Nyhed
Læsetid: 6 min.

Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Indland
29. november 2018

Onsdag var de gråhårede mænds dag i Tibetkommissionen.

Hele fem pensionerede politifolk, og en enkelt nuværende, var indkaldt for at afgive forklaring i Frederiksberg Byret på denne første afhøringsdag i den gennedsatte kommission.

Som kommissionsformand Tuk Bagger lagde ud med at understrege, er kommissionen ikke i nærheden af at have indsamlet hele den enorme mængde af dokumenter, som den skal bruge til at undersøge op mod 199 officielle kinesiske besøg helt tilbage til 1995.

Men flere af dagens afhørte har stået frem i medierne med nye oplysninger, som kommissionen ville have uddybet, inden den for alvor går i gang med sin undersøgelse. En slags ouverture til det videre arbejde.

Kort fortalt blev kommissionen gennedsat i sommer, efter der var blevet sået tvivl om grundlaget for den oprindelige Tibetkommissions redegørelse fra sidste december. Det store spørgsmål er denne gang, om politiet i årtier har haft en praksis med at gemme fredelige demonstranter af vejen, når kinesiske stats- og regeringsledere har lagt vejen forbi Danmark. Og, ikke mindst, om den praksis er blevet dikteret ovenfra, for eksempel fra Udenrigsministeriet.

Begge dele kom vidnerne på Tibetkommissionens første afhøringsdag med deres bud på svar på.

En uskreven regel

Dagens første vidne i retslokale 003 var den pensionerede vicepolitikommissær og tidligere operative leder af færdselsafdelingen i Københavns Politi, Ole Kahr.

I 2002 var han ansvarlig for at forberede kortegeruter i forbindelse med to officielle besøg fra Kina. Han var leder af motorcykelbetjentene og kørte selv med på gaden under besøgene.

Forinden deltog han i stabsmøder med andre indsatsledere, hvor de drøftede, hvordan besøgene skulle forløbe. Under møderne fik de ifølge Ole Kahrs forklaring at vide, at de helst skulle undgå, at den daværende kinesiske premierminister blev konfronteret med kritiske demonstranter. Det var almindelig praksis under kinesiske besøg, forklarede han.

»Det var en bemærkning, som røg ud i lokalet. Det var sådan en uskreven regel,« sagde han under afhøringen.

I sommer fortalte han og andre betjente noget lignende til Berlingske og DR.

Han huskede ikke, hvem der ledte møderne i 2002. Men det har højst sandsynligt været daværende chefpolitiinspektør Kai Vittrup og politiinspektør Mogens Lauridsen, mente han.

Selv gjorde han dog ikke noget for at skåne den kinesiske delegation for synet af demonstranter, fortalte Ole Kahr. Han planlagde udelukkende eskorteruterne ud fra et sikkerhedsmæssigt hensyn.

Grisebilerne

Næste mand i vidnestolen var den pensionerede hundefører Henning Peter Dahl. Ligesom Ole Kahr har han sagt til Berlingske og DR, at der i 2002 var ordrer om, at den kinesiske delegation ikke skulle konfronteres med demonstranter. Han har også sagt, at ordrerne efter hans opfattelse var kommet fra Udenrigsministeriet.

Men under afhøringen i Tibetkommissionen afslørede han noget nyt. Han hævdede nemlig, at der i en tidlig version af den såkaldte operationsbefaling fra 2002 stod, at politiet efter »anmodning fra Udenrigsministeriet« skulle sørge for, at kortegen ikke kom forbi nogen »negative demonstranter«.

Inden besøget drøftede han formuleringen med nogle andre indsatsledere, og ifølge ham blev de enige om, at når det kom fra Udenrigsministeriet, så var det nok »politisk afstemt«.

Formuleringen stod dog ikke i de senere versioner af operationsbefalingen, som løbende blev rettet til. Og den findes heller ikke i den endelige version, som er den, Tibetkommissionen er i besiddelse af. Hvis dokumentet kan findes frem, kan det potentielt være afgørende for kommissionens arbejde.

