Læsetid: 5 min.

Stop for salg af våben og overvågningsteknologi til Saudi-Arabien er et markant kursskifte

Regeringen stopper dansk eksport af våben og overvågningsteknologi til Saudi-Arabien. Det er et opgør med tidligere praksis, hvor forholdet til oliediktaturet vejede tungere end menneskerettigheder. Om det vil få stor effekt, afhænger af, om andre lande følger trop
Regeringen stopper dansk eksport af våben og overvågningsteknologi til Saudi-Arabien. Det er et opgør med tidligere praksis, hvor forholdet til oliediktaturet vejede tungere end menneskerettigheder. Om det vil få stor effekt, afhænger af, om andre lande følger trop

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

23. november 2018

Danmark stopper eksport af våben og dual use-produkter til Saudi-Arabien.

Det meddelte udenrigsminister Anders Samuelsen højst opsigtsvækkende torsdag morgen.

»Med den fortsatte forværring af den allerede forfærdelige situation i Yemen og drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi befinder vi os nu i en ny situation,« skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Dermed følger Danmark i hælene på Tyskland og Norge, som i løbet af efteråret har sat en stopper for våbeneksport til golfstaten.

Beslutningen har en stærk signalværdi og placerer Danmark i opposition til den amerikanske præsident Trump, der har slået fast, at USA vil »forblive en trofast partner« for Saudi-Arabien. Med henvisning til den amerikanske våbeneksport til landet skrev præsidenten i en udtalelse tirsdag:

»Hvis vi tåbeligt annullerer disse kontrakter, vil Rusland og Kina blive begunstiget enormt – og meget glade for at få hele denne nyfundne forretning. Det ville være en fantastisk gave til dem.«

Tidligere har den danske regering været mere på linje med USA – både specifikt hvad gælder våbeneksport og i forhold til synet på Saudi-Arabien generelt.

Efter den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman overtog magten i sommeren 2017 og blandt andet gjorde det lovligt for kvinder at køre bil, var flere borgerlige politikere hurtigt ude og omfavne kronprinsen og udtrykke store forhåbninger for udviklingen i landet.

Formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, De Konservatives Naser Khader, skrev i et indlæg i Berlingske, at han var »nærmest begejstret« for Bin Salman, der i hans øjne havde potentiale til at blive »århundredets mand i Mellemøsten«. Khader anerkendte, at der stadig var problemer med brud på menneskerettigheder, »men Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag«.

»I 2011 brød Det Arabiske Forår ud nedefra. Vi er muligvis vidner til et nyt arabisk forår – men denne gang kommer det fra oven, igangsat af den saudiske kronprins,« skrev Khader.

Også finansminister Kristian Jensen (V), der i 2016 fik kritik for som daværende udenrigsminister at tage på erhvervsfremstød til Saudi-Arabien, var optimistisk.

»Jeg kan stadig huske, at nogle nægtede at tro på det, da jeg i 2016 sagde, at Saudi-Arabien var på vej til at blive moderniseret ... Stadig ufattelig lang vej, men forandring er i gang,« skrev han på Twitter med henvisning til en artikel, hvor kronprinsen udtalte, at kvinder ikke behøvede at bære abaya – hovedtørklæde.

En lille pris

Mens den symbolske værdi af Samuelsens udmelding er stor, er de økonomiske konsekvenser umiddelbart tilsvarende små. Der er stort set ingen direkte eksport af militært udstyr fra Danmark til Saudi-Arabien. I 2017 blev der kun givet to eksporttilladelser til en værdi af 410.000 kroner, viser tal fra Justitsministeriet.

dual use-området er der væsentligt mere aktivitet. Dual use er et paraplybegreb for teknologi, der kan anvendes til både militære og civile formål – eksempelvis avanceret overvågningsteknologi. Det er ikke muligt at sætte beløb på den samlede danske eksport af dual use-udstyr til Saudi-Arabien, men sidste år udstedte Erhvervsstyrelsen tre eksporttilladelser til landet, og i år er der hidtil blevet udstedt syv.

I pressemeddelelsen skriver Udenrigsministeriet, at suspenderingen gælder dual use-produkter, »der kan anvendes til krænkelser af menneskerettighederne«, og her har Danmark tidligere haft eksport for et større millionbeløb.

Information kunne i sommeren 2017 afsløre, at Danmark havde eksporteret avanceret masseovervågningsteknologi til det saudiske regime. Det selv om myndighederne ifølge EU-reglerne på området er forpligtet til at nægte eksporttilladelse, hvis der er »en klar risiko« for, at teknologien »kan blive anvendt til intern undertrykkelse«.

Teknologien kom fra den britiske våbengigant BAE Systems afdeling i Nørresundby og kan overvåge en hel befolknings aktiviteter på internettet – herunder menneskeretsaktivister og politisk opposition. Hvor mange penge BAE Systems igennem årene har leveret overvågningsteknologi til Saudi-Arabien for er uklart, men alene den seneste ordre i 2016 havde en værdi på 70 millioner kroner, fremgår det af Informations aktindsigter ved Erhvervsstyrelsen.

