så lidt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Steffen Gliese
 • Lillian Larsen
 • Kim Øverup
 • Morten Wieth
 • Anne Eriksen
 • Carsten Mortensen
 • Bjarne Andersen
 • Torben K L Jensen
 • Troels Ken Pedersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Christian Skoubye
 • Bettina Jensen
 • Marianne Borgvardt
 • Ervin Lazar
 • Trond Meiring
 • Peter Knap
 • Troels Holm
 • Kurt Nielsen
 • Erik Karlsen
Steffen Gliese, Lillian Larsen, Kim Øverup, Morten Wieth, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Skoubye, Bettina Jensen, Marianne Borgvardt, Ervin Lazar, Trond Meiring, Peter Knap, Troels Holm, Kurt Nielsen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Økonomi for dummies. Den artikel fortæller mere end alverdens økonomiske teorier. Økonomi er en relation af menneskets verdensforståelse.

Ib Christensen, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Krak og kriser, som rammer dybt og bredt blandt især de ringere stillede dele af befolkningerne, er integrerede elementer i den finanskapitalistiske verdensorden - de repræsenterer muligheder for vinding blandt de i forvejen formuende. Dette er elementær viden om kapitalismens grundstruktur.

Der tjentes styrtende rigdomme på krakket i 1929 - og på alle kriser/krak siden. Og hver gang betalte de brede befolkninger, som møjsommeligt måtte søge at genopbygge, til næste krise atter rev tæppet væk under dem. Hamsterhjul på hamsterhjul.

Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Beck-Lauritzen, Werner Gass, Ole Henriksen, Per Torbensen, Michael Waterstradt, Torben Skov, Anders Graae, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Der er for lidt kontrol med den sektor, straffene er få og meget små, de kan ofte betale sig fra mistanker, og sjovt nok, hvis en person rager bamser til sig i samme omfang som visse af de omtalte samler på penge, så ville de jo være blevet mentalundersøgt.

Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Jan Guldager, Carsten Mortensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Lidt "Se og Hør" over dette. Men ikke kedeligt.
Reelt tror jeg, at hovedparten af handlerne er imellem professionelle. Hvad er "bankfolk" egentligt? Formidling af udlån og indlån, køb og salg af valuta, aktier og obligationer.
Naturligvis er der rådne kar, der lader sig friste. Britta Nielsen og Nick Leeson typer findes mange steder.

Philip B. Johnsen

Politikere tænker som økonomer.
Det er økonomi der diktere politik, det burde naturligvis i den eksistentielle situation verden er i være politik, der diktere økonomi.

“Alle nye studerende på statskundskab, psykologi, økonomi og jura på Aarhus Universitet fik i efteråret en invitation til at udfylde personlighedstest. Mellem en tredjedel og halvdelen af de nye studerende på de fire studier valgte at deltage. Det gav i alt 487 besvarelser, og dem har ph.d. Anna Vedel og professor Dorthe K. Thomsen efterfølgende analyseret.

“I et nyt dansk studie scorer økonomistuderende særligt højt på den såkaldte Dark Triad, personlighedstræk, der forbindes med psykopati, narcissisme og machiavellisme (en tendens til at manipulere og udnytte andre for at nå et bestemt mål).”

Link: http://m.djoefbladet.dk/nyheder/2017/06/forskning--oe-konomistuderende-e...

Big Five personality traits
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Big_Five_personality_traits

Alle ved det, men ingen taler om det!

Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Beck-Lauritzen, Werner Gass, Lars Jørgensen, Kim Houmøller, Torben Skov, Flemming Berger, Anne Eriksen, Jan Guldager, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Olav Bo Hessellund, Torben K L Jensen, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Intet nyt under solen.
Det kan betale sig at være egocentriske psykopater.
Thi deres er rigerne, magten og gevinsten i al evighed, amen.

Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Beck-Lauritzen, Michael Waterstradt, Torben Skov, Anne Eriksen, Søren Bro, Torben K L Jensen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar

I forlængelse af Philip B. Johnsens indspark; det kan ikke overraske at kaptalismen kulturelt fremelsker de mindst empatiske træk hos mennesker. Konkurrence- og individualiseringsdisciplineringen, som den udgår fra en kapitalistisk verdensorden, vil uundgåeligt præge os alle, fordærve de fleste og isolere tilbageværende resistens. På samme måde som der iht. klimabalancerne kan tales om et tipping point, kan der om de kulturelle balancer formentligt også tales om et falling point, hvor den akkumulerede fremmedgørelse i sig selv betragtes som naturgiven.

Werner Gass, Torben Skov, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Britta Hansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

I mine øjne er artiklen tendentiøs. Ja, også bankfolk er mennesker med hele registret af følelser, angst, frygt osv. som alle os andre - naturligvis godt at få det belyst.

Men at skabe det indtryk, at det blot er nogle få i spidsen af finansvirksomhederne, der er skyld i det dårlige omdømme af en hel branche virker netop tendentiøs på mig. Der skal netop 'små' bankfolk til, der 'rådgiver' kunderne til at købe pilrådne papirer uden sikkerhed. Hvorfor gør de det? Har de heller ingen samvittighed? Jeg ved det ikke men formåder, den må have trykket mange af 'kunderådgiverne'. Det gør det til dels fordi de kan, men i høj grad presses af banken til at sælge. Til at opnå nogle resultater! Og salg = resultat. Pyt med, at det solgte produkt er alt andet end langtidsholdbar. Angsten for fyring og arbejdsløshed spiller sikkert også en rolle i dette segment.

Men grådigheden stopper ikke hos bankfolkene. Det er også kundernes grådighed (fx udsigten til illusorisk høje afkast), der overhovedet gjorde det muligt at sælge skrot-papirer.

Kredsløbet lukket endnu en gang.

Steffen Gliese, Oluf Husted, Werner Gass, Lars Jørgensen, P.G. Olsen, Michael Waterstradt, Torben Skov, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvorfor reparere på noget der intet fejler?

Politikere i folketinget er i stigende grad økonomisk forblændede af ‘nødvendighedens politik’, økonomer og politikere ser ikke økonomisk fare eller fysisk fare, som et problem, tværtimod tender det deres behov for spænding, det er et problem når udviklingen på sigt bliver eksistentiel.

Det besynderlige er, at alle ved det, men ingen taler om det.

Det er tabu!

Oluf Husted, Trond Meiring, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Jan Guldager, Søren Bro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er jo utroligt med de lange 'arbejdsdage', når de reelt udfører gerninger, vore samfund var bedre tjent med at undvære. Der er ikke noget at sige til, at de har behov for at føle, at folk beundrer dem - for reelt er de blot i vejen.

Lillian Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Werner Gass, Kim Øverup, Michael Waterstradt, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er jo den mest grundlæggende form for narkomani, og det har været erkendt i hele pengevæsenets historie, at det skal begrænses og holdes på lang afstand af personlig magt og indflydelse på samfundet.

Peter Beck-Lauritzen, Werner Gass, Michael Waterstradt, Trond Meiring, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I virkeligheden er de autonome adrenalin-junkies der som iron-men kun kan få suset ved at udfordre skæbnen vel vidende at det er noget de bilder sig for de hele tiden er beskyttet af omerta-reglen i deres miljø.

Michael Waterstradt, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Også virkelig gode serier på både Netflix og HBO :
"The Good Wife"
"The Good Fight"

Især sidstnævnte tager Trump-epoken til nye surreelle højder ;-)

Eva Schwanenflügel

Giv "The Good Fight" et godt kig.
Der er virkelig kuriøse Trump-dramaer og LSD-inducerede surreale window-watchings som kogende vanvittige dramaer.

Eva Schwanenflügel

Begrebet The Dark Triad dækker over tre træk, hvor fællesnævneren er, at man tager hensyn til sig selv og er ligeglad med andre.
Psykopati: Et fravær af empati og skyldfølelse og til gengæld en høj tolerance for stress.

Narcissisme: En ekstrem selvoptagethed sammen med en mangel på empati og en overbevisning om, at man er noget helt særligt.

Machiavellisme: Et fravær af moralske hensyn og en tendens til at udnytte og manipulere andre for at nå eget mål.

Tak Torben Skov :-)

Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar