Nyhed
Læsetid: 3 min.

MP Pension beholder kinesiske statsobligationer trods menneskeretskrænkelser

Pensionskassen MP Pension har valgt at afhænde statsobligationer fra Saudi-Arabien med henvisning til landets menneskeretskrænkelser. Men selv om Kina bestemt ikke klarer sig godt på det område, beholder man alligevel investeringerne der. »Vi er ikke perfekte,« lyder forsvaret fra pensionskassen
Indland
20. december 2018

Pensionskassen MP Pension har valgt at prioritere hensynet til menneskerettigheder højt, når det handler om investeringer i statsobligationer.

Som Information skrev onsdag, betyder det, at pensionskassen nu sælger og afstår fra at investere i både statsobligationer og statsejede virksomheder fra blandt andet Saudi-Arabien, Bahrain, Thailand og Etiopien. I alt betyder det, at investeringer for næsten 400 millioner kroner skal omplaceres.

Men MP Pension har valgt ikke at ekskludere hverken Rusland eller Kina, til trods for at begge stater har åbenlyse problemer med menneskerettighederne. Særligt Kina er i søgelyset for øjeblikket på grund af anklager om internering og overvågning af det muslimske mindretal uighurerne i Xinjiang-provinsen.

»Hvis vi overhovedet skal være i de her markeder, bliver vi nødt til at have en vis risikospredning i porteføljen. Og der er de to lande bare så store, at de er svære at komme uden om,« siger Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension.

Når pensionsselskaberne køber statsobligationer sker det oftest op imod et såkaldt referenceindeks udbudt af en investeringsbank eller kapitalforvalter. Her hører de fleste store økonomier uden for Vesten til i den såkaldte emerging markets-gruppe.

Kina og Rusland fylder på grund af deres store økonomier meget i denne gruppe lande, og ifølge MP Pension er det altså ikke muligt for dem at droppe statsobligationer i de to lande uden at gå på kompromis med risikospredningen og afkastet i deres investeringsportefølje.

»Så ville vi helt skulle trække os fra dette investeringsområde, og det synes vi, er forkert at gøre. For vi kan få nogle gode afkast i emerging markets, og samtidigt kan vi hjælpe de lande, der har brug for kapital udefra,« siger Anders Schelde.

Kina log Rusland

Pensionskassen har analyseret landenes overholdelse af menneskerettighederne via en ekstern leverandør, der har indsamlet både kvantitative og kvalitative data og givet alle lande en score. Her scorer f.eks. Saudi-Arabien ifølge Anders Schelde stort set »lavt på alle parametre«, der handler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, kvinderettigheder og demokratiske rettigheder, mens et land som Thailand særligt scorer lavt, når det handler om ligestilling og kvinderettigheder.

Anders Schelde understreger, at Kina og Rusland i MP Pensions undersøgelse scorer lidt bedre end de ekskluderede lande. Men at man selv ved en yderligere forværring af menneskerettighedssituationen i de pågældende stadig ikke nødvendigvis vil ekskludere dem.

– Hvordan kan I forsvare at prioritere hensyn til profit og risikospredning over menneskerettigheder der?

»Det kan vi, fordi vi ikke er sat i verden alene for at være ansvarlige. Vi er sat i verden primært for at lave afkast. Og den udfordring vi har givet os selv – fordi vores medlemmer ønsker det – er, at det skal være på et ansvarligt grundlag, at vi jager de høje afkast. Det indebærer bare en masse dilemmaer,« siger Anders Schelde.

»Så det er et budskab om, at vi ikke er perfekte, men hvis alternativet er, at vi slet ikke investerer i den type lande, så synes vi, at det er bedre at være ærlige omkring det.«

Amnesty International er positive over for MP Pensions nye initiativ med åbent at fortælle om baggrunden for deres valg og fravalg i forhold til investeringer i statsobligationer. Men at investere i kinesiske statsobligationer er bestemt ikke uproblematisk, siger Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty International.

»Det er kompliceret, hvor man skal trække grænserne. Men Kina er et af de lande, der krænker menneskerettighederne mest systematisk og voldsomt. Over en million uighurer sidder i lejre, og det er et af de lande, der er flittigst til at bruge dødsstraf. Så i forhold til Kina kunne vi godt tænke os, at MP Pension kiggede på deres investeringer igen,« siger Trine Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er selv medlem af MP Pension og kan godt leve med den pragmatiske tilgang, der her gives udtryk for.

Torben K L Jensen

Kinesiske statsobligationer har en AAA-rating - en sikker langsigtet investering som alle pensionskasser har en langvarig tradition for at handle med og med god grund.
I USA havde man de samme regler før de førende rating-bureauer begyndte at give AAA til de giftige pakker med derivater og subprime-lån. Hvad der derefter kom ved alle - hele rating-systemet fald sammen med et brag,ingen stolede på hinanden,det hele frøs og vi så fik vi den største depression siden trediverne i sidste århundrede. Pudsigt nok var det Kina der blev redningen for verdenskrisen da de begyndte med deres ekspansive investeringer og handel med feks. EU og nok en af grundene til deres AAA. "It´s alle about the Money"