Nyhed
Læsetid: 5 min.

Flere store danske pensionskasser fastholder investeringer i saudiske statsobligationer

Den danske pensionskasse MP Pension har valgt at afhænde sine saudiarabiske statsobligationer med henvisning til landets omfattende krænkelser af menneskerettighederne. Flere andre store danske pensionskasser afviser at tage lignende skridt, men oplyser, at de følger situationen tæt
Det er blandt andet Saudi-Arabiens krig i Yemen, der har fået danske pensionsselskaber til at genoverveje deres investeringer i saudiske statsobligationer. Her en dreng, der blev såret i et bombeangreb, foretaget af den saudisk ledede koalition i byen Saada.

Det er blandt andet Saudi-Arabiens krig i Yemen, der har fået danske pensionsselskaber til at genoverveje deres investeringer i saudiske statsobligationer. Her en dreng, der blev såret i et bombeangreb, foretaget af den saudisk ledede koalition i byen Saada.

Hani Mohammed

Indland
19. december 2018

Flere af de store danske pensionkasser ejer statsobligationer i Saudi-Arabien og har ikke umiddelbart tænkt sig at sælge dem. Det gælder både PFA Pension, Danica Pension, Industriens Pension og PensionDanmark.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at MP Pension, som forvalter pensionsmilliarder på vegne af magistre, gymnasielærere og psykologer, har valgt at sælge og ekskludere saudiske obligationer og stastejede virksomheder på grund af landets mange menneskeretskrænkelser. Ud over Saudi-Arabien er bl.a. Etiopien, Bahrain og Thailand også blevet ekskluderet. I alt skal investeringer for 400 millioner omplaceres.

Pensionskassen har arbejdet med et screeningsbureau, som har undersøgt forholdene i en række lande med særlig vægt på menneskerettigheder. Screeningen fandt sted før drabet på journalisten Jamal Khashoggi, men drabet var ifølge MP Pension en medvirkende faktor til, at pensionskassen har taget eksklusionsværktøjet i brug.

»Vi har længe arbejdet med området, og vi havde allerede 16 lande, der var ekskluderet. Nu strammer vi skruen yderligere og går mere konsekvent til værks. Vi har haft særligt fokus på menneskeretskrænkelser, og der er flere lande, der ikke klarer sig med den her nye tilgang,« siger Anders Schelde, der er investeringsdirektør i MP Pension.

I september offentliggjorde den amerikanske investeringsbank JP Morgan, at Saudi-Arabien og fire andre golfstater i 2019 bliver optaget i flere af bankens toneangivende indeks for obligationer i såkaldte emerging markets – der tæller lande som Kina, Rusland, Brasilien og Indien. Det gør det særligt aktuelt at forholde sig til Saudi-Arabien for store investorer, da Saudi-Arabiens gæld dermed kan risikere at komme til at blive mere omfangsrig end nu.

»Saudi-Arabien fylder ikke så meget nu, men i 2019 kommer en række af golfstaterne ind i de bredt anerkendte indeks for de her markeder. Så man kan ikke længere flyve under radaren, men bliver nødt til at forholde sig til dem. Det har vi valgt at gøre,« siger han.

Overfaldskrig

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke, der de seneste år har kørt kampagne for at pensionskasserne skal investere mere ansvarligt, er statsobligationer et vanskeligt område at forholde sig til etisk.

»Det er rigtig svært med statsobligationer, fordi man på den ene side gerne vil se investeringer i fattige lande på en fornuftig måde. Så hvis man vælger alle lande med problemer fra, så kan man ramme gode investeringer til lande, der ville bruge dem godt. Så det er ikke nemt,« siger Lars Koch, der er politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

»Men der er nogle lande, man skal holde sig fra. Saudi-Arabien er et land, der i øjeblikket fører en overfaldskrig i Yemen, hvor de formentlig bruger deres statsobligationer til at finansiere, at de bomber uskyldige mennesker. Det handler også om, hvorvidt et land er på vej i den rigtige retning, og det er Saudi Arabien ikke«.

Også Amnesty International mener, at pensionskasserne bør afholde sig fra at investere i saudiske statsobligationer.

»Jeg kan godt forstå, at man står med en svær afvejning som pensionsselskab. Det er et vigtigt hensyn at sikre folk i alderdommen. Men jeg håber, at de andre pensionsselskaber vil kigge på, om det er den rette balance, de har fundet her. Saudi-Arabien begår krigsforbrydelser i Yemen, har en ekstrem overvågning af civilsamfundet og fængsler kritikere,« siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

»Jeg tror, at mange af os almindelige pensionskunder gerne ser, at vores pensionsselskab ikke tjener penge til os på den slags ting«.

