Læsetid: 3 min.

Tibetsagen: Ministerier har slettet eller ryddet op i mail-backups

Statsministeriet og Udenrigsministeriet har for nylig fået nye løsninger til backup af e-mails. Ministerierne ved ikke – eller vil ikke sige – om det betyder, at e-mails af relevans for Tibetsagen er gået tabt
Statsministeriet og Udenrigsministeriet har for nylig fået nye løsninger til backup af e-mails. Ministerierne ved ikke – eller vil ikke sige – om det betyder, at e-mails af relevans for Tibetsagen er gået tabt

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

9. november 2018

Den gennedsatte Tibetkommission skal komme helt til bunds. Det har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og andre ministre understreget flere gange.

Særligt vigtigt er det, at kommissionen denne gang får adgang til alle relevante mails og dokumenter fra ministerier og myndigheder.

Men nu viser det sig, at både Statsministeriet og Udenrigsministeriet har slettet eller ryddet op i deres backup-systemer inden for de seneste to år. Det fremgår af svar til Folketingets Retsudvalg, som ministerierne har sendt i denne uge.

Ministerierne enten kan eller vil ikke svare på, hvorvidt det betyder, at mails af relevans for den gennedsatte Tibetkommission er gået tabt.

Statsministeriet skriver til Folketinget, at ansvaret for Statsministeriets it-drift overgik til Ministeriet for Offentlig Innovation i august 2017. I den forbindelse »har Statsministeriet foretaget en oprydning i backup-materiale. Statsministeriet er ikke bekendt med, om der i forbindelse med denne oprydning i backup-materiale er blevet slettet materiale, som kunne have været relevant for Tibetkommissionens undersøgelse«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Carsten Mortensen
 • Bjarne Andersen
 • Thomas Olsen
 • Anne Eriksen
 • Carsten Munk
 • Ib Christensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Tommy Clausen
Kurt Nielsen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Thomas Olsen, Anne Eriksen, Carsten Munk, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Ministerierne enten kan eller vil ikke svare på, hvorvidt det betyder, at mails af relevans for den gennedsatte Tibetkommission er gået tabt."

Typisk. Den kommission kommer aldrig frem til hvem der ligger bag Tibet-sagen.
Cover up er blevet mainstream.

Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Ole Frank, Thomas Olsen, John Poulsen, Torben Skov, Søren Bro, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Benjamin Bjerre, Carsten Wienholtz, Tue Romanow og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Jeg har også tænkt på om der i de nye regler for opbevaring af persondata, er indbygget en funktion, således, at man kan være sikker på at når man har slettet en mail, så er den også slettet.

Bjarne Andersen, Ole Frank, Torben Skov, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er så det med den totale overvågning.

Hvem betaler hvem for hvilke oplysninger og hvad koster det?

Ole Frank, Ib Christensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg kan godt se at det er noget møg at myndigheder måske er gået ind i nogle menneskers grundlovssikrede rettighed i en sag som reelt set ikke har en chance for at blive ændret. Tibet bliver ikke selvstændig indenfor overskuelig tid. Israel bliver ikke udslettet uanset de behandler deres besatte langt værre end Kina sandsynligvis behandler tibetanerne. Vi er i dilemmaet egne rettigheder i et frit land og ja dette såkaldt frie land vælger så som magt at holde sig på god fod med nogen vi kalder venner og Kina er en så god partner i vores velstand at det etablerede system vælger at lukke øjnene får moralen helt som de gør omkring Israel og USA. Personligt tror jeg den sag her koster ressourcer som reelt set er luft og penge smidt ud ad vinduet.Enhedslisten er meget på demonstranternes side, men selve Tibet kulturen er vis meget langt fra den socialistiske ide.

De kan jo spørge tdc eller hvem de nu bruger for ift terrorlovgivningen (læs: metoden til at omgå borgerrettigherne) så skal de jo gemme alle oplysninger.

Steffen Gliese, Bettina Jensen, Bjarne Andersen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Viggo Okholm :
"Jeg kan godt se at det er noget møg at myndigheder måske er gået ind i nogle menneskers grundlovssikrede rettighed i en sag som reelt set ikke har en chance for at blive ændret".

Det at du på denne måde forsøger at fløjlsbløde myndighedernes ageren i en historie der lyder som Tibet-gate understreger vigtigheden af at være oppe på dupperne.

Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Ole Frank, Thomas Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Emails?
no emails - deleted
Back-ups ?
backups yer
Back-up emails ?
no backupmails now - deleted

Bettina Jensen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det mærkværdige er at det tog dem så lang tid at få slettet emails, at alle fandt ud af det.
Måske er der virkelig gode embedsfolk tilbage, selv efter udrensningerne i Anders Fogh-tiden?

Torben Skov, Arne Lund, Bjarne Andersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Søs Marie Seerup kom tæt på sandheden i News & Co, da hun mente at et såkaldt 'Far-hieraki' var bedst i politik. ("Far" var i analogien Anders Fogh Rasmussen, og alle kendte deres plads og ingen sagde Far Fogh imod).

Sådan kører det stadigvæk.
Nu er der Henrik Sass Larsen der synes vi skal "rode os ud af menneskerettighedskonventionen ".
Skal Henrik Sass Larsen være næste finansminister?
Sådan synes det at være.

Steffen Gliese, Bettina Jensen, Bjarne Andersen, Ole Frank og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hvor ligger ansvaret for de folk, der piller i data ? Det offentlige Det konservative folkeparti Regeringen Statsadministrationen Kina eller er det Alternativet ? De siger bare, det ikke er dem.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Henningsen

Der er vel ikke nogen her der er overraskede? Vi har jo selv valgt vores politikere ... eller hvordan er det nu det er? Gad da egentlig godt vide lidt mere om, hvordan embedsmænd/-kvinder i niveauerne under ministre/departementschefer egentlig har det med alt det 'cover-up' og 'cover-my-ass', der ret åbenlyst foregår. De kan da vel ikke allesammen være r.......... eller k....... .

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Ole Frank og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar

For et par år siden kom jeg ved et dumt uheld til at slette en masse filer og mails. Gik til Elgiganten og forhørte om de havde "programmer" der kunne genskabe det slettede. Det havde, men det kostede ca.
2.000 kr., og så meget ville jeg trods alt ikke ofre på sagen.
Så teknikken findes, men den er man åbenbart ikke i besiddelse af i de relevante ministerier.
Jeg har ellers ladet mig fortælle, at politiet er i stand til a gendanne slettet indhold i pc'ere, men det omfatter måske kun ikke-statslige lovovertræderes pc'ere?

Den danske Etat er korrupt, det er soleklart.

Mens vi venter på endnu en tibetansk tivolitur med de danske myndigheder, kan DR's udmærkede perspektivering af myndighedernes kriminelle ageren i den store hash-sag fra indeværende år, overværes. Det er heller ikke særligt morsomt at overvære:
https://www.dr.dk/tv/se/de-perfekte-vidner/de-perfekte-vidner-2/de-perfe...

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Martin Rønnow Klarlund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Danmarks problem er, at vi aldrig før i dette årtusind - eller årene lige før - havde behov for at regulere politikeres og myndigheders ageren, fordi de selvfølgeligt repræsenterede folkelige interesser og tilsammen stort set arbejdede for borgernes bedste.
Sådan er det ikke nu, hvor alt går op i 'penge', denne ikke-eksisterende metode til at måle og veje det uvurderlige, som ordentligt og grundigt udført arbejde er.

"Danmarks problem er, at vi aldrig før i dette årtusind - eller årene lige før - havde behov for at regulere politikeres og myndigheders ageren, fordi de selvfølgeligt repræsenterede folkelige interesser og tilsammen stort set arbejdede for borgernes bedste."

Ehhhh, det er nok korrekt at de danske politikere og myndigheder er blevet mere magtfuldkomne og mindre folkeligt repræsentative gennem de seneste dekader, men det er vel på grænsen af revisionisme at hævde at de førhen af sig selv 'stort set' sikrede den demokratiske kontrol med den magt, de var givet? Adskillige kriminelle forhold, begået af danske myndigheder og politikere op gennem 1900-tallet, herunder forbrydelser mod demokratiske bestemmelser og anden lovgivning, er jo forlængst blevet afdækket.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

Nej, Bettina Jensen, men de sad på andres nåde og barmhjertighed. Socialdemokratiet var reelt EJET af Fagbevægelsen, f.eks., og det var i partiforeningerne, at linjen blev lagt og kandidaterne fundet.

Steffen Gliese, jeg medgiver at situationen har ændret sig for bl.a. socialdemokraterne og at der er sket en professionalisering af partiapparaterne generelt, som har underløbet den folkelige repræsentationskraft, men misbruget af magt har der altid været behov for demokratisk inddæmning af. Måske var jeg lovligt krakilsk, beklager.

Det har der selvfølgelig altid været, men politikken havde også et mere ærligt præg, den var ikke et spørgsmål om at skære ned og forringe, men tværtimod om at forbedre og sikre de nødvendige ressourcer.
Men i ca. 25 år har piben altså haft en anden lyd, og det, vi slås med i øjeblikket er, at politikerne tror, at de stadig kan skjule deres luskestreger; men det er ikke muligt og det accepteres heller ikke af flere og flere borgere. Politikerne har ikke forstået, at der er et kraftigt voksende krav om medbestemmelse og støre grader af demokratisering og politik til fordel for flertallet.

Jeg erkender helt klart at jeg blev den "lille" i debatten her så kun lige et spørgsmål: Er vi eller bør vi som skatteborgere og gode moralister altid se på princippet og moralen fremfor hvad det koster ressource mæssigt uanset om selve resultatet til sidst vil være status Q?

Jeg erkender helt klart at jeg blev den "lille" i debatten her så kun lige et spørgsmål: Er vi eller bør vi som skatteborgere og gode moralister altid se på princippet og moralen fremfor hvad det koster ressource mæssigt uanset om selve resultatet til sidst vil være status Q?