Nyhed
Læsetid: 3 min.

Offentligheden kan ikke få aktindsigt i Papes nye offentlighedslov

Selv om justitsministeren har opgivet at få vedtaget en ny offentlighedslov i denne omgang, kan offentligheden ikke få indsigt i, hvor langt man var kommet
Justitsminister Søren Pape Poulsen ikke ønsker at blive kigget i kortene, selv om han tidligere har givet udtryk for, at lukketheden var gået for vidt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen ikke ønsker at blive kigget i kortene, selv om han tidligere har givet udtryk for, at lukketheden var gået for vidt.

Ólafur Steinar Gestsson

Indland
16. november 2018

Hvis ikke det var så trist, ville det næsten være komisk: Offentligheden kan ikke få indsigt i arbejdet med at skrue op for åbenheden i den offentlighedslov, som har stået på i Justitsministeriet gennem længere tid.

Det fremgår af et aktuelt svar fra Justitsministeriet, som Information har modtaget. Retten til aktindsigt omfatter nemlig ikke sager om lovgivning, før et lovforslag er fremsat for Folketinget, og det gælder, uanset om et lovgivningsinitiativ ikke giver anledning til fremlæggelse af et lovforslag, skriver ministeriet.

Det betyder, at borgere og pressen – samt partierne Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, der ikke er med i forliget bag offentlighedsloven – ikke kan få nærmere oplysninger om ministeriets sag nr. 2017-760-0037. Det vil sige hverken i lovudkast, eventuelle notater eller i resultatet af de forhandlinger, som partierne bag offentlighedsloven har ført, siden VKLA-regeringen med regeringsgrundlaget fra 2016 forpligtede sig til at lempe på lovens omstridte regel om ministerbetjening.

Offentligheden har derfor ikke mulighed for at afgøre, hvor langt – eller kort – partierne var nået med anstrengelserne for at sikre mere åbenhed i den offentlige forvaltning.

Vil ikke kigges i kortene

Justitsministeriet har også afvist at give såkaldt meroffentlighed i sagen. Det sker af hensyn til ministeriets interne og politiske beslutningsproces, som ministeriet skriver. Dermed bliver det tydeligt, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ikke ønsker at blive kigget i kortene, selv om han tidligere har givet udtryk for, at lukketheden var gået for vidt.

Meroffentlighed er netop indsat i loven som en mulighed for myndigheder til at give indsigt i dokumenter, som ville kunne undtages efter loven, men som ikke nødvendigvis behøver at være hemmelige, fordi en offentliggørelse ikke bryder med tavshedspligten om f.eks. personlige oplysninger.

At tage stilling til meroffentlighed er med andre ord udtryk for den vilje til åbenhed, som den givne myndighed måtte have. I dette tilfælde altså en beskæmmende lav, for ikke at skrive ikkeeksisterende vilje hos Søren Pape Poulsen til at delagtiggøre befolkningen i de overvejelser om en lov, hvis erklærede formål er kontrol med myndighederne.    

Og det var heller ikke sådan, justitsministeren formulerede sig, da Folketinget tirsdag i sidste uge diskuterede offentlighedsloven. Det var under denne diskussion, at det blev klart for alle, at regeringen med støtte fra Socialdemokratiet nu har opgivet at få lempet offentlighedsloven. Til sidst i debatten sagde ministeren som svar til Uffe Elbæk (Alt), der havde talt om at »søge om aktindsigt i, hvad der har ligget af dokumenter på det her område«, at det behøvede han ikke.

»Man kan bare søge på Infomedia, for jeg tror, at alle papirer, vi har fremlagt, er blevet lækket fra en kant af. Så der kan man sådan set meget hurtigt få indblik i det,« lød svaret fra Søren Pape Poulsen.

Han undlod altså helt at sige, at Uffe Elbæk slet ikke ville kunne få aktindsigt i arbejdet med at ændre den lov, som ifølge justitsministeren giver for meget lukkethed.

Desuden er det formentlig ikke så lidt af en tilsnigelse, at Uffe Elbæk »bare« kunne søge i artikelbasen Infomedia, hvis han ville vide, hvad der var sket i Justitsministeriet og forligskredsen. Mig bekendt har der kun været to læk om revisionen af offentlighedsloven, hvoraf det ene var i denne avis.

Ministeren synes med sin smarte bemærkning også at se bort fra, at offentlighedens indsigt med den offentlige forvaltning er noget fundamentalt andet, end at pressen mere eller mindre sporadisk kan opsnappe smuler fra magtens korridorer og bringe frem for offentligheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Damm Sørensen

At arbejdet med offentlighedsloven er lukket land er en temmelig gammel nyhed. I over 10 år har jeg forsøgt, og senest måtte Folketinget Ombudsmand erklære sig inhabil, fordi han ligesom Gammeltoft Hansen også sad med ved bordet, da grundlaget for mørkeloven blev lagt.

Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Jens Erik Starup, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Søren Pape Poulsen har heller aldrig noget svar på andre henvendelser fra DR, medier osv. - Et image eller bare en introvert mand?

Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

SPP satser blot hårdt på, at hans "tough on crime" attityde og politik vil sikre ham og partiet ved det kommende valg. Der er ingen grund til aktindsigt. Han psser på os, tror jeg måske

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vi udsættes bare for champignonmethoden; 'hold dem i mørke og fyld dem med lort'.
Det har demokratiet det nok bedst med ---- når man altså sidder og ser det fra Christiansborg.

Bjarne Andersen, Helene Kristensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mørkeloven.

Godt begreb. Dystre perspektiver.

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvad kommer lovarbejdet pøbelen ved; - os på borgen ved bedst! Og tale med spaltet tunge, er der andre end slanger, der også kan! Demokraturet breder sig i Europa, så hvorfor så ikke blandt danske folkevalgte også, de arbejder jo alene for folkets ve og vel! , øhh, siger de? Bør det ikke hedde proletariatets diktatur, det er et kendt system og bruges når "folket" er dumme og uforstandige; husk det, ved næste valg.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar