Læsetid: 7 min.

Venstrefolk i Herning: Der er efterhånden ikke så stor forskel på vores parti og Socialdemokratiet

I weekenden holdt Venstre sit sidste landsmøde inden et folketingsvalg, der skal afholdes senest juni næste år. Information mødte baglandet til en snak om klimapolitik, udlændingepolitik og sundhedspolitik. Her nåede flere venstrefolk frem til, at der efterhånden ikke er så stor forskel på deres parti og Socialdemokratiet
Inde i salen til Venstres landsmøde trækker det op til valgkamp. Næstformand Kristian Jensen bruger en stor del af sin tale på at fortælle, hvorfor man ikke skal stemme på Socialdemokratiet.

Inde i salen til Venstres landsmøde trækker det op til valgkamp. Næstformand Kristian Jensen bruger en stor del af sin tale på at fortælle, hvorfor man ikke skal stemme på Socialdemokratiet.

Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

19. november 2018

Fokus 1: »Vi kunne fokusere på at få flere økofugle i stedet for alle de svin«

Landmand i Kvanløse på Vestsjælland, Mogens Jensen, dyrker til daglig græsfrø. Information møder ham i weekenden i Herning Kongrescenter ude foran indgangen til den store sal, hvor han deltager i Venstres landsmøde. I modsætning til langt størstedelen af de øvrige deltagere på Venstres Landsmøde er han ikke klædt i et mørkt jakkesæt, men en rød- og blåternet skjorte.

»Jovist er Venstre blevet mere grøn,« siger det mangeårige medlem af partiet.

»Vi kan ikke sidde klimaudfordringen overhørig. Det er klart, at det er gået op for flere, at hvis vi vil undgå tørke og stigende vandstande, så bliver vi nødt til at handle. Så derfor er det godt, at regeringen har taget fat på det nu.«

2018 har været året, hvor Venstre malede sig selv grønt – eller hvor partiet i hvert fald har gjort forsøget. I april blev den karakteristiske blå farve på deres hjemmeside erstattet af en grøn. Den landbrugsvenlige Esben Lunde Larsen blev skiftet ud med Jakob Ellemann-Jensen som miljø- og fødevareminister, og han erklærede, at nu skulle miljø komme før landbrug.

Og så har Lars Løkke Rasmussen flere gange på det seneste udtalt, at klimaforandringerne »på alle plan er vores generations vigtigste udfordring at håndtere«.

I Herning kongrescenter er de ikke gået så vidt som til at hænge grønne bannere op. I sin åbningstale omtaler Lars Løkke Rasmussen regeringens klimaplan, som blandt andet har et mål om en million elbiler i 2030.

Senere på dagen går Henrik Jørgensen, folketingskandidat i Brønderslev, på talerstolen for at advare imod »en stigende populisme« i klima- og miljøpolitikken, som han mener går ud over landbruget. Men herudover fylder denne dagsorden ikke det store i den politiske debat i salen.

Rundt på gangene og over kaffebordene tyder det derimod på, at Venstretoppens ambition om at være et grønt parti vækker sympati i baglandet.

Ved et bord i kantinen sidder Kristian Andersen fra Aalborg med sin bekendte fra København, Jesper Schou Hansen, og spiser hvide rundstykker med smør og ost. Han synes, det er fint, at regeringen satser mere på det grønne og har ikke noget tilovers for kritikken fra oppositionen, som går på, at planen ikke er ambitiøs nok og ikke kommer med de rette værktøjer.

»For mig er den der røde kritik af vores klimapolitik ligesom protestbevægelsen i Sydeuropa. Så finder man lige nogle flere grønne afgifter, men i bund og grund har de ikke nogle bedre løsninger end os.«

Jesper Schou Hansen bryder ind:

»Og for mange afgifter betyder, at landbruget får meget svært ved at overleve. Det skal fungere i virkeligheden. Det er rigtige mennesker og rigtige virksomheder.«

I indgangshallen står Dan Hansen, en ældre mand i jakkesæt – Venstremedlemmernes klassiske uniform – og tager en kaffepause fra salen. Han er medlem af Kalundborgs kommunalbestyrelsen for Venstre. Klimaforandringerne er ikke noget, der optager ham personligt, siger han.

