Nyhed
Læsetid: 3 min.

Københavns Kommune nedlægger én stilling og må derfor lukke 39 grønne frivilligprojekter

På trods af Københavns Kommunes mål om at inddrage frivillige i naturplejen lukker den nu 39 grønne projekter skabt af frivillige. Årsagen er, at én stilling nedlægges på rådhuset som konsekvens af besparelser
Prags Byhaver er en af de 39 grønne frivilligprojekter, der skal lukkes efter fyringen af frivilligkoordinatoren i Københavns Kommune.

Prags Byhaver er en af de 39 grønne frivilligprojekter, der skal lukkes efter fyringen af frivilligkoordinatoren i Københavns Kommune.

Tine Sletting

Indland
22. december 2018

Fra næste år er det slut med, at frivillige i Københavns Kommune hjælper med at passe kommunens træer og naturarealer.

39 grønne frivilligprojekter i Københavns Kommune har nemlig i denne uge fået besked på at lukke ned fra begyndelsen af det nye år. Det skyldes, at politikerne har besluttet at skære én stilling, den såkaldte frivillighedskoordinator, for at lukke et hul i Miljø- og Teknikforvaltningens budget.

En af de frivillige, der har fået en mail, er Kirstine Lorenzen, som er frivillig i Utterslev Græsningslaug. De hjælper kommunen med at holde deres arealer ved Utterslev mose ved lige og har skabt et naturområde med får, som flittigt besøges af byens borgere fra maj til november.

»Der står i mailen, at vi skal lukke ned inden april, hvor marken skal være ryddet. Det er virkelig oprørende i forhold til, at vi har haft et samarbejde med kommunen i 15 år. Det strider imod dens egne politikker og visioner på området om at være grøn og inddrage borgere. Man sparer ingen penge og går glip af så meget,« siger Kirstine Lorenzen.

Afskedigelsen af den kommunale frivilligkoordinator giver en besparelse på 700.000 kroner om året fra 2020. Samlet set skal forvaltningen spare 37 millioner kroner, hvilket skyldes efterårets budgetforhandlinger. 

Bag spareplanen står S, R, V, SF, K, DF og LA. Enhedslisten stemte for aftalen, men sad ikke med i forhandlingslokalet, mens Alternativet undlod at stemme.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i en mail forklarer hun, at Teknik- og Miljøudvalget »var tvunget til at gennemføre store besparelser«, fordi partierne bag hele kommunens budget for 2019 gav »store skattelettelser til erhvervslivet ved at gøre behandlingen af byggesager gratis. Samtidig valgte partierne at bruge millioner på billigere parkering«.

Enhedslisten stod uden for forhandlingerne, og derfor satte et flertal uden om partiet sig sammen og foretog prioriteringen.

»Den har vi i Enhedslisten valgt at stemme for, da forvaltningen skal have en budgetramme at arbejde inden for. Men havde vi fået reel indflydelse på næste års budget, havde vi klart prioriteret anderledes,« skriver Ninna Hedeager Olsen.

Mål om frivillighed

Nedlæggelsen af de 39 grønne projekter strider imod Københavns Kommunes erklærede mål om at inddrage frivillige i arbejdet for at gøre hovedstaden grønnere. I strategien 'Et grønt København 2015-2025' står, at et af målene er »involvering af frivillige i naturplejen«. Her fremhæves også et af de projekter, som nu skal lukkes.

Projektet hedder Mosens Venner og er det samlede netværk af borgere, som engagerer sig i arbejdet med at udvikle og pleje naturen i Utterslev Mose.

»Naturplejelauget er et godt eksempel på, hvordan københavnerne kan engagere sig i arbejdet med at øge naturkvaliteten i København.«

»Derudover er naturplejelauget i Utterslev Mose et godt eksempel på, hvordan Københavns Kommune har støttet op om frivillige fællesskaber og været med til at støtte initiativer, der skaber gode naturoplevelser for københavnerne,« står der i strategidokumentet.

Medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune Mette Annelie Rasmussen (R) forklarer, at man ikke kendte til konsekvenserne af at nedlægge frivilligkoordinatorens stilling, da man vedtog budgettet.

»Det har været super svært at lave den prioritering. Det, vi hører nu, er, at der så er den her meget negative effekt af denne ene stilling skæres væk. Men jeg tror, at der er en løsning på det – for eksempel ved at kigge på, om andre aktører i lokaludvalgene og miljøpunkterne kan være med til at understøtte de frivillige,« siger hun.

Hun erkender, at dette arbejde skulle være startet, så snart beslutningen blev truffet.

»Men så må vi i arbejdstøjet, så projekterne – måske ikke dem alle, men nogen af dem – kan køre videre.«

SF’s Klaus Mygind, som også står bag besparelsen, beklager situationen.

»Det er skidt, hvis konsekvensen bliver, at grønne projekter stopper. Det er en kortsigtet besparelse. Jeg håber, at projekterne kan køre videre og holdes i live, og at kommunen igen bliver i stand at understøtte frivillige grønne projekter,« siger han.

Han forklarer, at SF i forhandlingerne prioriterede, at der fortsat er tilsyn på byens toiletter, og at de bemandede legepladser ikke blev ramt. Men han frygter, at miljø- og klimaindsatsen bliver ramt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er oprørende i det hele taget, at der konstant skal spares i den offentlige sektor, hvor der i stedet burde tilføres stadig flere midler.

Johanna Haas, Mogens Holme, John Andersen, Anne-sophie Hjort, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Lene Timmermann, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Ejvind Larsen og E Z anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvornår har Ebberød Bank oprettet en filial i København ?

Johanna Haas, Mogens Holme, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Anne Eriksen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Alt går krakamut i tiden.
Alle skal straffes, og alt af beydning skal spares væk. Parkeringsafgifter stiger, og alt der ligner bskyttelse af miljøet nedgøres. Lars Løkke ser ud til at korrumpere. Alt er lige meget!

Kim Houmøller, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Krtistian Fogh Thomsen

Jens, det er jo netop fordi at parkeringsafgifterne skal sættes ned at dette sker, det står direkte i artiklen :-)

Anne Eriksen, Ejvind Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Krtistian Fogh Thomsen
21. december, 2018 - 18:57
Ja, men det er blot en undskyldning.
Når jeg nævner parkeringsafgifter, så er det vel egentlig kommunen, der skal sørge for parkeringsmuligheder sammen med forretningerne.

Frivillig indsats fungerer ikke uden kommunalt bureaukrati ?

Thomas Andersen

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i en mail forklarer hun, at Teknik- og Miljøudvalget »var tvunget til at gennemføre store besparelser«, fordi partierne bag hele kommunens budget for 2019 gav »store skattelettelser til erhvervslivet ved at gøre behandlingen af byggesager gratis. Samtidig valgte partierne at bruge millioner på billigere parkering«

Hvor ynkeligt... Københavns Kommune har igennem lang tid opkrævet for meget for byggesager, men Ninna's uduelige forvaltning kan ikke en gang finde ud af at betale det for meget opkrævede tilbage. Ninna's forvaltning havde også rod med alt for store opkrævninger for tvungen rengøring af veje og stræder. Og påstanden om at kommunen mister penge ved nedsatte parkeringsafgifter er helt ude i hampen, det eneste der sker for kommunen er at den skal aflevere mindre til staten.

Selvfølgelig er det tåbeligt at spare denne ene medarbejder væk, men at give andre skylden når denne i høj grad skyldes netop enhedslistens uduelige ledelse af teknisk forvaltning er.... ynkeligt!

Eva Schwanenflügel, Troels Brøgger, Torben Skov, Carl Chr Søndergård, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Jens Winther, Lene Timmermann, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Fortsat...

Byggesagsafdelingen under Ninna med 167 medarbejdere har en effektivitet på 54 %. Dvs. at næsten halvdelen af tiden går med alt andet end det som afdelingen har som arbejdsopgave. Selvfølgelig skal der være tid til kurser, nyhedsbreve, sygdom etc., men dette er jo helt forrygt...

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/ny-kritik-af-udsk...

Nedlæg alt grønt - frivilligt arbejde skader privatiseringen?
Nej, det er hovedløst som en gammel griner for 100 år siden, der sultede kone og børn. Hm, måske skal der være parkering eller ejerboliger?

Randi Christiansen

"Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i en mail forklarer hun, at Teknik- og Miljøudvalget »var tvunget til at gennemføre store besparelser«, fordi partierne bag hele kommunens budget for 2019 gav »store skattelettelser til erhvervslivet ved at gøre behandlingen af byggesager gratis. Samtidig valgte partierne at bruge millioner på billigere parkering."

Så det er lissom thomas' påstand mod ninnas. Meget relevant at få afklaret. Men fcuk hvor er det træls, når inkompetence og eller gridske prioriteringer saboterer et godt og vigtig projekt.

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Artiklen mangler totalt at fortælle hvorfor nedlæggelsen af én papirskubber-stilling i kommunen kan forhindre et antal frivillige i at fortsætte deres arbejde.

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Bjørn Pedersen, Randi Christiansen, jens peter hansen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ninna Hedeager Thomsen fra Enhedslisten, hvordan kan det være, at ligegyldigt om EL har borgmesterposten for Teknik- og Miljø, eller om Enhedslisten nu ville have taget borgmesterposten for integrations- og beskæftigelsesmisterposten..
Så har du måske fejlet...

Thomas Andersen

@Randi

Så det er lissom thomas’ påstand mod ninnas. Meget relevant at få afklaret. Men fcuk hvor er det træls, når inkompetence og eller gridske prioriteringer saboterer et godt og vigtig projekt.

Prøv blot at google "Byggesager i København" og se den lange række af artikler om rod i forvaltningen. Priser som er for høje. Kæmpe estimater for at betale for meget opkrævet tilbage. Grotesk ineffektivitet. Nanna som hævder at den lave effektivitet skyldes tid til oplæring selv om oplæringstid også bliver faktureret. 20.000 timer inden for samme år som der ikke kan gøres rede for. Danmarks længste sagsbehandlingstider. For ikke at nævne rodet omkring eksorbitante priser for påtvungen fejning og rydning af gader og stræder (som vist mest var Morten Kabells ansvar).

Jeg forstår godt at Enhedslisten ikke valgte beskæftigelsesområdet, de har dog i det mindste en smule selvindsigt i deres egen utilstrækkelighed!

Per Torbensen, Kim Houmøller, Torben Skov og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Nåede de færgen?

Birgit Christensen

Til jer der spørger til hvorfor man ikke kan arbejde frivilligt uden en koordinator: der er nogle ting omkring ansvar, redskaber, arbejdsfordeling mm når man arbejder på offentlige arealer. Det har vi brugt frivilligkoordinatoren til i arbejdet med Husum Bypark. Så det er ikke fordi de frivillige ikke vil arbejde uden en koordinator, men det er nok grundlæggende meget smart at alle ikke går i krig med byens parker og grønne områder uden en aftale.

Det var budgetforligpartierne inkl. Radikale og sf, som med budgettet skar ned på tmf's budget. Til fordel for højrefløjens mærkesager med mere parkering og gratis byggesagsbehandling. EL skulle staffes for at de ikke ville bygge på amager fælled. Efterfølgende er de to partier ude og beklage og 'redde' div. ting som bemandede legepladser. Ganske usmageligt.

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@Erik
Det er sku da Enhedslisten med først Morten Kabell og nu Ninna Hedeager Olsen som driver Teknik og Miljøforvaltningen så det sejler. Der havde ikke manglet en krone hvis de to blot havde ført en effektiv ledelse af deres områder - områder som jo er trivielle at drive i forhold til visse andre som Enhedslisten ikke ville røre med en ildtang...

Thomas Andersen

@Erik
Og husk så lige at Enhedslisten i København var med til at stemme for en metro som skulle finansieres ved bebyggelse på Amager Fælled. Men typisk for Enhedslisten, de vil gerne være med til det sjove (at bygge en Metro) men løber væk med halen mellem benene når de kommer til det sure (at tage ansvar for finansieringen).

De lukker projekterne, fordi ingen så vil kunne holde øje med projekternes udvikling.

Hvorfor ikke hellere se, hvad der sker, hvis projekterne kører uovervågede i 1 år - de kan da for helvede ikke nå at tilplante alt med ulovlige planter og indføre dræberbier og flytte ind i drivhuse og blomsterkasser!

Det er så fucking visionsløst ALT, der sker politisk i dag.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

@Thomas
Måske har tmf været dårligt forvaltet - det er ikke noget nyt og gælder hele kommunen ikke kun tmf. R og SF har sammen med budgetflertallet med åbne øjne underfinansieret tmf's drift for 2019. Det er her skandalen, med at de grønne projekter ødelægges, skal findes.
Og nå ja - EL har ikke stemt for en finansiering af metroen ved bebyggelse af Amager Fælled.

Thomas Andersen

@Erik
Med en effektivitet på sølle 54 % er det helt hen i vejret at hævde at tmf er underfinansieret, området er elendigt ledet. Havde området været effektivt ledet havde der ikke manglet en krone. Havde Morten Kabell ikke købt elendige bycykler for 100 mio. kroner havde der heller ikke manglet en krone (ja, de kostede 48.000 kroner stykket!!!).
Og jo EL i København stemte for at bygge metro med den klare forudsætning at byggeriet skulle finansieres ved senere salg af byggegrunde på amager fælled. Men typisk for partiet, så er man altid kun med der hvor det er sjovt, og altid væk når det ikke er så sjovt mere...

Per Torbensen, Jens Winther og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

@Thomas
Den siddende borgmester er i fuld gang med at rydde op i tmf - men det gør man ikke med et snuptag - realiteten er at det er budgetflertallets ansvar at der er en lang række ting på budget19, som må lukkes. Hvorfor er det så svært at indrømme?
Og beskylle bycykelprojektet for at være årsagen er jo latterlig. Bycyklen er en selvstændig forening.
Og nej - enhedslisten har ikke stemt for at metroen skulle finansieres gennem salget af grunde på amager fælled.

@Birgit Christensen og Kenneth Krabat, hvis ikke det kan løses på anden vis, melder jeg mig som frivillig frivillighedskoordinator.

Kenneth Krabat, Eva Schwanenflügel og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg synes vi stadig mangler en forklaring på hvordan éen person kan lukke 39 frivilligt funderede initiativer. Ikke siden den tapre skrædder har jeg set hørt noget lignende.

Eva Schwanenflügel

Ninna Hedeager har et forklaringsproblem...
Også i den grad !!

Eva Schwanenflügel

Hvad med at Enhedslisten faktisk forklarede deres klamphuggeri?