Begrænset åbenhed

De fleste pensionsselskaber lægger åbent frem på deres hjemmeside, hvilke aktier de har investeret i. Det samme gælder ikke statsobligationer, hvor de færreste selskaber oplyser, hvor de har placeret deres investeringer. En undtagelse er PFA, som oplyser, at de blandt andet ejer statsobligationer i Etiopien, Saudi-Arabien og Thailand. Alle tre lande, som MP Pension nu har valgt at ekskludere, men som PFA Pension ikke har tænkt sig at skille sig af med.

Ifølge Andreas Stang, der er leder af arbejdet med ansvarlige investeringer (ESG) i PFA, bliver situationen i landene løbende analyseret og to gange årligt behandlet i PFA’s bestyrelse for ansvarlige investeringer. Her bliver der også truffet beslutninger om eksklusioner.

»Vi følger situationen i Saudi-Arabien tæt især med fokus på den negative udvikling i Yemen, men vi har ikke på nuværende tidspunkt valgt at ekskludere landet,« siger Andreas Stang og tilføjer, at Etiopien ifølge PFA er inde i en positiv udvikling, mens Thailand er »en stabil økonomi og ikke et land, vi har overvejet at ekskludere«.

PensionDanmark, der administrerer arbejdsmarkedspensioner for 729.000 lønmodtagere, har ikke offentliggjort nogen informationer om, hvilke lande selskabet har købt statsobligationer i. På Informations henvendelse oplyser de, at de har en mindre investering på 1,5 millioner dollar i saudiske statsobligationer.

»På nuværende tidspunkt er saudi-arabiske statsobligationer ikke ekskluderet fra PensionDanmarks investeringsunivers. Det vil dog være noget, som vores ESG-komité vil diskutere på et kommende møde,« oplyser Claus Stampe, investeringsdirektør i PensionDanmark.

Pensionskassen vil ikke oplyse, om den ejer statsobligationer i nogen af de andre lande, som MP Pension har valgt at eksludere, ligesom PensionDanmark heller ikke vil oplyse, hvilke statsobligationer de ellers ikke vil investere i.

Danica Pension oplyser, at selskabet ejer statsobligationer i både Saudi-Arabien, Bahrain, Etiopien og Thailand, ligesom Industriens Pension også ejer obligationer i flere af de lande, som MP Pension nu har ekskluderet.

»Det er korrekt, at vi som en del af vores diversificerede portefølje har investeringer i en række af de omtalte statsobligationer, herunder obligationer fra Saudi-Arabien,« siger Laurits Harmer Lassen, der er pressechef i Industriens Pension.

Han oplyser, at pensionskassens statsobligationer bliver udvalgt under hensynstagen til, om der er gældende sanktioner mod landet vedtaget af FN eller EU.

»Ingen af de lande, som vi har købt statsobligationer fra, er omfattet af sanktioner fra FN eller EU, men vi følger naturligvis udviklingen og vil løbende tage stilling,« siger han.

Flere følger udviklingen

Lægernes Pension ejer både etiopiske og saudiske statsobligationer. Her giver MP Pensions eksklusion anledning til, at man vil vurdere spørgsmålet på ny.

»Vi har noteret os, at MP Pension har ekskluderet statsobligationer fra Saudi-Arabien og Etiopien,« siger finansdirektør Niels Elmo Jensen.

»Umiddelbart er det vores vurdering, at de to lande ikke lever op til kriterierne for lande, som vi ønsker at investere i. Vi har derfor bedt vores screeningbureau kigge nærmere på sagen, inden vi tager videre skridt«.

Pensionskassen PKA, der administrerer 225 pensionsmilliarder på vegne af især ansatte i sundhedssektoren, oplyser, at de ikke har nogen statsobligationer i Saudi-Arabien, men at landet ikke er ekskluderet. Af de 30 lande, som MP Pension nu ekskluderer, har PKA kun investeringer i thailandske obligationer.

Sampension har som den eneste af de syv pensionskasser, Information har været i kontakt med, siden MP Pension offentliggjorde deres nye politik – allerede ekskluderet Saudi-Arabien.

»Vi har igennem flere år ikke villet investere i statsobligationer fra Saudi-Arabien. Det strider mod vores politik på området, der baserer sig på overtrædelse af grundlæggende menneskerettigheder i alvorlig grad,« siger Søren P. Espersen, der er kommunikations- og HR-direktør i Sampension.

Pensionkassen har ikke ekskluderet hverken Etiopien, Thailand eller Bahrain, men ejer i øjeblikket ingen statsobligationer i landene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Godt gået MP!!