Henning Peter Dahl fortalte også, at han havde ordrer til at køre sine hundevogne – også kaldet »grisebiler« – ind foran eventuelle demonstranter for at gemme dem af vejen, hvis de ikke kunne nå at lægge kortegeruten om.

»Vores grisebiler var så høje, at hvis de kørte op og holdt foran dem, der eventuelt stod, kunne man ikke se dem,« fortalte Henning Peter Dahl.

Gemte demonstranter

Dagens tredje gæst meldte afbud med kort varsel. Den pensionerede vicepolitiinspektør Torben Juel Eriksen kunne ellers have kastet lys over, hvordan politiet håndterede FN’s sociale topmøde i København i 1995.

Under besøget stod han for sikkerheden omkring Sheraton Hotel nær Vesterport, som i dag hedder Scandic Hotel. Ligesom sine to tidligere kolleger er han stået frem i DR og Berlingske med sine oplevelser. Ifølge DR-artiklen blev han »rådgivet og vejledt« af »den person, der har kontakten til ministeriet«, om, at den kinesiske delegation helst ikke skulle få demonstranter at se.

Det løste han angiveligt ved at placere en anmeldt demonstration bag Planetariet, hvorved demonstranterne ikke var synlige fra hotellet.

Tog ikke hensyn

De pensionerede betjentes forklaringer blev udfordret af deres tidligere chefer. Først den 86-årige Einer Lind, tidligere chefpolitiinspektør i Københavns Politi. Han ankom støttende sig til en krykke og måtte flere gange bede kommissionsmedlemmerne om at tale højere, da han havde svært ved at høre deres spørgsmål.

Han gik på pension i 1995 og var ansvarlig for FN-mødet i København samme år. Han kendte udmærket til kinesernes fine følelser, som ifølge ham blev videreformidlet til politiet via Udenrigsministeriet og PET. Men han afviste, at han nogensinde har taget hensyn til deres ønsker om ikke at se demonstranter.

»Den kinesiske repræsentant ønsker ikke at se noget, for så bliver han utilpas og dårlig,« gengav han beskeden fra PET.

»Jeg tog ikke hensyn til det. Vi har forsamlingsfrihed. Så han fik ikke hensyn af mig overhovedet.«

Han blev dog ikke selv kontaktet af PET, forklarede han. De henvendte sig i stedet i politiets kommandocentral, KSN.

Einer Lind hævdede, at han selv så demonstranterne ved Planetariet i 1995, og at delegationen frit kunne se dem dér, hvor de stod. Han kendte angiveligt ikke til nogen planer om at gemme dem af vejen.

»Det anede jeg ikke en klap om.«

Hamrende ligeglad

Noget tilsvarende lød fra det næste vidne, Kai Vittrup, ligeledes pensioneret chefpolitiinspektør. Han havde ansvaret for besøget i 2002.

Han fortalte, at det var »alment kendt«, at kineserne ikke brød sig om, »at nogen skulle stå og råbe øv og bøv med flag og så videre. Det sagde jeg så ’nå’ til. Jeg er da hamrende ligeglad med, om den kinesiske premierminister ikke kan lide at se demonstrationer. Det kan vi godt her. Så der blev ikke taget hensyn«, fortalte han.

Han kunne dog ikke afvise, at nogle af indsatslederne eller lederne i KSN har handlet ud fra en anden opfattelse. Faktisk var det alment kendt blandt betjentene, at kineserne ikke brød sig om demonstrationer, fortalte han.

Kai Vittrup hævdede, at han ikke kendte noget til ordrer om at køre grisebiler ind foran demonstranter for at gemme dem væk.

»Det er helt ukendt for mig,« sagde han.

I 2004 fandt et andet besøg sted, da den kinesiske parlamentsformand besøgte København sammen med sin hustru. Tibetkommissionen fremviste en taktisk befaling fra besøget, hvor der stod, at betjente omkring Den Lille Havfrue skulle »sikre, at eventuelle demonstrationer henvises til Lystbådehavnen ude af syne fra Den Lille Havfrue«.

Altså et tegn på, at politiet også dengang har forsøgt at gemme demonstranter af vejen.

Kai Vittrup mente ikke, at han selv havde deltaget i planlægningen af det besøg. Men sådan en ordre stred imod, hvad han stod for som leder, sagde han.

