Læsetid: 4 min.

Regeringen kunne ikke samle flertal. Men EU-regler åbner for import af ikkevestlig arbejdskraft

Sagen om importerede filippinske chauffører, der levede under kummerlige forhold i en slumby i Padborg, demonstrerer, at EU-regler kan bane vej for import af billig ikke-vestlig arbejdskraft. Regeringen måtte ellers for nylig opgive at komme igennem med liberaliseringer på området
At sagen om slumbyen i Padborg viser, hvordan EU-regler helt lovligt kan føre til lønpres, er ikke så dumt for oppositionen. Venstrefløjen og DF kan slå på regeringen for ikke at gøre nok for at lukke hullerne på det området - velvidende at det er EU-regler, som transport- eller beskæftigelsesministeren kan have svært ved at gøre noget ved.

At sagen om slumbyen i Padborg viser, hvordan EU-regler helt lovligt kan føre til lønpres, er ikke så dumt for oppositionen. Venstrefløjen og DF kan slå på regeringen for ikke at gøre nok for at lukke hullerne på det området - velvidende at det er EU-regler, som transport- eller beskæftigelsesministeren kan have svært ved at gøre noget ved.

Jens Dresling/Ritzau Scanpix

5. november 2018

Stort set samtidig med at regeringen som ventet måtte indse, at den ikke kunne få flertal for sine planer om at »styrke rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft«, landede en dum sag for de liberaliseringsglade virksomhedsledere og borgerligere politikere i medierne. Sagen viser, at firmaer helt lovligt kan importere arbejdskraft fra ikkevestlige lande og slippe afsted med at betale en ussel løn ved at benytte sig af EU-regler.

Fagbladet 3F kunne afsløre, at cirka 200 filippinske chauffører levede under kummerlige og uhygiejniske forhold i en slumlejr i Padborg, mens de angiveligt arbejdede for helt ned til 15 kroner i timen for en dansk vognmand.

Lejren blev ryddet i sidste uge, og virksomheden Kurt Beier Transport efterforskes nu for menneskehandel. Men søndag kom det frem, at der sidder 38 nye filippinske chauffører i Polen, der venter på at komme til at køre lastbil for Beier.

Sagen viser ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jens Arnholtz, at »EU åbner for import af ikkevestlig arbejdskraft«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Her har vi et eksempel på nationalstatens impotens, forårsaget af EU`s overøvrighed.
Vi burde indføre lovbestemt mindsteløn - bestemt af arbejdsmarkedets parter og ophøjet til lov.
Derefter kriminelt at løndumpe. Mon EU tillader det ?
Hvis ikke - Folkeafstemning om Dexit, tak.

Henrik Peter Bentzen, Kim Houmøller, Georg Kallehauge, Per Selmer og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hvis det danske folkestyre er reduceret til et Mickey Mouse kontor med pligt til at ekspedere alle den europæiske centralmagts påfund, hvad skal vi så med et folketing og en fagbevægelse uden nosser?

Henrik Peter Bentzen, Georg Kallehauge, Leo Nygaard og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det er det jeg altid har sagt. LO modarbejder fagforeningernes bedste interesser og er mere arbejdsgivernes organ end lønmodtagernes. Den danske model er også EU-liberalisternes forlængede arm. Demonteringen af LO. kan fanme ikke gå hurtigt nok.

"I Norge har man med arbejdsmarkedets parters velsignelse indført almengørelse af overenskomsterne. Altså ophøjelse til lov.

Herhjemme har dansk fagbevægelse indtil nu afvist ideen om almengørelse. Langt ind i LO er frygten, at det vil være et skridt imod en lovbestemt minimumsløn og dermed svække den danske model."
Men læs selv: https://www.ugebreveta4.dk/norge-gaar-andre-veje-i-kampen-mod-social-dum...

Peder, 12.03 - Det bliver jo i så fald kriminelt for danske firmaer, men måske ikke for udenlandske. Derfor nævner jeg EU som bremseklods for selvbestemmelse..

Leo, arbejdsudbuddet uden for EU som vil arbejde til en fyrstelig dansk mindsteløn er uudtømmeligt. Hvordan skal vores lokale arbejdskraft konkurrere på de betingelser, hvis nu de forventer en større løn end den mindste. Sådan var det før, da vi havde selvstyre.

Ja, men Peder, sådan er det også nu - plus alle dem, der arbejder til endnu lavere løn, som er min målgruppe.
Om arbejdsgiverne vil betale mere end mindstelønnen, er op til dem i en lønforhandling. Det er en anden sag - så vidt jeg som lægmand kan se.

@ Leo Nygaard,

Måske skal man tage disse oplysninger med en vis sund skepsis.

1. Det er jo fakta, at Ingen aftale bliver indgået i EU hvis blot et eneste land stammer imod.
2. Danmark har et retsligt forbehold, der kun anvendes når det passer ind i regeringens politik.
3. Der er faktisk EU-lande, der stiller krav om, at alle arbejdsopgaver i deres lande skal udføres på samme vilkår og til samme løn som landenes egne arbejdstagere. - Se blot på Sverige.

Thomas Andersen

@Leo

EU tilskynder til at Danmark - på linje med næste alle andre EU lande - indfører en anstændig mindsteløn. Det er vores politikere som modarbejder, selv fagbevægelsen og enhedslisten er arge modstandere af en lovbestemt mindsteløn, man skulle jo nødig rykke ved den danske model!

Interessant. Det har jeg ikke hørt i medierne.
Min model er, at den aftalte mindsteløn ophøjes til lov. Derfor ikke mod den danske model.