Feature
Læsetid: 5 min.

FN-udsending til unge i ghettoen: Hvis ikke politikerne vil lytte til jer, må I tvinge dem til det

Til hverdag oplever de, at medier og politikere taler om dem i stedet for med dem. Men et besøg fra FN’s særlige udsending vækker håb blandt Tingbjergs unge
Organisér jer, send breve til lokalpolitikere, lav underskriftsindsamlinger, skriv debatindlæg og søg indflydelse ved at melde jer ind i de politiske partiers ungdomsafdelinger. Det var budskabet til ungerådene for udsatte boligområder, da FN’s generalsekretærs særlige udsending for unge, Jayathma Wickramanayake, gæstede Tingbjerg.

Organisér jer, send breve til lokalpolitikere, lav underskriftsindsamlinger, skriv debatindlæg og søg indflydelse ved at melde jer ind i de politiske partiers ungdomsafdelinger. Det var budskabet til ungerådene for udsatte boligområder, da FN’s generalsekretærs særlige udsending for unge, Jayathma Wickramanayake, gæstede Tingbjerg.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
10. december 2018

Hendes store drøm er at møde Barack Obama, men det her er nærmest lige så godt. Bawarqos stemme knækker. Det er næsten for overvældende.

»Vores egne politikere vil ikke komme herud og lytte til os. Så det, at du kommer … det er et håb,« siger hun grådkvalt.

Sammen med 14 andre unge fra Tingbjerg og Brøndby Strand og nogle medarbejdere fra Mellemfolkeligt Samvirke sidder den unge kvinde med det olivengrønne hovedtørklæde i rundkreds med en repræsentant for FN’s generalsekretær.

Iført grå sari med guldfarvede kanter er Jayathma Wickramanayake, generalsekretærens særlige udsending for unge, mødt op i Tingbjergs nyåbnede kulturhus.

Hun er kommet for at høre om deres arbejde i de såkaldte ungeråd, som med støtte fra bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke er blevet dannet i flere af landets udsatte boligområder. Og for at lytte til de unges frustrationer over regeringens ghettopakke og den stigmatisering, de oplever at være udsat for af medier, politikere og det omkringliggende samfund.

Den stigmatiserende retorik kommer helt fra samfundets top, forklarer Bawarqo med henvisning til statsminister Lars Løkke Rasmussens udtalelse om, at de såkaldte ghettoer er »huller i danmarkskortet«.

»Det får os til at føle os ekskluderet fra samfundet, bare fordi vi har den forkerte adresse,« siger hun.

»Da ghettopakken blev lavet, blev unge mennesker ikke inkluderet i processen, selv om vi har meget at sige og har boet her hele vores liv. I skolen har vi lært at hæve stemmen og sige noget, når vi ser noget, der er forkert, og deltage i den politiske debat. Men når det kommer til stykket, er der ingen, der vil lytte til os.«

Det vakte stor begejstring, da FN’s generalsekretærs særlige udsending for unge, Jayathma Wickramanayake, mødte op i Tingbjergs nyåbnede kulturhus for at lytte til ungeråd, som med støtte fra bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke er blevet dannet i flere af landets udsatte boligområder.

Det vakte stor begejstring, da FN’s generalsekretærs særlige udsending for unge, Jayathma Wickramanayake, mødte op i Tingbjergs nyåbnede kulturhus for at lytte til ungeråd, som med støtte fra bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke er blevet dannet i flere af landets udsatte boligområder.

Anders Rye Skjoldjensen

Bob-bob

Fatima Amchicho, projektkoordinator i Mellemfolkeligt Samvirke, foreslår en håndsoprækning.

»Hvor mange her føler sig inviteret til at deltage i den politiske debat?« spørger hun.

Der bliver stille nogle sekunder. Ingen rækker hånden op.

»Lad mig spørge på en anden måde,« prøver hun.

»Hvor mange af jer føler, at I bliver lyttet til, når I taler politik?«

Et par af de unge hæver armen halvt og ryster hånden i en bob-bob-bevægelse.

»Nogle gange føler man sig usynlig,« siger 22-årige Iman.

»Politikerne og medierne taler om os, ikke med os.«

En pige spørger, hvordan FN-udsendingen kan hjælpe dem med at gøre op med den diskrimination og stigmatisering, de oplever at være udsat for.

»En af de måder, jeg kan hjælpe jer på, er ved at dele jeres historier,« svarer Jayathma Wickramanayake.