»Hvad kan vi gøre? Jeg har ingen forslag. Men selvfølgelig skal vi gøre et eller andet. Se på vejret!«

– Skal Venstre fokusere mere eller mindre på det, end de har gjort indtil nu?

»Vi skal fokusere mere på grøn energi. Det er der ingen tvivl om.«

Susanne Berggreen, som Information møder ved et af langbordene, mener også, at Venstre skal tage klimaforandringerne og miljøspørgsmål meget alvorligt – og det betyder også, at landbruget – som ellers er gået fri i regeringens klimaplan – må til at omstille sig.

»Jeg synes for eksempel godt, at vi kunne fokusere på at få flere økofugle i stedet for alle de svin,« siger hun.

Fokus 2: »Jeg bryder mig ikke om tvungent håndtryk, lagkage-likes og burkaforbud«

Det er svært at finde et politisk landsmøde, hvor udlændinge og integration ikke er et emne, der fylder, og Venstres landsmøde er ikke en undtagelse. Ifølge Venstres politiske ordfører, Britt Bager, er udlændinge sammen med sundhedspolitik og klimapolitik det vigtigste fokus for Venstre frem mod et valg.

Når det kommer til udlændingepolitikken er debatten klar mellem den liberale del af Venstre og så den mere nationalkonservative.

Lars Løkke Rasmussen medgiver i sin tale, at det »kan være anstrengende at være liberal«, men lægger vægt på, at det gælder om at finde balancen mellem »frihed og fællesskab« – som også er det slogan, der står på store orange og blå bannere langs de rødgule murstensmure i kongressalen.

Således forsvarer han blandt andet, at det er blevet skrevet ind i lovgivningen, at det er et krav at give et håndtryk til borgmesteren, når man modtager dansk statsborgerskab.

»Hvis man er så inderligt imod ligestilling mellem mænd og kvinder, at man vil lade et håndtryk stå i vejen for at få et dansk pas, så er det måske også bedre, at man bliver fri,« siger han og får stående klapsalver i salen.

Men kritikere træder også op på talerstolen for at fortælle, at de synes, christiansborgpolitikerne er gået for vidt:

»Vi kan ikke skrue vores frisind ned på nul. Jeg bryder mig ikke om tvungent håndtryk, lagkage-likes eller burkaforbud,« lyder det blandt andet fra viceborgmester i Solrød, Kim Sunesen. Han argumenterer for, at Danmark godt kan tage imod kvoteflygtninge.

»Det er fattigt, at vi ikke kan tage imod fem flygtninge pr. kommune. Vi har brug for et stærkt Venstre, der står imod den voksende nationalisme,« siger han.

Diskussionen i Venstre er ikke ulig den, der foregår i Socialdemokratiet, der i september var samlet til den årlige kongres i Aalborg. Her holdt medlemmer også taler, der argumenterede imod folketingsgruppens beslutning om at sige nej til kvoteflygtninge og støtte et maskeringsforbud.

På landsmødet i Herning er udlændingepolitikkens frontfigur, Inger Støjberg, også i fokus. I sidste uge stillede hun op til flere interview, hvor hun ikke afviste at melde sig ind i kampen som formand for partiet, når Lars Løkke Rasmussen en dag beslutter sig for at gå af. Indtil da har det ligget i kortene, at næstformand Kristian Jensen er den naturlige arvtager.

Blandt dem, Information møder på gangene, er der enighed om, at Inger Støjberg har gjort det godt som udlændinge- og integrationsminister.

»Hun har været med til at sige, at vi ikke bare kan tage imod alle, der kommer. Vi skal passe på vores samfund. Jeg har altid været enig med Pia Kjærsgaard. Det turde man ikke sige engang, men det tør man nu,« siger Susanne Berggreen – hende, der gerne ville have flere økofugle.

De fleste, Information taler med, mener dog, at Kristian Jensen er bedre egnet som formand.

»Inger Støjberg skal fortsætte med at lave politik. Det gør hun godt. Men Kristian Jensen er bedre til det organisatoriske, så han vil egne sig bedst som formand,« siger Dan Hansen fra Kalundborg.