Udefra set har det hele tiden virket endog meget sandsynligt, at det saudiske regime ville bruge overvågningssystemet til at gå efter menneskerettighedsaktivister. Det kan man nærmest læse ud af eksporttilladelsen fra Erhvervsstyrelsen. Her fremgår det, at systemet skal bruges til »IP-overvågning og dataanalyse til brug for national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

På overfladen kan det lyde, som om det handler om terrorbekæmpelse. Men i saudisk lovgivning er terrorisme defineret noget bredere, end hvad vi er vant til herhjemme. Det omfatter blandt andet ytringer, der »skader statens ry« – en gummiparagraf, der reelt kriminaliserer kritik af kongefamilien og den førte politik. De saudiske myndigheder behøver altså ikke misbruge systemet for, at salget kan være problematisk. De skal sådan set bare bruge det i overensstemmelse med lovgivningen.

Alligevel havde de danske myndigheder ikke bare godkendt salget – de havde også aktivt hjulpet firmaet med at vinde fodfæste i Saudi-Arabien. I 2008 bistod den danske ambassade firmaet med »partnersøgning og matchmaking«, som der stod i en aktindsigt fra Udenrigsministeriet.

Anders Samuelsen kunne ikke se noget problem, dengang Information afslørede eksporten af masseovervågningsteknologi til Saudi-Arabien. I et kort interview med Information kædede han salget sammen med kampen mod IS og fremhævede, at Danmark har en interesse i at bekæmpe fremmedkrigere og finansieringen af terror.

»Derfor kan man også godt være i en situation, hvor man kan give en tilladelse som f.eks. i den type eksempler«, sagde han til Information.

Med andre ord: Det var i Danmarks interesse, at Saudi-Arabien fik overvågningssystemet, så de kunne holde øje med potentielle terrorister og deres støtter.

Selv om kursen nu er ændret, har heller ikke disse millionsalg dog udsigt til at blive berørt. I år lukkede BAE Systems deres afdeling i Nørresundby og rykkede alle aktiviteter på overvågningsområdet ud af Danmark. Ved en høring i det britiske parlament i april 2018 oplyste BAE, at de i fremtiden vil søge deres eksporttilladelser i Storbritannien. Og i modsætning til Danmark, Tyskland og Norge har den britiske regering ikke varslet et stop for de lukrative leverancer til oliediktaturet.

Øger pres i Europa

Den danske regerings forhåbning er, at torsdagens beslutning kan lægge pres på andre europæiske lande for at følge trop. Lykkes det at få store eksportører som Italien, Storbritannien og Frankrig med, kan det have en reel effekt.

Det hjælper dog ikke umiddelbart de saudiske aktivister, der allerede måtte være blevet fængslet med hjælp fra dansk overvågningsteknologi. I maj blev nogle af landets mest prominente kvindeforkæmpere fængslet, mistænkt for at ville »destabilisere kongeriget og bryde dets sociale struktur og den nationale enhed«. Beviserne mod dem bestod ifølge de saudiske myndigheder blandt andet i »mistænkelig kommunikation med fremmede enheder« – en formulering, der indikerer, at aktivisterne har været udsat for overvågning.

Så sent som i denne uge rapporterede menneskerettighedsorganisationerne Amnesty International og Human Rights Watch, at flere af kvinderne angiveligt er blevet udsat for tortur i fængslet.

Blandt andet skulle de have fået elektriske stød og piskeslag. Mindst en af kvinderne har ifølge organisationernes kilder forsøgt at begå selvmord flere gange.

Serie

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Dorte Schmidt-Nielsen
  • Dorte Sørensen
Morten Lind, Dorte Schmidt-Nielsen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis I mener det alvorligt, så skal det også være slut med at danske rederier og/eller skibe transporterer våben fra andre lande til Saudi-Arabien!

Hvor mange eksporttilladelser for våben og militær teknologi til Saudi-Arabien er der i øvrigt givet de sidste to uger?

Arne Lund, Søren Bro og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Det overvågningsudstyr som Danmark rent faktisk har solgt til Saudi, gør allerede stor skade overfor civilsamfundet i Saudi, og andre lande hvor Saudi overvåger nogle borgere.

Handelsaftalen mellem USA og EU, den såkaldte TTIP, blev midlertidigt bremset. Ikke pga. vores politikere, men pga. Trumpenatoren. TTIP ville give de multinationale selskaber ret til at sagsøge et land, hvis politikerne vedtager en regel eller lov, der begrænser selskabets forventede profit. Ville den danske overvågningsindustri havde kunnet benytte TTIP til at genstarte eksporten til Saudi Arabien? Da må vi da sørge for at TTIP aldrig bliver til noget!

Fint nok, men bare alt for sent - Salget skulle aldrig have fundet sted. Kommer Anders Samuelsens initiativ nu, hvor BAE's fabrik i Nr. Sundby har lukket produktionen, således at DK ikke mister arbejdspladser? - i så fald er det en gratis omgang , hvilket kunne ligne Anders Samuelsen.

Måske bliver saudierne så harme over den danske "boykot", at de vælger at boykotte Arlas produkter, der har en værdi af ca. 4 mia kr. Sker det så vil vi se/høre et stort jammer fra bønderne, fra regeringen, og fra Brian Mikkelsen: "Det var sandelig ikke meningen, og hvordan kan saudierne være så ufine blablabla…"
Og nå ja, så er der de danske stjernearkitekter, der bygger prestigeprojketer i Saudi Arabien - hvad sker der med dem? Skal de ikke også boykotte diktaturet eller er det fortsat business as usual?

Hvis Danmark vil følge fx Tyskland, bliver våbeneksport-stoppet en temmelig kortvarig affære. Spiegel Online fortæller her til eftermiddag, at det tyske stop formentlig kun kommer til at vare to måneder.