Jacob Mathiasen

Og, hvorfor er Kina ikke i selskab med Saudi Arabien? De har brugt millioner af mennesker, som organdonorer til partimedlemmer. De har invaderet, besat Tibet og holder befolkningen i et vanvittigt jerngreb samtidigt med at de forbyder journalister at besøge og interviewe befolkningen? De har KZ lejre med Uighurer. De har beslaglagt store dele af South China Sea og totalt ignorerer deres nederlag i Haag. De fører cyber og spionage krig mod store dele af verden. De forsøger at influere politik i EU og har et greb om magten i mange korrupte lande vha. gældsforpligtelser...

Saudi Arabien er et virkeligt skidt land, men Kina slår det med længder.

Oluf Husted, Flemming Andersen, Hanne Pedersen, Ervin Lazar, Kirsten Jensen, Ole Frank, Kim Houmøller, Gert Romme og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det er godt, at krigen i Yemen så småt er kommet på forsiden, det var så sandelig på tide.

Og Jacob Mathiasen, du skal ikke tro på alt, hvad amerikanerne forsøger at bilde dig ind. Sammenligningen mellem Kina og Saudiarabien er helt i skoven; kineserne overtog teokratiet Tibet for mange år siden, og har moderniseret landet til glæde for lokalbefolkningen, efter at de smed præsteskabet ud. Saudiarabien fører krig og begår folkemord i Yemen I DETTE ØJEBLIK, så det er sandelig på tide, at folk her i Vesten får øjnene op for, hvad det er for nogle "venner", vi går og har os!!!

Hvordan/hvor køber man saudiarabiske statsobligationer?

Klaus Cort Jensen

Lønmodtagerne bør have og tage direkte demokratisk bestemmelsesret over deres egne penge - pensionspengene, så de hverken går til at bombe sultne børn i Yemen, til at optræde som bolighaj i Tyskland eller til at ødelægge klimaet.
Fagbevægelsen - hvor er den?

Elisabeth Christiani, Oluf Husted, anders lindgård, Anne Mette Jørgensen, Hanne Pedersen, Ole Frank, Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Fagtoppen af fagbevægelsen er desværre fedtet ind i over Danmark.
Kender en del lokale afdelinger der kæmper en god kamp, men som må underordene sig, de beslutninger der tages i fagtoppen.
At vores surt tjente arbejdspension skal understøtte et voldsregime, er helt horribel. I jagten på mammon, ser fagtoppen den anden vej, de er ramt af den samme syge moral, som over Danmark.
Preben Vilhelm har lavet en tankevækkende kronik i politiken, om at fagtoppen må komme ind i kampen.
https://politiken.dk/debat/kroniken/art6859879/Den-danske-model-er-under...

Oluf Husted, Anne Mette Jørgensen, Klaus Cort Jensen, Kirsten Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det er dumt, altså bare ud fra et simpelt økonomisk investeringssynspunkt, for min fremsynethed siger mig, at der før eller siden vil blive ballade (et saudi arabisk forår?).

Men selvfølgelig, om det bliver om et år eller ti, blodig og ødelæggende eller det omvendte, det er svært at sige, men den nuværende situation med en morder i front og et galt pseudo religiøst regime under ham, det er ikke holdbart.

@Jacob Mathiasen, ”Og, hvorfor er Kina ikke i selskab med Saudi Arabien?” spørger du. Det er nok fordi, dem som bestemmer er bedre informeret end du. Det du skriver er den værste gang ”bull shit” jeg længe har læst. Læs op på Tibets historie, og Uighurernes historie. Hvor får du dine ”oplysninger” fra?

Min pensionskasse (MP) har afhændet investeringer i saudiske statsobligationer, der financierer saudiske statslige aktiviteter som jo bl. a. er krigsførelsen i Yemen mod Houti-befolkningen. En krigsførelse der har dræbt børn der var på vej hjem fra lejrskole. Investerer din pensionskasse i disse statsobligationer?

Man må altså ikke købe saudiarabiske statsobligationer, men må gerne købe saudiarabisk olie. Hvem kan se logikken?

Hvis saudiarabiske penge er så slemme, hvorfor tillader vi så, at de bruges til at bygge moskeer i Danmark?

Israel skal med blandt de lande, der ikke må investeres i. Det samme gælder israelske virksomheder som medicinalselskabet TEVA - der må have en særlig tilgang til apotekernes medicinpriser for deres produkter er meget ofte nogle ører billigere end andres - og udleveres derfor.
Og ja, der er flere jøder end saudiarabiere her, men det burde ikke ændre noget - i en bedre verden.