Fokus 3: »Regeringen har jo også fået ansat flere i sundhedsvæsenet«

De fleste venstremedlemmer, Information møder til landsmødet i Herning, nævner sundhed som det vigtigste politiske emne frem mod et valg. Regeringen har varslet, at den kommer med en stor sundhedsreform inden længe.

I pausen strømmer medlemmerne ud for at hente kaffe og trække luft. Susanne Berggreen bliver siddende sammen med sin mand, Poul Berggreen, over en kop kaffe og en bog om akupunktur. Ægteparret er henholdsvis sygeplejerske og politibetjent i Silkeborg og udgør »velfærdsstatens kernetropper«, som de selv siger med et smil. 

Ifølge Susanne Berggreen er en bedre sundhedspolitik altafgørende for Danmark. Hun mener især, at politikerne på Christiansborg skal sætte mere ind med forebyggelse – og så skal alternativ behandling fremmes endnu mere i sundhedsvæsenet.

»Vi har så mange kronisk syge patienter, som ikke får de tilbud, der kan hjælpe dem til at blive raske,« siger hun.

Både hun og hendes mand er enige om, at Venstre skal være et »velfærdsparti«, og det bliver også flere gange slået fast på talerstolen.

I forhallen står Eva Eskesen ved pølsevognen og venter, mens hendes mand køber to tallerkener med pølse og brød. For hende er sundhedspolitikken også det vigtigste emne.

»Sundheden skal tættere på borgerne,« siger hun, og det er netop noget af det, som der lægges op til i det kommende sundhedsudspil

I Venstres merchandisebod er den lyseblå farve skiftet ud med en mørkere for at signalere, at Venstre »kigger frem mod et valg«, som partisekretæren siger.

Boden er fyldt med klistermærker, balloner, flag og bannere. To mænd står og inspicerer kvaliteten af de nye plakater og diskuterer, hvor mange de skal købe. De lander på 3.000, mens en dame prøver en vindjakke ved tøjstativet ved siden af.

Inde i salen trækker det også op til valgkamp. Næstformand Kristian Jensen bruger en stor del af sin tale på at fortælle, hvorfor man ikke skal stemme på Socialdemokratiet.

»Socialdemokraterne er ikke særlig optaget af at gøre Danmark rigere. Socialdemokraterne er ikke særlig optaget af at finde de ressourcer, som skal til. Socialdemokraterne er derimod optaget af at love og love,« siger han.

Men ifølge flere venstrefolk på landsmødet er der faktisk ikke så langt mellem Venstre og Socialdemokratiet. 

»Udlændingepolitisk er det svært at høre, om det er S eller V, der taler. Og heller ikke den økonomiske politik er så forskellig. Når man ser på tallene, så har regeringen jo også fået ansat flere i sundhedsvæsenet,« siger Poul Berggreen fra Silkeborg og fortsætter:

»Så Mette (Frederiksen, red.) har ikke meget krudt at skyde med.«

Landmand Mogens Jensen fra Kvanløse hæfter sig ved Lars Løkke Rasmussens nye valgslogan: »Frihed er skabt på grund af fællesskabet.«

»Vi vil gerne være liberale, men ikke så meget, at vi ikke også gerne vil hjælpe andre. Det skal man jo ikke gentage mange gange, før man har hørt et andet parti bruge de samme ord,« siger han og tilføjer.

»Vi er ikke så forskellige fra Socialdemokratiet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og det skyldes jo, at Socialdemokratiet efterhånden har overtaget en gennemliberalistisk politik.

Kim Folke Knudsen, Berith Skovbo, Carsten Wienholtz, Lars Løfgren, Katrine Damm, Helene Kristensen, Jørgen Clausen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Estermarie Mandelquist, Søren Bro og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Der er heller ikke ikke så stor forskel på dem og DF. Det er den slags et-parti-vælde, vi lever i efter årtusindskiftet.

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Niels Møller Jensen, Bjarne Andersen, Peter Knap og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Niels Møller Jensen

Ligheden er tydelig, begge partier lader sig styre af DF.