PET sagde det

Hovednummeret var afhøringen af dagens eneste aktive politimand, vicepolitiinspektør Michael Agerbæk. Han blev også afhørt af den oprindelige Tibetkommission i november 2016. Men hans bombastiske udtalelser i pressen siden da havde fået kommissionen til at invitere ham endnu en gang.

I interviews har han udtrykt sin utilfredshed med, at afhøringerne sidste år var styrede, og at der var ting, han ikke havde fået anledning til at fortælle, for eksempel hvilket stort politisk pres der var på politiet under et kinesisk statsbesøg i 2012.

»Du har jo nærmest inviteret dig selv til den her afhøring,« konstaterede udspørgeren Jakob Lund Poulsen tørt.

Det var dog svært at finde ud af, præcis hvad det var, Michael Agerbæk ikke havde fået lov at sige sidst. Men efter længere tids tovtrækkeri med udspørgeren kom han frem til nogle kryptiske formuleringer om, at PET i årevis har bedt Københavns Politi om at gemme kinakritiske demonstranter af vejen.

PET har ifølge ham deltaget i møder med politiet, hvor »der skete en italesættelse, hvor synlighed havde en stor opmærksomhed i forhold til et besøg fra Kina«, og at »det dér blev italesat, at man helst undgik at blive konfronteret med demonstrationer«.

Sidste år placerede Tibetkommissionen ansvaret for den ulovlige håndtering af demonstranter hos Københavns Politi. Denne gang slår politiet tilbage på både PET og Udenrigsministeriet. Spørgsmålet er, om kommissionen kan finde frem til dokumenter, der kan understøtte deres påstande.

De næste afhøringer finder sted på tirsdag.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Eksperter undrer sig over embedsværkets rolle i Tibetsag: Hvorfor sagde ingen fra over for klare lovbrud?

  1. april 2022
  Det ser ikke ud til, at der er sket utilsigtede fejl i Udenrigsministeriet i forhold til behandlingen af demonstranter under kinesiske statsbesøg. Tværtimod tyder Tibetkommissionens beretning på, at der var tale om en kold kalkule, hvor handelsinteresser med Kina vægtede tungere end grundlæggende frihedsrettigheder, lyder det fra eksperter
 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Kan dette tolkes derhen, at offentlige ansatte har en høj grad af selvsensur/selvkontrol, af hensyn til deres fortsatte virke? Og efter pensioneringen kommer de virkelige forklaringer nemmere fra "leveren"?
Whistleblowere må have udvidet beskyttelse overfor deres stillinger og karrierer.!

Benta Victoria Gunnlögsson, Oluf Husted, Tue Romanow, Anne Eriksen, Lillian Larsen, Gert Romme, Jacob Mathiasen, Alvin Jensen, Torben Skov, Kurt Nielsen, Ken Sass, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Carsten Mortensen, John S. Hansen, Ole Frank, Jan Jensen, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er åbenbart afsløringernes tid..
Måske lader flere og flere sig inspirere af whistleblowere?
Man kan kun håbe på det efterhånden bliver alment gældende, at kammerateri og 'hvide løgne' for at dække over tvivlsomme ledelsesbeslutninger anses for ligeså viderværdigt som at udsætte andre for passiv rygning.
For denne sag er sgu mere røget end den er speget..

Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen, Tue Romanow, lars søgaard-jensen, Helene Kristensen, Anne Eriksen, Alvin Jensen, Torben Skov, Kurt Nielsen, Bjarne Andersen, John S. Hansen, Ole Frank og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Måske vi alle skulle gå tidligere på pension. Vores liv ville blive meget bedre og længere, og det ville tilsyneladende vælte ud af skabene.....

Benta Victoria Gunnlögsson, Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen, Anne Eriksen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Egon Stich, Torben Skov, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Lille Pilli Villy er verbal gymniasiast
Og får han først en mening
Ja så sætter han sig fast
Han bønner op som en anden
Diakon
Maser frem i Information
Der nærmer sig den lille million
Af røde tulipaner

Peter Beck-Lauritzen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar