Læsetid: 2 min.

Endnu et pletskud fra kanonkongen Søren Pape, som vil fritage salutkanoner for årlig afgift på 840 kroner

Det er dog utroligt, hvad landets myreflittige justitsminister Søren Pape får tid til: Nu har han sammen med sine embedsmænd fremsat lovforslag om at fritage salutkanoner for en beskeden årlig afgift
Det er dog utroligt, hvad landets myreflittige justitsminister Søren Pape får tid til: Nu har han sammen med sine embedsmænd fremsat lovforslag om at fritage salutkanoner for en beskeden årlig afgift

Tariq Mikkel Khan

22. december 2018

Der er tilsyneladende ingen grænser for justitsminister Søren Pape Poulsens formåen, når det drejer sig om at fremsætte lovforslag, der kan hjælpe betrængte borgere.

Seneste pletskud fra Justitsministeriet er således et lovforslag, L 122, hvis ene halvdel så at sige skyder sig ind på et så væsentligt emne for den brede befolkning som at fritage salutkanoner for en engangsafgift, når nye salutkanoner anskaffes.

Med et pennestrøg lægger Pape an til at sløjfe den hidtil opkrævede afgift på 840 kroner.

Man må sige, at ministeren fyrer kanonen af, og at det er et lovforslag taget lige på kornet: Kronborg, Batteriet Quintus, Kastellet, Fregatten Jylland, Nyborg Fæstning, diverse sejlklubber og andre steder, hvor trangen til at affyre salutskud virkelig leves ud, har alt for længe været klemt under udsigten til at skulle betale de knap tusind kroner, hver gang en veludtjent salutkanon skulle erstattes med en ny.

Tankegangen bag lovforslaget må være, at med en fritagelse for afgiften vil trangen til at affyre salutkanoner kraftigt øges. Og ja, Pape har ret. Det er for småligt, at vi kun fyrer salutkanoner af ved statsbesøg, statsbegravelser, historiske optrin og regattaer.

Tænk, hvor festligt Danmark kunne blive, hvis det blev en tradition, at statslige og kommunale myndigheder fik gang i salutkanonerne: Hver gang en kommune byggede en billig ungdomsbolig eller bevilligede førtidspension til en nedslidt borger, eller når staten ansatte en flygtningeelev på integrationsgrunduddannelse.

Man ser for sig, at store dele af befolkningen snart vil gå rundt i en øresønderrivende larm fra små og store salutkanoner.

Ifølge forslaget, som blev førstebehandlet tirsdag, er det yderst begrænset, hvad staten får af indtægter som følge af afgiften på salutkanoner.

Det fremgår også, at embedsmændene i Papes ministerium har været dybt optaget af juridiske overvejelser af, om henholdsvis bag- og forladede salutkanoner skal betragtes enten som våben (som der skal betales afgift for), eller om de er signalvåben (som er afgiftsfri).

Uha ja, tiden skal jo gå med et eller andet, og det har nok krævet mange opslag for kronjuristerne i Karnov, Ugeskrift for Retsvæsen og andre højeksplosive værker!

Under førstebehandlingen, hvor Pape modtog rosende omtale som kanonkonge, fik ordførerne lejlighed til at bakke op om Papes pletskud.

Kun Socialdemokratiet var tøvende, fordi – som ordføreren Trine Bramsen udtrykte det – det måske mere lignede en skjult skattelettelse til ministerens konservative jagtvenner.

På trods af hendes salut vil det forhåbentlig stå klart for de fleste, når krudtrøgen først har lagt sig, at Pape igen har fremsat et forslag til gavn og glæde for danskerne.

Tirsdag tredjebehandles justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forslag om at lovliggøre besiddelse af peberspray i private hjem, og efter politiets tilladelse også til, at private i et vist omfang kan gå rundt med peberspray i det offentlige rum.
Læs også
Justitsminister Søren Pape Poulsen ikke ønsker at blive kigget i kortene, selv om han tidligere har givet udtryk for, at lukketheden var gået for vidt.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Larsen
 • Morten Balling
 • lars søgaard-jensen
 • Bjarne Andersen
 • Ole Frank
 • Flemming Berger
 • Carsten Mortensen
 • Jens Frederiksen
 • Dorte Sørensen
 • Katrine Damm
 • Samuel Grønlund
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Tommy Clausen
 • Frede Jørgensen
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
Hans Larsen, Morten Balling, lars søgaard-jensen, Bjarne Andersen, Ole Frank, Flemming Berger, Carsten Mortensen, Jens Frederiksen, Dorte Sørensen, Katrine Damm, Samuel Grønlund, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Tommy Clausen, Frede Jørgensen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Alle ophævelser af punktafgifter bør hilses velkomment - og da i særdeleshed, når Statens provenuetab er helt ubetydeligt, måske slet ikke eksisterende, som i dette tilfælde med ophævelse af punktafgiften på salutkanoner.

Gad vide hvem der i sin tid indførte denne afgift ??

Fiskale overvejelser må aldrig være begrundelsen for en punktafgift - kun ønsker om adfærdsregulering i befolkningen er legitime begrundelser for punktafgifter.

Jens Winther, Kim Houmøller, Frank Hansen og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar

Alle skydevåber kræver tilladelse og skal være lovpligtig registrerede, lige som man skal have tilladelser til blankvåben. På andre tidspunkter forventer vi at myndighederne har styr på den slags og kontrollerer/har tilsyn med brugerne.
Hvorfor skal vi andre betale til/for den slags.
Lidt adfærdsregulering fører det vel til, i form af færre salutkanoner i haverne.
Om provenuetabet er ubetydelit eller ej er elastik i metermål. Hvor mange/få millioner er stadig ubetydelig i statens budget på 1.000 milliarder?

Torben Lindegaard

@Henning Kjær

Millioner!!! .... Tror du, at Staten indkasserer millioner af kroner på punktafgiften på salutkanoner ???

Det er helt hen i vejret.

Nej jeg tror ikke beløbet er stort, når det kun er ved anskaffelse, der skal betales punktafgift, men nogen skal vel sikre sig at der er tale om salutkanon/signalvåben, og der ikke kan skydes med nogen form for "kugler".
Synes også det er god ide at politi/myndighederne sikrer sig at ejere/brugere kan håndtere deres salutvåben, sikkert i forhold til omgivelserne/tilskuerne.
Alt det koster penge, så under 1000 kr ved anskaffelse af et salutvåben, har ingen praktisk betydning for dem der VIL have et salutvåben.

Det er en god ide at afskaffe latterlige og unødvendige regler og afgifter, der som denne kanonsalutafgift helt sikkert har et negativt provenu for statskassen. Jeg har set det så tit i den offentlige sektor og for så vidt også i store private selskaber. Der er altid nogle ansatte, som ikke tilfører organisationen nogen værdi og som finder på tiltag, der skal gøre dem selv betydningsfulde og sikre dem en fortsat indkomst. De tager så tiden fra andre. Jeg kan lige se for mig den række af mennesker, som er involveret i inddrivelsen af salutafgiften lige frem til fogedretten.

For at det ikke kun skal være kritik af andre vil jeg gerne selv bidrage med et forslag. Som indehaver af en dansk doktorgrad ved Københavns Universitet er jeg ved kongelig resolution fritaget for snerydning foran min bolig. Jeg afgiver gerne denne ret, så samfundet kan blive lidt mindre kompliceret.

Peter Tagesen, Helene Kristensen, Morten Balling, Torben Lindegaard, Michael Andresen , Torben Skov og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Frank Hansen

Forrygende snerydningsregel. Betyder det at Kongehuset sender en Liberist der klarer opgaven? Jeg kan ikke forestille mig andet end sålænge der ligger sne vil den kommunale renovation også fritage dig fra at få tømt din skraldespand?

Charlotte Svensgaard, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Michael Andersen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum,

Jeg har ikke selv gjort brug af reglen, men jeg kender andre doktores, som ringer til kommunen og beder om kommunal snerydning. Først tror kommunen ikke på det, men efter at have tjekket den kongelige resolution sender de en vogn ud, som af praktiske grunde ryder hele vejen for sne til glæde også for de øvrige grundejere.

Daniel Joelsen, Flemming Berger, Henrik Brøndum og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum,

Der er også andre privilegier. Jeg har således ret til at rejse på første klasse. Det fortolkes således, at jeg selv må skaffe pengene til en billet på første klasse, men jeg kan ikke nægtes at bruge dem til dette formål af en generel regel, som gælder for alle andre.

Carsten Mortensen

Hvis Pape for én gangs skyld vil fjerne en lov - så lad ham endelig, ....på trods af det er til kammeraterne ☺

Så forstår bedre at han ikke har fået gjort noget ved offentlighedsloven og logningsdirektivet endnu ;-)

Helene Kristensen, Tue Romanow, Kim Houmøller, Morten Balling, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Ole Frank og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

#Frank Hansen

Hvor findes denne morsomme regel beskrevet?

Jeg vil finde det hylende morsomt at ringe til kommunen og påberåbe mig en sådan absurd regel!

Jeg vil ikke brokke mig. Jeg tor at jeg langt om længe vil investere i en salutkanon. Det bliver mit ønske i 2019. Skal blot finde ud af hvad regler det er. Hvis naboen har en doktorgrad og får komunnen til at rytte sne, så vil jeg salutere på min egen fødselsedag - hvis det altså er lovligt. Sådan bliver vi glade begge to.

Ud over, at jeg ikke gir fem flade ører for Pape, så er det der undrer mig mest, hvem der har fået den sindsyge idé at afgiftsbelægge salutkanoner. Hvem fanden er det, som i tidens løb har kedet sig så voldsomt, og haft så lidt at lave, at der er blevet tid til den slags pjat.
Danmark er traditionelt landet hvor alt er nlevet forbudt, regel og afgiftsbelagt, mens man fnysende har hylet op om "forbudssverige" så alle kigger over sundet og kun de blinde ser på Danmark.

Frank Hansen, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel og Michael Andresen anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Endnu bedre - lad os da endelig indføre en punkt afgift på flagstænger med en "abonnements ordning" så man kan tilvælge om man vil hejse Dannebrog x-antal gange om året for delt på hvilken flagtyde/vimpel man ønsker at flage med.... DET er garentrisset en bedre forretning :-P

Peter Tagesen, Torben Lindegaard og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Det skulle da bare mangle at diverse knaldhætter selv skulle betale for papirarbejde i forbindelse med registrering af legetøjs kanoner, og nu hvor der er vedtaget forhøjet gebyr på kr 2800 for forlængelse af midlertidige opholdstilladelser, som jeg og min kone på 10. år skal hoste op med (ved siden af vores skat til ikke eksisterende socialt sikkerhedsnet, og vores spildte penge til arbejsløshedsforsikring), så må det sandelig også være råd til det.

-Man bør også holde i mente afyring af salutskud er en af de få glæder som samfundets svageste endnu har tilbage, og at denne afgiftslettelse derfor falder på et tørt sted, og er gavnlig for sammenhængskraften. Dette er værd af huske når vi velstillede tager høreværn på og går til køjs med en god bog.

Ole Frank, Helene Kristensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Klaus B,

Glædelig Jul. Jeg kan ikke umiddelbar besvare dit spørgsmål, idet jeg ikke bor i Danmark for tiden og alle mine papirer er opmaganiseret. Men jeg husker en anden doktor i Hørsholm, som levende fortalte om brugen af dette privilegium for nogle år siden. Jeg skal prøve om jeg kan kontakte ham. Ellers må man have fat i en bog om kongelige privilegier.