Nyhed
Læsetid: 7 min.

Mellemfolkeligt Samvirke kritiserer regeringen for at svigte FN’s verdensmål om ulighed

Fagbevægelsen vil indføre et ulighedsstop, der skal bremse den stigende ulighed i Danmark. Men hvis vi skal leve op til FN’s verdensmål, er det ikke nok at bremse den – så skal den mindskes, lyder det fra Mellemfolkeligt Samvirke, som kritiserer regeringen for at udelade målet om ulighed i sin handlingsplan for verdensmålene
Uligheden i Danmark er stigende. Siden 1987 er den såkaldte gini-koefficient, der angiver uligheden i et samfund, steget fra 22,07 til i 29,32 i 2017. Og den forventes at stige yderligere de kommende år. Her uddeler Frelsens Hær julehjælp fra hovedkvarteret på Frederiksberg. Frelsens Hær har i år fået 11.908 ansøgninger om julehjælp og uddeler til omkring 9.000 familier.

Uligheden i Danmark er stigende. Siden 1987 er den såkaldte gini-koefficient, der angiver uligheden i et samfund, steget fra 22,07 til i 29,32 i 2017. Og den forventes at stige yderligere de kommende år. Her uddeler Frelsens Hær julehjælp fra hovedkvarteret på Frederiksberg. Frelsens Hær har i år fået 11.908 ansøgninger om julehjælp og uddeler til omkring 9.000 familier.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
29. december 2018

De seneste årtier er afstanden mellem rig og fattig i Danmark blevet større. Det har nu fået LO til at foreslå, at der skal indføres et såkaldt ulighedsstop, som skal bremse udviklingen.

Men det er ikke nok at bremse den. Uligheden skal mindskes, hvis vi skal leve op til FN’s verdensmål, lyder det fra udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke. Generalsekretær Tim Whyte roser fagbevægelsen for at sætte den stigende ulighed på dagsordenen, men langer i samme ombæring ud efter den danske regering for at svigte FN’s verdensmål.

»Danmark har faktisk forpligtet sig til at mindske ulighed og fattigdom i Danmark i 2030. Men i regeringens handlingsplan for at opfylde dem ser de helt bort fra det mål, der handler om ulighed,« siger han.

I den danske handlingsplan for opnåelse af verdensmålene står der, at de relative målsætninger om reduktion af fattigdom i mindre grad vurderes relevante for Danmark, »fordi vi begynder fra et i forvejen lavt niveau for fattigdom, ulighed og arbejdsløshed«.

Men det er en stor fejl at udelade dette mål, mener generalsekretæren for Mellemfolkeligt Samvirke.

»Alle FN-landene har forpligtet sig til at efterleve samtlige 17 verdensmål. Det er ikke et tag-selv-bord, hvor man kan udvælge, hvilke mål man vil arbejde for. Hvis vi sammenligner os med Niger, så er det korrekt, at vi klarer os godt. Men det interessante er den historiske udvikling, Danmark er inde i. Hvis vi sammenligner landet med, hvordan det så ud for 20 år siden, så er vi et mere ulige samfund i dag. Det er den kurve, vi skal have knækket,« siger han.

Uenighed om lave ydelser

I Danmark er uligheden stigende. Siden 1987 er den såkaldte gini-koefficient, der angiver uligheden i et samfund, steget fra 22,07 til i 29,32 i 2017. Og den forventes at stige yderligere de kommende år.

Når gini-koefficienten stiger, har det dels noget at gøre med befolkningssammensætningen – at der er kommet flere pensionister og flere studerende, påpeger afdelingsdirektør i Danmarks Statistik Niels Ploug. Og det er ikke et socialt problem. Men udviklingen skyldes også skattereformer, som betyder, at dem på arbejdsmarkedet begunstiges, samt reformerne af overførselsindkomsterne, forklarer han.

»Det sidste har betydet, at der er kommet flere fattige. Og det, at vi har fået flere fattige børn, er bestemt et problem,« siger han.

Danmarks Statistik har fået til opgave at følge samtlige 169 indikatorer for verdensmålene. Ifølge Niels Ploug er det ofte overset i debatten, at der i alle 17 mål ligger en formulering om, at man skal huske at få alle med (Leave no one behind). Det betyder konkret i forhold til ulighed og fattigdom, at det er de 40 procent, som klarer sig dårligt, der især skal mærke forbedringerne, forklarer han.

»Det vil sige, at hvis indkomstudviklingen i Danmark er sådan, at vi alle sammen bliver rigere – og det er den – så ligger der en forpligtelse for os til at arbejde for, at den positive fremgang er stærkere for de 40 procent i bunden end for de 60 procent i toppen,« siger han.

Men i Danmark er den positive fremgang primært kommet de mest velstillede til gode. 

»Set over de sidste 10-15 år har indkomstudviklingen været sådan, at de dårligst stillede har oplevet en udvikling i realindkomst på tre til fire procent forbedring, og de bedre stillede har fået en, der er næsten ti gange større.«

Afdelingsdirektøren bakker Mellemfolkeligt Samvirke op i, at Danmark har forpligtet sig til at arbejde på at halvere den relative fattigdom i Danmark i henhold til verdensmålene. Ifølge ham er det heller ikke urealistisk, at Danmark kan nå målet i 2030 – hvis politikerne altså vil.

»Bortset fra at de seneste tal viser, at det bevæger sig lidt i den forkerte retning, så er omfanget af den relative fattigdom i Danmark ikke større, end at det er realistisk, at man til 2030 kan have halveret det. At de 40 procent fra bunden skal løftes mere end de resterende er jo et instrument til at opnå det mål. Man kan gøre det, hvis man vil, uden det har meget alvorlige konsekvenser for det danske samfund,« siger han.

Fagbevægelsens udspil om ulighed indeholder blandt andet et forslag om, at hver gang der indføres ny lovgivning, som øger uligheden, så skal der kompenseres et andet sted, så uligheden reelt ikke stiger som følge af den førte politik.

Det er en god idé, mener generalsekretæren for Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, men først og fremmest skal der et »oprydningsarbejde« i gang.

Til verdensmål 10 om at mindske uligheden hører ni delmål både i og mellem lande, som skal hjælpe med at opfylde målet. Et af delmålene lyder, at der skal vedtages politikker, især finans-, løn- og socialpolitik, så der gradvist opnås større lighed.

Tim Whyte påpeger, at regeringen har gjort det stik modsatte med indførelsen af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, som har øget fattigdommen og den relative ulighed i Danmark.

»Det er ikke raketvidenskab at mindske uligheden. Vi har lige nu børn, der vokser op i Danmark, som har markant begrænsede valgmuligheder på grund af den politik, som regeringen har ført. Det er lige præcis her, at regeringens politik trænger til et servicetjek op imod verdensmålene,« siger han.

Ny arbejdsgruppe

Finansudvalget nedsatte i november en arbejdsgruppe på tværs af Folketinget, der skal arbejde for, at Danmark lever op til de 17 verdensmål. Gruppen har indkaldt finansminister Kristian Jensen (V) i samråd i januar for blandt andet at få svar på, hvordan regeringen afrapporterer og arbejder for at nå målene.

Formanden for arbejdsgruppen er folketingsmedlem for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht. I sin egenskab af formand udtaler han, at det »er relevant at få belyst, hvorfor regeringen ikke har valgt at medtage verdensmål 10 om ulighed«.

Som folketingsmedlem og finansordfører for Socialdemokratiet er hans svar mindre neutralt:

»Netop fordi Danmark er placeret et sted, hvor vi har en lav grad af ulighed og samtidig har et meget rigt og økonomisk stærkt samfund, så har vi en ekstraordinær forpligtelse til at holde øje med den relative fattigdom og ulighed. Dels fordi andre samfund kan bruge vores erfaringer, men også fordi en af grundene til, at vi er så rigt et samfund, er, at vi har en lav grad af ulighed. Derfor er det også bekymrende, når uligheden stiger,« siger han.

Socialdemokratiet hilser ligesom DF derfor også LO’s udspil om et ulighedsstop velkomment.

»Det er måske ikke realistisk, at vi på den korte bane nedbringer uligheden, men derfor kan vi jo godt arbejde for at forhindre, at uligheden vokser meget betydeligt,« siger Benny Engelbrecht.

Socialdemokratiet er hen over efteråret kommet med konkrete forslag til at beskatte store formuer og kapitalafkast hårdere. Derimod er de mindre konkrete, når det kommer til at tage fat i bunden. Her vil de nedsætte en ydelseskommission til at se på kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

»Der, hvor det især kan batte noget i forhold til sammenhængskraften, er, hvor toppen stikker af fra resten. Og det kan også give et ikke ubetydeligt økonomisk provenu, som man kan bruge til at lave nogle gode og fornuftige samfundsinitiativer i bunden,« siger Benny Engelbrecht.

Bekæmp fattigdom, ikke rigdom

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, mener, at uligheden i Danmark er relativ beskeden, hvorfor mindre ulighed ikke er det sted, hvor Venstre ønsker at yde den største indsats.

»Jeg vil hellere vende den om og sige, at vi jo er i en situation nu, hvor vi har rigtig mange mennesker i arbejde, og det gør jo alt andet lige, at når man flytter en fra overførselsindkomst og ind på arbejdsmarkedet, så stiger uligheden, fordi lønforskellen mellem dem, der er i arbejde, og dem, der sidder tilbage, bliver større. Jeg vil hellere bekæmpe fattigdom, end jeg vil bekæmpe rigdom,« siger Jacob Jensen.

– Bekæmper man fattigdom ved at nedbringe rådighedsbeløbet til folk på offentlig forsørgelse?