Berith Skovbo, Steffen Gliese, Mogens Holme, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Den eneste grund til Venstre, Socialdemokrater og DF ikke er fusioneret endnu er, at så ville der ikke være topstillinger til så mange.

Og mens pamperne klapper ryg på hinanden, kan vi andre melde os ind i diverse godkørende klubber for at holde under-Danmark bare lidt oppe. Bliver du syg, er du kun 22 uger fra social deroute, vi har syge i Danmark der tigger for at få mad og medicin - og de fleste ved det ikke, eller er fløjtende ligeglade, for det rammer kun naboen.

Søren Bro, Carsten Nørgaard, Kim Folke Knudsen, Berith Skovbo, Carsten Wienholtz, Ann Thomsen, Katrine Damm, Mogens Holme, ingemaje lange, Anne Eriksen, Henrik Peter Bentzen, Ib Christensen, Michael Waterstradt, Jørgen Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Tom Andreæ, Benny Larsen, Marie Jensen, Torben Skov, Estermarie Mandelquist og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Det har jeg vist siden jeg stemte på Helle for at få noget andet end liberalisme, så de er ikke så hurtige i Venstre, når det ikke lige drejer sig om andre folks penge.

Eva Schwanenflügel

Det er DF der styrer landet. Alle taler pænt til Tulle, og griner af alle hans vittigheder.
Om statsministeren hedder Lars eller Mette kan egentlig være det samme.
Hvad end befalingen lyder - sit, dæk eller apport - bliver den efterfulgt.
Vuffeli Vov for folkestyret.

Kim Folke Knudsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Socialdemokratiet burde skamme sig over at lade sine grundlæggende værdier i stikken. Værdier, som der er kæmpet hårdt for gennem generationer og som har skabt den velstand og velfærd alle landets borgere, store som små, har nydt godt af.

- I kan ikke være Jer selv bekendt længere.

Søren Bro, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Liz Bramsen, Steffen Gliese, Helene Kristensen, Mogens Holme, Henrik Peter Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Venstre har flyttet sig noget mod venstre, mens Socialdemokratiet har tage et jumbo-hop mod højre. Gode socialdemokrater kan nu stemme på Venstre med god samvittighed.

Jo, der er forskel. Og alene af den grund er en SV regering eller en SVO regering en dårlig ide for demokratiet. De ville have flertal, og kunne tryne hen over resten af folketinget, derfor nej tak. Det er måske nok stabilt for nogle og måske landet, men ikke for de mindretal, Ø, R, Å, LA, C,SF som også bør høres. PÅ EU området er DF også udenfor.
Bemærk, at V altid nær en valgkamp botaniserer i S politik, OG omklamrer soc. dem. ord som fællesskab, solidaritet, fagbevægelsens betydning, de stærke skuldre bærer de tungeste læs, osv osv . Det vandt Fogh på i 2001. 2005, 2007. Han og Hjort havde lagt en slagplan og strategi, så de fremstod , som S light, med et twist af V politik. Når så valget var vundet, begyndte deres reformer med stramninger til de, der havde mindst, men skattelettelser til de, der havde mest, det blev fakta. Og de var/er ikke finansierede før 2019. Der kom Velfærdsforliget i 2006, klogt nok, men den blev jo halet indenom i 2010/11 , hvor Vestager gik med på Efterlønsreformen og Dagpengereform før tid , og hvor DF var fødselshjælper til beskæring af dagpengene, faktisk deres eget forslag i 12 time, da Hjort var i knibe, noget som bl. a. kostede S magten i 2015 med et mandat. Så nej tak til V og O.
Der er jo ikke flertal for en ren rød regering. Eller en blå, eller et alternativ. Derfor bør en S ledet regering med samarbejde til begge sider, være det bedste på nuværende tidspunkt for de fleste. Løkke har haft sin tid og det var ikke godt, nu skal der skiftes. Mener så jeg. Tror Mette kan gøre det bedre, grønnere, mere solidarisk og med mere ligeværd.

Det er netop mit problem, at der ikke længere synes at være ret meget forskel mellem Venstre og Socialdemokraterne. Så har vi de ultraliberale, SF og Enhedslisten, og så har vi de Radikale og Alternativet. Ja, og hvad sker der så? Dansk politik har ændret sig til uigenkendelighed over de sidste 5 år. Det er drevet mere af frygt end af dialog, mere af fastlåste meninger end af fremtidsvisioner.

Søren Bro, Kim Folke Knudsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg er for en gangs skyld helt enig.

Venstre og De forhenværende Socialdemokrater ( Nu De Forenede Danske Folkepartier ) er siamesiske tvillinger med DF.

Alt drejer sig om DF og om at tilpasse sin egen politik til DF.

Det er i det hele taget smart med denne politik. for den indeholder et letfordøjeligt punkt. Alle udlændinge og især dem af den mørke art er årsag til alle vores problemer og økonomiske udfordringer. Derfor prygl endelig løs på syndebukken.

På alle andre hylder er DF lig med spørgsmålstegn ? De skælder ud på nedskæringer overfor de ældre medens deres kommunalpolitikere trykker på ja knappen for nye nedskæringer overfor den selvsamme gruppe med henvisning til. Vores kommune har ingen penge.

Så er alt fryd og gamme for flygtningepolitikken, som nu handler om FASE 2 nemlig at få smidt alle de utilpassede flygtninge og indvandrer ud af landet med henvisning til Hr. Sass nyfortolkning af konventionerne.

Der er bare et problem. Hvis nogen tror, at det hermed stopper med de evige stramninger, så er der altid plads til en ny stramning med det nationalistiske parti " Nye Borgerlige ", som bestemt ikke er borgerlige. De kommer snart til at sidde med nøglen til Statsminister posten i BLÅ STUE, og så bliver det rigtig hyggeligt for Lille Lars fra Græsted. Den sidste rest af det liberale Venstre udraderes hermed for ellers så er Pernille Vermund ikke tilfreds.

Bortset fra det med flygtningene og den for tiden herskende politik som minder om at melde Danmark ud af Verden, så er der et næsten komisk skær over den kommende Aversions koalition S, V,DF og D. De er alle sammen enige om at DK skal trækkes længst muligt ud af EU helst ligesom i GB, hvor det jo går så godt ikke ? Og til de tilpasningsduelige forhenværende Socialdemokrater, som snart har reduceret deres principprogram til det fromme ønske at nogen gamle utidssvarende hospitaler i Udkants DK skal genåbne ligesom før år 2007 efter at Socialdemokraterne selv har været med til at lukke de selvsamme hospitaler så kan vi glæde os til et nyt ræs med Frederiksen & Sass, hvor det nu gælder om at tilpasse partiet og partiprogrammet til Nye Borgerlige.

Ak ja Kære Socialdemokrater Der var en gang hvor alt kunne klares med 12 minutters daglig arbejdstid i de glade dage med Villy Søvndal og Co. Nu er der sandeligt kommet andre boller på suppen efter at Fru formanden har forelsket sig i den elegante lyshårede gentleman fra Brande.

Der kommer en bedre løsning imorgen håber vi andre og sukker.

PS: Apropos den helt fantastiske lykkebringende tilstand udenfor EU fri af Rusland fri af Donald Trump fri af EU - bureaukraterne og fri i det hele taget, så kan det oplyses, at hver 5 indbygger i GB lever under fattigdomsgrænsen i nød og elendighed.

Husk den DF når I nu er så stor tilhænger af DANEXIT.

Der er desværre ikke garanti for at alle de fattige i GB kun er sorte.

Hmm. Der er ingen tvivl om, at en del af lighedspunkterne i virkeligheden skyldes ordrer, ønsker og anvisninger fra Bruxelles og USA. De sidste skyldes sikkert sympatier med folkenazisterne.

Det er for letkøbt og for nemt, at skøjte henover at SVO er det samme, det er det IKKE. PÅ EU er der stor forskel, på kulturen, på det grønne, på skolereformen, på sundhedspolitikken, mht. dagpenge, de ledige, de ufaglærte erhvervsskolerne, de ældre og deres pleje. arbejdsforhold, ja jeg kunne blive ved.