»I samtaler med regeringen, ministre og ambassadører kan vi være brobyggere i forhold til at kanalisere jeres bekymringer til dem, der skal høre dem.«

Men det største arbejde må de unge selv gøre.

»Hvis ikke de vil lytte til jer, må I tvinge dem til at lytte til jer,« siger Jayathma Wickramanayake.

Nøglen er organisering, forklarer FN-udsendingen. De unge må sende breve til de politikere, der er valgt i deres område. Lave underskriftsindsamlinger, skrive debatindlæg og selv søge indflydelse ved at melde sig ind i de politiske partiers ungdomsafdelinger.

»I Vesten er der en tendens til, at unge nogle gange tænker, at det ikke er vigtigt for dem,« siger hun.

Dangerous minds

I ungerådene arbejder de unge netop med organisering. Blandt andet har de haft besøg af journalister og modtaget medietræning, så de er bedre rustet til at deltage i den offentlige debat. Og ved at arrangere festivaler og filmvisninger forsøger de at rekruttere og engagere flere unge.

I sidste uge så de unge i Tingbjerg filmen Dangerous Minds. Den handler om en tidligere marinesoldat, der får job som lærer på en high school i et udsat boligområde. Det er en god indgang til at få startet en diskussion, synes Iman.

»Det er selvfølgelig en amerikansk film, men der var nogle ting, vi godt kunne relatere til. For eksempel har jeg gået i skole med en, der blev skudt. Og så den der håbløshed, som nogle af de unge føler,« siger hun.

Flere af medlemmerne af ungerådene anser sig selv som en slags ressourcestærke ambassadører for de udsatte boligområder.

Flere af medlemmerne af ungerådene anser sig selv som en slags ressourcestærke ambassadører for de udsatte boligområder.

Anders Rye Skjoldjensen

Til hverdag studerer Iman sundhed og informatik på Københavns Universitet. Hun gik ind i ungerådet for cirka et halvt år siden og er født og opvokset i Tingbjerg. Men når nogen spørger hende, hvor hun bor, har hun ofte svaret Brønshøj.

»Fordi det lyder bedre,« som hun siger.

Flere af de unge beskriver noget tilsvarende: Når de søger job eller praktikplads, er de bange for, at det kan skade deres chancer, hvis de siger, hvor de bor. Også de unge fra Brøndby Strand oplever at blive mødt af fordomme.

14-årige Marta Madej fortæller, at hun fik stærke reaktioner, da hun fortalte sin gamle folkeskoleklasse i det, hun kalder et »dansk område«, at hun skulle flytte til Brøndby Strand.

»De sagde: ’Wow, det er farligt, hvordan tør du’?,« fortæller hun.

»Det ramte mig. Hvordan kan du fortælle mig, at jeg skal være bange for nogle mennesker, du aldrig har mødt?«

Over de seneste måneder er Iman blevet mere opmærksom på, at hun og de andre ressourcestærke unge er nødt til at agere mere som en slags ambassadører for Tingbjerg, hvis områdets ry nogensinde skal forandres.

»Jeg skal jo ikke feje ind under gulvtæppet, hvor jeg kommer fra. Det er ikke den måde, jeg ændrer noget på,« siger hun.

Da hun første gang fortalte nogle af sine studiekammerater, at hun er fra Tingbjerg, reagerede de med overraskelse, fortæller Iman:

»De var sådan: ’Nå, for søren. Du lyder og virker ellers ikke som en fra Tingbjerg.’ Det er, som om der er en mørk sky, der følger en, fordi man er fra et bestemt sted.«

Det er små skridt, medgiver Iman. Men man skal jo starte et sted. Og mødet med Jayathma Wickramanayake har bekræftet hende i, at det arbejde, de er i gang med, »er et skridt på vejen«.

Desuden kan besøget fra FN være med til at skabe noget opmærksomhed om de unges sag, som ellers kan være svær at få, påpeger 15-årige Salma.

»Vi har tidligere inviteret medier til Tingbjerg, hvor de ikke mødte op. Så at TV 2 er her nu, og I også kommer, vil få vores stemmer til at blive hørt noget mere. Forhåbentlig kan det også få vores egne politikere til at komme ud og tale med os,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Stærkt !!
Mere af det, tak :-)

Marie E. Rasmussen, Philip B. Johnsen, Jens J. Pedersen, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Elisabeth From, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

I en tid hvor udygtige politikeres meninger, holdninger og fordomme hastigt svinger helt ude ved menneskefjendske yderpunkter, er det godt, at der findes visse faste holdepunkter.

Torben Bruhn Andersen, Marie E. Rasmussen, Jens J. Pedersen, Dorte Sørensen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Jeg kan kun få øje på unge kvinder på billederne og blandt kilderne. Mon der ikke er nogle unge mænd med i ungerådene? Og i bekræftende fald, hvorfor? Ved du det Lasse skou Andersen?

Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Frederiksen og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar

Det er fint, at Mellemfolkeligt Samvirke lige som andre vil uddanne folk til at deltage i samfundsdebatten. Men er det ikke en opgave, som hører hjemme i skolesystemet?

Lasse Skou Andersen

@Ingemaje Lange

Der var to drenge til mødet – man kan lige ane deres arme i billedets højre udkant. Der er vist flere end de to, der er med i ungerådene. Jeg spurgte lidt ind til det, og Fatima fra MS forklarede, at de arbejder på at rekruttere flere drenge.

Philip B. Johnsen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det at så mange piger/kvinder med anden etnisk baggrund er så aktive fortæller vel i grunden at de ikke er så undertrykte som nogen elsker at forklare. Det vil sikkert ikke blive så dårligt på sigt at få en statsminister med tørklæde!

Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Marie E. Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Gert Romme anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg bor også i Brønshøj. Da jeg var til indvielsen af kulturhuset i Tingbjerg var der vel 150 mennesker. Ud over nogle børn som selvfølgelig og forståeligt nok skulle have en gratis is, var der næppe 5 % med anden etnisk baggrund end dansk til stede. Det var som om kulturhuset som er en smuk bygning ikke ragede indbyggerne en høstblomst. Der var til gengæld temmelig mange fra borgerrepræsentationen og det var fint. Da beboerne i måneder klagede over renovationen af lejlighederne nedværdigede borgmester Kabell fra enhedslisten til enkelt gang at kigge derud, for at konstatere at der ikke var noget at komme efter. Tingbjerg er altså på en gang både glemt og ikke glemt og de unge har alle muligheder her i landet. Prøv at give lidt igen og stop piveriet.

FN-repræsentanten er næppe klar over, hvor konsekvent udelukkelsen af beboerne allerede er gennemført.

Beslutningerne er truffet af bestyrelserne i boligselskaberne FSB og SAB - uden deltagelse af beboerne.

Som en tilpasning til “ghettoplanen” er foreløbig planlagt 1000 nye ejerboliger I Tingbjerg, bygget af NREP (hvor Jens Kramer er konsulent).

https://politikenbyrum.dk/Nyheder/art6793868/Tingbjerg-f%C3%A5r-1.000-ny...

Om NREP:

https://www.information.dk/nyhedsblog/2018/11/koebenhavns-mest-foretagso...

Indtil videre er der ikke nedrivningsplaner I Tingbjerg.

Demokratisk indflydelse søges således undgået ved at sælge de berørte områder til byggekoncerner, og de skal så sælges videre som ejerboliger.

Ghettoplanens tankegang er, at ejermennesker er bedre end lejermennesker, og man derfor skal skaffe sig et “andet folk”.

Sociale indsatser - startende fra de nuværende beboere - er der ikke tale om.

Skulle der komme egentlig modstand mod V - DF-linien - er lovgivningen allerede på plads.

- Brian Mikkelsens “Lømmelpakke” fra 2009 muliggør præventiv tilbageholdelse.

- Bistand fra militæret kan rekvireres, når politiet ikke kan løse en opgave

- Skærpet straffelov for modstand mod politiet

- Udvisning ved “forbrydelser mod tjenestemand”

– udvisningsdomme for stenkast og for at “give fingeren”

- Straf for hjemløshed

Skinnerne er således allerede lagt ud for Støiberg-DF-politiken.

Jørgen Wind-Willassen

Måske er der alligevel håb for at nytilflytterne bliver en succes.
Men det skal vist komme fra kvinderne.
Tak for det.
Klynken må dog stoppe. Ingen lytter til os mv.
Sådan er demokratiet.
Det er langsommeligt.
Man får det ikke som man ønsker.
Der er mange kompromisser.
Ofte virker det uoverskueligt hvad der er løsningerne på udfordringerne.
Men alternativet til samtalen - den er ikke at ønske sig.