»Ja, for vi kan se, at det er noget af det, der er med til at få folk ind på arbejdsmarkedet.«

– Forventer Venstre, at Danmark indfrier FN’s verdensmål 10 om at opnå større lighed?

»Altså, det er jo vores udgangspunkt, at vi skal leve op til de krav, som vi har forpligtet os til. Men når man så også forpligter sig til den her slags ting, synes jeg, det er vigtigt, at man så også fokuserer på den del af verdensmålene, hvor vi har noget at byde ind med. Og der synes jeg ikke, vi bør sætte voldsomt ind, når der er en lille ændring på første eller anden decimal i gini-koefficienten,« siger han.

– Så I vil gerne leve op til jeres forpligtelser efter verdensmålene om at nedbringe uligheden, men alligevel stiger den fortsat. Så hvordan skal det lykkes at leve op til forpligtelserne?

»Det handler jo også om, at vi som dansk nation kan bidrage til at bringe verdens nationer til en større lighed. Det er vel det, det handler om. Så når vi allerede er en af de mest lige befolkninger i verden, så vil det jo være lidt underligt, hvis vi skulle sætte voldsomt ind der og så slække på andre tiltag, hvor vi kan bidrage med noget – for eksempel på klimaområdet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Andersen

Det er jo hyklerisk at høre DF støtte op om et ulighedsstop, om nogen har netop de jo været bannerføre for en politik som har været med til at øge den usympatiske form for stigende ulighed, stigende ulighed forårsaget ved at stille netop de svageste borgere i vores samfund endnu ringere.

Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Gert Romme og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det er da forstemmende, at Jacob Jensen både vil fremstå seriøs og ansvarlig, og samtidig fremkomme med en så underlødig argumentation.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Ak ja. Hvis rigdommen i Danmark bare var så lige fordelt som i Ukraine, Kazakhstan og Hviderusland...

https://www.worldatlas.com/articles/the-most-equal-countries-in-the-worl...

Altså - man har en regering i Danmark, der både hylder og aktivt medvirker til at skabe social skævhed og ulighed hjemme såvel som ude.

Og det er praktisk gennemførligt, fordi man tillige har et støtteparti, der ikke evner at have en samlet politik for landet, men kun beskæftige sig med racistiske enkeltsager, - og det gør de gerne, hvis med dette kan skade udlændinge og danskere i udlandet. Og skader de samtidig danskere i Danmark, man må jo ikke forskelsbehandle, så tager de gerne dette med også.

Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen, Kirsten Lindemark, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Kim Houmøller, Jonna Jensen, Tommy Clausen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Socialdemokratiet hilser ligesom DF derfor også LO’s udspil om et ulighedsstop velkomment.
»Det er måske ikke realistisk, at vi på den korte bane nedbringer uligheden, men derfor kan vi jo godt arbejde for at forhindre, at uligheden vokser meget betydeligt,« siger Benny Engelbrecht."

Bare kald en spade for en spade, Benny E.
Sålænge DF huserer i Socialdemokratiets baghave, bliver uligheden hverken stoppet eller formindsket, for den er jo især fremkommet med baggrund i DF's inderlige ønske om at gøre livet så surt og svært som muligt for folk med den forkerte tro..
Det er bare ærgerligt, når ubehagelighederne også går ud over etniske danskere. For som DF altid siger, så kunne vi jo bare melde os ud af EU og skrotte alle konventionerne. Så ville det nemlig blive så nemt som ingenting at forskelsbehandle borgerne og krænke de rettigheder, de havde engang.
Så skulle vi nok komme til at se virkelige paradigmeskifter på den helt store klinge.

Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen, Kirsten Lindemark, Rolf Andersen, Torben Skov, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Mondrup, Hans Larsen, Gert Romme, Frede Jørgensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er intet ønske om at bekæmpe fattigdom eller ulighed i Danmark. Tværtimod. Politikerne og finanseliten har brug for ulighed og tiggere på gaden, som de kan kalde for dovne, utryghedsskabende og problematiske. Så behøver magten nemlig ikke beskæftige sig med opvarmning af kloden, uddøende dyrearter, forurenede fjorde og farvande, skattevæsnets inddrivningsproblemer, overbelastning af sundhedsvæsnet eller stress-ophobninger generelt.

Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen, Kirsten Lindemark, Torben Skov, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Gert Romme, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Så er det godt de "fattige" i Danmark hår råd til mobiltelefoner, lejligheder, streamingtjenester skolegang for børnene, garanteret sygdomsbekæmpelse, gratis vaccinationer, rent vand. Vent!! Er der 2 mia fattige i verden der ikke har dette?? Men det er jo lige meget når man er ultranationalist.

Frede Jørgensen

Bøjden

Du har ret - fattigdom i Danmark er en illusion

Niels Duus Nielsen

Fattigdom er en illusion; hvorfor spiser de ikke bare kage?

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar